to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:07 | 30.05.2019

Πολιτική

Μίχαελ Ροτ: Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα έγραψαν ευρωπαϊκή ιστορία

Με αφορμή τις εκθέσεις προόδου για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) φιλοξενεί άρθρο του γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ


Με αφορμή τις εκθέσεις προόδου για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) φιλοξενεί άρθρο του γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, στο οποίο ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της όσον αφορά την ενταξιακή προοπτική των χωρών αυτών. Διότι, όπως εκτιμά, το διακύβευμα είναι μεγάλο, τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για την ΕΕ.

   Ο υφυπουργός εστιάζει στις περιπτώσεις της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Για την τελευταία αναφέρει: «Με την επίλυση της διαμάχης για το όνομα, κόντρα σε όλες τις αντιστάσεις, η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα έγραψαν ευρωπαϊκή ιστορία. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων που προτείνει η Κομισιόν από το 2009, διότι η Ελλάδα δεν τον μπλοκάρει πλέον. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων τις οποίες θεωρεί σημαντικές η ΕΕ, όπως στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών και καταπολέμησης της διαφθοράς. Με λίγα λόγια: η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε συνεπή μεταρρυθμιστική τροχιά».

   Ο Μίχαελ Ροτ επισημαίνει ότι οι διαδικασίες ένταξης θα απαιτήσουν πολύ χρόνο και πως δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός. Ωστόσο, όπως εκτιμά, με τον τρόπο αυτό εκπέμπεται το μήνυμα στις χώρες των Βαλκανίων ότι οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις και η συμφιλίωση αποδίδουν καρπούς.

   Πηγή: Deutsche Welle

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)