to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:11 | 03.07.2019

Διεθνή

Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα κορυφαία αξιώματα: Τα πρόσωπα και οι αντιδράσεις

Την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και την επίτευξη συμφωνίας για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter. "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε για τη μελλοντική ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών", έγραψε το βράδυ της Τρίτης.


Την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και την επίτευξη συμφωνίας για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτηςο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter. "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε για τη μελλοντική ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών", έγραψε.

Σύμφωνα με επόμενες αναρτήσεις του: για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι "28" αποφάσισαν να προτείνουν τη Γερμανίδα, νυν υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τον πρώην υπουργό εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ζοζέπ Μπόρελ, ενώ για Πρόεδρο της ΕΚΤ τη Γαλλίδα, νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξαν για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παραστεί αργότερα σήμερα σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την έγκριση του οποίου χρειάζεται για να αναλάβει το αξίωμα.

Αξιωματούχος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δήλωσε ότι η φον ντερ Λάιεν θα βρεθεί στο κοινοβούλιο στο Στρασβούργο σήμερα το απόγευμα και θα παραστεί στη συνεδρίαση του ΕΛΚ στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας).

Ομόφωνα προτάθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Επιτροπής, όμως η καγκελάριος Μέρκελ απείχε

Με μία αποχή, εκείνη της ίδιας της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως είπε η ίδια η Μέρκελ μετά την ολοκήρωση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, η πρόταση ήταν ομόφωνη, αλλά υπήρξε μία αποχή, της ίδιας.

Η καγκελάριος εξήγησε ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν αποφασίσει ότι αν δεν κατέληγαν σε κάποια συμφωνία στο πρόσωπο του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, τότε εκείνη θα απείχε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι αποχωρεί "προσωρινά" από επικεφαλής του ΔΝΤ:

Με την ανάρτησή της αυτή η Λαγκάρντ δήλωσε ότι την τιμά ιδιαίτερα η πρόταση που της έγινε να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόσθεσε ότι, σε συμφωνία με την Επιτροπή Δεοντολογίας του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποφάσισε "να αποχωρήσει προσωρινά από τα καθήκοντα της γενικής διευθύντριας" του οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Ο Σάντσεθ επισήμανε ότι έδωσε σκληρή μάχη προκειμένου ένας Σοσιαλιστής να διοριστεί ως επικεφαλής της Επιτροπής, όμως είναι ευχαριστημένος με τις τελικές υποψηφιότητες για τα κορυφαία αξιώματα, τις οποίες χαρακτήρισε ως μια "πολύ ισορροπημένη συμφωνία".

Επίσης, σημείωσε ότι κάνεις δεν διαφώνησε στο «πακέτο» που αποφασίστηκε σήμερα, αν και σημείωσε ότι λόγω κάποιων προβλημάτων στο εσωτερικό της γερμανικής συγκυβέρνησης, η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία. Σημείωσε δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει την υποψήφια πρόεδρο της Επιτροπής να τοποθετήσει στις θέσεις των αντιπροέδρων τους κορυφαίους υποψήφιους των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, Φρανς Τίμερμανς και Μαργκρέτε Βεστάγκερ. 

Τέλος, σημείωσε ότι αρχικός στόχος των ηγετών, ήταν να γίνει σεβαστή η διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων, παρ' ότι δεν υπήρχε νομική υποχρέωση.

Μακρόν θεωρεί πως οι υποψηφιότητες για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ είναι θετικές για την Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι υποψηφιότητες για τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι "θετικές και συναινετικές" και προσφέρουν μια νέα αρχή για το μπλοκ.

«Αυτή η συμφωνία είναι καρπός μιας βαθιάς Γαλλο-Γερμανικής συμφωνίας» επισήμανε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφαση διορισμού της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Επιτροπής και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η φον ντερ Λάιεν είναι μια πολύ καλή υποψήφια και μια πολύ καλή επιλογή στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε σε δημοσιογράφους.

«Εγώ υποστήριξα ενεργά την υποψηφιότητά της. Δεν ήταν η πρωταρχική επιλογή της Γερμανίας… αλλά πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή υποψήφια, διότι έχει την εμπειρία και τις απαιτούμενες ικανότητες. Διετέλεσε υπουργός για χρόνια» υπογράμμισε ο Μακρόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα ευρωπαϊκή ομάδα, με δύο γυναίκες και δύο άνδρες, είναι προσωπικότητες που έχουν δεσμευτεί σθεναρά προς την Ευρώπη.

«Οι ικανότητες και τα προσόντα της κυρίας Λαγκάρντ πληρούν απόλυτα τις προϋποθέσεις για να προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι η εμπειρία της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, της προσδίδει την αξιοπιστία για να αντιμετωπίσει τις αγορές.

Ο Κόντε λέει ότι η Ιταλία θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Ανταγωνισμού στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ότι η Ιταλία θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Ανταγωνισμού στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας πως είναι πεπεισμένος ότι η χώρα του θα πάρει επίσης μια θέση στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο της ΕΕ με επίκεντρο τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, ο Κόντε επισήμανε πως αναμένει ότι το συγκυβερνών κόμμα της ακροδεξιάς Λέγκας θα επιλέξει τον Ιταλό Επίτροπο, αντικατοπτρίζοντας το γεγονός ότι αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)