to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 27.06.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Αποφασιστικό βήμα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου (βίντεο)

«Σήμερα, η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη


Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να αποτελεί άγκυρα συνεργασίας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παράλληλα, όμως, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή της υπογραφής των συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Σταθάκης: Η σημερινή υπογραφή ενισχύει την παρουσία της Ελλλαδας στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου

Τις συμβάσεις υπέγραψαν οι εκπρόσωποι της αμερικανικής Exxon Mobil, της γαλλικής Total και των ΕΛΠΕ, με τη παρουσία των πρέσβεων των δύο χωρών και του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.

Προϋπόθεση για να γίνουν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, αλλά και παράγοντας για την ειρήνη και την συνεργασία στην περιοχή είναι να πρυτανεύσει η λογική του διαλόγου, της συνεργασίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός και ακολούθως αναφέρθηκε στη σημασία των συμβάσεων για τη γεωπολιτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας.

«Η σημερινή ημέρα έχει μία ιδιαίτερη συμβολική και ιστορική αξία, καθώς η Ελλάδα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εκτός από ενεργειακός κόμβος μετατρέπεται σε χώρα παραγωγής ενέργειας. Η υπογραφή της σύμβασης είναι το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και σχεδιασμού η υλοποίηση του οποίου δίνει άλλο ορίζοντα και βάρος στον ήδη αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν μία χώρα στο χείλος της καταστροφής και τώρα στοχεύει να καλύπτει ένα μέρος τουλάχιστον των ενεργειακών αναγκών της».

Ο κ. Τσίπρας παρέθεσε και ορισμένα οικονομικά στοιχεία, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι για ένατο τρίμηνο σε ανάπτυξη, δανείζεται με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο, έχουμε πετύχει ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, προχωρούμε με αισιοδοξία», και πρόσθεσε: «Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας σηματοδοτεί ότι οι επενδύσεις συνεχίζονται και θα πάμε και φέτος σε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας.

Αναφέρθηκε, όμως, και στη γεωπολιτική σημασία της υπογραφής της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για επένδυση εθνικής σημασίας που ανοίγει έναν μεγάλο κύκλο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. «Εμείς το κάνουμε με στόχο να έχουμε αποτελέσματα. Κινηθήκαμε όπως και η Κύπρος με σχέδιο και πολύ δουλειά και προχωράμε στην αξιοποίηση. Δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά προχωρούμε συντονισμένα προκειμένου να δώσουμε προοπτική οικονομικής ευημερίας και ενεργειακής ασφάλειας στους λαούς μας. Με την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά έχοντας και υποστήριξη από σημαντικές εταιρείες του χώρου, τις αρτιότερες τεχνολογικά, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Σημείωσε ακόμη ότι είναι εταιρείες χωρών, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, που στηρίζουν την Ελλάδα για την οικονομική ανάκαμψη και την αξιοποίηση του πλούτου της.

Ο πρωθυπουργός έκανε μία σύντομη αναδρομή λέγοντας ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών εκδηλώθηκε πριν από 20 μήνες και οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. «Μένει πλέον μετά την υπογραφή η κύρωση από τη Βουλή», όπως είπε.

«Το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τις έρευνες για κοιτάσματα στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου κυρίως σε φυσικό αέριο από την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επιλέξαμε τον δρόμο της συνεργασίας για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη των ερευνητικών μας υποδομών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ένα μεγαλεπήβολο πρότζεκτ που θα ενισχύσει τη στρατηγική μας για τον διαμερισμό των δρόμων και των πηγών της ενέργειας», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Να φέρομαι τον East Med, που θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό την Κρήτη. Ο αγωγός αυτός μπορεί να γίνει γέφυρα στη Μεσόγειο, ανοίγοντας δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή».

Σημείωσε ακόμη ότι θα αναζητήσουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου στα Νότια της Κρήτης, που, αν βρεθούν, θα προσθέσουν και την Ελλάδα στις χώρες παραγωγούς της περιοχής.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι «το θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει ότι τα οφέλη θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες όσο και στο ελληνικό δημόσιο» και πρόσθεσε: «Οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην αποζημίωση ήδη από τη σημερινή υπογραφή. Ανοίγονται δυνατότητες για θέσεις εργασίας τόσο στη φάση της έρευνας όσο και της αξιοποιήσεις. Τα κέρδη θα φορολογούνται 20% υπέρ του δημοσίου και 5% υπέρ των περιφερειών. Επίσης, στην επόμενη φάση, το κέρδος για το δημόσιο θα είναι 30% - 40% των κερδών. Παράλληλα, έχουν ενσωματωθεί όλες οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις που είναι και οι πιο αυστηρές διεθνώς».

