to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:39 | 05.07.2019

Κοινωνία

Εύβοια: Νέα πύρινα μέτωπα και αναζωπυρώσεις - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε κηρύχθηκαν περιοχές της Εύβοιας που μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερη μέρα οι πυροσβέστες - Μεγάλη πυρκαγιά με το νέο μέτωπο να εστιάζεται αυτή τη φορά στην περιοχή Τραχήλι.


Δεν έχει τέλος το θρίλερ που παίζεται στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου τις τελευταίες 27 ώρες. Εκεί που οι πυροσβέστες πίστευαν ότι θα μπορέσουν να τιθασεύσουν τις φλόγες οι οποίες εκτείνονται σε ένα μέτωπο μήκους από 5 έως 7 km ξαφνικά οι αναζωπυρώσεις είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα αφού δημιουργούν νέα πύρινα μέτωπα.

Την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν τη δική τους μάχη στα κύρια μέτωπα που κατακαίνε από χθες εκτάσεις του δήμου Κύμης – Αλεβερίου, στην Κεντρική Εύβοια και εξακολουθούν να απειλούν το χωριό Γαβαλάς., εκείνη τη στιγμή ξαφνικά ανακάλυψαν ότι φωτιές έφταναν κοντά στο χωριό Τραχήλι. Για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες δόθηκε εντολή προληπτικά να εκκενωθεί το χωριό αλλά την τελευταία στιγμή, όπως και χθες, ο άνεμος άλλαξε πορεία και έτσι ο κίνδυνος απομακρύνθηκε από το συγκεκριμένο χωριό.

Την ίδια στιγμή σε ορισμένες περιοχές οι άνεμοι φτάνουν ακόμη και τα εννιά μποφόρ γεγονός το οποίο δυσκολεύει τις κινήσεις από την πλευρά των πυροσβεστών. Αναζωπυρώσεις έχουμε την τελευταία ώρα και στο χωριό Θαρούνια όπου και χθες δοκιμάζονταν χωρίς όμως η φωτιά να πλησιάσει τα σπίτια.

Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη από καπνούς και έχει δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση ιδιαίτερα για τους κατοίκους που έχουν σοβαρά προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ώρα πριν οι κάτοικοι στο χωριό Δάφνη Αυλωναρίου ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς έβλεπαν τις φλόγες να έχουν πλησιάσει τα όρια του χωριού τους και οι καπνοί να έχουν καλύψει ακόμη και τα σπίτια τους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ίδιοι κάτοικοι ζητούσαν βοήθεια από που μπορούσαν και λίγο αργότερα την προέλαση της φωτιάς την ανέκοψαν τα εναέρια μέσα.

Χάρτης με τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια

(Τα ενεργά μέτωπα στην Εύβοια)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε να κηρυχτούν περιοχές της Εύβοιας ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, με αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για τις τρεις δημοτικές ενότητες Αυλωναρίου, Κονιστρών και Ταμιναίων του δήμου Κύμης Αλιβερίου, όπου μαίνονται οι πυρκαγιές από χθες.

Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση από την πυροσβεστική υπηρεσία, οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή έχουν καταφέρει να περιορίσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο μέτωπο στην περιοχή του Μακρυχωρίου, από όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Εύβοια, τη μάχη δίνουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ το έργο τους συνδράμουν εναέρια μέσα.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν από το μεσημέρι και συνολικά στις πυρκαγιές επιχειρούν: 331 πυροσβέστες με 101 οχήματα, όπως ενημερώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αναλυτικά επιχειρούν 195 πυροσβέστες, με 85 υδροφόρα οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 104 πυροσβέστες, 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία. Εξάλλου, Περιφέρεια έχει διαθέσει 10 ερπυστριοφόρα και 36 συνολικά υδροφόρες όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση

Από αέρος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιχειρούν εκ περιτροπής συνολικά 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται από χθες στην περιοχή, διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι που είχαν απομακρυνθεί από χωριά για προληπτικούς λόγους, επιστρέφουν στα σπίτια τους, ενώ οι πυκνοί καπνοί που καλύπτουν κατά περιόδους πολλά από τα χωριά της περιοχής έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν μεταφερθεί σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Σημειώνεται, ότι οι αρμόδιες αρχές συστήνουν σε όσους διαμένουν ή διέρχονται από την περιοχή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Σε κίνδυνο από χτες το βράδυ τα χωριά Γαβαλάς

Τις πρώτες πρωινές ώρες ξέσπασαν άλλα τρία μέτωπα, ενώ τη νύχτα ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ζήτησε να εκκενωθούν τα χωριά Γαβαλάς, Νεοχώρι και Λοφίσκος.

