to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:40 | 30.04.2013

Πολιτική

ΟΗΕ: Η κρίση στην Ελλάδα αποδυναμώνει τις δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μετάφραση από το Associated Press


Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σχετικά με τις υποχρεώσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποίησε την Παρασκευή ένας ανώτερος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, και επέκρινε τις "υπερβολικά άκαμπτες" απαιτήσεις του προγράμματος διάσωσης από την κρίση που έπληξε την χώρα.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Cephas Lumina δήλωσε ότι το κύμα της ανεργίας και οι περικοπές παροχών έχουν αφήσει έναν αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων χωρίς ασφάλιση υγείας και περίπου 10% του πληθυσμού να ζεί σε «ακραία φτώχεια».

Δήλωσε ότι περίπου 470.000 μετανάστες χωρίς κατάλληλες άδειες παραμονής βρίσκονται  μεταξύ των πιο ευάλωτων για εκμετάλλευση εργασίας και άλλες παραβιάσεις.

Προέτρεψε τους δανειστές της Ελλάδας – τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - να συμπεριλάβουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στα προγράμματα λιτότητας στην Ελλάδα.

"Τα ανθρώπινα δικαιώματα ... απειλούνται ή υπονομεύονται από σκληρές προ-κυκλικές πολιτικές – εργασιακές  μεταρρυθμίσεις λιτότητας, απελευθερώσεων και ιδιωτικοποιήσεων -  τις οποίες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εφαρμόζει από τον Μάιο του 2010," δήλωσε ο Lumina σε δημοσιογράφους στην Αθήνα.

 Ο Lumina έκανε δηλώσεις στο τέλος της τετραήμερης επίσκεψης του στην Αθήνα που περιελάμβανε συναντήσεις με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ανθρωπιστικές οργανώσεις και εκπροσώπους των πιστωτών έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας.

Η Ελλάδα στηρίζεται στα διεθνή δάνεια τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα τα μέτρα λιτότητας να πιέζουν την ανεργία σε ποσοστό εώς και άνω του 27%, με περισσότερους από 1.2 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά.

"Ο φαινομενικός στόχος των μέτρων είναι να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμα, να μειώσει το κόστος εργασίας και να καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική», δήλωσε ο Lumina. "Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα υπερβολικά άκαμπτα μέτρα οδήγησαν σε συρρίκνωση της οικονομίας και σημαντικό κοινωνικό κόστος για τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης υψηλής ανεργίας, αστέγων, φτώχειας και ανισότητας."

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο γύρο περικοπών, που αναμένεται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο την Κυριακή που θα επεκτείνει έναν έκτακτο φόρο περιουσίας και θα της καταστήσει ευκολότερο να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους.

Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος του ΟΗΕ, δήλωσε ο Lumina, είναι το  κύμα ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών και ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός των μακροχρόνια ανέργων που έχασαν την ασφάλιση υγείας τους, καθώς  τα επιδόματα ανεργίας κόβονται μετά από έναν χρόνο.

«Λόγω της αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας, μόνο περίπου 160.000 άτομα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας», δήλωσε.

Προέτρεψε τις αρχές και τους πιστωτές στην Ελλάδα να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αποκατάσταση του κράτους πρόνοιας στην χώρα και να ξεκινήσουν ένα σημαντικό πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης, αφού η κρίση αύξησε τον αριθμό των αστέγων κατά περίπου 25%, σε 20.000 άτομα.

Η Ελλάδα έχει ένα σχεδόν ανύπαρκτο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, σε σύγκριση με τους ρυθμούς που περνούν το 20% σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Βρετανία και η Ολλανδία, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Μια πλήρης έκθεση του ΟΗΕ για την επίδραση του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αναμένεται μέχρι το Μάρτιο του 2014, ενώ το πρόγραμμα διάσωσης έχει παραταθεί για ακόμη δύο έτη μέχρι το τέλος του 2016.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανανέωσε την υπόσχεση του  αυτή την εβδομάδα, να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη το επόμενο έτος. Αλλά τα συνδικάτα λένε ότι η ύφεση είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι το 2015 ή το 2016.

Πηγή: Associated Press

Μετάφραση: lefteria-news.blogspot.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)