to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 03.08.2019

Πολιτική

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο: «Fast Track» κατάργηση του ασύλου και ξήλωμα της απλής αναλογικής σε δήμους - περιφέρειες

Με μόλις διήμερη διαβούλευση, η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη δρομολογεί με το σχετικό σχέδιο νόμου την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, παρά τις αντιδράσεις, καθώς και την επί της ουσίας φαλκίδευση της απλής αναλογικής με την οποία διεξήχθησαν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, δίνοντας υπερπρονόμια στις παρατάξεις από τις οποίες εκλέχτηκε ο δήμαρχος.


Κατατέθηκε την Παρασκευή 2/8 στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που περιέχει -μεταξύ άλλων- σημαντικές διατάξεις που περιορίζουν το ακαδημαϊκό άσυλο και νοθεύουν την απλή αναλογική με πρόσχημα την «κυβερνησιμότητα των δήμων».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου που θα έχει το χαρακτήρα του επείγοντος, θα ολοκληρωθεί έπειτα από δύο συνεδριάσεις στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα 5 Αυγούστου, στις 10 π.μ., θα ξεκινήσει η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές και θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα, ενώ την Τετάρτη 7 Αυγούστου θα εισαχθεί στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

«Δεν ακολουθούνται  οι κανόνες καλής νομοθέτησης για τους οποίους μιλάει η κυβέρνηση. Αυτό είναι κακή νομοθέτηση και νομοσχέδια προωθούνται με τέτοιες διαδικασίες, για λόγους δημόσιας εικόνας της κυβέρνησης η οποία δεν έχει όμως καμία σχέση με την ουσία», τονίζει σχετικά η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ  Όλγα Γεροβασίλη.

Η δήλωση του Αλ. Χαρίτση

'Οπως τονίζει μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωση που δημοσιοποίησε το Σάββατο 3/8: «Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή συμπυκνώνει την κοινωνικά συντηρητική και οικονομικά νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικά για τον χώρο της αυτοδιοίκησης συνιστά ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει τον Κλεισθένη και να ακυρώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο. Είναι απολύτως σαφές ότι το όραμα της Ν.Δ. είναι η επιστροφή στο μοντέλο του δημάρχου-ηγεμόνα, ένα μοντέλο που τροφοδοτεί τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις».

Πώς καταργείται το άσυλο

Στο «νόμο Γαβρόγλου» (4485/17), οριζόταν ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για επεμβάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και επεμβάσεις σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων».

Το άρθρο του νόμου Γαβρόγλου που θέλει να ξηλώσει η ΝΔ

Με την επίμαχη διάταξη για το ακαδημαϊκό άσυλο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και  αντικαθιστά την ισχύουσα από τον «νόμο Γαβρόγλου» (ν.4485/2017), αφαιρεται εντελώς η διατύπωση για ανάγκη ύπαρξής απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου, γράφοντας «απλώς» πως «εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».  Ετσι, συνολικά η διάταξη γίνεται:

«Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Αντιδράσεις

«Ζήτημα δημοκρατίας η κατάργηση του ασύλου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πλήθος ακαδημαϊκών - μεταξύ άλλων και με συλλογή εκατοντάδων υπογραφών - αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

«Στη ΝΔ θεωρούν πολιτική, την κατάργηση όσων θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει από τη μεριά του ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, Μια εξτρεμιστική δεξιά νομοθετεί μέτρα καταστολής του ασύλου και της απεργίας επισημαίνει ο Άρις Καζάκος, καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ

Πώς ξηλώνεται η απλή αναλογική σε δήμους και περιφέρειες

Για το θέμα της «κυβερνησιμότητας» των δήμων, το νομοσχέδιο με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού» [δείτε εδώ τη σχετική, μόλις διήμερη, διαβούλευσηδίνει τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις να συμπράξουν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη αντίστοιχα. Η νέα παράταξη θα λειτουργεί ως ενιαία και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης για να καταστεί εφικτή η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές.

Ορίζεται, επίσης, ότι η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, ενώ εισάγονται ρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «οι ρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες για να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα στους 231 δήμους και στις επτά Περιφέρειες, όπου λόγω της απλής αναλογικής των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στα δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια, καθώς δεν εξασφάλισαν από την Α' Κυριακή τουλάχιστον 50%».

Π. Σκουρλέτης: Η επιχείρηση αντιμεταρρύθμιση τωρα αρχίζει

Το σχόλιο του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές σε δήμους και περιφέρειες:

«Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης μας γυρίζει στο 1960» τονίζει και ο Μπ. Μπιλίνης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πολίτες σε δράση για την ανατροπή», επισημαίνοντας πως «οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αποτελούν ευθύ πλήγμα στη Δημοκρατία, καθώς χαλκεύουν τη βούληση των τοπικών κοινωνιών όπως αυτή αποτυπώθηκε στις πρόσφατες εκλογές».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)