to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:16 | 06.06.2019

Οικονομία

Στ. Αραχωβίτης: Βασική μας πολιτική η ασφάλεια των τροφίμων, η εγγύηση της ποιότητας και η προστασία των παραγωγών από παράνομες πρακτικές

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, που γιορτάζεται αύριο, 7 Ιουνίου.


Την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο των Ελλήνων καταναλωτών εγγυώνται οι συνεχείς έλεγχοι του ΕΦΕΤ, διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, και η ηγεσία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, που γιορτάζεται αύριο, 7 Ιουνίου.

«Βασική μας πολιτική είναι η ασφάλεια των τροφίμων, η εγγύηση της ποιότητάς τους, καθώς και η προστασία των παραγωγών από παράνομες πρακτικές, όπως οι ελληνοποιήσεις», τόνισε ο κ. Αραχωβίτης και πρόσθεσε πως «θέλουμε η αγορά να ξέρει ότι οι έλεγχοι είναι ουσιαστικοί, δεν είναι έλεγχοι βιτρίνας».

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε στη συνεχή προσπάθεια διεύρυνσης των αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, όπως «η πρόσφατη συμφωνία με την Ιαπωνία που προστατεύει πλήρως τη Φέτα ως Π.Ο.Π.», και προανήγγειλε την υπογραφή τεχνικής συμφωνίας με την Κίνα για την εξαγωγή βασικών προϊόντων Π.Ο.Π. σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Πολυχρόνης Πολυχρονίου, σημείωσε πως ο οργανισμός διασυνδέεται απευθείας με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ελέγχου Τροφίμων - EFSA, και συνεργάζεται με τις αρμόδιες εγχώριες υπηρεσίες, όπως ο Δημόκριτος, το Γενικό Χημείο του Κράτους, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος κ.ά., για άμεσα και ασφαλή αποτελέσματα των ελέγχων στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου, το πρώτο πεντάμηνο του 2019 διενεργήθηκαν συνολικά 2.777 έλεγχοι και επανέλεγχοι σε όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων τροφίμων, και προέκυψαν 340 μη συμμορφώσεις σε 218 επιχειρήσεις επί συνόλου 2.026 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν για πρώτη φορά.

Οι μηχανισμοί του ΕΦΕΤ απέτρεψαν τη διάθεση 90 ακατάλληλων φορτίων, τα οποία επρόκειτο να εισαχθούν στη χώρα μας από τρίτες χώρες, ενώ εγχώρια προχώρησαν στην κατάσχεση 25,5 τόνων ακατάλληλων τροφίμων.

Όπως επισημάνθηκε, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέσα στο 2019 έχουν φτάσει το 1.088.500 ευρώ σε συνολικά 308 υποθέσεις, με τα πρόστιμα άνω των 6.000 ευρώ να φτάνουν περίπου τις 756.000 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη γραμμή επικοινωνίας καταναλωτών με τον ΕΦΕΤ (11717), προκύπτει ότι το 19,69% των καταγγελιών που έχουν γίνει σχετίζονται με αλλοιώσεις σε δημητριακά, το 11,81% σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, το 10,29% σε σύνθετα και κατεψυγμένα προϊόντα, το 8,25% σε κρέας και προϊόντα αυτού και το 5,71% των καταγγελιών αφορούσε αλλοιώσεις σε είδη ζαχαροπλαστικής.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφερόμενος στο θέμα κλεισίματος του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος αρχικά για τους κτηνοτρόφους, ωστόσο, σημείωσε ότι το κενό θα καλυφθεί σύντομα από τις ανταγωνίστριες επιχειρήσεις.

«Όποιος θέλει να δραστηριοποιείται σε αυτή τη χώρα, να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα που δίνουν τα ελληνικά προϊόντα, το brand, τη φήμη τους αλλά και το ελληνικό πλαίσιο προστασίας που καθιστά τα ελληνικά προϊόντα αξιόπιστα σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο πλέον […] οφείλει να σέβεται και το πλαίσιο λειτουργίας μέσα σε αυτή τη χώρα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αραχωβίτης.

Τέλος, επισήμανε ότι αυτό το γεγονός ενισχύει την προσπάθεια που κάνει το υπουργείο όλα αυτά τα χρόνια για την ανάπτυξη των συνεργασιών στον αγροτικό χώρο, με τη συμμετοχή των παραγωγών. «Για αυτό και εμείς ως κυβέρνηση ευνοούμε τα συνεργατικά σχήματα με τη συμμετοχή των ιδίων των παραγωγών. Με τους ίδιους τους παραγωγούς, που είναι οι άνθρωποι που θα προστατεύσουν το προϊόν το οποίο παράγουν, τη φήμη του αλλά και το εισόδημά τους, τους ενθαρρύνουμε», είπε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)