to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 16.07.2019

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Θα είμαστε θεσμικά κοντά στον νέο πρόεδρο της Βουλής

«Θα είμαστε θεσμικά κοντά του και την επόμενη μέρα», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τον Κώστα Τασούλα, το νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου που προτείνεται από τη ΝΔ, η εκλογή του οποίου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη


Στενή, καλή και συστηματική συνεργασία είχαν Νίκος Βούτσης και Κώστας Τασούλας. Θα είμαστε θεσμικά κοντά στο νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου, διαβεβαίωσε ειδικότερα ο απερχόμενος πρόεδρος Βουλής για τον νυν.

«Θα είμαστε θεσμικά κοντά του και την επόμενη μέρα», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τον Κώστα Τασούλα, το νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου που προτείνεται από τη ΝΔ, η εκλογή του οποίου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι δύο άνδρες είχαν όλη την εβδομάδα μια στενή και πολύ καλή συνεργασία, όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, προκειμένου ο κ. Τασούλας να έχει πλήρη εικόνα και να είναι έτοιμος στα νέα του καθήκοντα.

«Είχαμε μία πολύ καλή σχέση, μια στενή και συστηματική συνεργασία όλη την εβδομάδα, έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε να είναι έτοιμος να διαδραματίσει με το καλύτερο τρόπο το ρόλο του προέδρου της Βουλής. Εμείς θα είμαστε θεσμικά κοντά του και την επόμενη μέρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό στα νέα του καθήκοντα για να συνεχιστεί το κοινοβουλευτικό έργο που έγινε αλλά και να υπάρξουν και άλλες βελτιώσεις. Αυτό κρίνεται πάντα στη πράξη. Εμείς δώσαμε το αποτύπωμά μας προσπαθώντας να οικοδομήσουμε ευρύτερες συναινέσεις».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, θέλησε σήμερα, δύο μέρες πριν την εκλογή του νέου προέδρου, να ευχαριστήσει από καρδιάς, όπως είπε, τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τη συνεργασία που είχαν όλο το διάστημα της θητείας του.

Παράλληλα έκανε ένα σύντομο απολογισμό της προεδρίας του, δηλώνοντας υπερήφανος για το έργο που αφήνει πίσω του αλλά και για το ότι η Βουλή κατάφερε, «σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια» όπως είπε, να φέρει σε πέρας το μεγαλύτερο και σημαντικό έργο της, με συναίνεση και ευρεία στήριξη.

Επεσήμανε μεταξύ άλλων, την ψήφιση της τρίτης Δανειακής Σύμβασης και της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «τομή», ακόμη το άνοιγμα του «Φακέλου της Κύπρου», που είναι, όπως είπε, «σημαντική παρακαταθήκη» και το πόρισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, σημειώνοντας ότι στη 18η Σύνοδο θα υπάρξει συντακτική Βουλή για τη δεύτερη φάση της Αναθεώρησης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για την πρωτοβουλία της ελληνικής βουλής να λειτουργήσει με δικά της έξοδα την έκθεση στο 'Αουσβιτς, με στόχο «την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης για τις γερμανικές θηριωδίες που έγιναν στη χώρα μας». Σημειωτέον, «Στους 4 μήνες λειτουργίας της ήδη την έχουν επισκεφθεί 17.500 άτομα», πρόσθεσε.

Μίλησε ακόμα για την τεχνολογική και ποιοτική αναβάθμιση της Βουλής, σημειώνοντας ότι «δεν μηδενίζουμε τίποτα από αυτά που παραλάβαμε». Και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίσαμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Κάναμε όμως ό,τι μπορούσαμε, με τα περισσότερα να γίνονται με συναίνεση και ευρεία στήριξη. Μερικά πράγματα δεν προχώρησαν όσο θα θέλαμε», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Αυτά που έγιναν επί θητείας μου αντιστοιχούν με το 80-90% από αυτά που είχα συμπεριλάβει στον εναρκτήριο λόγο μου πριν 4 χρόνια. Έτσι ποιοτικά έκλεισε ο κύκλος μου και ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα διεκδικούσα νέα θητεία. Θα εξακολουθήσω να διαδραματίζω το ρόλο μου ως βουλευτής και ως πρώην πρόεδρος της Βουλής στο πλαίσιο των αξιών του κόμματος μου και των αξιών της Αριστεράς».

