to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Goody's: Η εργοδοτική «ρεβάνς» και η πρώτη νίκη των εργαζόμενων

Το ρεπορτάζ στην «Εποχή» (23/6/19) με αφορμή τους 2 απολυμένους διανομείς από τα Goody's, ο ένας εκ των οποίων επαναπροσλαμβάνεται μετά τις παρεμβάσεις σωματείων και υπουργείου Εργασίας


(η φωτογραφία είναι από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, πριν την επαναπρόσληψη του ενός διανομέα)

Διάθεση εκδίκησης απέναντι σε 2 διανομείς που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να απεργήσουν στις 11 Απριλίου, φαίνεται πώς επέδειξαν τα Goody’s (όμιλος Vivartia).
Όπως κατήγγειλε η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), που είχε πρωτοστατήσει στην οργάνωση της απεργίας στην Αττική, καθώς και άλλες συλλογικότητες, δύο καταστήματα «Goody’s», στην Αγία Παρασκευή και στη Λ. Αλεξάνδρας, απέλυσαν τον Μάιο από έναν διανομέα.

Μετά τις αρκετές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, το θέμα έφτασε και στο υπουργείο Εργασίας (11/6/19), όπου ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας αρνήθηκε να αναλύσει τους λόγους των απολύσεων, μένοντας σε μία γενικόλογη διατύπωση περί μειωμένης απόδοσης των δύο διανομέων. Μάλιστα, κυνικά σημείωσε ότι οι απολύσεις αυτές έγιναν πριν την ψήφιση της νέας διάταξης για το «βάσιμο λόγο απόλυσης» και άρα δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει για τη βασιμότητά τους!

Κατόπιν των πιέσεων που ασκήθηκαν, η εργοδοτική πλευρά είχε δεσμευτεί να επανεξετάσει τη στάση της και πράγματι, ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας την Πέμπτη, 20 Ιουνίου, ανακοίνωσε την επαναπρόσληψη του απολυμένου διανομέα της Αγ. Παρασκευής. Για την ώρα, δεν γνωρίζουμε τι γίνεται με το μέλλον του δεύτερου διανομέα.

Λοκ άουτ;

Σε επικοινωνία της «Εποχής» με την εταιρεία (πριν την επαναπρόσληψη του ενός διανομέα), η τελευταία είχε επικαλεστεί ως απόδειξη του σεβασμού της στο δικαίωμα της απεργίας το γεγονός ότι «με απόφασή της» δεν λειτούργησε η υπηρεσία του delivery στις 11/4.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΣΒΕΟΔ, η απόφαση αυτή ελήφθη όταν πλήθυναν οι διανομείς του ομίλου που δήλωναν ότι θα απεργήσουν. Το ίδιο συνέβη και σε άλλους ομίλους, όπως η Pizza Fun και το e-Food. Είχαν προηγηθεί, ωστόσο, απειλές από διευθυντές ότι η απεργία θα αφαιρεθεί από την κανονική άδεια.

Η πρακτική αυτή του ιδιότυπου λοκ άουτ, επιχειρεί να συγκαλύψει τον αριθμό των απεργών, να στρέψει τους εργαζόμενους που δεν είχαν πειστεί για την αναγκαιότητα απεργίας ενάντια στα σωματεία και να μην αφήσει την εκάστοτε εταιρία έκθετη απέναντι στους πελάτες της λόγω υπολειτουργίας. Επίσης, όπως αποδεικνύεται, η μη λειτουργία του delivery χρησιμοποιείται από την εργοδοσία ως επιχείρημα για να πει πως «κανείς δεν απήργησε» (και άρα κανείς δεν απολύεται για αυτόν το λόγο).

Με παρελθόν…

Καταγγελίες για πίεση σε βάρος εργαζόμενων λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσεις, δημοσιοποίησε και η Επιτροπή των εργαζομένων στα GOODY’ S – EVEREST, με αφορμή τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων σε επισιτισμό, τουρισμό και ξενοδοχεία, την Τετάρτη 19/6.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα που επικαλείται, αφορά στα Goody’ s Γλυφάδας, «όπου έχουν επιβάλει σε ένα διανομέα να δουλεύει αποκλειστικά με σπαστό ωράριο (12.00 – 16.00 και 20.00 – 24.00), με την πρόφαση ότι είναι άνωθεν εντολή».

Η ΣΒΕΟΔ κάνει λόγο για αντίστοιχες πρακτικές ενάντια στο συνδικαλισμό βάσης, στο πρόσφατο παρελθόν.

