to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:30 | 01.08.2019

Διεθνή

Οι πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Η δεύτερη ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ σε διάστημα μίας εβδομάδας αποκαλύπτει ότι οι συναντήσεις Τραμπ- Κιμ, όπως η πρόσφατη στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της κορεατικής χερσονήσου, αν και υψηλού συμβολισμού, δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής τα προσδοκώμενα αποτελέσματα


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει σήμερα, Πέμπτη, κεκλεισμένων των θυρών για τις πρόσφατες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Κορέα, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) διπλωματικές πηγές.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε χθες Τετάρτη στην εκτόξευση τουλάχιστον δύο βαλλιστικών πυραύλων νέου τύπου, στη δεύτερη τέτοια ενέργεια σε διάστημα μίας εβδομάδας, η οποία αποκαλύπτει ότι οι συναντήσεις Τραμπ- Κιμ, όπως η πρόσφατη στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της κορεατικής χερσονήσου, αν και υψηλού συμβολισμού, δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Όπως ανέφεραν πάντως οι διπλωματικές πηγές στο AFP, η συζήτηση στο συμβούλιο ασφαλείας αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και όχι των ΗΠΑ. Το θέμα προστέθηκε στη συνεδρίαση, κατά την πρώτη ημέρα της προεδρίας της Πολωνίας στο Συμβούλιο.

Μάλιστα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον σε συνέντευξή του στο Fox σχολίασε ότι οι πυραυλικές δοκιμές δεν παραβίασαν τις δεσμεύσεις του Κιμ προς τον Τραμπ. Αναγνώρισε πάντως ότι έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Η εκτόξευση των πυραύλων αυτών δεν παραβίασε τη δέσμευση που έκανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στον πρόεδρο...Αλλά πρέπει να θέσουμε το ερώτημα πότε θα αρχίσει η αληθινή διπλωματία, πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση σε επίπεδο ομάδων εργασίας, κάτι που ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ξανά την 30ή Ιουνίου ότι είναι έτοιμος να κάνει. Ακόμα περιμένουμε να ακούσουμε νέα από τη Βόρεια Κορέα» είπε χαρακτηριστικά.

Στην τελευταία συνάντησή τους στα τέλη Ιουνίου, Τραμπ και Κιμ, συμφώνησαν οι διμερείς συνομιλίες, που είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο νωρίτερα φέτος, να επαναληφθούν. Ωστόσο η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε ποτέ και η βορειοκορεατική πλευρά άφησε πρόσφατα να εννοηθεί πως η διαδικασία θα διατρέξει κίνδυνο αν πραγματοποιηθούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν ανακοινώσει η Σεούλ και η Ουάσινγκτον.

Πηγή: AFP via ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)