Αναλυτικά η ενημέρωση των συντακτών από τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση:

Ήρθα μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, τον κ. Αθανασίου, να σας ευχαριστήσουμε, διότι περάσαμε μαζί σχεδόν τέσσερα χρόνια. Πιστεύω πως η σχέση που οικοδομήσαμε ήταν ειλικρινής, επαγγελματική και καθ’ όλα διαφανής με όλες και όλους.
Αυτό δεν ήταν κάτι εύκολο, διότι ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει το Γραφείο Τύπου της Βουλής, υπάρχει και το Γραφείου του Προέδρου, σε σχέση με τη δουλειά σας.
Πιστεύω ότι τις αρμοδιότητες του καθένα, και όχι τις ισορροπίες, τις κρατήσαμε με πλήρη σεβασμό, το ελάχιστο, αυτό που είχαμε πει και ξεκινώντας ότι δεν θα γίνονται επιλεκτικές διαρροές και ότι δεν θα λειτουργούμε με τρόπο υποκειμενικό, για να το πω πολιτικά, πιστεύω ότι το τηρήσαμε.
Θέλω πραγματικά από καρδιάς να σας ευχαριστήσω, είναι η τελευταία φορά που βλεπόμαστε, εγώ ως Πρόεδρος και ο κ. Αθανασίου ως Γενικός Γραμματέας. Εγώ θα είμαι εδώ είτε έτσι είτε αλλιώς, θα έρχομαι κι από εδώ και θα τα λέμε και ως βουλευτής τώρα, αλλά και ως πρώην πρόεδρος, υπάρχουν συγκεκριμένοι ρόλοι εκ του Κανονισμού για τους πρώην προέδρους, εφ’ όσον μάλιστα είναι και βουλευτές.
Εν προκειμένω, θα είμαι ο μόνος με αυτή την ιδιότητα, διότι θα είμαστε και στη Διάσκεψη των Προέδρων και στην Επιτροπή Κανονισμού και σε άλλες βασικές επιτροπές όπου εκ του Κανονισμού οι πρώην πρόεδροι συμμετέχουν.     
Με τον κ. Τασούλα είχαμε μια πολύ καλή σχέση. Όλη την εβδομάδα που πέρασε και μακριά από οποιαδήποτε δημοσιότητα είχαμε μια συστηματική συνεργασία, έτσι ώστε να είναι έτοιμος να διαδραματίσει τον ρόλο του από την Πέμπτη και ύστερα.
Συνεργάστηκε και με τον Γενικό Γραμματέα και με τον Ειδικό Γραμματέα, αλλά κυρίως τον φέραμε σε επαφή με όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους, με τους γενικούς διευθυντές, με τους επικεφαλής όλων των υπηρεσιών της Βουλής.
Τον ενημερώσαμε για τα πάντα και θα είμαστε και θεσμικά, μέσω της παρουσίας μας στη Διάσκεψη των Προέδρων, κοντά του για το έργο που θα ξεκινήσει από την Πέμπτη και ύστερα.
Μέχρι την Πέμπτη, μπορώ να σας πω αυτά που ήδη γνωρίζετε: Αύριο θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί η εκλογή προέδρου και ύστερα ο κ. Τασούλας θα εκφωνήσει τον σχετικό λόγο, όπως είχα εκφωνήσει κι εγώ μετά την εκλογή μου.
Ύστερα θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία παράδοσης παραλαβής στο γραφείο μου  και μετά από ένα δίωρο, αν δεν κάνω λάθος, θα ξεκινήσει η συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων. 
Μάλιστα, για πρώτη φορά στη Βουλή, η ψηφοφορία θα είναι ανοικτή, απλώς θα υπάρχει -όπως κάναμε στις άρσεις ασυλιών- το όνομα του καθένα επάνω για τις κάλπες που θα αφορούν την κάθε υποψηφιότητα.
Την Πέμπτη θα ενημερωθείτε από τον κ. Τασούλα και δεν θα έδινα το δικαίωμα στον εαυτό μου να σας ενημερώσω και για ό,τι έχουμε σχεδιάσει για τη συνέχεια σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τις προγραμματικές δηλώσεις, τις επιτροπές της Βουλής, τα νομοσχέδια. Ο κ. Τασούλας θα σας κάνει μια ενημέρωση για το τι θα συμβεί ακριβώς μετά την Πέμπτη για όλα αυτά.
