to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:14 | 19.06.2019

Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Πράσινο φως από τη γερμανική βουλή ζητεί ο Ντιμιτρόφ

Ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας ζητά μέσω FAZ από τη γερμανική βουλή την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων


Με άρθρο του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ζητά από τη γερμανική Βουλή να δώσει «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του στην ψηφοφορία, η οποία -όπως υποσχέθηκε πριν λίγες μέρες η καγκελάριος Μέρκελ στον βορειομακεδόνα πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ- θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο.

   Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «από το 2009, κάθε χρόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προτείνουν την ένταξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία. Όμως οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινούσαν, γεγονός που οφειλόταν στο ονοματολογικό, το οποίο επιβάρυνε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Με ακριβείς διπλωματικές κινήσεις και υπομονή καταλήξαμε σε μια ιστορική λύση κάτι που δεν ήταν αυτονόητο. Επιτύχαμε έναν πραγματικά ευρωπαϊκό συμβιβασμό. Ήταν η προοπτική ενός κοινού μέλλοντος των δύο χωρών και των λαών τους στους κόλπους της ΕΕ που κατέστησε εφικτή μια ιστορική λύση. Κίνητρό μας το όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή σε μια ειρηνική και ευημερούσα ΕΕ.

   Κατανοούμε ότι δεν θα γίνουμε μέλη της ΕΕ σήμερα ή αύριο. Η Κροατία διαπραγματευόταν επτά χρόνια πριν ενταχθεί στην ΕΕ. Για εμάς, η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί τον ιδανικό οδικό χάρτη για να γίνει η Β. Μακεδονία μια σταθερή δημοκρατία. Οι μέχρι σήμερα επιτυχίες της χώρα μας θα πρέπει να ανταμειφθούν. Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει πράσινο φως στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής μας πορείας».

   Πηγή: Deutsche Welle

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)