Τέλος, ανέφερε ότι οι συμβάσεις θα πάνε στη Βουλή, θα αρχίσει η έρευνα και σε δύο με τέσσερα χρόνια θα έχουμε εικόνα για το τι κοιτάσματα υπάρχουν.

Οι λεπτομέρειες της σύμβασης

Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ.χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ.χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.

Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), εκπρόσωποι των οποίων θα υπογράψουν αύριο τις συμβάσεις, ενώ από την πλευρά του Δημοσίου οι υπογράφοντες είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς.

Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).

Στα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος περιλαμβάνονται:

• Υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε κάθε φάση.

• Προβλέπεται η δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών. Στόχος της είναι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Επιπλέον, η Μονάδα Περιβάλλοντος θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον τα παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.

• Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan - EAP). Η αποδοχή του ΠΣΔ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του και κατά συνέπεια για την έναρξη των ερευνών πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

• Απαιτείται πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS (Μεγάλα Κητώδη).

• Συντάσσεται περιβαλλοντική έκθεση βάσης η οποία συνυποβάλλεται μαζί με το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών

• Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου Υδρογονανθράκων στο οποίο συμμετέχουν άτομα από την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:

• κατά τη φάση έρευνας:

- 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης (Signature Bonus)

- στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών)

- κατά τη φάση εκμετάλλευσης:

- καθ' όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties)

- καταβάλλονται 200 ευρώ / τετρ.χλμ. της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος

- επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).

