to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:22 | 27.05.2019

Πολιτική

Στ. Κούλογλου: Συμπεράσματα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Τους λόγους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, επιχείρησε να αναλύσει στο Sputnik o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου


Τους λόγους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, επιχείρησε να αναλύσει στο Sputnik o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μεγάλη πτώση και ότι τη μεγάλη διαφορά διαμόρφωσε η συμπεριφορά των αναποφάσιστων, δήλωσε σε συνεντεύξεις του στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, στο North 98 Fm, και στο δίκτυο Sputnik, o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, λίγο πριν την αρχή της νέας του θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε οργανωθεί με τον τρόπο που θα έπρεπε στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Το αποτέλεσμα δείχνει νίκη της Νέας Δημοκρατίας αλλά όχι μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, αλλά μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, η πτώση είναι πολύ μικρή. Αντίστοιχη πτώση είχε και το ΚΙΝΑΛ, περίπου 10%, το οποίο ήταν και στην αντιπολίτευση και το ΚΚΕ. Θέλει μεγάλη προσπάθεια να πέσεις όταν είσαι αντιπολίτευση. Εντυπωσιακή είναι η μεγάλη άνοδος της ΝΔ, που δεν την περίμεναν ούτε οι δημοσκόποι. Αυτή η άνοδος οφείλεται σε επίπεδο εκλογικής συμπεριφοράς στο κομμάτι των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι προέρχονταν από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, είχαν ενδεχομένως ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, αλλά τώρα πήγαν και ψήφισαν τη ΝΔ. Αντίθετα, το κομμάτι των αναποφάσιστων, που προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς, δεν πήγε να ψηφίσει και για τον λόγο αυτό η αποχή ήταν μεγάλη», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής.

«Ένας από τους λόγους που δεν πήγε να ψηφίσει, είναι ότι τα αυτοδιοικητικά σχήματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ισχυρά. Δεν ήταν σχήματα που θα κατέβαζαν τον κόσμο στην κάλπη. Αυτό έκανε κατά τη γνώμη μου, τη μεγάλη διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ ισχυρές βάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα χρόνια δεν θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει τα πρόσωπα ή να είχε προετοιμάσει τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να κατέβουν με αξιώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την οργανωτική δομή καθώς και εκεί υπάρχει πρόβλημα», προσθέτει ο Στέλιος Κούλογλου.

Την ίδια στιγμή, εκφράζει την άποψη ότι στην πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ συντέλεσαν η ψήφος διαμαρτυρίας, που για κάποιους εκφράζουν οι ευρωεκλογές και η ευρωπαϊκή στροφή προς τα δεξιά.

«Δύο άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές προσφέρονται για ψήφο διαμαρτυρίας, και, δεύτερον, ότι υπάρχει μια γενικότερη στροφή στην Ευρώπη προς τα δεξιά και προς την άκρα δεξιά. Η άνοδος αυτή συνδυάζεται με την υιοθέτηση νεοθατσερικών θέσεων, όπως αυτές που διατύπωσε και ο κύριος Μητσοτάκης κατά του δημοσίου, του κράτους κλπ, και φυσικά από την Αυστρία για παράδειγμα, με τη θέση που έχει εκφράσει η κυβέρνηση για την επαναφορά του 12ώρου. Ο άνεμος στην Ευρώπη, φυσάει κόντρα στην Αριστερά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή κάνει λόγο και για κάποια άλλα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ κατάφερε να επιβάλλει μια άποψη: Να φύγουν αυτοί, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, και οτιδήποτε ας γίνει. Αυτό το κατόρθωσε, κόντρα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να δώσει τη μάχη στο πεδίο της οικονομίας. Αυτό σχετίζεται με λάθη στην επικοινωνία και ως προς τον τρόπο και στο ύφος διακυβέρνησης των τελευταίων ετών. Επίσης, υποτίμησε το κόστος της διάρρηξης της σχέσης του με την μεσαία τάξη. Η επιλογή της υπερφορολόγησης και, κυρίως, η επιλογή να μην τεθεί η αποκατάσταση αυτής της στρέβλωσης στις πρώτες προτεραιότητες της μεταμνημονιακής εισοδηματικής αναδιανομής ήταν μια από τις βασικές αιτίες που έσπρωξε την ψήφο διαμαρτυρίας στην ΝΔ», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γυρίσει το κλίμα υπέρ του, απαντά: «Δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Η ελληνική κοινωνία είναι κεντροαριστερή σε πολιτικό επίπεδο, ακόμα και οι χθεσινές εκλογές το αποδεικνύουν αυτό. Όλη η Δεξιά μαζί δεν μαζεύει πάνω από 40%. Το υπόλοιπο κομμάτι είναι κεντρώα αριστερά αλλά και άκρα αριστερά, με τις δυνάμεις αυτές να είναι σε διαμάχη, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι πρόκειται για τον χώρο που απείχε. Όμως, εμείς είμαστε ο βασικός πόλος της αριστεράς και κεντροαριστεράς στην χώρα. Η δεξιά στην χώρα παραμένει μειοψηφία. Μαζί με τις ακροδεξιές παραφυάδες είναι κάτω από 40%. Στο 60% είναι η αριστερά και η κεντροαριστερά. Αυτός είναι ο χώρος όπου πρέπει να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να γυρίσει το παιχνίδι. Με καινούρια πρόσωπα από εκεί, που να έχουν μια βάση στην κοινωνία αλλά να μην είναι άνθρωποι του κομματικού σωλήνα. Κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει».

«Επιπλέον, πρέπει να τεθούν σε αντιπαραβολή τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, έτσι ώστε να καταδειχθεί ότι το πρόγραμμα της ΝΔ δεν προσφέρει στην πραγματικότητα ουσιαστικές λύσεις», προσθέτει.

Κληθείς να σχολιάσει την επανεκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο αναφέρει ότι θα συνεχίσει στην κατεύθυνση των προηγούμενων ετών «με την ίδια αποφασιστικότητα προσπαθώντας να εξυψώσουμε τη χώρα στο εξωτερικό. Με γνώμονα την καταπολέμηση της διεθνούς διαφθοράς και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ακούστε εδώ την συνέντευξη στο Κόκκινο: https://youtu.be/mUBy-_NylO8

Ακούστε εδώ την συνέντευξη στο North 98 Fm: https://youtu.be/0V5ulpl5tEA

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)