to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:25 | 25.05.2019

Πολιτική

Θ. Δρίτσας: Ο λαός υπερασπίζεται τις θυσίες του

“Ένας μεγάλος αριθμός Ελληνίδων και Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τους ενόχους της χρεοκοπίας να εκμεταλλευτούν τον θυμό και τις πικρίες τους και να οικοδομήσουν πάνω τους τη δική τους ‘ένοχη’ παλινόρθωση” - “Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες της Αττικής ξέρουν να ξεχωρίζουν τις αυθεντικές προσπάθειες από τις επικοινωνιακές, καταστροφολογικές σκοπιμότητες”


“Ένας μεγάλος αριθμός Ελληνίδων και Ελλήνων που μπορεί να έχουν και θυμό και πικρίες δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τους ενόχους της χρεοκοπίας να εκμεταλλευτούν τις θυσίες τους και να οικοδομήσουν πάνω σ' αυτές τη δική τους ‘ένοχη’ παλινόρθωση” επισημαίνει στην “Αυγή” ο Θοδωρής Δρίτσας μεταφέροντας το κλίμα από τις επαφές του με τους πολίτες ενόψει της “μάχης” των ευρωεκλογών. Ο βουλευτής Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός τονίζει ότι μέρα με τη μέρα ο λαός αντιδρά στην κατασκευή ενός προαναγγελθέντος “θριάμβου” της Ν.Δ. και “υπερασπίζεται τις θυσίες του”.

Σε σχέση με την Περιφέρεια Αττικής, ο Θ. Δρίτσας παρατηρεί ότι “ένα συγκροτημένο σύστημα οργανωμένης ιδιοτέλειας” επιχειρεί να εμφανίσει τη Ρένα Δούρου “ως υπεύθυνη για όλα και κυρίως για τις μεγάλες φυσικές και ανθρωπιστικές καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι”. Ο Θ. Δρίτσας επισημαίνει ότι επί πέντε χρόνια έχουν προωθηθεί “έργα υποδομής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης που δεν είχε δει ποτέ στο παρελθόν η Αττική”, εκτιμώντας ότι “οι πολίτες της Αττικής ξέρουν να ξεχωρίζουν τις αυθεντικές προσπάθειες από τις επικοινωνιακές, καταστροφολογικές σκοπιμότητες”.

Για τον Δήμο της Αθήνας, ο Θ. Δρίτσας παρατηρεί ότι “δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη υποψηφιότητα που να πατά τόσο γερά στα πόδια της, στη συλλογική και ατομική γνώση με επάρκεια, πείσμα και ευθύνη”, σχολιάζοντας ότι “ο Ν. Ηλιόπουλος και η ‘Ανοιχτή Πόλη’ δικαιούνται να δώσουν τη μάχη του δεύτερου γύρου κι εκεί να ενώσουν όλες τις προοδευτικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις για τον Δήμο της Αθήνας”.

Τέλος, για τη “μάχη” για τον Δήμο του Πειραιά, ο Θ. Δρίτσας τονίζει ότι “δίνουμε τη μάχη όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά για όλη την Ελλάδα”, εκτιμώντας ότι ο Νίκος Μπελαβίλας “με ασύγκριτη πληρότητα τεχνοκρατικών πολιτικών και κοινωνικής επάρκειας, μπορεί πραγματικά να γίνει ο πιο χρήσιμος δήμαρχος Πειραιά” αν απαλλαγεί η πόλη από "την επιχειρηματική χειραγώγηση του ολιγάρχη κ. Μαρινάκη”. Ο Θ. Δρίτσας υπογραμμίζει ότι “τιμά τον Νίκο και τους συνταξιδιώτες του ότι ανέλαβαν στους ώμους τους αυτή την ιστορική πρωτοβουλία”.

