to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:37 | 05.06.2019

Διεθνή

Αιματοχυσία στο Σουδάν, 60 ως τώρα οι νεκροί - Συζήτηση χωρίς αποτέλεσμα στο ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε για την κατάσταση στη χώρα κεκλεισμένων των θυρών - Το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο δηλώνει τώρα «ανοικτό» σε διαπραγματεύσεις χωρίς όρους - Επιτροπή γιατρών κάνει λόγο για 60 νεκρούς από τη Δευτέρα - Το κίνημα συνεχίζει τις κινητοποιήσεις


Ο επικεφαλής του στρατιωτικού μεταβατικού συμβουλίου, που ασκεί την εξουσία στο Σουδάν αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ την 11η Απριλίου, διαβεβαίωσε πριν από λίγο - το πρωί της Τετάρτης - ότι οι στρατηγοί συνεχίζουν ακόμη να είναι ανοικτοί σε συνομιλίες με την αντιπολίτευση, χωρίς όρους ή προαπαιτούμενα.

Ο υποστράτηγος Άμπντελ Φάταχ Ελ Μπουρχάν έκανε αυτή τη δήλωση στο μήνυμά του με την ευκαιρία της εορτής Έιντ αλ Φιτρ, του τέλους του Ραμαζανιού, μία ημέρα αφότου το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως ακυρώνει τη συμφωνία που είχε κλειστεί με το κίνημα διαμαρτυρίας και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα σε εννιά μήνες.

Στο μεταξύ, μια επιτροπή σουδανών γιατρών ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι οι νεκροί από τη Δευτέρα, όταν δυνάμεις του στρατού επιτέθηκαν και διέλυσαν βίαια τους διαδηλωτές που συμμετείχαν στην καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο κτίριο του γενικού επιτελείου, ανέρχονται σε 60.

Πρόκειται για νεότερο, προσωρινό απολογισμό που δίνει η επιτροπή, η οποία πρόσκειται στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Η αιματηρή επιχείρηση του στρατού στο κέντρο του Χαρτούμ εναντίον των διαδηλωτών, που ζητούν επί εβδομάδες να παραδοθεί η εξουσία από τους στρατηγούς σε πολιτική μεταβατική κυβέρνηση, προκάλεσε κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο και καταδικάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, αλλά και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οργανώσεις που αποτελούν την αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας ξεκαθάρισαν σήμερα ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, απορρίπτοντας τις ανακοινώσεις των στρατηγών, δύο ημέρες μετά τη «σφαγή» δεκάδων διαδηλωτών.

Η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να συζητήσει σχετικά με την κατάσταση στο Σουδάν, μετά την αιματηρή καταστολή που εξαπέλυσαν εναντίον του κινήματος διαμαρτυρίας οι στρατηγοί αλλά και την ανακοίνωση μία ημέρα αργότερα από το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο ότι θα οργανώσει εκλογές μέσα σε εννέα μήνες.

«Είναι απαραίτητη η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατεπειγόντως», έκρινε ο Κρίστοφ Χόισγκεν, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, πριν από τη συνεδρίαση, την οποία ζήτησαν η χώρα του και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η νομιμοποίηση δεν προέρχεται από την κάννη ενός τουφεκιού», πρόσθεσε.

Οι καταγγελίες σε διεθνές επίπεδο διαδέχονται η μια την άλλη μετά τη διάλυση διά της βίας της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στο γενικό επιτελείο στο Χαρτούμ.

Την ανακοίνωση των στρατηγών ότι θα οργανώσουν εκλογές μέσα σε εννιά μήνες απέρριψαν με κοινή ανακοίνωσή τους οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Νορβηγίας. Νωρίτερα, η ανακοίνωση αυτή καταδικάστηκε επίσης από το κίνημα διαμαρτυρίας στο Σουδάν.

«Το να προκηρύσσονται τώρα πρόωρες εκλογές αποτελεί άρνηση της δημοκρατίας», στηλίτευσε ο γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, εξηγώντας ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή τέτοιας ψηφοφορίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη Δευτέρα τη χρήση υπέρμετρης βίας από τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας του Σουδάν και ζήτησε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση.

Οι στρατηγοί που κρατούν στα χέρια τους την εξουσία ανακοίνωσαν χθες ότι ακυρώνουν όλα τα μέτρα τα οποία είχαν συμφωνηθεί στις συνομιλίες με το κίνημα διαμαρτυρίας και ότι θα οργανωθούν εκλογές μέσα «σε εννέα μήνες».

Ο στρατός ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ, που παρέμεινε στην εξουσία για περίπου τριάντα χρόνια, την 11η Απριλίου, έπειτα από τις πολύμηνες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος του.

Κίνα και Ρωσία εμπόδισαν την έγκριση απόφασης που απαιτούσε να σταματήσει η βία και καταδίκαζε τους θανάτους αμάχων

Το Πεκίνο, με την υποστήριξη της Μόσχας, απέτρεψε την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός σχεδίου απόφασης που καταδίκαζε τους θανάτους αμάχων στο Σουδάν και αξίωνε να τερματιστεί αμέσως η βία, ανέφεραν διπλωμάτες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών, η Βρετανία και η Γερμανία διένειμαν ένα κείμενο που προέτρεπε τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα τον Απρίλιο και τους διαδηλωτές να «συνεχίσουν να συνεργάζονται» προκειμένου «να εξευρεθεί συναινετική λύση στην τρέχουσα κρίση». Το κείμενο μπόρεσε να συμβουλευθεί το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όμως η Κίνα απέρριψε το κείμενο αυτό και η Ρωσία επέμεινε ότι το ΣΑ πρέπει να αναμείνει την αντίδραση της Αφρικανικής Ένωσης, διευκρίνισαν διπλωμάτες.