Επιπλέον, τόσο κατά τη φάση έρευνας, όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην τελετή υπογραφής για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Κυρίες και κύριοι, η σημερινή μέρα έχει μια ιδιαίτερα συμβολική, ιστορική θα έλεγα αξία, διότι η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο, ένα αποφασιστικό βήμα σήμερα, προκειμένου να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο.
Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας.
Και η σημερινή υπογραφή της σύμβασης με δυο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας, αλλά και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι το αποκορύφωμα μιας πολυετούς προσπάθειας και ενός πολυεπίπεδου σχεδιασμού πολλών ετών. Ενός σχεδιασμού, η υλοποίηση του οποίου δίνει έναν άλλο ορίζοντα και ένα άλλο βάρος στον ήδη αυξημένο  γεωπολιτικό ρόλο της πατρίδας μας.
Αλλά, ταυτόχρονα, δίνει και μια άλλη αναπτυξιακή οικονομική προοπτική στην Ελλάδα, που πριν από μόλις 4 χρόνια ήταν μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και σήμερα στέκεται στα πόδια της ξανά. Σήμερα είναι μια χώρα οικονομικά αυτοδύναμη και στοχεύει, μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό, να γίνει και ενεργειακά αυτοδύναμη, ή τουλάχιστον να καλύπτει ένα μέρος των αναγκών της. 
Με την οικονομία μας να κινείται για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχοντας εξασφαλίσει το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού στις αγορές χρήματος στη σύγχρονη ιστορία μας, έχοντας ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ, της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον, σε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, προχωράμε προς το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Και μπορεί σήμερα η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας να συγκρίνει πού βρεθήκαμε πριν από τέσσερα χρόνια και πού βρισκόμαστε σήμερα.  
Και η σημερινή υπογραφή αυτής της σύμβασης σηματοδοτεί τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά. Σηματοδοτεί ότι οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας συνεχίζονται και ότι φέτος θα πάμε σε ένα ακόμα ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Και θα ήθελα να τονίσω ότι σήμερα δεν υπολογίζουμε μόνο την επένδυση αυτή καθεαυτή των δυο ενεργειακών κολοσσών, στην έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων, αποτελεί από μόνη της ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας.
Αλλά νομίζω, ότι το μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα έχει να κάνει με τη γεωπολιτική σημασία της Σύμβασης που υπογράφουμε. Γιατί πρόκειται για μια, θα έλεγα, επένδυση εθνικής σημασίας, που ανοίγει ένα μεγάλο κύκλο για την έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου, για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Και εμείς αυτό το κάνουμε με σχέδιο. Αυτό το κάνουμε με στόχο και με προσπάθεια, ώστε να έχουμε αποτελέσματα.
Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος τα προηγούμενα χρόνια, κινηθήκαμε όλα αυτά χρόνια με σχέδιο και πολλή δουλειά και με στόχο να έχουμε αποτελέσματα. Προχωράμε με πολύ καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων. Εμείς δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς. Αλλά προχωράμε συντονισμένα, προκειμένου να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος προοπτική, οικονομική ευημερία και ενεργειακή ασφάλεια.
Και προχωράμε πάντα διασφαλίζοντας σε όλες μας τις κινήσεις την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και έχοντας την υποστήριξη στις προσπάθειές μας από πολύ σημαντικές επιχειρήσεις, πολύ σημαντικές εταιρείες, τις αρτιότερες τεχνολογικά, που έχουν άριστη γνώση και διαθέτουν άρτια τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εταιρείες -οι καλύτερες, οι σημαντικότερες ίσως στο είδος τους- τις οποίες και ευχαριστούμε για την συνεργασία. Εταιρείες που αναφέρονται, βεβαίως, και σε δύο πολύ σημαντικές χώρες συμμάχους της Ελλάδας. Δύο συμμάχους που στηρίζουν τις προσπάθειές μας, τόσο για την οικονομική ανάκαμψη, όσο, όμως, και για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου. Τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Tο ενδιαφέρον των δύο εταιρειών, της Total και της Εxxon Mobil, εκδηλώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, δηλαδή πριν από 20 μήνες περίπου. Και θα έλεγα ότι πρόκειται για χρόνο-ρεκόρ στη διεθνή εμπειρία, μέσα στον οποίο έγιναν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις συμβάσεις, εγκρίθηκαν οι στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αφού ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.
Εγκρίθηκαν, επίσης, οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην υπογραφή και ακολούθως να καταλήξουν και αυτές οι συμβάσεις στη Βουλή των Ελλήνων για κύρωση.
Το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τον εντοπισμό ήδη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Κοιτασμάτων κυρίως φυσικού αερίου, που αποτελεί και το καύσιμο-γέφυρα για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που αποτελεί βασικό μας στόχο. Και η Ελλάδα τηρεί πιστά τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, για την προστασία του πλανήτη από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επιλέξαμε τον δρόμο της συνεργασίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών, του ενεργειακού μας πλούτου. Τον δρόμο της συνεργασίας για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήσαμε το EastMed Forum, όπου συμμετέχουν κράτη της Ε.Ε., η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία, κράτη του αραβικού κόσμου, η Ιορδανία, η Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και το Ισραήλ.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην παρούσα φάση, βρίσκεται ένα μεγαλεπήβολο project, που θα αλλάξει τη γεωπολιτική γεωγραφία στην περιοχή, αλλά και θα ενισχύσει τη στρατηγική μας για τη δυνατότητα διαμερισμού των δρόμων και των πηγών της ενέργειας. Αναφέρομαι στη δημιουργία του αγωγού EastMed, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τις νέες περιοχές παραγωγής, από τη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προς την ευρωπαϊκή αγορά, με σημείο πρώτης εισόδου στην Ευρώπη την Κρήτη. Από εκεί και πέρα, στην ελληνική ενδοχώρα και ακολούθως στην Ιταλία και στην κεντρική Ευρώπη.
