to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 29.06.2019

Πολιτική

«Η κοινωνία δεν γυρίζει πίσω»: Ευρύ κάλεσμα της NE ΣΥΡΙΖΑ Hρακλείου στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Ανοιχτό και ευρύ κάλεσμα στην ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο, στην Πλατεια Ελευθερίας την Δευτέρα 1 Ιουλίου στις 8:30, έκαναν τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τους πολίτες να δώσουν ισχυρό παρών και το μήνυμα της δυναμικής πορείας προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.


Παράλληλα, έγινε μια αναλυτική ενημέρωση από τα στελέχη, στο έργο που επιτεύχθηκε από το 2015, σημειώνοντας, ότι «η επιστροφή στο παλιό, χρεοκοπημένο και καταστροφικό σύστημα που έσυρε τη χώρα στο Δ.Ν.Τ και τα μνημόνια, δεν μπορεί να απειλήσει και πάλι τις πλατιές μάζες της κοινωνίας, που τα τελευταία χρόνια, με τις πολιτικές της Κυβέρνησης, είχαν την δυνατότητα να αρχίζουν να ελπίζουν για το Μέλλον» όπως εξήγησε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Δημήτρης Κλαράκης.

 Όπως εξήγησε ο κ. Κλαράκης:

«Πρέπει να ηττηθεί στις επερχόμενες εκλογές το σχέδιο της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για παλινόρθωση του παλιού συστήματος που χρεοκόπησε τον τόπο, οικονομικά και αξιακά.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στέρησαν σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού την πρόσβαση στην δημόσια υγεία, απέλυσαν εκπαιδευτικούς- σχολικούς φύλακες,- καθαρίστριες, έκλεισαν νοσοκομεία, σχολεία, έριξαν το μαύρο στην ΕΡΤ, γέμισαν με κάγκελα και φόβο όλη την Ελλάδα, σάρωσαν την κοινωνία με περικοπές και απολύσεις.

Φεύγοντας το Γενάρη του 2015 άφησαν πίσω τους τα ταμεία άδεια, χαμένο το 25% του ΑΕΠ, 28% ανεργία, 35% απώλεια εισοδημάτων για τη μεσαία τάξη, την 5η αξιολόγηση του προγράμματος που οι ίδιοι είχαν υπογράψει στον αέρα, μια χώρα όμηρο και χρεοκοπημένη. Επένδυσαν στην καταστροφή του τόπου για να επιστρέψουν τάχα ως σωτήρες.»

Στον τομέα της υγείας αναφέρθηκε ο Ανέστης Κιούλπαλης , διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης.

«Στην υγεία η αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια, ήταν τεράστια. Από την καθολική πρόσβαση ασθενών στα νοσοκομεία, τις 125 νέες δομές ΤΟΜΥ, την κατάργηση του 5ευρου για τις εξετάσεις και του 25ευρου για την νοσηλεία, μέχρι τις δομές του ΕΚΑΒ που πλέον έχουν τον εξοπλισμό που επιβάλλεται για να λειτουργήσουν. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η δημόσια υγεία πραγματικά απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητου εισοδήματος, χρώματος ή χώρας καταγωγής. Αν συνυπολογίσουμε και τις καινοτόμες δράσεις, όπως τα Εθνικά Κέντρα ιατρικής ακρίβειας για ασθένειες όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μπορούμε να αντλήσουμε την απάντηση στο γιατί, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω».

 Ο Νίκος Μεντζίνης μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας, εξήγησε: «Η σημερινή κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπισε τους εκβιασμούς της νεοφιλελεύθερης ηγεσίας των πιστωτών από το εξωτερικό και του ανεύθυνου αντιπολιτευτικού λαϊκισμού στο εσωτερικό. Κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και παρά τις δεσμεύσεις που εξακολουθούν να ισχύουν, απέδειξε με τις πολιτικές της πως υποστηρίζει τους πολλούς και ασθενέστερους.

Προχώρησε σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, νομοθέτησε σε δύσκολα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών.

 πέναντι σε αυτές τις θετικές αλλαγές στον τόπο η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ευαγγελίζονται την ζούγκλα του νεοφιλελευθερισμού και την παλινόρθωση της λιτότητας.»

