to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Να ακούσουμε τα παιδιά

Πάνω από 41 βαθμοί Κελσίου στο Παρίσι και την Κολωνία, 39 βαθμοί στις Βρυξέλλες, στην Ολλανδία αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία.


Λίγες εβδομάδες πριν, στην Αλάσκα η θερμοκρασία έφτασε ακόμα και τους 35 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα.

Στη Μεσόγειο το κλίμα αλλάζει ραγδαία. Ακραία καιρικά φαινόμενα με απρόβλεπτες συνέπειες καθιστούν ανίκανο τον κρατικό μηχανισμό να προβλέψει, να αποτρέψει, να διαχειριστεί. Φονικές πυρκαγιές και καταιγίδες με τέτοια ένταση και εξέλιξη που είναι σχεδόν αδύνατον να ελεγχθούν. Το είδαμε στη χώρα μας, το είδαμε στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μια θεωρητική συζήτηση, μια σελίδα στα σχολικά βιβλία ούτε κόλλημα των αριστερών και των οικολόγων. Ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα μιας κλιματικής κρίσης με ανυπολόγιστες διαστάσεις. Τις συνέπειες δεν θα τις ζήσουν οι επόμενες γενιές σε κάποιο μακρινό μέλλον. Αλλά εμείς, συντομότερα απ' όσο φανταζόμασταν.

Το 2030, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, εάν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές, ο πλανήτης θα περάσει σε μια φάση χωρίς επιστροφή. Η 16χρονη μαθήτρια από την Σουηδία Γκρέτα Τούμπεργκ έχει θέσει το θέμα όσο πιο απλά γίνεται. "Το σπίτι μας καταρρέει. Πανικοβληθείτε", είπε στους ευρωβουλευτές τον Μάιο.

Η Γκρέτα, που έχει μετατραπεί σε σύμβολο του κινήματος των μαθητών ενάντια στην κλιματική αλλαγή συμβολίζει αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι κυβερνήσεις και ο "σοφοί" του καπιταλισμού. Η σημερινή απραξία και ανικανότητα των ισχυρών του πλανήτη οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους σημερινούς νέους και τις επόμενες γενιές να ζήσουν σε έναν πλανήτη υπό κατάρρευση.

Η αντίληψη όσων διαχειρίζονται τις τύχες του κόσμου αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στη Γαλλία. Δεξιοί, ακροδεξιοί και συντηρητικοί πολιτικοί αντέδρασαν έντονα στη χθεσινή ομιλία της στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Την χαρακτήρισαν "γκουρού της αποκάλυψης", "δημιούργημα των μίντια", "συναισθηματικό κοριτσάκι που δεν πάει σχολείο", "Τζάστιν Μπίμπερ της οικολογίας". "Μην ακούσετε εμένα, ακούστε όμως την επιστήμη", ανταπάντησε η ίδια.

Και έχει απόλυτο δίκιο. Ο εφιάλτης πλησιάζει στην πραγματικότητα όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες όπως ο Τράμπ, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον και σειρά πολιτικών της συνωμοσιολογικής Alt Right, αρνούνται την ίδια την επιστήμη χαρακτηρίζοντας όσους προειδοποιούν για την κλιματική αλλαγή... μαρξιστές.

Ούτε όμως οι αριστερές και οι προοδευτικές δυνάμεις φαίνεται να αξιολογούν ως ύψιστη προτεραιότητα τη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών πέρασε στα ψιλά. Η κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα προχώρησε τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, ενώ τα φουγάρα του λιγνίτη συνεχίζουν να καπνίζουν.

Αυτό πρέπει να ανατραπεί. Η κλιματική κρίση ως απόληξη της αναπαραγωγής του κεφαλαίου και του νεοφιλελευθερισμού οφείλει να αποτελέσει το νούμερο ένα ζήτημα για την Αριστερά, τα κινήματα και τον καθένα μας ξεχωριστά. Ας ακούσουμε την φωνή των παιδιών όπως η Γκρέτα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)