Συνέντευξη στην ΑΥΓΗ και τον Κώστα Παπαγιάννη:

* Τι αποκομίσατε από τις επαφές σας με τους πολίτες ενόψει της κρίσιμης μάχης των ευρωεκλογών; Γιατί οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και το ευρωψηφοδέλτιό του;

Τις τελευταίες μέρες συμβαίνει κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, που αλλάζει τα δεδομένα. Κάτι πολύ ενδιαφέρον. Στο χρονικό της κατασκευής ενός προαναγγελθέντος «θριάμβου» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. Η ελληνική κοινωνία αντιδρά. Ο ορυμαγδός που προκλήθηκε, επιτάχυνε την κοινωνική δυναμική. Μέρα με τη μέρα αυτό εκδηλώνεται παντού, ιδιαίτερα στις συγκεντρώσεις του πρωθυπουργού. Λες κι ένα «αόρατο χέρι» συντόνισε τους πολίτες ώστε να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο λαός υπερασπίζεται τις θυσίες του. Ένας μεγάλος αριθμός Ελληνίδων και Ελλήνων που μπορεί να έχουν και θυμό και πικρίες δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τους ενόχους της χρεοκοπίας να εκμεταλλευτούν αυτές τις θυσίες και να οικοδομήσουν πάνω σ’ αυτές τη δική τους παλινόρθωση.

Αν αυτό το φαινόμενο, που αποκτά πλέον διαστάσεις πολιτικού συμβάντος, συνδεθεί και με τις δύο κορυφαίες στοχεύσεις της αναμέτρησης των ευρωεκλογών, δηλαδή την εναντίωση στη στρατηγική της λιτότητας και την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής, αυτό θα φέρει μια μεγάλη νίκη. Καταγράφεται πράγματι μια συμπύκνωση πολιτικού νοήματος σε αυτή την εκλογική μάχη. Τέτοια συμπύκνωση είχαμε να δούμε καιρό. Ξαναζωντανεύουν συνειδήσεις.

Αυτή η νέα ελπιδοφόρα πραγματικότητα δεν μπορεί παρά να συνδεθεί και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ιδιαίτερα στις μεγάλες περιφέρειες, κυρίως στην Αττική, αλλά και στους μεγάλους δήμους, την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει και το δικό της αυτόνομο περιεχόμενο.

Η μάχη των ευρωεκλογών αποτελεί τη συμπύκνωση όλων των παραπάνω κι αυτό αποτυπώνεται στην ευχάριστη και δημιουργική «δυσκολία» της επιλογής των υποψηφίων για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δίνουν το «παρών» εμβληματικές παρουσίες που μπορεί να μην είναι γνωστά ονόματα του lifestyle, αλλά είναι καταξιωμένες προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αυτό είναι μια πρόσθετη πρόκληση για να υποστηριχθεί το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο ευρωκοινοβούλιο, να παίξει πρωτοπόρο και καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Είμαι βέβαιος ότι, το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα στηριχθεί από μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Είναι ένα ψηφοδέλτιο που εμπνέει.

* Γιατί οι πολίτες πρέπει να δώσουν μια δεύτερη θητεία στη Ρένα Δούρου και τη “Δύναμη Ζωής” στην Περιφέρεια Αττικής;

Η μάχη της Περιφέρειας Αττικής είναι κι αυτή μια μάχη πρώτης γραμμής. Όχι μόνο γιατί η Αττική καλύπτει πληθυσμιακά σχεδόν τη μισή Ελλάδα, αλλά και λόγω της συγκυρίας και όλων όσων βίωσε το πανελλήνιο τον τελευταίο χρόνο. Ένα συγκροτημένο σύστημα όχι μόνο πολιτικής αντιπαλότητας αλλά και οργανωμένης ιδιοτέλειας επιχειρεί να εμφανίσει τη Ρένα Δούρου με τη «Δύναμη Ζωής» ως μια «σατανική» δύναμη, υπεύθυνη για όλα και, κυρίως, για τις μεγάλες φυσικές και ανθρωπιστικές καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι.

Η Αριστερά αναλαμβάνει πάντα τις ευθύνες της. Και η Ρένα Δούρου το έκανε με έναν τρόπο σεμνό και διακριτικό, όπως ταιριάζει στη μεγάλη αυτή τραγωδία.

Επί πέντε χρόνια όμως, η «Δύναμη Ζωής», οι αντιπεριφερειάρχες και η Ρένα σχεδίασαν και προώθησαν για όλη την Αττική τέτοια έργα υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης που δεν είχε δει ποτέ στο παρελθόν η Αττική. Τη σημασία πολλών από αυτά τα έργα την έχουν ήδη βιώσει οι πολίτες, ενώ άλλα θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο. Ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει από το 2014, εξελίσσεται συστηματικά και καμία σκοπιμότητα δεν πρέπει να τον ανακόψει και, πολύ περισσότερο, να τον συκοφαντήσει και να τον ακυρώσει.