Αναφερόμενη στα όσα συντελέστηκαν στον οικονομικό τομέα, η Μαντώ Ρασούλη, Οργανωτική Γραμματέας του Συλλόγου Εφοριακών Ανατολικής Κρήτης, εξήγησε:

« Οι 120 δόσεις αποτέλεσαν τον παράγοντα που βοήθησε τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τους φορολογούμενους που κατάφεραν να λύσουν προβλήματα ρευστότητας, όσο και οφειλέτες εν δυνάμει συνταξιούχους που μέσω των δόσεων, κατάφεραν να πάρουν τη σύνταξη τους. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24 στο 13% για βασικά αγαθά στο καλάθι της νοικοκυράς, η αύξηση προσλήψεων περίπου 1000 την τελευταία τετραετία βοήθησε στην εντατικοποίηση των ελέγχων και η ΠΟΛ 1047/15 που έδωσε δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες να φορολογηθούν σαν μισθωτοί, έδειξαν ένα νέο δρόμο. Δεν διαπραγματευόμαστε το 8ωρο και την εργασιακή ειρήνη και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε υπό το φόβο των απολύσεων που αντί να περιορίσει ο κ. Μητσοτάκης, κάνει ότι μπορεί για να τον διευρύνει στο δημόσιο τομέα».

Στην παιδεία και την ανάγκη η κοινωνία αντί να επιστρέψει σε λογικές του παρελθόντος, να πάει μπροστά, αναφέρθηκε ο Νίκος Μακατουνάκης, Συντονιστής ΟΜ Εκπαιδευτικών και μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ: «Σ΄ αυτές τις εκλογές δύο κόσμοι, δύο οπτικές, δύο διαφορετικές αντιλήψεις συγκρούονται: Από τη μια μεριά υπάρχει ο συντηρητικός πόλος με τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού με τις εθνικιστικές και τις ακροδεξιές αποκλίσεις τους, με σαφείς διατυπωμένες θέσεις για την ιδιωτικοποίηση της υγείας της ασφάλισης και της παιδείας και από την άλλη εκείνοι που δεν ξεχνούν ποιοι και γιατί μας χρεοκόπησαν, τα μνημόνια που μας επέβαλαν, τη φτωχοποίηση, τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και την παραμικρή ευνοϊκή χαραμάδα που δημιουργείται με τη λήξη των μνημονίων για την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και τη βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Σ΄ αυτές τις εκλογές διακυβεύονται και οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση και που είχαν στο επίκεντρό τους το μαθητή ως μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ενεργό αυριανό πολίτη, το σχολείο ως βασικό πυλώνα ενός κοινωνικού κράτους που παρέχει ποιοτική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά χωρίς καμιά διάκριση, ενός σχολείου που προάγει τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα σε αντίθεση με το σχολείο του άκρατου ανταγωνισμού, της αγοράς, που αντιμετωπίζει τη γνώση ως εμπόρευμα και τους μαθητές ως πελάτες.

Σ΄ αυτά τα πλαίσια καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς με την παρουσία τους στη συγκέντρωση της Δευτέρας να ενωθούν με το πλειοψηφικό προοδευτικό δημοκρατικό ρεύμα και με την ψήφο τους στις 7 του Ιούλη να μην επιτρέψουν να σβήσει η ελπίδα για ένα καλύτερο δωρεάν δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς, να μην σβήσει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα όσα συντελέστηκαν, αλλάζοντας όπως τόνισε την αρχιτεκτονική, μίλησε ο Κώστας Κονταξάκης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο και επίκουρος καθηγητής στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο:

«Γνωρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις μας «απειλούν» πολιτικές και κόμματα που έβλεπαν και την Εκπαίδευση ως σημαντικό τμήμα μιας πολιτικής κουλτούρας που την χαρακτήριζε η διαπλοκή, ο νεποτισμός και η παράκαμψη των δημοκρατικών προταγμάτων. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι «ξεβολεύονται» λόγω των πρωτοβουλιών μας. Οι αντιδράσεις από όσους «απειλούνται» και όσους «ξεβολεύονται» αποτελεί αναμενόμενη αντίδραση σε κάθε προσπάθεια που μετασχηματίζει ουσιωδώς το εκπαιδευτικό πεδίο και αναδιανέμει ρόλους και ευθύνες. Ωστόσο, τελικός κριτής είναι η κοινωνία που μας παρακολουθεί όλους καθημερινά. Αυτή κρίνει το Υπουργείο με δεδομένες τις υπαρκτές αδυναμίες του αλλά και το εξίσου υπαρκτό και εκτενές μεταρρυθμιστικό του έργο, που κύριο στόχο έχει την βελτίωση και την επέκταση της Δημόσιας Παιδείας προς όφελος όλων των πολιτών. Κρίνει όμως εξίσου και όσους «απειλούνται» και όσους «ξεβολεύονται».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)