to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 09.07.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Παραδίδονται δημόσια νοσοκομεία χωρίς χρέη και με επάρκεια σε υλικά και ρευστότητα

Το μετρήσιμο και διακριτά αισθητό έργο των υπουργών Υγείας Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη τόσο αποτυπωμένο σε δείκτες υγείας όσο κυρίως στους χρήστες και τους εργαζόμενους των υπηρεσιών του ΕΣΥ αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για το Σύστημα Υγείας και παράλληλα θέτει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων και των ευθυνών στους νέους υπουργούς, να αντιμετωπίσουν την Υγεία και τη Δημόσια περίθαλψη ως ένα κρίσιμο κοινωνικό αγαθό και όχι με τους κανόνες της αγοράς


Ο Βασίλης Κικίλιας και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης παραλαμβάνουν το μεσημέρι από τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας. Η τελετή παράδοσης παραλαβής αναμένεται να έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς οι μακροβιότεροι υπουργοί Υγείας που απέρχονται παραδίδουν ένα κρίσιμο και πολύ σημαντικό έργο που έγινε τα τελευταία 4 χρόνια με στόχο την ανάταξη και την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων.

Το μετρήσιμο και διακριτά αισθητό έργο των υπουργών Υγείας Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη τόσο αποτυπωμένο σε δείκτες υγείας όσο κυρίως στους χρήστες και τους εργαζόμενους των υπηρεσιών του ΕΣΥ αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για το Σύστημα Υγείας και παράλληλα θέτει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων και των ευθυνών στους νέους υπουργούς, να αντιμετωπίσουν την Υγεία και τη Δημόσια περίθαλψη ως ένα κρίσιμο κοινωνικό αγαθό και όχι με τους κανόνες της αγοράς.

Συγκεκριμένα, σήμερα παραδίδονται Δημόσια Νοσοκομεία πλεονασματικά, χωρίς χρέη και με επάρκεια σε υλικά και ρευστότητα έτσι ώστε να καλύπτουν με αξιοπρεπείς και αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας τις ανάγκες για νοσηλεία, διάγνωση και θεραπεία όλων των ανθρώπων που τις χρειάζονται, δωρεάν και χωρίς διακρίσεις.

Οι απερχόμενοι υπουργοί Ξανθός και Πολάκης, παραδίδουν σημαντικά ενισχυμένες τις υποδομές στα Νοσοκομεία με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και με πανάκριβα μηχανήματα που για κάποιες ασθένειες, είναι για πρώτη φορά περισσότερα και πιο σύγχρονα από αυτά που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας.

Επίσης παραδίδουν εν λειτουργία 550 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι αριθμός ρεκόρ δεκαετιών, καθώς και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη, όπως για το φάρμακο και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Μια άλλη σημαντική κατάκτηση που παραδίδεται στους νέους υπουργούς, είναι ότι τα περισσότερα νοσοκομεία που παραλαμβάνουν είναι απαλλαγμένα από το oustorcing και τις εργολαβικές εταιρίες, εξοικονομώντας για το σύστημα υγείας περισσότερα των 100 εκατομμυρίων το χρόνο και παράλληλα καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης έχει, εάν οι νέοι υπουργοί συνεχίσουν την ηθικοποίηση και την έντιμη διαχείριση των προκατόχων τους, τόσο για τον τερματισμό της διαφθοράς με την θεσμική θωράκιση απέναντι σε παθογένειες του συστήματος, όσο και με τις διαδικασίες λογοδοσίας και δημόσιων απολογισμών του Έργου των Διοικήσεων, που καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 2016, έτσι ώστε με διαφάνεια να κρίνεται το έργο τους.

Κρίσιμη επίσης θα είναι η στάση των νέων υπουργών Υγείας για το θέμα της αύξησης των δημόσιων δαπανών Υγείας και της προσπάθειας των απερχόμενων υπουργών σύγκλισης με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους καθώς και της ενίσχυσης με προσωπικό των Δομών Υγείας με τις δρομολογημένες προσλήψεις ή την καθήλωση του τομέα της Υγείας στον κανόνα μια πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, θα δείξει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για την Υγεία

Ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί

Ο Βασίλης Κικίλιας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και πρόσφατα παντρεύτηκε με την πρώην Σταρ Ελλάς, μοντέλο και παρουσιάστρια Τζένη Μπαλατσινού. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2002. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Διοίκησης & Οργάνωσης Μονάδων Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, από όπου έλαβε Μάστερ το 2008. Το 2011 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών στις Εθνικές Εκλογές του 2012. Στις 9 Ιουνίου 2014, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Επανεξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών στις Εθνικές Εκλογές του 2014 και του 2015.

Από τον Νοέμβριο του 2016 ανέλαβε τα καθήκοντα του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας έως τον Οκτώβριο του 2017, οπότε τον διαδέχτηκε η Μαρία Σπυράκη και ο ίδιος ανέλαβε τομέαρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ήταν δεύτερος μετά την `Ολγα Κεφαλογιάννη στην καταμέτρηση των ψήφων στην Α΄Αθήνας, με σχεδόν 38.000 ψήφους.

Ο Βασίλης Κικίλιας έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπάσκετ και αγωνίστηκε στον Πανιώνιο, τον Ιωνικό, την ΑΕΚ, τον Απόλλωνα Πατρών, καθώς και στις Εθνικές ομάδες μπάσκετ.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι πτυχιούχος μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστήμονας Πολιτικής και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (MSc/ University of Birmingham) και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ/ ΑLBA).

Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας (Πανεπιστήμιο Αθηνών), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ως υπεύθυνος ερευνών του Τμήματος Οικονομικών Υγείας του ΙΟΒΕ από το 1999 ως το 2004.

Διετέλεσε, αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) από το 2004 μέχρι το Φεβρουάριο 2008 και Πρόεδρος του ΕΟΦ από το 2008 ως το Σεπτέμβριο του 2009. Τον Οκτώβριο του 2012 ορίστηκε Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)