to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Δεν γυρίζουμε πίσω»: Τα συνδικάτα απαντούν στα περί επταήμερης εργασίας

Εκπρόσωποι του εργατικού κινήματος σχολιάζουν μέσω του Left.gr τις απειλές περί ισοπέδωσης των κατακτήσεων των εργαζομένων και της εργατικής νομοθεσίας


Σε πρόσφατη συνάντησή του με επιχειρηματίες ο πρόεδρος της ΝΔ λέει με έμφαση ότι «θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα». 

Επταήμερο εργασίας και φρένο στον “εκβιασμό” (που ασκείται) από τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας και τα πρόστιμα, ήταν το συγκεκριμένο και σαφές αίτημα που τέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τους άνοιξε η όρεξη

"Ανησυχητικό το μήνυμα Μητσοτάκη"

Προφανώς, μερίδα των επιχειρηματικών του τουρισμού επιθυμεί (μεταξύ άλλων διατάξεων για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων) την κατάργηση των ρεπό κατά τη διάρκεια της “σεζόν”, περίοδο κατά την οποία η εντατικοποίηση στην εργασία αλλά και η παραβατικότητα στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού χτυπάνε “κόκκινο”.

Και είναι ξεκάθαρο, όπως προκύπτει από το "αίτημα" που διατύπωσε στο παραπάνω βίντεο ο διευθυντής του Ξενοδοχείου Continental, Νίκος Σαμαράς, ότι οι εργοδότες αντιλήφθηκαν ως κλείσιμο του ματιού την αναφορά (πριν τις ευρωεκλογές) του κ. Μητσοτάκη στην επταήμερη εργασία.

Το Left.gr απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον εν λόγω κλάδο (ΠΟΕΕΤ), Γιώργο Χότζογλου. “Καταδικάζουμε τις δηλώσεις του γραφικού αυτού κυρίου που ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη την θέσπιση της επταήμερης εργασίας. Του θυμίζουμε ότι υπάρχει και εγχώρια και ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει τέτοια οπισθοδρόμηση”, τονίζει ο κ. Χότζογλου.

Αναφέραμε στον κ. Χότζογλου το επιχείρημα του Γ. Βρούτση (ακούστηκε πρόσφατα στη Βουλή) ότι η κλαδική σύμβαση εργασίας της ΠΟΕΕΤ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων παρέχει δυνατότητα εργασίας τις μέρες ανάπαυσης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (όπως η μεγάλη πληρότητα). “Συναινέσαμε σε αυτήν την πρόβλεψη διότι ούτως ή άλλως δεν μπορεί να σταθεί όταν γίνονται έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας, δεδομένου ότι οι παράνομοι όροι μιας συλλογικής σύμβασης είναι αυτεπαγγέλτως άκυροι”, εξηγεί ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Πράγματι, όπως έχει τονίσει και η Έφη Αχτσιόγλου, το ΣΕΠΕ έχει επιβάλει πρόστιμα σε ξενοδοχεία που παραβιάζουν το ωράριο εργασίας και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται ανεκτή (θεσμικά και νομικά) η επταήμερη εργασία.

“Το μήνυμα που εξέπεμψε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη στην Κω είναι ανησυχητικό και πρέπει να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι για το συνδικαλιστικό κίνημα”, σχολιάζει επίσης ο κ. Χότζογλου.

“Λιγότερος χρόνος εργασίας με ίδιες αμοιβές”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), Γιώργος Μυλωνάς, με αφορμή τις αναφορές στην επταήμερη εργασία, τονίζει ότι πρέπει επιτέλους να μπει φρένο στη μείωση των μισθών και στην περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, κάτι που θα ωφελήσει συνολικά την Οικονομία και την ανάκαμψη.

“Η κοινωνία δεν αντέχει άλλες δοκιμές και έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα από τις επιπτώσεις της εργασιακής απορρύθμισης, η οποία ούτε νέες δουλειές έφερε, ούτε καλά αποτελέσματα για την οικονομία συνολικά”, σημειώνει ο κ. Μυλωνάς.

“Όσα ακούγονται από διάφορες πλευρές, όπως ο ΣΕΒ και πολιτικές δυνάμεις, περί επταήμερης εργασίας, μας γυρίζουν ξανά πίσω την ώρα που οι εργαζόμενοι διεκδικούν ξανά βελτίωση των όρων της ζωής τους”, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑ και επισημαίνει ότι είναι ώριμο σήμερα το αίτημα για μείωση του χρόνου εργασίας με διατήρηση ή/και αύξηση των αμοιβών.

“Η ανάπτυξη της τεχνολογίας επιτρέπει να δουλεύουμε λιγότερο με την ίδια αμοιβή, συμβαίνει ήδη σε ορισμένες σκανδιναβικές χώρες. Το εργατικό κίνημα οφείλει να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου θεσμοποιούνται τα 10ωρα και τα 12ωρα εργασίας”, εξηγεί ο κ. Μυλωνάς.

Εξαγγελίες σε θολό φόντο

Τι εξυπηρετεί όμως η ατζέντα διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εθνικές εκλογές;

“Οι θέσεις που εκφράζει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης για τα εργασιακά διατυπώνονται αποσπασματικά και με “δόσεις”, σε ένα θολό πλαίσιο, προκειμένου ταυτόχρονα να μπορούν να αμφισβητηθούν από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ και τα στελέχη του κόμματος αλλά και να προκαλέσουν σύγχυση για το αν ειπώθηκαν και για το αν πράγματι θα εφαρμοστούν”, τονίζει από την πλευρά του ο Θέμης Αμπλάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).

