to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 01.07.2019

Διεθνή

Η Ισπανία καταγγέλλει «ανάμιξη» του Βατικανού στο ζήτημα της εκταφής του Φράνκο

Η σοσιαλιστική ισπανική κυβέρνηση θα διαμαρτυρηθεί επισήμως στο Βατικανό


Η σοσιαλιστική ισπανική κυβέρνηση θα διαμαρτυρηθεί επισήμως στο Βατικανό για «ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της μετά τις δηλώσεις του αντιπροσώπου της Αγίας Έδρας στην Ισπανία, ο οποίος επέκρινε το σχέδιο για την εκταφή του δικτάτορα Φράνκο, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης.

«Σήμερα, το αργότερο αύριο, το κράτος του Βατικανού θα λάβει επίσημη διαμαρτυρία του ισπανικού κράτους για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του», δήλωσε η Κάρμεν Κάλβο μιλώντας στον ραδιοσταθμό Cadena Ser.

Η δεύτερη στην ιεραρχία της ισπανικής κυβέρνησης αντέδρασε με τη δήλωση αυτή σε δηλώσεις του αποστολικού νούντσιου Ρέντσο Φρατίνι στον ισπανικό Τύπο, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ότι θέλει να προχωρήσει στην εκταφή του δικτάτορα από το μνημειώδες μαυσωλείο του για «λόγους κυρίως πολιτικούς».

«Ανέστησαν τον Φράνκο. Θα ήταν καλύτερα να τον αφήσουν εν ειρήνη, η πλειονότητα των ανθρώπων, των πολιτικών, αυτό πιστεύει. Είναι νεκρός εδώ και 40 χρόνια, έκανε ό,τι έκανε, ο Θεός θα τον κρίνει», δήλωσε ο Φρατίνι, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής του Βατικανού στην Ισπανία.

Η Κάρμεν Κάλβο τον κάλεσε «να μην υπεισέρχεται στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους και ακόμη λιγότερο σε τόσο σημαντικά ζητήματα».

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και έναν χρόνο, χωρίς επιτυχία, να προχωρήσει στην εκταφή της σορού του δικτάτορα από τον τάφο του σε μια τεράστια βασιλική, όχι μακριά από την Μαδρίτη, που ο Φράνκο είχε βάλει ο ίδιος να την κτίσουν, για να τον επανενταφιάσουν σ' ένα πιο διακριτικό μέρος.

Η υπόθεση έχει μετατραπεί σε δικαστικό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους απογόνους του δικτάτορα, ο οποίος κυβέρνησε την Ισπανία με σιδηρά πυγμή από το 1939 έως τον θάνατό του το 1975.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)