to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ερωτήματα για τη σπουδή Βρούτση: Καταργήθηκε η εγκύκλιος για την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους

Σε μία ακόμα κίνηση που φαίνεται ότι αναδεικνύει την αντίληψη της νέας κυβέρνησης για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών προχώρησε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019 ο (όχι και τόσο) νέος υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης


Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (όπως είναι η νέα ονομασία του υπουργείου) ανακάλεσε την πρόσφατη εγκύκλιο με την οποία απλοποιούνταν οι διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ, μεταξύ άλλων, σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Την εγκύκλιο, η οποία αποσαφήνισε το προηγούμενο, γενικόλογο και γραφειοκρατικό πλαίσιο, το οποίο καθιστούσε δύσκολη την απόδοση ΑΜΚΑ στις κατηγορίες ανθρώπων που προαναφέραμε, συνυπέγραψαν πρόσφατα (20 Ιουνίου 2019), μετά από προετοιμασία αρκετών μηνών, οι (πρώην, πλέον, αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί) Ανδ. Ξανθός, Δημ. Βίτσας και Τ. Πετρόπουλος (ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ).

Πολιτικός στόχος της εγκυκλίου ήταν η ευκολότερη πρόσβαση των ανθρώπων αυτών σε βασικά αγαθά και δικαιώματα (Υγεία, Παιδεία, Εργασία) και άρα η δυνατότητα ομαλότερης ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. 

Ο κ. Βρούτσης, με την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια (11/7/19) και την οποία παραθέτουμε παρακάτω, μέσα σε μία ημέρα ακύρωσε τη δουλειά μηνών και, πλέον, αναμένουμε το «έγγραφο με το οποίο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για την απόδοση ΑΜΚΑ».

Αν κρίνουμε με βάση τα ως τώρα πεπραγμένα της νέας κυβέρνησης στο πεδίο των δικαιωμάτων, μάλλον δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον ως προς τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ, την απλοποίηση και συγκεκριμενοποίηση της οποίας είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων, κατά την πρόσφατη απεργία τους και οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ. 

Θυμίζουμε ότι ήδη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υλοποιήσει την κατάργηση του αυτοτελούς υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, εντάσσοντας την αρμοδιότητα αυτή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. Η κίνηση αυτή αποτελεί σημάδι ότι, για την κυβέρνηση αυτή, οι μετανάστες και πρόσφυγες αποτελούν κίνδυνο, απειλή ή, εν πάση περιπτώσει, ζήτημα που υπάγεται στη δημόσια ασφάλεια. 

Και η επί τα χείρω αλλαγή ως προς τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ, αν επιβεβαιωθεί, κινείται προς την ίδια κατεύθυνση: ολοταχώς προς τα πίσω...

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)