Το σχέδιο απόφασης που προτάθηκε ήταν «μονομερές», έκρινε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη, προτρέποντας τα άλλα κράτη μέλη να επιδείξουν μεγάλη «σύνεση» μπροστά «σε αυτή την κατάσταση».

«Δεν θέλουμε να προωθήσουμε μια μονομερή απόφαση. Αυτό θα μπορούσε απλά να δηλητηριάσει περαιτέρω την κατάσταση», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη δίωρη συνεδρίαση του ΣΑ.

Οι καταδίκες διαδέχονται η μια την άλλη σε διεθνές επίπεδο μετά τη διάλυση διά της βίας της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στο γενικό επιτελείο στο Χαρτούμ, όπου σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών χθες Τρίτη, τουλάχιστον 40 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι.

Η ανακοίνωση του στρατιωτικού μεταβατικού συμβουλίου την Τρίτη ότι θα οργανώσει εκλογές σε εννέα μήνες απορρίφθηκε από το κίνημα διαμαρτυρίας και καταγγέλθηκε από το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον και το Όσλο.

Μετά την αδυναμία του ΣΑ να συνεννοηθεί, οκτώ ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τόνισαν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ότι «καταδικάζουν τις βίαιες επιθέσεις από τις σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον αμάχων».

Οι χώρες αυτές (Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ολλανδία, Σουηδία) είδαν στην απόφαση του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου «να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις, να ονομάσει κυβέρνηση και να προκηρύξει εκλογές μέσα σε πολύ βραχύ χρονικό διάστημα» μια «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη.

«Καλούμε να μεταβιβαστεί η εξουσία μέσω διαπραγματεύσεων σε μια πολιτική κυβέρνηση όπως απαιτεί ο λαός του Σουδάν», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Τα κράτη-μέλη του ΣΑ, που συνεδρίασαν κατόπιν αιτήματος του Βερολίνου και του Λονδίνου, άκουσαν τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Νίκολας Χέισομ, ο οποίος συνεργάζεται με την Αφρικανική Ένωση στην προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στην κρίση.

Ο Χέισομ είπε στον Τύπο ότι δεν έχει «χάσει τις ελπίδες» του.

Διπλωμάτες επισήμαναν ότι αναμένουν να συγκληθεί το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης — κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα — για να εξετάσει την αντίδραση στην κρίση.

«Χρειαζόμαστε την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατεπειγόντως», έκρινε ο Κρίστοφ Χόισγκεν, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, πριν από τη συνεδρίαση.

«Η νομιμοποίηση δεν προέρχεται από την κάννη ενός τουφεκιού», πρόσθεσε ο γερμανός διπλωμάτης.

Γιατροί καταγγέλλουν ότι ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας επιτίθενται σε νοσοκομεία

Μια οργάνωση σουδανών γιατρών κατηγόρησε χθες τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας του Σουδάν ότι διέπραξαν επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και υγειονομικού προσωπικού στη χώρα.

Η οργάνωση κατήγγειλε επίσης ότι γυναίκες βιάστηκαν κοντά στις εγκαταστάσεις του γενικού επιτελείου στο Χαρτούμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Royal College of Pathologists, σχολή ιατρικής του Λονδίνου.

«Επιτίθενται εδώ και καιρό στα νοσοκομεία αφότου κατέλαβαν την εξουσία, σε διάφορες περιοχές του Σουδάν, ιδίως στο Νταρφούρ, στα όρη Νούμπα και στην Πολιτεία του Μπλε Νείλου», είπε ο Χουσάμ Αλμουτζάμερ, στέλεχος της Ένωσης Σουδανών Ιατρών.

«Τα νοσοκομεία γίνονται στόχος συστηματικών επιθέσεων και το ιατρικό προσωπικό υφίσταται βάρβαρους ξυλοδαρμούς», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον Χασίμ Μουχτάρ, οι γυναίκες μετατρέπονται επίσης πολύ συχνά σε στόχους στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και των μονάδων του στρατού, που προχώρησε σε πραξικόπημα την 11η Απριλίου.

Πολλές γυναίκες «βιάστηκαν σε συνοικίες κοντά στο αρχηγείο του [μεταβατικού] στρατιωτικού συμβουλίου», κατήγγειλε, χωρίς να διευκρινίσει πότε, ή να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιθέσεις αυτές.

«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει. Θέλουμε να ασκηθεί πίεση ή να αναληφθεί δράση σε επίπεδο διεθνούς κοινότητας (...) για να σταματήσει αυτό που γίνεται στο Σουδάν», πρόσθεσε.

Οι καταγγελίες αυτές καταγράφονται ενώ το κίνημα διαμαρτυρίας στο Σουδάν καλούσε να συνεχιστεί η μαζική κινητοποίηση, μία ημέρα μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών στο Χαρτούμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)