to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 12.08.2019

Διεθνή

Νορβηγία: Η αστυνομία διατηρεί τον χαρακτηρισμό "τρομοκρατική ενέργεια" όσον αφορά την επίθεση σε τζαμί

Η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιμετωπίζει ως «απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης» τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν χθες, Σάββατο, σ' ένα τζαμί στα περίχωρα του Όσλο.


Η αστυνομία της Νορβηγίας εξακολουθεί να κατηγορεί για "τρομοκρατική ενέργεια" και "ανθρωποκτονία" τον νεαρό Νορβηγό, ο οποίος είναι ύποπτος ότι άνοιξε πυρ το Σάββατο σε τζαμί στα περίχωρα του Όσλο και επίσης ότι σκότωσε την ετεροθαλή αδελφή του. Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.

Ο άνδρας, ο οποίος κατονομάστηκε από τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ως ο 21χρονος Φίλιπ Μανσχάους θα παρουσιαστεί σε δικαστή στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος) για να τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

Η αστυνομία του Όσλο προσέθεσε στις κατηγορίες που του προσάπτονται --οι οποίες μέχρι στιγμής αφορούσαν αυτές της "απόπειρας ανθρωποκτονίας" και "ανθρωποκτονίας"-- αυτήν της "τρομοκρατικής ενέργειας", σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα.

Βάσει του νορβηγικού δικαίου, αυτή η επίσημη ανακοίνωση των υποψιών που βαρύνουν κάποιον είναι το στάδιο που προηγείται της επίσημης απαγγελίας κατηγοριών σε έναν ύποπτο.

Η αστυνομία θα ζητήσει την κράτησή του σε απόλυτη απομόνωση για τέσσερις εβδομάδες κατά την ακροαματική αυτή διαδικασία, για την οποία ζήτησε να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Από την πλευρά της η Ούνι Φρις, η δικηγόρος του νεαρού άνδρα, δήλωσε στο AFP ότι ο πελάτης της απορρίπτει τις κατηγορίες που του προσάπτονται.

Αυτός κατηγορείται ότι άνοιξε πυρ το Σάββατο το απόγευμα στο τζαμί Αλ Νουρ στο Μπέρουμ, ένα προάστιο του Όσλο, και ότι προηγουμένως είχε σκοτώσει την 17χρονη ετεροθαλή αδελφή του, το πτώμα της οποίας βρέθηκε μερικές ώρες μετά την επίθεση στο τζαμί.

Ο νεαρός, ο οποίος ήταν οπλισμένος με δύο πυροβόλα όπλα, ακινητοποιήθηκε από το ένα από τα τρία πρόσωπα που βρισκόντουσαν μέσα στο τζαμί την ώρα που επιτέθηκε. Ο 65χρονος που τον ακινητοποίησε πέφτοντας πάνω του, τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη συμπλοκή.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ετεροθαλής αδελφή του, η οποία βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι του υπόπτου, ήταν κινεζικής καταγωγής και είχε υιοθετηθεί από την νυν σύντροφο του πατέρα του.

Χθες, Κυριακή, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης της επίθεσης στο τέμενος έχει "ακροδεξιές απόψεις". "Έχει ξενοφοβικές θέσεις, ήθελε να σπείρει τον πανικό", δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο Ρούνε Σκιόλντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

"Πόλεμος των φυλών"

Λίγο πριν από την επίθεση στο τζαμί, ένας άνδρας που υπέγραφε με το όνομα Φίλιπ Μανσχάους, το όνομα δηλαδή του υπόπτου για την επίθεση, είχε αναρτήσει στο φόρουμ EndChan μήνυμα με το οποίο καλούσε τους αναγνώστες του να μεταφέρουν τον "φυλετικό πόλεμο" στην πραγματική ζωή.

Ο συντάκτης του μηνύματος δήλωνε επίσης σε αυτό ότι είχε επιλεγεί από τον "άγιο τάραντ", κάνοντας μια προφανή αναφορά στον Μπρέντον Τάραντ, τον δράστη της επίθεσης του Μαρτίου κατά των δύο τζαμιών στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας κατά την οποία σκότωσε 51 ανθρώπους.

Το EndChan επιβεβαίωσε στο Twitter ότι ένας άνδρας που παρουσιάζεται με το όνομα του υπόπτου για την επίθεση στο τζαμί ανήρτησε στοιχεία στο φόρουμ.

Το μήνυμα αυτό καταλήγει με την φράση "Η Βαλχάλα περιμένει", σε μια αναφορά στον τόπο στον οποίο κατά την νορβηγική μυθολογία αναπαύονται όσοι έπεσαν στη μάχη.

Η πρόσφατη αυτή επίθεση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αναζωπύρωσης της βίας από υποστηρικτές της υπεροχής της λευκής φυλής, με πιο πρόσφατη αυτήν που σημειώθηκε στο Ελ Πάσο των ΗΠΑ.

Η προχθεσινή επίθεση έσπειρε τον φόβο στη νορβηγική μουσουλμανική μειονότητα που γιορτάζει το Αΐντ Αλ Άντχα και οδήγησε τις αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας για τη γιορτή.

Στις 22 Ιουλίου του 2011 ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ σκότωσε, λέγοντας ότι πολεμάει εναντίον μιας "μουσουλμανικής εισβολής", συνολικά 77 ανθρώπους, αρχικά με την πυροδότηση βόμβας κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ εναντίον συγκέντρωσης της νεολαίας των Εργατικών στο νησί Ουτόγια.

Η νορβηγική αστυνομία διευκρίνισε ότι στο παρελθόν είχε έρθει σε επαφή με τον δράστη της επίθεσης στο τζαμί του Μπέρουμ σε σχέση με τις όπως φαινόταν ανησυχητικές δραστηριότητές του στο Διαδίκτυο.

Την ίδια ώρα γνωστοί και γείτονες τον περιγράφουν στα μέσα ενημέρωσης ως έναν χαρούμενο και φυσιολογικό νεαρό άνδρα, του οποίου ωστόσο η συμπεριφορά άλλαξε στη διάρκεια του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK, αυτός φέρεται ότι άρχισε να υπερασπίζεται με πάθος την χριστιανική θρησκεία και υιοθετούσε ολοένα και πιο ακραίες απόψεις.

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ διαβεβαίωσε χθες Κυριακή την μουσουλμανική μειονότητα για την υποστήριξη της κυβέρνησής της, η οποία έχει στους κόλπους της το κόμμα της Προόδου, έναν λαϊκιστικό συνασπισμό, ορισμένα μέλη του οποίου κατηγορούνται για ξενοφοβία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)