Θέλω να σας πω ότι είμαι υπερήφανος που είμασταν εδώ αυτά τα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια. Άλλωστε, για τα δύσκολα είχαμε εκλεγεί, και σε μια Βουλή η οποία είχε και την 3η δανειακή συμφωνία και το κλείσιμο αυτής της συμφωνίας και τον ένα περίπου χρόνο στη νέα φάση, τη μεταμνημονιακή αλλά όχι την μετά κρίση εποχή –έχουμε συνείδηση όλοι γι’ αυτό– σε μια Βουλή οκτακομματική, σε μια Βουλή όπου υπήρξαν αλλαγές και σε κοινοβουλευτικές ομάδες, με τη διάλυσή τους, με την επανασύστασή τους κ.τ.λ. Αντιμετωπίσαμε σοβαρά ζητήματα, κάναμε ό,τι μπορούσαμε, τα περισσότερα από αυτά ήταν με συναίνεση και με ευρεία στήριξη. Και αναφέρομαι στο ότι είχαμε κάθε χρόνο ακροάσεις όλων των δικαστικών, για να έχουμε τις προτάσεις στις τριάδες για τους δικαστικούς, αναφέρομαι στο ότι μπορέσαμε με 4/5 να έχουμε όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές και να διανύουν τώρα τις δικές τους θητείες, αναφέρομαι σε ένα εξαιρετικά πλούσιο έργο που έγινε στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό της, με αρκετά πρότζεκτ τα οποία έγιναν και ολοκληρώθηκαν, και τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά, και άλλα τα οποία βρίσκονται στη φάση της συμβασιοποίησης ή της έναρξης εργασιών, και για το οικοδομικό-οικιστικό απόθεμα της Βουλής, και για τη μεγάλη εξοικονόμηση πόρων μέσα σ’ αυτό.
Επίσης είμαι πολύ περήφανος γιατί η Βουλή απέκτησε μέσα σε συνθήκες κρίσης και κρίσης των σχέσεών της με την κοινή γνώμη, με τον λαό, μια πολύ μεγάλη εξωστρέφεια, μια εξαιρετικά μεγάλη επισκεψιμότητα, με πολύ σοβαρή δουλειά που έγινε από το Ίδρυμα της Βουλής σε επαφή και με τη Βιβλιοθήκη, σε επαφή με όλη τη χώρα, με την αναβάθμιση την τεχνολογική αλλά και την ποιοτική, κατά γενική ομολογία, διότι ουδείς εξ ημών ή από πολιτικές δυνάμεις είχαν ενστάσεις για το Κανάλι της Βουλής, και πως είναι πλέον ένα διαφορετικό, ποιοτικό κανάλι σε σχέση με το παρελθόν.
Δεν μηδενίζουμε τίποτα απ’ αυτά που παραλάβαμε, έχουμε αποδεχτεί και δημοσίως ζητήματα στα οποία δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε όσο θα θέλαμε καλά, που αφορούν πτυχές του κοινοβουλευτικού έργου μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι αλήθεια ότι με πολύ μεγάλη άνεση γίνανε πάρα πολλές συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, πολύ πλούσιες συζητήσεις, και η Βουλή υπήρξε το κέντρο της πολιτικής ζωής της χώρας όλο αυτό το διάστημα.
Προσωπικά είμαι υπερήφανος, επίσης, γιατί επί των ημερών μας ήρθε προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί μία τομή όχι μόνο για την επίλυση μίας μεγάλης εκκρεμότητας, αλλά και για τον τρόπο επίλυσης μεγάλων εκκρεμοτήτων εθνικής διάστασης, έτσι ώστε η χώρα μας, σ’ αυτή την πολύ δύσκολη περιοχή που βρίσκεται, να είναι πράγματι ένας πόλος σταθερότητας.
Ακόμα, θέλω να σας πω ότι είναι σημαντική παρακαταθήκη το ότι άνοιξε ο Φάκελος της Κύπρου μετά από δεκαετίες. Ήδη βρίσκονται στο τυπογραφείο ο έβδομος και ο όγδοος τόμος. Θα βγαίνουν σταθερά για τα επόμενα δύο χρόνια οι τόμοι του Φακέλου της Κύπρου σε συνεργασία άψογη με το Κοινοβούλιο της Κύπρου, όπως επίσης, μετά από χρόνια πολλά, έγινε δυνατό η Βουλή των Ελλήνων να αποφασίσει για τη δρομολόγηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων και απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις και άλλες οφειλές, ελήφθη η σχετική απόφαση από τη Βουλή, έγινε η ρηματική διακοίνωση από την Ελληνική Κυβέρνηση προς τη Γερμανία και πλέον και αυτή η υπόθεση έχει δρομολογηθεί, με ορίζοντα ενδεχομένως και νομικών διεκδικήσεων, ανάλογα με το πώς θα πάνε οι διακρατικές σχέσεις, οι συνεννοήσεις κ.τ.λ. πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Ακόμα θέλω να εξάρω, ανάμεσα στο σύνολο των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης της χώρας μας, το ότι η Βουλή πλέον, με δικιά της ευθύνη και δικά της έξοδα, εγκαινίασε προ τετραμήνου την προσωρινή μεγάλη έκθεση στο Άουσβιτς, μετά από εβδομήντα χρόνια που η χώρα μας ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης η οποία δεν είχε ένα μνημείο, ένα μνημείο, ένα μουσείο, μία έκθεση, οτιδήποτε μέσα στο Άουσβιτς. Να σας ενημερώσω ότι ήδη 17.500 έχουν επισκεφθεί μέσα σε τέσσερεις μήνες την προσωρινή έκθεση, η οποία θα κρατήσει μέχρι το τέλος του έτους κι ύστερα θα επεκταθεί και στον μόνιμο χώρο, δηλαδή στο μπλοκ 12, για να είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στους δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που πήγαν σε αυτό το κολαστήριο.