“Κρύβονται πίσω από διατυπώσεις προκειμένου, και να μπορούν να τις επικαλεστούν όταν χρειαστεί αλλά και να μην προακαλέσουν ταυτόχρονα, με την εξαγγελία τους, πολιτικό κόστος με τις εξαγγελίες τους”, εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας ότι, παρά τις προσπάθειες των “γαλάζιων” στελεχών, διαφαίνεται πλήρως και απόλυτα η κατεύθυνση την οποία θα ακολουθήσει το κόμμα της ΝΔ σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αμπλά, η κατάργηση του “ξεπερασμένου” 8ώρου, η κατάργηση της 5θήμερης εργασίας και η επιδίωξη εφαρμογής της 7ήμερης εργασίας, η κατάργηση των επιδομάτων, μεταξύ των οποίων και το Δώρο Χριστουγέννων, η επικράτηση της ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, καθώς και η απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, ειδικά αυτών που σχετίζονται με την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, έχουν ήδη προαναγγελθεί και αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ΝΔ για τα εργασιακά.

“Βλέποντας το βίντεο με τους επιχειρηματίες στην Κω, σε προστατευμένο περιβάλλον για τον κ. Μητσοτάκη, διαπιστώνει κανείς ότι οι απαιτήσεις των άπληστων εργοδοτών σχετικά με την επικράτηση της 7ήμερης εργασίας, την πλήρη ευελιξία στην αγορά εργασίας καθώς και την κατάργηση κάθε ελεγκτικού μηχανισμού, δεν αποτελούν απλά θέμα συζήτησης”, σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΣΜΕ, "αλλά εμπεριέχονται στο πρόγραμμα της ΝΔ για τα εργασιακά και είναι οι βασικοί πυλώνες και οι κατευθυντήριες γραμμές αναδιάταξης των εργασιακών σχέσεων, κατά τα πρότθυπα της νεοφιλελεύθερης λογικής".

“Το καθεστώς γαλέρας το ζήσαμε”

Ωστόσο, όσα επαγγέλλεται η ΝΔ στα εργασιακά, δεν αποτελούν κάποιες νέες ιδέες αλλά απλή συνέχεια του εργασιακού μεσαίωνα που οι κυβερνήσεις της παγίωσαν.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ): “την περίοδο 2010-15, ιδίως τη διετία της εφαρμογής του νόμου Αρβανιτόπουλου που απέσυρε πλήρως την κρατική εποπτεία από τα ιδιωτικά σχολεία, χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αναγκάζονταν να δουλεύουν εφταήμερο, σε opening days, bazaar, summer camps. Επειδή πρόσφατα ειπώθηκε ότι το εφταήμερο σημαίνει «περισσότερα προνόμια και υψηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους», οφείλουμε να πληροφορήσουμε ότι όλες οι επιπλέον παροχές υπηρεσιών σαββατοκύριακα, απογεύματα, διακοπές και αργίες κατά κανόνα δεν αμείβονται. Και τούτο δεν το λέμε θεωρητικά. Σε έρευνες του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και του κλαδικού μας ινστιτούτου (σε δείγμα εκατοντάδων εκπαιδευτικών) βρήκαμε ότι το ποσοστό των «εθελοντών» εργαζόμενων, αυτών δηλαδή που υπό την απειλή της απόλυσης σέρνονταν να προσφέρουν υπηρεσίες 12 ώρες την ημέρα, εφτά ημέρες την εβδομάδα, φθάνει το 63%! Είναι σημαντικό ο κόσμος της εργασίας να μην τρέφει καμιά ψευδαίσθηση. Η εντατικοποίηση της εργασίας δεν γίνεται για να «διανεμηθεί ο πλούτος». Γίνεται για να γιγαντώσει τα κέρδη του ο λαίμαργος επιχειρηματίας”.

Στον αντίποδα, όπως αναλύει ο κ. Χριστόπουλος, το εργατικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει να διεκδικεί “αποτελεσματική εποπτεία των χώρων δουλειάς με δυνατούς ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, με ισχυρή Επιθεώρηση Εργασίας”.

Όπως σημειώνει ο ίδιος: “Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στην ιδιωτική εκπαίδευση, έγιναν σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας, ωστόσο υπάρχουν ακόμη θύλακες μικροδιαπλοκής και εστίες αναποτελεσματικότητας ακόμη και μέσα στους κρατικούς οργανισμούς που θα πρέπει επιτέλους να καταπολεμηθούν. Όσο για τη μείωση του χρόνου εργασίας, αυτή θα πρέπει να αποτελέσει καθολικό αίτημα σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο σε συνδυασμό με την καταβολή εγγυημένου εισοδήματος σε όλους που θα αμβλύνει τις επιπτώσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, θα μειώσει την ανασφάλεια και θα συρρικνώσει τις ανισότητες. Ωστόσο, η εφαρμογή των νόμων επαφίεται πρώτα και πάνω απ’ όλα στους ίδιους τους εργαζόμενους που θα πρέπει με θάρρος και τη βοήθεια των συνδικάτων να επιβάλουν τη νομιμότητα στο χώρο δουλειάς τους”.

“Δεν χρειαζόμαστε στην Ελλάδα την εφαρμογή μιας απολύτως αποτυχημένης και επικίνδυνης κυβερνητικής συνταγής. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους εργοδότες τους. Οφείλουν να παλέψουν μέσα από τα συνδικάτα για προοδευτικές πολιτικές που στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας, που προάγουν την αναδιανομή του πλούτου, την ισχυροποίηση των δημόσιων αγαθών, ιδίως της Παιδείας και της Υγείας που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εμπόρευμα, την προστασία του περιβάλλοντος”, το μήνυμα του γ.γ. της ΟΙΕΛΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)