to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 30.05.2019

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ιδιοκτησιακή η σχέση της ΝΔ με τη Δικαιοσύνη (βίντεο)

Στις σαφείς προβλέψεις του νόμου για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά και στην εχθρότητα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρθηκε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης


Στις σαφείς προβλέψεις του νόμου για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά και στην εχθρότητα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρθηκε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σήμερα, Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA, με τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα, Σπύρο Λάμπρου και με τον υποψήφιο Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστολή Καλογήρου στον Μητσοτάκη για συναίνεση στις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Ακολουθούν σημεία από την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη:

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί στρέβλωση τις 120 δόσεις, ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις

«Ο κ. Βρούτσης είναι μοιραίος στα ζητήματα αυτά. Είπε για μια στρέβλωση, (σ.σ. αναφερόμενος στις 120 δόσεις), είπε ότι ευνοούμε τους “μπαχτατζήδες”. Όταν από το 2010 έως το 2015 εξόντωσαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πάνω από 142.000 κλείσανε από το ‘10 έως και το ’15, ενώ 45.000 καινούργιες δημιουργήθηκαν από ‘15 μέχρι τώρα, οι αριθμοί αυτοί είναι, δεν μπορεί να τους  αμφισβητήσει κανείς, δεν μπορεί να τα παρουσιάσει κάπως αλλιώς. Το να λες, λοιπόν, ότι αυτό το μέτρο αποτελεί μία στρέβλωση, ανάμεσα στις δύο εκλογικές μάχες κιόλας, αν μη τι άλλο δείχνει μία εμπάθεια κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί στον πυρήνα της πολιτικής του ακραίου νεοφιλελευθερισμού είναι η οικονομική συγκέντρωση σε μεγάλες οικονομικές μονάδες». […] «Στον πυρήνα του ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός τι λέει; Ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίου σε μεγάλες μονάδες. Για αυτό έκαναν μια πολιτική υπέρ των μεγάλων αλυσίδων, εις βάρος των μικρών μαγαζιών της γειτονιάς, αυτών όλων που λέμε ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Αυτές ήταν στο στόχαστρο. Ακόμη και με τα μέτρα για τις Κυριακές, που ήθελαν να το κάνουν να ανοίγουν όλες τις Κυριακές του χρόνου. Αυτά που έλεγε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ένας πυρήνας του ΣΕΒ τα λέει η Νέα Δημοκρατία και είναι μέτρα κατά της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η Δικαιοσύνη δεν είναι λάφυρο, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες

«Υπάρχει το Σύνταγμα, το άρθρο 90, που λέει επακριβώς πώς γίνεται η διαδικασία και παραπέμπει στην κείμενη νομοθεσία. Νόμος του 2010. Δεν ήταν δικός μας. Ο  οποίος λέει επακριβώς ότι τέλος Απριλίου πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Με εισήγηση του αρμόδιου υπουργού πηγαίνει στο υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό παραπέμπεται στη Διάσκεψη των Προέδρων και μετά επανέρχεται στον υπουργό, στο υπουργικό Συμβούλιο και καταλήγει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή η διαδικασία απαρέγκλιτα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Διότι δεν νοείται σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και Δημοκρατία η οποία πρέπει να λειτουργεί με σεβασμό στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη με βάση την διακριτότητα των εξουσιών». […] Έχει ξεκινήσει από 2 Μαΐου η διαδικασία, “παρά πέντε” το λέτε αυτό; Αλλά δεν  καταλαβαίνω αυτή την ανάγνωση - που την υιοθετείτε με το ερώτημά σας και  ειλικρινά με στεναχωρείτε τώρα -  αυτή την ανάγνωση και την προσέγγιση που κάνει η Νέα Δημοκρατία, που λέει “κοιτάξτε να δείτε, επειδή εγώ πιθανολογώ ότι θα βγω η Δικαιοσύνη μου ανήκει”. Ε, όχι λοιπόν. Η Δικαιοσύνη δεν είναι λάφυρο, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Ή είναι ανεξάρτητη και άρα οι διαδικασίες απαρέγκλιτα πρέπει να υπηρετούνται  όπως ορίζει το Σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία από όλους ή αλλιώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις». […] «Η προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας  υποδηλώνει μία ιδιοκτησιακή σχέση με τη Δικαιοσύνη. Θέλουμε λοιπόν Δικαιοσύνη υποταγμένη ή ανεξάρτητη; Τα πράγματα είναι σαφή. Διότι σε κανένα ρεπορτάζ δεν έχει κανείς κάνει αναφορά στο τι προβλέπει η διαδικασία και πώς αυτή έχει ξεκινήσει από τις 2 Μαΐου». […] «Ο νόμος Καστανίδη του 2010 λέει ότι σε περίπτωση πιθανότητας παραίτησης της Βουλής παρακάμπτεται ακόμη και η Διάσκεψη των Προέδρων. Η  Διάσκεψη των Προέδρων είναι όλα τα κόμματα, είναι συναινετική διαδικασία. Είναι, δηλαδή, πολύ σαφής ο νόμος. Όμως, δεν έχει παραιτηθεί η Κυβέρνηση, δεν έχει πάει ακόμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά η ουσία είναι ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή διαδικασία την οποία πρέπει να τη σεβαστούμε, εκτός αν έχουμε δεύτερες σκέψεις και θέλουμε να θεωρούμε ότι η δικαστική εξουσία πρέπει να είναι στο “τσεπάκι” του μελλοντικού ή όχι Πρωθυπουργού».

Συστηματικό, χρόνιο πλήγμα στη Δημοκρατία και την πληροφόρηση

«Όλα τα έχουμε δει. Χθες, για παράδειγμα, είδαμε μία ώρα πριν ξεκινήσει η Πολιτική Γραμματεία, να βγαίνει το iefimerida - εγώ θα το λέω και αν δεν θέλετε μη με καλείτε, έχω τον δικό μου τρόπο - όπως δημόσια βγαίνουν αυτά τα site και ελεεινολογούν εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια και εκτελούν χαρακτήρες, λειτουργούν στα πλαίσια ενός συστηματικού προγράμματος υπονόμευσης της ίδιας της Δημοκρατίας και της πληροφόρησης, υπηρετούν την  έννοια της χαλκευμένης πληροφόρησης, εγώ θα το λέω. Μισή ώρα και τρία τέταρτα πριν ξεκινήσουμε έλεγε “γίνεται χαμός στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ”, με αναφορά σε πρόσωπα που δεν ήταν παρόντα».

Να συζητήσουμε για τα προγράμματα

«Νομίζω ότι επειδή ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών ούτως ή άλλως είναι διαφορετικός, θα αναδείξει την επόμενη κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο σχέδια. Εύχομαι αυτή την προεκλογική περίοδο να μην την εξαντλήσουμε συζητώντας άλλα ζητήματα, αλλά να συζητήσουμε πάνω στα συγκεκριμένα προγράμματα. Για να γίνει κατανοητό ποια είναι τελικά η λογική, η φιλοσοφία του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που συμπυκνώνονται σε αυτή τη φράση, που κατά καιρούς λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι “η κοινωνική ανισότητα είναι φυσικός νόμος”. Από κει απορρέουν πολλά». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)