to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανοίγουμε δρόμους στις διεθνείς αγορές για τα προϊόντα μας

Άρθρο Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, στο ένθετο «Αγροτική Οικονομία» της εφημερίδας «Τα Νέα του Σαββατοκύριακου»


Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα ήταν γνωστά. Ριχτήκαμε στη μάχη της αντιμετώπισης των προβλημάτων των ανθρώπων του μόχθου με στόχο την επίλυσή τους και τη βελτίωση του εισοδήματός τους, ώστε οι ίδιοι οι παραγωγοί να απολαμβάνουν το προϊόν της δουλειάς τους.

Τι κάναμε
Από το 2015 μέχρι σήμερα ο αγροτικός κόσμος έχει λάβει 11 δισ. ευρώ, που αφορούν μεν τρέχουσες πληρωμές κοινοτικών επιδοτήσεων, αλλά και περιπτώσεις παλαιότερων ετών, που δεν είχαν εξοφληθεί, ακόμα και από το 2007. Επίσης, υπάρχουν πλέον ευρωπαϊκές αποφάσεις δικαστηρίων υπέρ της Ελλάδας για πρόστιμα και καταλογισμούς, ενώ πριν το 2015 υπήρχαν μόνο καταδικαστικές αποφάσεις.
Στους 8 μήνες που έχω την ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το νομοθετικό έργο περιλαμβάνει πάνω από 750 υπουργικές αποφάσεις και 14 νομοθετικές ρυθμίσεις.
Σε κυβερνητικό επίπεδο, ο στόχος μας πάντα ήταν η προστασία των μικρών και μεσαίων αγροτών, πρωτίστως από το 2015 και μετά, τόσο με τα τρία αφορολόγητα όρια στον αγροτικό χώρο, που μετά το ν. 4172/2013 φορολογούσε τα πάντα, από αποζημιώσεις ΕΛΓΑ μέχρι επιδοτήσεις και το εισόδημα, φυσικά, από το πρώτο ευρώ.
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα που η χώρα είναι έξω από τα μνημόνια, τα κίνητρα και η προστασία προς τους αγρότες είναι πιο στοχευμένα, ιδιαίτερα προς τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους παραγωγούς.
Γιατί επιλέγουμε αυτό τον δρόμο; Γιατί ξέρουμε καλά ότι χωρίς τη λειτουργία των συνεταιρισμών δεν μπορεί να υπάρχει παρέμβαση στην αγορά.
Μία ακόμα πρόκληση είναι ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των υπηρεσιών του Υπουργείου και τον φορέων του, έτσι ώστε να γίνονται πιο αποτελεσματικοί και συντονισμένοι έλεγχοι προς όφελος των καταναλωτών και των αγροτών. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για 51 αυτοκίνητα που θα διατεθούν στους ελεγκτές του υπουργείου. Επίσης, εξασφαλίσαμε 3 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό των κτηνιατρικών εργαστηρίων μας, με στόχο την πάταξη των ελληνοποιήσεων και την ασφάλεια της ποιότητας των τροφίμων. Προχωράει η ενίσχυση του προσωπικού του Υπουργείου με επιστήμονες, συνολικά 180 θέσεις.
Στον τομέα των εξαγωγών, έχουν γίνει από τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια άλματα. Το κράτος οφείλει να ανοίγει δρόμους και να διευκολύνει τις επιχειρήσεις, όπως έχει γίνει όλη αυτή την περίοδο με το άνοιγμα αγορών όπως  της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Αργεντινής, του Βιετνάμ, της Νοτίου Κορέας, της Ινδίας, για συγκεκριμένα εμβληματικά ελληνικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, για την τόνωση της ζήτησης προχωρήσαμε το πρόγραμμα Φρούτα στα Σχολεία και εξασφαλίσαμε τη συνέχισή του για την επόμενη χρονιά.
Πολύ σημαντικά ευρήματα και αποτελέσματα έχουμε από τη συστηματική δουλειά του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» πάλι σε ελέγχους στην αγορά και ειδικά στο γάλα.
Το 2018 ο ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) πλήρωσε 169,5 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις, ενώ μέχρι τώρα για το 2019 έχουμε φτάσει στα 77.814.000 ευρώ. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την αναδιάρθρωση του οργανισμού και την αναμόρφωση του κανονισμού ασφάλισης, για να ανταποκρίνεται στις νέες κλιματολογικές συνθήκες.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μπει σε ρότα και λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με μία απόλυτη τακτικότητα στις πληρωμές του και έχει εκκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό όλες τις παλιές από το 2007 εκκρεμότητες. Ο παραγωγός πια ξέρει πότε θα πληρωθεί.

Το όραμά μας
Καίριο ζήτημα των επόμενων μηνών, που μάλιστα εξαρτάται και από τη σύνθεση του νέου ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι οι διαπραγματεύσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της περιόδου 2021-2027.
Η ελληνική θέση είναι ότι η αγροτική πολιτική της Ε.Ε. πρέπει να μείνει κοινή και σταθερή ως προς τη χρηματοδότηση. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθούμε δυναμικά το επόμενο διάστημα αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και πάλι με την ψήφο του.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την προώθηση όλων των αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού αλλά και στην ελληνική αγορά. Θα συνδέσουμε τη μεσογειακή διατροφή με τον τουρισμό, ώστε να αυξηθεί  η κατανάλωση των αγροτικών προϊόντων και  θα συνεχίσουμε  την διανομή τους στα σχολεία.
Θα προχωρήσουμε στην κατασκευή νέων έργων υποδομής. Ήδη εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 32 εγγειοβελτιωτικών έργων, που θα δώσουν παραγωγική ανάσα και θα μειώσουν το κόστος άρδευσης.
Όλα όσα υλοποιήσαμε ήταν δίκαια αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των μελισσοκόμων κι έγιναν πράξη. Με καθημερινό διάλογο συνεχίζουμε να δίνουμε λύσεις.  Κυρίως όμως σχεδιάζουμε το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης των  αγροτικών προϊόντων.
Χτίζουμε πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και στις παραγωγικές της δυνάμεις. Εντοπίζουμε τα προβλήματα και σταθερά τα αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων και των αντοχών της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή.
Τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα μπορούν να βρουν τη θέση τους στις επίλεκτες  αγορές του εξωτερικού. Ήδη η αύξηση των εξαγωγών σε κρασί, κρόκο, σπαράγγια δείχνουν το δρόμο. Χρειάζεται οργάνωση και όραμα για να ακολουθήσουν αυτή τη πορεία και όλα τα άλλα ελληνικά προϊόντα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)