to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:41 | 10.05.2013

Οικονομία

Ισπανία: Η κυβέρνηση καθαίρεσε ανώτατα στελέχη της Catalunya Banc

Το κρατικό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ισπανίας FROB, το οποίο χειρίζεται την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, απέπεμψε σήμερα ανώτατα στελέχη της διεύθυνσης της εθνικοποιημένης Catalunya Banc και ανακοίνωσε ότι τοποθετεί ως νέο πρόεδρό του διοικητικού της συμβουλίου τον Χοσέ Κάρλος Πλα, διευθυντικό στέλεχος της BBVA.


Η διοικητική αυτή αλλαγή στην τράπεζα σημειώνεται καθώς η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αναθεωρεί τους σχεδιασμούς της για το πώς να χειριστεί τις τέσσερις εθνικοποιημένες ισπανικές τράπεζες, οι οποίες θέλει να επιστρέψουν σε χέρια ιδιωτών το ταχύτερο δυνατόν και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους φορολογούμενους.

Η Catalunya Banc χαρακτηρίζεται μια από τις πλέον προβληματικές τράπεζες στην χώρα της Ιβηρικής, την ώρα που οι υποψήφιοι αγοραστές —στους οποίους συμπεριλαμβάνονται "υγιέστερες" τράπεζες της Ισπανία— διστάζουν να προχωρήσουν χωρίς κρατική επιχορήγηση, ώστε να καλυφθούν οι πρόσθετοι κίνδυνοι από τα στοιχεία του ενεργητικού της, κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια.

Η τράπεζα αυτή έχει ενισχυθεί με 9 δισεκατ. ευρώ από την βοήθεια που προσέφερε η ΕΕ και μεταβίβασε την πλειονότητα των επισφαλών ενυπόθηκων δανείων της στην "κακή" τράπεζα που η κυβέρνηση Ραχόι συνέστησε στη σκιά της παρατεταμένης κρίσης. Η ισπανική κυβέρνηση δεν στέργει πλέον να επεκτείνει την υποστήριξή της.

Αντιθέτως επέλεξε να ακυρώσει έναν μειοδοτικό διαγωνισμό για την εξεύρεση αγοραστή και διερευνά πλέον την περίπτωση συγχώνευσης της Catalunya Bank με την μεγαλύτερη Bankia και τουλάχιστον μίας ακόμη εθνικοποιημένης τράπεζας, εντάσσοντας τις σε μια εταιρεία συμμετοχών.

Ο Πλα, ο οποίος διηύθυνε το ταμιευτήριο CajaSur, θεωρείται εξ απορρήτων του Χοσέ Ιγνάθιο Γκοϊριγκολθάρι, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της BBVA ο οποίος διοικεί πλέον την Bankia. Ο τελευταίος θεωρείται από την αγορά ιδανικός για να τεθεί επικεφαλής ενός σχήματος συμμετοχών, αν και πηγές της Bankia απορρίπτουν την ιδέα προκρίνοντας προσπάθειες προκειμένου η Bankia να τεθεί ξανά σε τροχιά κερδοφορίας.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)