Λίγο μετά τις 4:00 άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες στα χωριά για να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι στις πλατείες, ενώ παράλληλα εντείνονταν τα μέτρα με υδροφόρες και με πυροσβεστικά οχήματα, μέχρι να ξημερώσει και να αρχίσουν να φτάνουν στην περιοχή τα πρώτα αεροπλάνα.

Η φωτιά έφτασε κυριολεκτικά έξω από το χωριό Γαβαλάς και λίγο μετά τις 7:00 άρχισε η εκκένωσή του. Δεκάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς και ορισμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Μετά την εκκένωση των χωριών άνοιξε το κλειστό γυμναστήριο της περιοχής για να φιλοξενήσει τους κατοίκους, ενώ παράλληλα εξασφαλίστηκαν χώροι για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Τις τελευταίες ώρες, μετά την παρέμβαση των δυνάμεων από αέρος, περιορίστηκε η καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς, ιδιαίτερα στο μέτωπο προς Μανίκια-Οκτωνιά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μεγαλύτερο μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι στον Γαβαλά. Η φορά των ανέμων συνεχώς αλλάζει και δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης, ενώ στην περιοχή βρίσκονται ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

«Δύσκολη νύχτα»

«Περάσαμε μια πολύ δύσκολη νύχτα, δίνουμε μεγάλη μάχη. Τις τελευταίες ώρες αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε προληπτικές εκκενώσεις οικισμών, γιατί πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε τρεις πυρκαγιές ταυτόχρονα στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» για τη φωτιά στο δήμο Κύμης – Αλιβερίου, στην Εύβοια.

'Οπως είπε ο κ.Μπακογιάννης, στην περιοχή επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ με τις δικές τους δυνάμεις, υδροφόρες και ερπυστριοφόρα οχήματα, συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς τόσο η Περιφέρεια, όσο και ο δήμος. «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Θέλω να πω ένα "ευχαριστώ" στους πυροσβέστες που δίνουν μάχη και καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Αυτοί είναι οι ήρωες», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης. Ανέφερε δε πως οι πυροσβέστες «έχουν πολλή δουλειά να κάνουν» παρά το ότι ο άνεμος στην περιοχή έχει καταλαγιάσει και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είναι στα 2 με 3 μποφόρ.

Σύλληψη 64χρονου για εμπρησμό

Όπως όλα δείχνουν, η αιτία και των τριών πυρκαγιών στην περιοχή ανάμεσα σε Κύμη και Αλιβέρι στην Εύβοια ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.

Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη την Πέμπτη, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, ένας 64χρονος Έλληνας, ως υπαίτιος πρόκλησης της αγροτοδασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Μανίκια Εύβοιας, η οποία εκδηλώθηκε χθες, στις 14:15, το μεσημέρι.

Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του. Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας. Καθώς ήταν ημέρα για την οποία υπήρχε προειδοποίηση υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς με σαφείς προειδοποιήσεις και απαγορεύσεις για θερμές εργασίες εν υπαίθρω, θα κρίνει ο Εισαγγελέας αν θα αποδοθεί κατηγορία για εμπρησμό από αμέλεια ή πρόθεση.

Β. Αποστόλου: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά, έγκαιρη και αποτελεσματική παρουσία των δυνάμεων πυρόσβεσης

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, από τις περιοχές που πλήττονται από την πυρκαγιά στη Νοτιοκεντρική Εύβοια, όπου βρέθηκε σήμερα το πρωί: «Η εκτίμηση μου αυτή τη στιγμή ( 11.00 πμ. – 5/7/2019) για την εξέλιξη των τριών πυρκαγιών της Νοτιοκεντρικής Εύβοιας (Μανικιών, Γαβαλά και Πυργίου) είναι ότι βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο. Πιστεύω ότι αν έχουμε ως αργά το απόγευμα τις ίδιες καιρικές συνθήκες θα υπάρξει πλήρης έλεγχος.Οφείλω όμως να τονίσω ότι το αποτέλεσμα αυτό υπάρχει χάρις στην έγκαιρη και αποτελεσματική παρουσία των δυνάμεων που ασχολούνται με τη δασοπυρόσβεση. Η συνεργασία, ο συντονισμός και η σωστή αξιοποίηση του διαθέσιμου εξοπλισμού, εναέριου και επίγειου, έδειξαν ότι αποτελεί πλέον το καλύτερο εργαλείο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Σε μια πρώτη εκτίμηση οι εκτάσεις που κάηκαν και ήταν αγροτοδασικές ανέρχονται στα 5.000 στρ. από τις οποίες τα 2.000 στρ είναι ελαιοπερίβολα και τα 3.000 στρ. δασικές εκτάσεις.
Με την ολοκλήρωση της κατάσβεσης θα υπάρξουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις τόσο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)