to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 03.07.2019

Διεθνή

Ξένα ΜΜΕ για Λαγκάρντ: Ισχυρή μεν στην πολιτική σκηνή, άπειρη δε στη νομισματική πολιτική

Στον απόηχο της υποψηφιότητας Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ, πολλοί επιχειρηματίες και οικονομολόγοι διατύπωσαν την άποψή τους, υπογραμμίζοντας την ισχύ της στη διεθνή πολιτική σκηνή αλλά την έλλειψη εμπειρίας της στη νομισματική πολιτική. Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση για την υποψηφιότητά της, ενώ και οι μετοχές επιδόθηκαν σε ανοδική πορεία καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ τάσσεται υπέρ των χαμηλών επιτοκίων. Εντούτοις, παρατηρητές των αγορών υπογραμμίζουν την έλλειψη γνώσεων στον τομέα της νομισματικής πολιτικής.


«Η Λαγκάρντ φέρει τον κίνδυνο της αξιοπιστίας δεδομένης της απειρίας της στον πολύπλοκο σχεδιασμό εργαλείων για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης», εκτίμησε ο Τζιμ Ρέιντ της Deutse Bank. Επισημάνθηκε επίσης, ότι θα είναι η πρώτη πρόεδρος χωρίς εμπειρία στη νομισματική πολιτική. Θεωρείται υποψήφιος με προσόντα και με ιδιαίτερες πολιτικές ικανότητες, εντούτοις η επιλογή της δεν καθιστά την Ευρώπη πιο ελκυστική στους επενδυτές, εκτιμούν αναλυτές της UBS.

Άλλοι αναλυτές επικεντρώθηκαν στα θετικά σημεία της υποψηφιότητας Λαγκάρντ, όπως στην ικανότητά της να συνεργάζεται με τη Γερμανία, τη μεγάλη της εμπειρία, τη δυναμική και τη βαρύτητα της προσωπικότητάς της αλλά και την ήπια στάση της, η οποία θεωρείται συνέχεια της διευκολυντικής πολιτικής του Ντράγκι, εκτιμά το CNBC.

Reuters: Οι μετοχές ανεβαίνουν λόγω της γραμμής που θα ακολουθήσει η Λαγκάρντ

Το Reuters από την πλευρά του εκτιμά ότι οι μετοχές της ευρωζώνης σημείωσαν υψηλό του τελευταίου έτους, εν μέσω έντονων προσδοκιών ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα διατηρήσει την διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Σε πολλούς τομείς όπως τα τρόφιμα, η υγεία και τα ακίνητα σημειώθηκε σημαντική άνοδος καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν αποδόσεις εν μέσω της εκτίμησης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν ιδιαιτέρως χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τη Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τις αγορές θα ήταν η διακοπή της επιστροφής στη διευκολυντική πολιτική που έχει ανακοινώσει ο Ντράγκι για τον Σεπτέμβριο αλλά η συνέχιση ακόμη και η παράταση των νέων κινήτρων είναι πιθανή με την ανάληψη των καθηκόντων της προεδρίας από τη Λαγκάρντ τον Οκτώβριο, εκτιμούν αναλυτές. Επισημαίνεται βεβαίως, ότι η επιλογή Λαγκάρντ δεν καθησύχασε κάποιους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η ευρωζώνη θα συνεχίσει να αγωνίζεται με την αποδυναμωμένη ανάπτυξη, την αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών για το έλλειμμα και την ανησυχία για τη αποχώρηση της Βρετανίας.

Handelsblatt: Δυο νομικοί στην ηγεσία των δυο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου

Στις δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα ηγούνται πλέον νομικοί γράφει η γερμανική Handelsblatt. Στη Fed ο Τζερόμ Παουελ και στην ΕΚΤ η Κριστίν Λαγκάρντ. Και οι δύο χαίρουν εκτίμησης από οικονομολόγους, ενώ έχουν ταυτόχρονα και πολιτική εμπειρία. Αυτό δεν θεωρείται τυχαίο και πολλοί θεωρούν ότι έχει να κάνει με τον νέο ρόλο της νομισματικής πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια έχει φανεί ότι η επικοινωνία παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο. Η εξωστρέφεια και η καλή δικτύωση παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Σε μια εποχή χαμηλών επιτοκίων και αδύναμου πληθωρισμού, η νομισματική πολιτική και η οικονομική πολιτική έρχονται πολύ κοντά η μία στην άλλη. Κεντρική Τράπεζα και κυβέρνηση υποχρεούνται να συνεργάζονται περισσότερο για την αποτροπή μια ύφεσης. Η αρνητική πλευρά της «πολιτικοποίησης» της νομισματικής πολιτικής είναι ότι ενδεχομένως τα πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν αρκετό κύρος ώστε να εμπνέουν ασφάλεια σε περίπτωση που δοκιμάζονται καινοτόμα εργαλεία άσκησης πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες. Σε ό,τι αφορά στη σχέση της ΕΚΤ με τη Bundesbank, οι διαμάχες με τον Βάιντμαν αναμένεται να συνεχιστούν καθώς η Λαγκάρντ θα συνεχίσει την πολιτική του Ντράγκι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)