Το 2015, όταν ακόμα τα Everest ήταν θυγατρική της Goody’ s, ο όμιλος είχε προσπαθήσει να απολύσει μία ταμία έπειτα από 13 χρόνια εργασίας, χωρίς αποζημίωση. Επικαλέστηκαν ένα βίντεο, στο οποίο λόγω φόρτου εργασίας μπαίνει στο ταμείο της το… αστρονομικό ποσό των 2 ευρώ, χωρίς να εκδοθεί απόδειξη.

Υπό καθεστώς απειλών, η ταμίας υπέγραψε την παραίτησή της. Στη συνέχεια, κατήγγειλε τα πραγματικά γεγονότα στην επιθεώρηση εργασίας και διεκδίκησε την αποζημίωσή της. Ύστερα από δυναμικές παρεμβάσεις του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων, η εταιρία αναγνώρισε σε σύντομο χρονικό διάστημα την απόλυση και αποζημίωσε την εργαζόμενη.

Το 2017 ακόμα ένα μέλος της ΣΒΕΟΔ, που εργαζόταν στα Goody’ s Βριλησσίων, εξόργισε τον εργοδότη του franchise καταστήματος, επειδή συμμετείχε στην απεργία της 25ης Μαΐου και διεκδίκησε προσαυξήσεις για νυχτερινά και Κυριακές.

Εκδικητικά, οι ώρες του μειώθηκαν στις 20 που προέβλεπε η σύμβαση, αντί για τις 40 «πραγματικές». Οι εργαζόμενοι συνέστησαν επιτροπή και ο εργαζόμενος προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας διεκδικώντας έξοδα κίνησης και συντήρησης, κατάργηση των αδήλωτων ωρών εργασίας και υπογραφή 8ωρης σύμβασης, αντί της πλασματικής 4ωρης, καθώς και τις προσαυξήσεις για νύχτες και Κυριακές που δεν είχαν πληρωθεί.

Ακολούθησε μαζί με το σωματείο μαζική παρέμβαση στο κατάστημα και η υπόθεση έληξε με υποχώρηση της εταιρίας και εξωδικαστικό συμβιβασμό και το διανομέα να συνεχίζει σε άλλο εργοδότη, αφού η υγεία του δεν επέτρεπε να συνεχίσει να εργάζεται σε τόσο στρεσογόνο περιβάλλον.

Οι πραγματικοί λόγοι των απολύσεων

Επιστρέφοντας στις πρόσφατες, εκδικητικές, κατά τη ΣΒΕΟΔ, απολύσεις, το σωματείο τονίζει ότι για τον εργαζόμενο στο κατάστημα της Λ. Αλεξάνδρας η δικαιολογία περί μειωμένης απόδοσης είναι αστεία.

Η πραγματική αιτία της απόλυσης είναι ότι ο διανομέας, μαζί με ακόμα 3 συναδέλφους τους, δήλωσε μια εβδομάδα πριν τις 11 Απρίλη ότι θα απεργήσει, ενώ το τελευταίο διάστημα διεκδικούσε να σταματήσουν οι διανομείς να θεωρούνται εργαζόμενοι πασπαρτού και να υποχρεώνονται σε εργασίες άσχετες με την ειδικότητά τους (να πετάνε τα σκουπίδια, να ετοιμάζουν μερίδες κοτόπουλου, να γεμίζουν ψυγεία και να μαζεύουν δίσκους από τα τραπέζια).

Κάτι ανάλογο συνέβη και στο κατάστημα της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με τη ΣΒΕΟΔ, ο διανομέας που απολύθηκε δούλευε με αμείωτο ρυθμό, πηγαίνοντας όσες παραγγελίες και οι υπόλοιποι. Παράλληλα, όπως και οι υπόλοιποι, και παρότι 4ωρος, έκανε το πάσο –προετοιμασία των παραγγελιών, πέταγε τα σκουπίδια, μάζευε δίσκους από τα τραπέζια, κλείδωνε τον εξοπλισμό του μαγαζιού.

Οι πραγματικοί λόγοι της απόλυσης είναι η συμμετοχή του στην απεργία της 11ης Απρίλη, δεδομένου ότι ήταν ο μόνος που το δήλωσε εγγράφως και προέτρεπε τους υπόλοιπους να πράξουν το ίδιο. Παράλληλα, είχε ήδη από τις 27/2/19, και σε συνεννόηση με τη ΣΒΕΟΔ, καταθέσει ένα πλήρως τεκμηριωμένο κείμενο, διεκδικώντας να δουλεύει με εταιρικό δίκυκλο και όχι με το δικό του, όπως είχε αρχικά προσληφθεί.

Φαίνεται ότι η διεκδίκηση στοιχειωδών δικαιωμάτων ενοχλεί ιδιαίτερα τους εργοδότες. Αλλά είναι και η μόνη οδός για καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)