to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πλέον δεν υπάρχει «καμένη γη»

Ποια η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας - Η συνεχιζόμενη πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τον περασμένο Αύγουστο δείχνει -μεταξύ άλλων- τη βελτίωση των συνθηκών


Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup στις 8 Ιουλίου, όταν θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, θα βρεθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε συνέχεια της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας. Παρ’ όλο που οι υπουργοί Οικονομικών γνωρίζουν ότι θα συνεδριάσουν μόλις μία ημέρα μετά τις εκλογές στη χώρα μας, αποφάσισαν να συζητήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα προκειμένου να στείλουν το μήνυμα σε όποια κυβέρνηση προκύψει. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν πηγές από τις Βρυξέλλες...

Το πιο σημαντικό ζήτημα, παρά την όποια στάση κρατήσουν οι Ευρωπαίοι, είναι πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα επίπεδο συνεχούς ανάκαμψης και, σε κάθε περίπτωση, σε ένα momentum το οποίο είναι καλύτερο από εκείνο του 2015 και είναι μύρια όσα τα στοιχεία τα οποία συνηγορούν σε αυτόν.

Η ευνοϊκή συγκυρία για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων από τις διεθνείς αγορές, το «μαξιλάρι» διαθεσίμων των 37 δισ. ευρώ (έχει μεγάλη σημασία για ποιους σκοπούς θα διατεθεί), η πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, που θα μειώσει τις δαπάνες για τους τόκους, και φυσικά η υψηλότερη, σε σχέση με την Ευρωζώνη, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι η Ελλάδα κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Η επόμενη "έξοδος"

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται και στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, η οποία είναι σχεδόν συνεχώς πτωτική από τον Αύγουστο του 2018. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμος να για «έξοδο» στις αγορές ανά πάσα στιγμή από την περασμένη άνοιξη.

Η προεργασία είχε γίνει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, καθότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καταγράφουν, ιδίως αυτές τις μέρες, το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο και έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για άμεση έκδοση πολυετούς ομολόγου.

Άλλωστε στα δεκαετή ομόλογα -μέση απόδοση ΟΔΔΗΧ στο 2,08%- το «ταχύμετρο» έγραψε ακόμα και 1,99%. Στα πενταετή ομόλογα οι αποδόσεις με τη διάσπαση του φράγματος του 1% κατέγραψαν πτώση 257 μονάδων βάσης σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Το 2014 οι αποδόσεις κινούνταν κοντά στο 10%...

Το ίδιο ισχύει και στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. Στις 5 Ιουνίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δανείστηκε μέσω εντόκων γραμματίων για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου 1,625 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 0,41%, ενώ στη χθεσινή αντίστοιχη δημοπρασία αντλήθηκαν επίσης 1,625 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο όμως να συρρικνώνεται σε 0,23%.

Από εκεί και πέρα υπάρχει μια πληθώρα στοιχείων, η οποία δείχνει πως στην ελληνική οικονομία έχουν γίνει μια σειρά βήματα προς το θετικότερο. Για παράδειγμα έχει σημειωθεί αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ για 9 συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι το οποίο είχε να συμβεί περίπου 15 χρόνια. Και μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία η ελληνική οικονομία καταγράφει ρυθμούς μεγαλύτερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος είναι πτωτικός. Παράλληλα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας για το έτος 2018 φτάνοντας τα 3,6 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι υπάρχει τάση να έρθουν στην Ελλάδα επενδυτές λόγω της καλύτερης πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Νέες θέσεις εργασίας

Ξεχωριστό είναι το ζήτημα της ανεργίας, η οποία παραμένει στο υψηλό ποσοστό του 18%. Ωστόσο στο τέλος του 2014 βρισκόταν στην περιοχή του 26%, με τους νέους να βρίσκονται πάνω από το 60%, ενώ σήμερα είναι κάτω από 40%. Τα παραπάνω στοιχεία, μαζί με τη δημιουργία πάνω από 500.000 θέσεων εργασίας κατά τα τελευταία 4,5 χρόνια, δείχνουν ότι μπορεί να μειωθεί και άλλο η ανεργία, αναλόγως των πολιτικών που θα ακολουθηθούν την επομένη των εκλογών.

Μείωση ανισοτήτων

Βελτίωση των συνθηκών έχει υπάρξει και σε κοινωνικό επίπεδο. Ο δείκτης άνισης κατανομής εισοδήματος (συντελεστής Gini) το 2017 κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση από την έναρξη της κρίσης, κατά 0,9 της ποσοστιαίας μονάδας, από 34,3 το 2016 σε 33,4 το 2017. Σημειώνεται ότι από την έναρξη της κρίσης άρχισε να υποχωρεί για πρώτη φορά το 2015, ενώ εξαιτίας της μεγάλης μείωσης το 2017 διαμορφώθηκε στα προ κρίσης επίπεδα του 2008.

Το 2017 το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει υλικές στερήσεις μειώθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης υποχωρώντας κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες, από 22,4% το 2016 σε 21,1% το 2017. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις ηλικιακές κατηγορίες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση παρουσίασε το ποσοστό για τα παιδιά (0-17 ετών) κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, από 26,7% το 2016 σε 23,8% το 2017, και ακολουθεί το ποσοστό για την ηλικιακή ομάδα 18-64 ετών, το οποίο μειώθηκε κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες, από 23,7% το 2016 σε 22,1% το 2017. Ως φαίνεται τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2018 θα είναι ακόμη πιο βελτιωμένα.

Κόκκινα δάνεια

Συνεπώς, παρά τα όποια ζητήματα ενδέχεται να θέσει η Κομισιόν, όπως για παράδειγμα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, είναι πέρα από βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική «τροχιά», κάτι το οποίο φαίνεται και από το ενδιαφέρον να αγοράσουν επενδυτές ελληνικά ομόλογα. Ακόμη και στο επίπεδο των κόκκινων δανείων, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν πτώση τους κατά 17 δισ. ευρώ, ήτοι στα 80 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014, ενώ οι καταθέσεις στις τράπεζες ολοένα και αυξάνονται, δείγμα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

tags: άρθρα

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)