Αυτά τα θέματα είναι πέραν της δουλειάς που έγινε στη διάρκεια της 17ης Περιόδου, όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση που είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Ολοκληρώθηκε η προτείνουσα Βουλή διά της 17ης Περιόδου και πλέον στη 18η, που θα ξεκινήσει αύριο με την ορκωμοσία μας, θα υπάρξει η συντακτική Βουλή, δηλαδή η δεύτερη φάση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Αυτά για μένα είναι στιγμές πολύ σημαντικές, οι οποίες υπήρξαν –ενδεχομένως κατά τύχη, κατά συγκυρία, αλλά σίγουρα και με τη θέλησή μας, τη διάθεσή μας, την πρωτοβουλία μας, και πάντοτε προσδοκώντας και πολλές φορές φτιάχνοντας ευρύτερες συναινέσεις πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να πάει πίσω απ’ αυτά, αλλά να πηγαίνουμε όλο και πιο μπροστά, και στην ίδια την οντότητα της Βουλής και στη σχέση με την κοινωνία, με τον λαό, αλλά και τον ίδιο τον εκσυγχρονισμό της Βουλής και τη σχέση της με την ιστορία μας.
Θέλω λοιπόν και πάλι να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για όλα όσα κάνετε, να σας ευχηθώ από καρδιάς ό,τι καλύτερο οικογενειακά, επαγγελματικά, προσωπικά.
Κάναμε επίσης, το λέω τελευταία αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία, μια εξαιρετική προσπάθεια για να υπάρξει, υπήρξε πλέον, δυστυχώς μόνο στη Βουλή προς ώρας, μια πλήρης τακτοποίηση στη βάση της αξιοκρατίας και στη βάση των κρίσεων που έγιναν σε όλα τα επίπεδα της Βουλής, και πάλι με ευρύτατες συναινέσεις, έτσι ώστε η Βουλή πέρασε σε μια νέα φάση όπου με ενιαίο και ψηφισμένο από την Ολομέλεια Κανονισμό, χωρίς να υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί, έχει ένα προσωπικό, από τους γενικούς διευθυντές μέχρι τους τμηματάρχες, οι οποίοι διανύουν τις θητείες τους στη βάση των κατά νόμο αξιοκρατικών κρίσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον προταθέντα από τον Πρωθυπουργό υποψήφιο Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Βούτσης είπε:
Με τον κ. Τασούλα έχουμε πολύ καλή σχέση και πιστεύω ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον μέγιστο βαθμό στο να συνεχιστεί αυτό το έργο και να υπάρξουν και βελτιώσεις, τις οποίες ενδεχομένως εμείς δεν είχαμε προβλέψει. 
ΕΡ. Εννοείτε ότι η Βουλή μαζί με το πολιτικό σκηνικό μπαίνει σε μια νέα εποχή που οι πολιτικές συναινέσεις μπορεί να είναι μια πιο συχνή πραγματικότητα;
Ν. Βούτσης: Αυτό κρίνεται πάντοτε στην πράξη, εδώ θα είμαστε να το δούμε. Εμείς δώσαμε το αποτύπωμά μας, ότι προσπαθούσαμε να οικοδομήσουμε αυτές τις ευρύτερες συναινέσεις. Είναι άλλο μέσα στην Αίθουσα της Βουλής οι αντιπαραθέσεις και κάποιες οξύνσεις που υπάρχουν και άλλο είναι η λειτουργία σε σχέση με την κοινωνία, τον εκσυγχρονισμό, σε σχέση με το προσωπικό της, στη σχέση με την εκτελεστική εξουσία,  πώς οικοδομούνται οι απολύτως αναγκαίες συναινέσεις για να προχωρήσει αυτή η υπόθεση.    
ΕΡ. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ποιος πρέπει να είναι τώρα;  
Ν. Βούτσης: Εξαιρετικός .

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)