to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Δικαιώματα και ελευθερίες υπό διωγμό;»: Η εκδήλωση με τον φακό του left.gr

Ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις εφημερίδες της Αριστεράς, «Αυγή» και «Εποχή» διοργάνωσαν την Παρασκευή 19 Ιουλίου εκδήλωση με θέμα «Δικαιώματα και ελευθερίες υπό διωγμό;», στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο


Η επαναφορά των φυλακών τύπου Γ', οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η κατάργηση εγκυκλίου για ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ είναι μόνο η αρχή. Πώς θα μπορούσε να οργανωθεί η δράση απέναντι στην απόπειρα περιστολής των ελευθεριών. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτές, καθώς και τα δικαιώματα, βρίσκονται υπό διωγμό;

Αυτά τα ερωτήματα είναι μόνο μερικά από αυτά που απασχόλησαν τη συζήτηση που άνοιξε με πρωτοβουλία του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμβολή των εφημερίδων της Αριστεράς, της «Αυγής» και της «Εποχής», την Παρασκευή 19 Ιουλίου σε εκδήλωση με θέμα «Δικαιώματα και ελευθερίες υπό διωγμό;», στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο.

Την κουβέντα  άνοιξαν οι Νίκος Παρασκευόπουλος, Βασίλης Παπαστεργίου, Γιονούς Μουχαμμαντί, Στέλια Μπελιά και Πάνος Λάμπρου, ενώ παραβρέθηκαν μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και πλήθος κόσμου που παρενέβη στην ενδιαφέρυσα και επίκαιρη συζήτηση.

Bίντεο - φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας

Στο Left.gr μίλησαν οι Πάνος Λάμπρου, Νίκος Παρασκευόπουλος και Βασίλης Παπαστεργίου:

Ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και του Τομέα Δικαιωμάτων έκανε λόγο για ένα νέο ξεκίνημα από τη θέση της αντιπολίτευσης. Τόνισε ότι «δεν είχαμε αυταπάτες, δεδομένου ότι η Ν.Δ. είχε και προεκλογικά  περιγράψει το πολιτικό της σχέδιο και το ιδεολογικό της πλαίσιο και τις πρώτες κινήσεις, που αφορούν αυτό που ονομάζει "ζητήματα τάξης και ασφάλειας"». Αναφερόμενος στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επεσήμανε ότι «η νεοφιλελεύθερη λογική και πολιτική στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία δένεται απολύτως με την καταστολή». «Αυταρχισμός και σκληρός, απόλυτος νεοφιλελευθερισμός είναι το μήνυμα της Ν.Δ.» τόνισε. Στο ερώτημα «τι θέλουμε να κάνουμε εμείς» απάντησε ότι δεν υπάρχει χρόνος για εσωστρέφεια, αλλά απαιτείται άμεση αντιπολίτευση, προγραμματική, μαχητική και κινηματική.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης και τόνισε ότι έγινε φανερό ότι το κέντρο βάρος της πολιτικής θα το έχει η ασφάλεια χωρίς δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα. Με βάση τα εξεγγελθέντα μέτρα της Ν.Δ., ανέφερε ότι η ανθρωπιστική και κοινωνική διάσταση ζητημάτων όπως το μεταναστευτικο, το προσφυγικό και η μεταχείριση των κρτουμένων θα μένει σε δεύτερο πλάνο και θα οξύνει τα προβλήματα που υπάρχουν. «Μια τέτοια πολιτική υπονομεύει ακόμη και τις ίδιες τις σημαίες της» τόνισε και ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ασφάλεια με μια πολιτική η οποία δεν είναι οριοθετημένη με δικαιοσύνη». Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν αντιστάσεις σε αυτό το δύσκολο κοινωνικό περιβάλλον με σκοπό να στηριχθεί η αντίληψη ότι «ο πολίτης βεβαίως και χρειάζεται ασφάλεια, αλλά ασφάλεια με δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου, αναφερόμενες στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της Ν.Δ. που σημαδεύτηκαν από σημαντικές θεσμικές αλλαγές, μίλησε για επίθεση της νέας κυβέρνησης στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία χαρακτήρισε κομβικά για τη διαμόρφωση μιας ουσιαστικής αντιπολίτευσης. «Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ότι είναι δημιουργικό να επισημανθούν και προβλήματα που υπήρχαν και κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., προκειμένου η συζήτησή μας να είναι παραγωγική και ειλικρινής» τόνισε και διευκρίνισε ότι αναφέρεται «σε ζητήματα πρόνοιας σε σχέση με τον μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό». «Τα προβλήματα ήταν υπαρκτά, δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά τώρα» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «οι αποφάσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ποιοτική χειροτέρευση». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)