to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:27 | 28.06.2019

Διεθνή

G20: Με το βλέμμα στραμμένο στον εμπορικό πόλεμο

Σήμερα στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Οσάκα αναμένεται να συζητηθούν ακανθώδη θέματα, που θα οδηγήσουν του ηγέτες να κινηθούν περισσότερο στο παρασκήνιο παρά στο προσκήνιο


Σήμερα στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Οσάκα αναμένεται να συζητηθούν ακανθώδη θέματα,  που θα οδηγήσουν του ηγέτες να κινηθούν περισσότερο στο παρασκήνιο παρά στο προσκήνιο. Η ατζέντα περιλαμβάνει  την εμπορική σύγκρουση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, τις γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Τουρκία και, βέβαια, το παζάρι των Βρυξελλών.

Η Σύνοδος άρχισε επίσημα με την παραδοσιακή λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στηλίτευσε σήμερα το γεγονός ότι ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες λαμβάνουν μέτρα προστατευτισμού, τα οποία οδηγούν σε διενέξεις για το εμπόριο και σε οικονομικούς αποκλεισμούς, κάτι που θεωρεί ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και ότι αυξάνει την αστάθειά της.

«Όλα αυτά καταστρέφουν την παγκόσμια εμπορική τάξη (...). Πλήττουν επίσης κοινά συμφέροντα των χωρών μας, επισκιάζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο», επέμεινε ο κινέζος ηγέτης κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των ηγετών της ομάδας BRICS στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, συμπλήρωσε ο Σι, οι χώρες της ομάδας BRICS πρέπει να «αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους και τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν εξωτερικούς κινδύνους».

Η ΕΕ τονίζει ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας πλήττει την παγκόσμια οικονομία

Οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν σήμερα εναντίον της ζημίας που προκαλούν στην παγκόσμια οικονομία οι τριβές των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο, καθώς ξεκινά στην Οσάκα της Ιαπωνίας η σύνοδος της G20.

Οι εμπορικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο είναι «τεταμένες» και συμβάλλουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Λουξεμβουργιανός Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επισήμανε ακόμη ότι η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Έντονη αντίδραση του Ντ. Τουσκ σε δηλώσεις του Βλ. Πούτιν για τη δημοκρατία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στηλίτευσε με ασυνήθιστη σφοδρότητα σήμερα δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο οι προοδευτικές ιδέες που προβάλλουν οι δυτικές δημοκρατίες είναι «απαρχαιωμένες», ανώφελες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, ο Πούτιν έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times ότι οι προοδευτικές ιδέες έχουν «κατατροπωθεί». Λέγοντας σαρκαστικά ότι η αϋπνία λόγω της αλλαγής ζώνης ώρας του επέτρεψε να διαβάσει ολόκληρη τη συνέντευξη, ο Τουσκ εξαπέλυσε αντεπίθεση, σε ασυνήθιστα μη διπλωματικό τόνο, από την Ιαπωνία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20.

«Μπορώ να πω ότι διαφωνώ απόλυτα με το επιχείρημα κατά το οποίο οι προοδευτικές ιδέες είναι απαρχαιωμένες. Ως Ευρωπαίοι, υπερασπιζόμαστε σθεναρά και χωρίς καμία αμφισημία την προοδευτική δημοκρατία», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Το προοδευτικό ιδεώδες είναι πλέον απαρχαιωμένο και βρίσκεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειονότητας του πληθυσμού», έκρινε ο Πούτιν στη συνέντευξή του στη βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Για το εμπόριο και το Ιράν θα συζητήσουν Μέρκελ και Τραμπ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της G20 θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων — για το εμπόριο, τις επενδύσεις, τη δυτική Αφρική, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το Ιράν.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ενόψει της συνάντησής του με την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Μέρκελ είναι «μεγάλη φίλη μου» και εξήρε τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

tags: G20

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)