to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:54 | 29.04.2013

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί τη Δαμασκό να επιτρέψει στους ειδικούς να ερευνήσουν τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν διατύπωσε προέτρεψε εκ νέου σήμερα τις συριακές αρχές να επιτρέψουν «χωρίς περιστροφές και άνευ προϋποθέσεων» σε μία ομάδα ειδικών του Οργανισμού να πραγματοποιήσει επιτόπιες έρευνες για τις καταγγελίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων κατά την εμφύλια σύρραξη.


Η ομάδα αυτή «βρίσκεται σε εγρήγορση για να αναπτυχθεί στη Συρία εντός 24, ή το αργότερο 48 ωρών», επανέλαβε ο Μπαν. «Ζητώ για ακόμη μια φορά και άμεσα από τις συριακές αρχές να επιτρέψουν να διεξαχθούν οι έρευνες χωρίς περιστροφές και άνευ προϋποθέσεων».

Δηλώνοντας ότι «λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη» του τις πληροφορίες που αντλούνται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο Μπαν εκτιμά πως «για μία πλήρη και αξιόπιστη έρευνα απαιτείται να υπάρχει πλήρης πρόσβαση στις περιοχές», όπου εκφράζονται υποψίες πως έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα, ώστε «να διαλυθεί κάθε υποψία που περιβάλλει την υπόθεση».

«Τρέφω τυφλή εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την επαγγελματικότητα του Δρ Άκε Σέλστρομ και στην ομάδα των ειδικών του», υπογράμμισε ο Μπαν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλευρό του Σουηδού επικεφαλής της ομάδος των ειδικών. Ο ίδιος ο Σέλστρομ, που διορίσθηκε πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής στα τέλη του Μαρτίου, δεν έκανε δηλώσεις.

Αναμένοντας τη συγκατάθεση της Δαμασκού, ο Μπαν υπενθύμισε πως οι ειδικοί επεξεργάζονται και αναλύουν τις διαθέσιμες πληροφορίες που προέρχονται από το εξωτερικό της Συρίας κι έρχονται σε επαφές με τις χώρες που διατείνονται πως διαθέτουν πειστήρια, όπως η Βρετανία και η Γαλλία. Μόνον «μία μικρή ομάδα» από ερευνητές σταθμεύει στην Κύπρο, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.

Όπως επισήμανε πάντως σήμερα ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, η Γαλλία «δεν είναι πλήρως βέβαιη» για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, ενώ οι Αγγλοαμερικανοί διαθέτουν μόνον «ενδείξεις».

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)