Ο αγωγός αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε μια πολύ σπουδαία «γέφυρα». Σε μια πολύ σπουδαία «γέφυρα» για την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας.
Επιπλέον, η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα, σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα και της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής που προανέφερα. Σε συνεργασία με ενεργειακούς κολοσσούς, θα αναζητήσουμε κοιτάσματα στα νότια της Κρήτης που, εφόσον εντοπιστούν, θα προσθέσουν και την Ελλάδα, όπως είπα πριν, στις χώρες παραγωγούς της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο, πιστεύω ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο με σημαντικά δυνητικά οικονομικά, αλλά και κοινωνικά οφέλη.
Το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε, διασφαλίζει απολύτως ότι τα οφέλη αυτά θα αποδοθούν, τόσο στις τοπικές κοινωνίες, όσο και στο ελληνικό Δημόσιο, τόσο κατά τη φάση της έρευνας, όσο και σε πιθανή μελλοντική φάση εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.
Οι ανάδοχοι από την σύμβαση αυτή, υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος ήδη από τη σημερινή υπογραφή, ενώ κατά τις φάσεις της έρευνας που αναμένεται να διαρκέσει 7 με 8 χρόνια, θα καταβάλλεται στρεμματική αποζημίωση. Και βέβαια, ανοίγουν δυνατότητες ενίσχυσης τοπικών θέσεων απασχόλησης, λόγω των άμεσων ή έμμεσων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από τη διαδικασία της έρευνας και, ακόμα περισσότερο, στη φάση της αξιοποίησης.
Στη συνέχεια, στο στάδιο της παραγωγής, τα κέρδη του αναδόχου θα επιβαρύνονται με φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% υπέρ των Περιφερειών. Το Δημόσιο θα λαμβάνει μπόνους παραγωγής και σταθερά μισθώματα επί του τζίρου της εκμετάλλευσης. Η διεθνής εμπειρία παραπέμπει σε ετήσιο μερίδιο της τάξης του 30% - 40% για το Δημόσιο.
Όλα αυτά γίνονται, βέβαια, έχοντας προηγουμένως –και θέλω αυτό να το τονίσω- διασφαλίσει την υιοθέτηση και εφαρμογή της αυστηρότερης περιβαλλοντικής νομοθεσίας διεθνώς. Με πρόσφατες θεσμικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία όλοι οι ευρωπαϊκοί περιβαλλοντικοί κανόνες, οι οποίοι είναι και οι αυστηρότεροι διεθνώς. Οι περιοχές Natura παραμένουν άθικτες, με υψηλή περιβαλλοντική προστασία. Στον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε, θεσμοθετήθηκαν τα Παρατηρητήρια Υδρογονανθράκων, δομές δηλαδή που εμπλέκουν τις τοπικές κοινωνίες στις αποφάσεις, καθώς θεσμοθετήθηκε και η απαγόρευση της μεθόδου του fracking, που ως γνωστόν είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Τέλος, ο διάλογος με την κοινωνία και τους φορείς θα έχει κεντρική θέση σε όλη αυτή την προσπάθεια. Θα είναι διαρκής, μέσω θεσμικών διαδικασιών και μέσω των θεσμικών οργάνων των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών κοινοτήτων και βεβαίως, φυσικά, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τέλος, να πω ότι ιδρύσαμε πρόσφατα στα Χανιά, εντός της Πολυτεχνειούπολης, ένα Ινστιτούτο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το «Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας», με σκοπό την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθώς και τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, μετά τη σημερινή υπογραφή,  οι συμβάσεις αυτές θα οδηγηθούν στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Τον επόμενο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει η έρευνα και εντός 2 έως 4 ετών πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια πολύ καθαρή εικόνα για το αν υπάρχουν και τι είδους κοιτάσματα υπάρχουν, προκειμένου να ξεκινήσει η αξιοποίησή τους.
Την ίδια στιγμή, προχωράμε και τις διαδικασίες για την κατασκευή του αγωγού EastMed και θα ολοκληρωθούν και μια σειρά έργων υποδομής σε όλο τον ελλαδικό χώρο, είτε πρόκειται για αγωγούς, είτε για σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι με όλη αυτή την προεργασία, με όλον αυτό τον σχεδιασμό, με όλη αυτή την εξαιρετικά ενεργητική πολυδιάστατη, δραστήρια πολιτική της χώρας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο, που έχουν καταστήσει ήδη την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, αλλά και με αυτή την καλά σχεδιασμένη προσπάθεια να αξιοποιηθούν πιθανά κοιτάσματα ενεργειακού πλούτου της χώρας νότια, νοτιοδυτικά της Κρήτης και δυτικά της Κρήτης, με αυτές τις συντονισμένες ενέργειες, πιστεύω ότι ανοίγουμε μια νέα προοπτική και ένα νέο δρόμο για την Ελλάδα, για τις επόμενες γενιές. Για την αξιοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας και των οικονομικών δυνατοτήτων. Για τη δυνατότητα η χώρα μας να είναι μια χώρα ισχυρή και ο λαός μας να ζει σε ευημερία.
Προϋπόθεση για όλα αυτά, βεβαίως, είναι τα επόμενα χρόνια στην περιοχή μας να πρυτανεύσει η λογική του διαλόγου, της ειρήνης, της συνεργασίας, της πιστής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου. Αυτός είναι ο ρόλος της Ελλάδας.
Ο ρόλος της Ελλάδας είναι ένας ρόλος μιας άγκυρας, ενός πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα που πατά ξανά στα πόδια της, και γίνεται οικονομικά αυτοδύναμη. Μια χώρα που έχει πλέον αναβαθμισμένο κύρος και γεωπολιτική δυναμική. Μια χώρα της ειρήνης, της συνεργασίας και του διαλόγου. Αλλά και μια χώρα που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Η σημερινή μέρα, λοιπόν, είναι ιστορική. Με σεβασμό και ευθύνη στο περιβάλλον, κυρίως με το βλέμμα και το νου στις επόμενες γενιές, προχωράμε σε μια πολύ σημαντική τομή, στην υπογραφή σύμβασης για την έρευνα και αξιοποίηση κοιτασμάτων στα νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Σας ευχαριστώ θερμά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)