to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 06.08.2019

Πολιτική

Ν. Ηγουμενίδης: Προμήνυμα έντασης των ανισοτήτων ο απόλυτος έλεγχος των θεσμών από την κυβέρνηση (βίντεο)

«Όλος ο δημοκρατικός και προοδευτικός χώρος έχει υποχρέωση το επόμενο διάστημα και να αναδεικνύει όλες αυτές τις πλευρές, αλλά, κυρίως, να σταθεί μετωπικά και αποτελεσματικά εναντίον τους»


Οξεία κριτική στη σημερινή κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης αναφορικά με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που ψηφίζεται απόψε το βράδυ στη Βουλή.

Κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο «ο σημερινός πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, συνιστά μια ολόκληρη δομή, την Προεδρία της κυβέρνησης, στην υπηρεσία του», υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «η ιστορία διδάσκει ότι ο απόλυτος έλεγχος των θεσμών του κράτους από την κεντρική κυβέρνηση είναι προμήνυμα πολιτικών επιλογών που είτε θα δημιουργήσουν είτε θα επιτείνουν τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες».

Ρωτώντας, ο ίδιος, τον παρόντα αρμόδιο υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη σχετικά με το θέμα της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών, ανέφερε: «Αλήθεια, κύριε υπουργέ, θέλουμε την υπερσυγκέντρωση εξουσιών ή τον έλεγχο της υπερσυγκέντρωσης των εξουσιών; Και εν πάση περιπτώσει, δεν σας το κρύβω ότι με απασχολεί, με προβληματίζει το εξής: Είναι τυχαίο ότι αυτό είναι το πρώτο νομοσχέδιο με το οποίο ξεκινάει τη νομοθέτησή της η λυβέρνηση; Είναι τυχαία η επιλογή αυτού του νομοσχεδίου;».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη δημόσια παραδοχή του κ. Γεραπετρίτη υπέρ του αγγλοσαξονικού μοντέλου διακυβέρνησης και λειτουργίας του κράτους το οποίο ο Υπουργός χαρακτήρισε ως «κοιτίδα του σύγχρονου πολιτικού συστήματος».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ηγουμενίδης επεσήμανε «την έμμεση μεν, συντελούμενη αθόρυβα δε, στροφή σε μία νεοφιλελεύθερη, νεοθατσερική  δομή και λειτουργία του κράτους», υπενθυμίζοντας ότι ειδικά κατά την θατσερική περίοδο συντελέστηκε μια τεράστια συγκέντρωση εξουσιών στους κόλπους της κεντρικής Κυβέρνησης.

«Εδώ, είναι η ουσία», τόνισε ο Νίκος Ηγουμενίδης, «στην οποία επιτέλους ακουμπάμε. Όπως γνωρίζουμε, πίσω από έναν τέτοιο συγκεντρωτισμό, η θατσερική περίοδος δεν είναι απλά η εγκαθίδρυση της ελεύθερης αγοράς, αλλά και η οικοδόμηση σκληρού νεοφιλελευθερισμού».

Ο βουλευτής Ηρακλείου εξήγησε ότι από αυτούς τους πολιτικούς σχεδιασμούς πηγάζει το σημερινό πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση: «Η απαρχή νομοθέτησης της νέας κυβέρνησης είναι η αρχή εγκαθίδρυσης ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου διακυβέρνησης, το οποίο μάλιστα, θα είναι έντονα αστυνομοκρατικό, όπως θα φανεί και στο επόμενο διάστημα, με στόχο να επιβληθούν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά απαξίωσης του δημοσίου και των πολλών, υπέρ του ιδιωτικού και των λίγων».

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο Νίκος Ηγουμενίδης ανέφερε ότι «όλος ο δημοκρατικός και προοδευτικός χώρος έχει υποχρέωση το επόμενο διάστημα και να αναδεικνύει όλες αυτές τις πλευρές, αλλά, κυρίως, να σταθεί μετωπικά και αποτελεσματικά εναντίον τους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)