to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 25.07.2019

Κοινωνία

Διαμαρτυρία έξω από την Εθνική Τράπεζα για την απόλυση εργαζόμενης ύστερα από 19 χρόνια προϋπηρεσία

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, έξω από το κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Αιόλου 86 για την απόλυση εργαζόμενης μέσω της εταιρείας Action Line στην Εθνική Τράπεζα από τον Σύλλογο Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.


Η ανακοίνωση:

Η συνάδελφος έχει 19 χρόνια προϋπηρεσίας στη Τράπεζα, και δεν υπήρξε ποτέ κανένα παράπονο για την απόδοσή της.. Η Τράπεζα δεν απάντησε σε καμία από τις δύο επιστολές που έστειλε το Σωματείο ζητώντας να ληφθούν υπόψη και τα κοινωνικά κριτήρια – ανήλικο παιδί με προβλήματα υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη απόπειρα απόλυσης είχε γίνει πριν ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2018, για την οποία όμως έγινε επαναπρόσληψη ύστερα από τη παρέμβαση του Σωματείου μας.

Η Τράπεζα κάνει συνολική διαχείριση προσωπικού μετακινώντας τραπεζοϋπαλλήλους από τα καταστήματα που κλείνουν και απολύει ενοικιαζόμενους. Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού της Τράπεζας χωρίς όμως να έχουμε ισότιμη μεταχείριση αφού οι αμοιβές μας μετά βίας φθάνουν τα 700 ευρώ (ξεκινούν από 350 ευρώ) και δεν υπάρχουν οι ίδιες επιλογές-ευκαιρίες ούτε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας ούτε κατά την αποχώρηση από την υπηρεσία (χρήση εθελούσιας εξόδου). Είναι δε εξίσου προκλητικό και σκανδαλώδες, την ίδια στιγμή  να αμείβονται ειδικοί συνεργάτες με 5ψήφια νούμερα μηνιαίων μισθών!

Με την ανακοίνωση που σας επισυνάπτουμε ενημερώσαμε τους συναδέλφους τραπεζοϋπαλλήλους ότι ύστερα από τα ομολογημένα σχέδια των τραπεζιτών για αποσχίσεις κλάδων και την επί δεκαετίες συνεχιζόμενη πρακτική της ενοικίασης εργαζομένων μέσω εικονικών εργολαβιών, η μοίρα μας είναι κοινή και η αλληλεγγύη το μόνο μας όπλο. Ζητάμε  τη συμπαράσταση όλων των σωματείων της Εθνικής Τράπεζας, των άλλων Τραπεζών και της ΟΤΟΕ για την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου.

Απολύεται για 2η φορά μέσα σε ένα χρόνο

Συναδέλφισσες, -οι,

Για 2η φορά μέσα σε ένα χρόνο απολύεται συναδέλφισσα – εργαζόμενη μέσω της εταιρείας Action Line στην Εθνική Τράπεζα. Τη πρώτη φορά ο λόγος ήταν ότι το τμήμα θα έκλεινε και θα έπρεπε να αποχωρήσει. Ύστερα από ισχυρή παρέμβαση του Σωματείου μας τον Ιούνιο του 2018, η εργαζόμενη επαναπροσλήφθηκε. Εξηγήσαμε με κάθε τρόπο ότι δεν είναι δυνατό να απομακρύνεται εργαζόμενη ύστερα από 18 χρόνια δουλειάς και προσφοράς στην Εθνική Τράπεζα με τέτοιες δικαιολογίες ως να μην είναι δυνατό να βρεθεί άλλη θέση για εργαζόμενο των 650 ευρώ τον μήνα. Εξηγήσαμε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει στο άμεσο οικογενειακό της περιβάλλον.

Στις 5/7/19 ανακοινώθηκε στη συνάδελφο η απόλυσή της για δεύτερη φορά. Σε επικοινωνία που είχαμε με τους αρμόδιους τομεάρχες και διευθυντές της Εθνικής Τράπεζας λάβαμε την απάντηση ότι η Εθνική Τράπεζα έχει πάρει απόφαση να απομακρύνει όσους εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών χρειαστεί ώστε στη θέση τους να τοποθετηθούν οι υπάλληλοι της Τράπεζας από καταστήματα που κλείνουν (!). Η παραπάνω απόφαση αποδεικνύει περίτρανα ότι το προσωπικό τρίτων εταιρειών είναι κομμάτι του προσωπικού της Τράπεζας και όχι υπάλληλοι ενός εξωτερικού εργολάβου, για τους οποίους η απόφαση για απόλυση ή όχι λαμβάνεται από τη Τράπεζα με βάση τις συνολικές της ανάγκες σε προσωπικό. Σε αυτή τη περίπτωση όμως θα πρέπει να αναγνωριστούμε ως τμήμα του προσωπικού, να έχουμε τις ίδιες απολαβές και τις ίδιες επιλογές απομάκρυνσης – εθελουσία κλπ. Στη  συγκεκριμένη περίπτωση η απόφαση για απομάκρυνση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη κοινωνικά κριτήρια και προϋπηρεσία

Σημειώνουμε ότι ούτε από τη Τράπεζα ούτε από την εταιρεία προβλήθηκε ως αιτία της απόλυσης η ανεπάρκεια της συναδέλφου ή η χαμηλή απόδοση. Δεν θα μπορούσε άλλωστε αφού η συνάδελφος έχει αποδείξει τον επαγγελματισμό της μετά από 19 χρόνια !

Την ίδια στιγμή είναι προκλητικό και σκανδαλώδες να υπάρχουν στη Τράπεζα ειδικοί συνεργάτες με αμοιβές άνω των 10.000 ευρώ, οι οποίοι εμφανίζονται να προΐστανται σε ένα Τομέα δύο ατόμων και των οποίων το έργο είναι αφανές, όχι λόγω μετριοφροσύνης.

Η ενοικίαση εργαζομένων μαζί με την απόσχιση κλάδων όπως εφαρμόζεται σε άλλες τράπεζες απειλεί άμεσα τις θέσεις εργασίας όλων των τραπεζοϋπαλλήλων ενοικιαζόμενων και μη. Καλούμε όλα τα σωματεία στις Τράπεζες και την ΟΤΟΕ να δείξουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας. Ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)