to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για μια νικηφόρα πορεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται δεν μεταλλάσσεται...


Στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχασε την κυβέρνηση, όμως δεν υπέστη τη στρατηγική ήττα που επιδίωκαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι και καλλιεργούσαν συγκεκριμένα οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα.

Το ισχυρό ποσοστό που έλαβε, τον αναδεικνύει ως τον κύριο εκφραστή των αριστερών και προοδευτικών απόψεων στο τόπο, τον θέτει ως τον άλλο πόλο του πολιτικού συστήματος που συσπειρώνει τις δυνάμεις εκείνες που αγωνίζονται για κοινωνικό κράτος, για δίκαιη ανάπτυξη, για ίσα δικαιώματα, για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, για το περιβάλλον και τη προστασία του.

Η στήριξη αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί μια εντολή για προγραμματική αντιπολίτευση εντός του κοινοβουλίου, που θα παρακολουθεί κάθε βήμα της κυβέρνησης και θα παρεμβαίνει κάθε στιγμή που κοινωνικές κατακτήσεις θα απειλούνται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τη νεοδεξιά ρητορική της κυβέρνησης.

Παράλληλα η εντολή αυτή επεκτείνεται και εκτός κοινοβουλίου, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στα πανεπιστήμια, όπου συναθροίζονται άνθρωποι, προκειμένου να στηριχτούν τα κινήματα που δεν θα επιτρέψουν οι πολιτικές λιτότητας να κάνουν τους λίγους ακόμα πλουσιότερους και τους πολλούς φτωχότερους.

Για να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει. Το οφείλει στο κόσμο που τον στηρίζει αλλά και σε αυτόν που δεν τον έχει πείσει ακόμη αλλά κριτικά τον παρακολουθεί. Η αλλαγή αυτή δεν σχετίζεται φυσικά με τις ιδεολογικές – αξιακές του αρχές. Όλες και όλοι γνωρίζουν το όραμα του για «σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία». Ο ΣΥΡΙΖΑ επομένως μετεξελίσσεται δεν μεταλλάσσεται.

Οργανωτικά έχει ανάγκη να αλλάξει ο πολιτικός φορέας. Να ενισχυθεί και επομένως να εμπλουτιστεί με τις ιδέες και τις αγωνίες όλων εκείνων που επιθυμούν να δουλέψουν συντεταγμένα, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να να έχει μια νικηφόρα πορεία και να ξαναγίνει κυβέρνηση. Ζητούμενο επομένως είναι η μετεξέλιξη του σε αυτό που η ίδια η κοινωνία τον έχει αναδείξει. Σε ένα μεγάλο, σύγχρονο κόμμα που θα έχει χαρακτηριστικά παράταξης για να μπορεί να εκφράζει μέλη και φίλους.

Σήμερα, σε μια νέα περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θέσει και για τον ίδιο κάποιους στόχους :
· Να αποκτήσει μια οργανωτική δομή αντίστοιχη με το εκλογικό του ποσοστό και μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
· Να αποκτήσει μια μεγάλη κομματική νεολαία που θα έχει ισχυρή παρουσία στα πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας, στην ύπαιθρο, στο πολιτισμό.
· Να αποκτήσει μια ισχυρή συνδικαλιστική παράταξη με αναφορά παντού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
· Να αποκτήσει μια δυνατή αυτοδιοικητική παρουσία ( με αιρετά και μη μέλη) που θα προετοιμάσουν τη νικηφόρα πορεία της προοδευτικής παράταξης στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
· Να αποκτήσει τον ιδεολογικό ηγεμονισμό στους χώρους του πολιτισμού και της τεχνολογίας.

*Ο Γιάννης Βουλγαράκης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)