Ειδικά στον Πειραιά, τον οποίο γνωρίζω πολύ καλύτερα, οι πολίτες, χωρίς να είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι περήφανοι για το έργο της περιφέρειας. Αξίζει για όλα αυτά να εμπιστευτούμε τη «Δύναμη Ζωής» και τη Ρένα Δούρου. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες της Αττικής ξέρουν να ξεχωρίζουν τις αυθεντικές προσπάθειες από τις επικοινωνιακές, καταστροφολογικές σκοπιμότητες.

* Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι μια νέα υποψηφιότητα στον Δήμο της Αθήνας. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν τον Ν. Ηλιόπουλο και την “Ανοιχτή Πόλη”;

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι ο Νάσος της νέας γενιάς, της αποτελεσματικής σεμνότητας, της οραματικής σοβαρότητας, του αγώνα ενάντια στην υποτίμηση και την απαξίωση της εργασίας, του αγώνα για την Αθήνα ολόκληρη, αλλά και για τις γειτονιές της. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη υποψηφιότητα που να πατά τόσο γερά στα πόδια της, στη συλλογική και ατομική γνώση, με επάρκεια, πείσμα και ευθύνη.

Η υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου έχει τη δυνατότητα να υπηρετεί τα πρωτεύοντα και να παρακάμπτει μεγαλόψυχα τα ανούσια. Ο Νάσος Ηλιόπουλος και η «Ανοιχτή Πόλη» δικαιούνται να δώσουν τη μάχη του δεύτερου γύρου κι εκεί να ενώσουν όλες τις προοδευτικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις για τον Δήμο της Αθήνας. Το εύχομαι ολόψυχα.

* Στον Πειραιά τη “μάχη” για τον δήμο δίνουν ο Νίκος Μπελαβίλας και ο “Πειραιάς για όλους”. Γιατί είναι τόσο σημαντική η υποψηφιότητά του και τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες της πόλης σας από μια νίκη του Ν. Μπελαβίλα;

Στον Πειραιά, την πόλη μας, στο μεγάλο λιμάνι, δίνουμε τη μάχη όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά για όλη την Ελλάδα. Ο Νίκος Μπελαβίλας και οι συνταξιδιώτες του στον «Πειραιά για Όλους», μαζί με το «Λιμάνι της Αγωνίας» που συμμετέχει ενεργά, σχεδιάζουν, προτείνουν, διεκδικούν και υπηρετούν την προοπτική της πόλης κάθε μέρα εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια.

Ο Νίκος, με τις τρεις γενιές της πειραιώτικης ταυτότητάς του στην πλάτη, την καρδιά και το μυαλό, με ασύγκριτη πληρότητα τεχνοκρατικής πολιτικής και κοινωνικής επάρκειας, μπορεί πραγματικά να γίνει ο πιο χρήσιμος δήμαρχος Πειραιά. Μπορεί να συνεργαστεί με όλους και να ενώσει όλους όσοι δεν προτάσσουν τα ιδιοτελή κίνητρά τους. Αρκεί να απαλλαγεί η πόλη από την ασφυκτική χειραγώγηση του ολιγάρχη κ. Μαρινάκη, που στη μανία του να αγοράσει τα πάντα νομίζει ότι μπορεί να αγοράσει και τον Πειραιά και την Ελλάδα.

Τιμά τον Νίκο και τους συνταξιδιώτες του ότι ανέλαβαν στους ώμους τους αυτή την ιστορική πρωτοβουλία με ευθύνη, δημοκρατικό ήθος, τόλμη και ρίσκο. Είμαι βέβαιος ότι θα επιβραβευτούν. Κι αυτή η επιβράβευση θα αλλάξει το τοπίο για χάρη του Πειραιά. Ο Νίκος στον δεύτερο γύρο οπωσδήποτε! Είναι ζήτημα δημοκρατίας και πειραιώτικης μπέσας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)