to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αυτοί δεν εφαρμόζουν μεταρρύθμιση, ετοιμάζουν πλιάτσικο!

Σχέδιο Υγείας - Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας - Η "επόμενη μέρα" των εκλογών, αν γίνει κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης, θα σημάνει δημιουργία κοινωνικού Καιάδα για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους και υγειονομικού Μεσαίωνα για τους ασθενείς!


Μια φορά κι έναν καιρό, το 2012, ήταν το PSI του Ευάγγελου Βενιζέλου και της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά που λεηλάτησε τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς...

Tώρα, εν έτει 2019, μας έρχεται το πλιάτσικο στον ΕΟΠΥΥ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (εάν και εφόσον...) που θα έχει την «ψήφο ανοχής» της Φώφης Γεννηματά και του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝ.ΑΛΛ...

Όσο πλησιάζει ο χρόνος των βουλευτικών εκλογών τόσο πιο καθαρά έρχονται στη δημοσιότητα οι βλέψεις της Νέας Δημοκρατίας για την «επόμενη μέρα», αν φυσικά καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Και από τα στοιχεία του ρεπορτάζ που τα στελέχη της Ν.Δ. δεν τολμούν να αμφισβητήσουν αλλά και από τις σκόρπιες δηλώσεις του επίδοξου πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη διαφαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν σκοπεύει, απλά, να εφαρμόσει τη δική της μεταρρύθμιση στην πολιτική Υγείας, αλλά έχει σχεδιάσει με τη γνώμη των... «ειδικών» -think tank τους αποκαλούν!- να αποδυθεί σε πλιάτσικο του ΕΟΠΥΥ αλλά και της τσέπης κάθε Έλληνα πολίτη!

Κι αυτό το σχέδιο για το πλιάτσικο, λένε, έχει καταστρωθεί μελετώντας τα μεγάλα δεδομένα (Big Data) του Οργανισμού, χωρίς να απαντάνε στο ερώτημα πού τα βρήκαν. Μήπως θα πρέπει να απαντήσουν πού τα βρήκαν και διαμορφώνουν τέτοιες πολιτικές, αλλά και να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη, άμεσα, αν αυτά τα στοιχεία έχουν διαρρεύσει μη νόμιμα από τον οργανισμό και έχουν διοχετευθεί στις «think tank» της οικονομίας της Υγείας και στους επίδοξους συνδαιτημόνες της δημόσιας περιουσίας του ΕΟΠΥΥ;

Η «επόμενη μέρα» των εκλογών της 7ης Ιουλίου, αν επικρατήσει η Ν.Δ. και σχηματίσει κυβέρνηση, με όποια «ψήφο ανοχής», θα σημάνει τη δημιουργία ενός κοινωνικού Καιάδα για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους και ενός υγειονομικού Μεσαίωνα για τους ασθενείς!

Η συμμετοχή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στη νομή της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ που προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων προετοιμάζει το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ όχι απλά ως αγοραστή υπηρεσιών Υγείας αλλά και ως χρηματοδότη άμεσα των «πακέτων» Υγείας των ιδιωτικών ασφαλιστικών που σήμερα δεν συγκινούν πάνω από 10% των Ελλήνων πολιτών.

Με τη νέα λεηλασία του ΕΟΠΥΥ που ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει διπλά για τα ίδια «πακέτα» παροχών Υγείας και τους συμβεβλημένους παρόχους και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές!

Κι αν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές παίξουν απλά τον ρόλο του ...μεσάζοντα, θα ζήσουμε πάλι ανάλογες καταστάσεις σπατάλης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, όπως ζήσαμε με όλες τις καταστάσεις όπου ενεπλάκησαν μεσάζοντες. Κι αυτό θα γίνεται για παροχές Υγείας που μέχρι σήμερα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για κάθε δικαιούχο, ασφαλισμένο ή μη, είτε άμεσα, είτε μέσω αποζημίωσης των -λεγόμενων- παρόχων. Διότι, απλά, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εδώ και καιρό «ζαχαρώνουν» τη δημόσια χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και αναζητούν χώρο για να παίρνουν μερίδιο από την πίτα των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό τον χώρο (θα) τους τον προσφέρει η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε μέσω αλλαγής του σκοπού του ΕΟΠΥΥ, ψηφίζοντας στην ανάγκη νέο νόμο ή τροποποιώντας αυτόν του Άδωνι Γεωργιάδη, τον Ν. 4238/14.

Με αυτή την πολιτική σταματάει από τις 8 Ιουλίου η καθολική κάλυψη των ασθενών και κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει μέσω μιας ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας να καθορίσει το «πακέτο ασφάλισής» του.

Είναι φανερό πως η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας όχι απλά παραδίδει στα ιδιωτικά συμφέροντα το δημόσιο χρήμα χωρίς όρους, αλλά ταυτόχρονα στέλνει στα αζήτητα εκατομμύρια πολίτες που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν συμβόλαιο για «πακέτο παροχών». Αυτός είναι ο κοινωνικός Καιάδας που θα δημιουργήσει η Νέα Δημοκρατία, με τη «γνώμη» των... ειδικών και την ψήφο ανοχής του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτή την πολιτική οφείλουμε να αντισταθούμε σοβαρά και σθεναρά γιατί, αν εφαρμοστεί, ο υγειονομικός Μεσαίωνας θα αποτελέσει το μέλλον του υγειονομικού συστήματος της Ελλάδας για αρκετά χρόνια και οι δημόσιες δομές Υγείας μαζί με τους πολίτες θα παραδοθούν ως βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Το εξήγγειλε άλλωστε τον Μάιο ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας το σχέδιο παράδοσης του δημόσιου τομέα, μαζί με την χρηματοδότηση και το προσωπικό του, όπου χρειαστεί, στους ιδιώτες επιχειρηματίες της Υγείας. Το επανέλαβε ωμά την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του σε δεξιά εφημερίδα και ιδιοκτήτης αλυσίδας διαγνωστικών κέντρων!

Το είχε υποσχεθεί επίσης και τους ασφαλιστές από τον Φεβρουάριο, στο δικό τους συνέδριο, ότι θα πάρουν μερίδιο από την «πίττα» του ΕΟΠΥΥ αλλά και από τον κρατικό κορβανά.

Αυτά που ούτε οι δανειστές με τα Μνημόνια δεν (μας) επέβαλαν επιδιώκει να τα εφαρμόσει ως τρέχουσα πολιτική της η Νέα Δημοκρατία βάζοντας σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων και διαμορφώνοντας έτσι μια Ελλάδα της εξαθλίωσης, σε όφελος του μεγάλου, του παρασιτικού και μεταπρατικού κεφαλαίου.

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν είναι απλά η πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά το μέλλον ή το πισωγύρισμα της χώρας μας και στον τομέα της Υγείας.

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)