to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:35 | 30.06.2019

Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα - Κόστα: «Μάχη για να τερματιστεί η 15χρονη κυριαρχία του ΕΛΚ στην προεδρία της Κομισιόν»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της οποίας είχε συνάντηση με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό, με τον οποία συμφώνησα «να δώσουν σήμερα μαζί τη μάχη για να τερματιστεί η 15χρονη κυριαρχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην προεδρία της Κομισιόν, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς»


Στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες προσήλθε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αποκλειστικό θέμα της Συνόδου είναι η επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τις ηγετικές θέσεις στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, όπου μέχρι τώρα δεν έγινε κατορθωτό να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και να προκύψουν οι απαραίτητες συνθέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου είχε υνάντηση με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, στις Βρυξέλλες.

«Συμφωνήσαμε, να δώσουμε σήμερα μαζί τη μάχη, για να τερματιστεί η 15χρονη κυριαρχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην προεδρία της Κομισιόν, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς», τονίζει ο πρωθυπουργός στα social media:

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Σκα Κέλερ

Συνάντηση με την επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων, Σκα Κέλερ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Όπως έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter ο κ. Τσίπρας, συζήτησαν για τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και για τα επόμενα βήματα στη συνεργασία με τους Πράσινους στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, «φαβορί» για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν είναι ο Ολλανδός υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – Δημοκρατών, Φρανς Τίμερμανς (βλέπε αναλυτικά παρακάτω). 

Θυμίζουμε ακόμη ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ απορρίφθηκε από τους αρχηγούς κρατών στη σύνοδο κορυφής στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με συνεργάτες του και διάφορες πηγές στους κόλπους του ΕΛΚ.

Συνέχεια των μέτρων σε βάρος της Τουρκίας

Παράλληλα, όπως ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας αναμέμενεται, κατά τις συνομιλίες που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να θέσει το θέμα της συνέχειας που πρέπει να δοθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα ως προς τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Τουρκίας, για τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδρίασε στις 20-21 Ιουνίου υπάρχει αναφορά και για "στοχευμένα μέτρα" εις βάρος της Τουρκίας, εφόσον αυτή συνεχίσει την παραβατική συμπεριφοράς.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με Ευρωπαίους ηγέτες και για τις εξελίξεις στην Αλβανία.

Αποκλειστικό αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. είναι η ανάδειξη των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να εκλέξει τον νέο του πρόεδρο στις 3 Ιουλίου, κατά την πρώτη του Ολομέλεια στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ).

Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος συγκαλείται σε συνέχεια της αδυναμίας των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές υποψηφιότητες κατά την τακτική Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας.

Ο κ. Τσίπρας έχει επιμείνει σταθερά στην ανάγκη να αναλάβει τη θέση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια προσωπικότητα που ενώνει και δεν διχάζει την ΕΕ σε Βορρά και Νότο, και τάσσεται ενάντια στη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας. Τη θέση αυτή  συμμερίστηκε η πλειονότητα κρατών - μελών, αντιτασσόμενη στην υποψηφιότητα Βέμπερ για αυτήν τη θέση. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει, στο πλαίσιο αυτό, ότι στηρίζει τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμμερμανς.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί απόψε συμφωνία οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνεχιστούν αύριο, Δευτέρα, με πρωινό γεύμα.

Φαβορί ο Τίμερμανς;

Στο μεταξύ, με συγκρατημένη αισιοδοξία προσήλθαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν «μάχη», προκειμένου να προωθήσουν τις δικές τους επιλογές στις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών οργάνων.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας διαμήνυσε ότι οι συνομιλίες για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, όπως και για τις υπόλοιπες υψηλόβαθμες θέσεις, «δεν θα είναι εύκολες». Αντίθετα, έσπευσε να προσθέσει, θα είναι περίπλοκες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίστηκε λιγότερο απαισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία για τουλάχιστον τρία κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε.

«Για εμένα είναι σημαντικό να μπορέσουμε να βγούμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με απαντήσεις και με μια νέα ομάδα» δήλωσε, χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η νέα ομάδα, για την οποία θα αποφασίσουμε τρία ονόματα σήμερα. Για την ΕΚΤ πιθανόν (σ.σ. θα αποφασίσουμε) λίγο αργότερα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, «φαβορί» για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν είναι ο Ολλανδός υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – Δημοκρατών, Φρανς Τίμερμανς.

Θυμίζουμε ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ απορρίφθηκε από τους αρχηγούς κρατών στη σύνοδο κορυφής στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με συνεργάτες του και διάφορες πηγές στους κόλπους του ΕΛΚ.

Στον αντίποδα, οι θέσεις των Φεντερίκα Μογκερίνι και Αντόνιο Ταγιάνη στην Ύπατη Αρμοστεία για την Εξωτερική Πολιτική και στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντίστοιχα, αναμένεται να πληρωθούν από στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Όσον αφορά, παράλληλα, τον διάδοχο του Ντόναλντ Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτός αναμένεται να προέρχεται από την κεντρώα φιλελεύθερη συμμαχία, της οποίας ηγείται το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Αντίθετα, σιγήν ιχθύος τηρείται για τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επαναλαμβάνουμε ότι, εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία έως το βράδυ, τότε οι «28» ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις το πρωί της Δευτέρας.

Στόχος είναι να κλείσουν - όσο το δυνατόν συντομότερα - όλες οι εκκρεμότητες ως προς τη στελέχωση των πέντε κορυφαίων χαρτοφυλακίων, δεδομένου ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 2 Ιουλίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)