to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Θα συνεχίσουμε ή θα πάμε πίσω;

Στις περιφερειακές εκλογές του 2014 οι πολίτες της Αττικής εμπιστεύτηκαν στη «Δύναμη Ζωής» και τη Ρένα Δούρου να βγάλουν τη Περιφέρεια Αττικής από το καθεστώς της αδράνειας και της απάθειας που βρισκόταν και να την μετατρέψουν σε ένα ενεργό φορέα, με όραμα, πρόγραμμα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων.


Στην διάρκεια των πέντε αυτών χρόνων και παρά τη δυσοίωνη γενικότερη κατάσταση έγιναν πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει στην περιφέρεια Αττικής, που  αφορούν έργα υποδομών, κοινωνικής πολιτικής και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες για να αναφέρουμε όλη την προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής.

Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια ανάμεσα σε άλλα προχωρήσαμε στη σύνταξη και η υλοποίηση ενός σοβαρού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, που θα διόρθωνε προβλήματα δεκαετιών, που προέρχονταν από κακούς σχεδιασμούς χρόνων ή από απραξία προηγούμενων Διοικήσεων. Μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται υπό εκτέλεση 168 αντιπλημμυρικά έργα, στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής,  με συνολικό προϋπολογισμό 514 εκ. ευρώ. Ο επανασχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων της Περιφέρειας προχώρησε ώστε να είναι συμβατός με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την ενίσχυση της ανακύκλωσης, με στόχο τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση και την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των Δήμων. Επανασχεδιασμός που σύντομα θα δώσει τη δυνατότητα να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής .

Η ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα - το μεγαλύτερο εκτελούμενο έργο ανάπλασης δημοσίου χώρου σήμερα σε όλη την Ελλάδα - με τη δημιουργία αυτού που κατ’ ευφημισμόν ονομάστηκε «Αθηναϊκή Ριβιέρα». Έργο που όχι μόνο σχεδιάστηκε αλλά και υλοποιείται από την Περιφέρεια σε χρόνο ρεκόρ.

Η κατασκευή του έργου υδροδότησης της Αίγινας, έργο που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων και συμβάλλει τόσο στη βελτίωση των μονίμων κατοίκων αλλά και ενισχύει και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Η χρηματοδότηση τόσο των πολιτικών όσο και των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αττικής με το ποσό των 40.000.000 ευρώ για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού, γεγονός που ενισχύει τη δημόσια παρεχόμενη υγεία των κατοίκων της Περιφέρειας.

Η γενναία χρηματοδότηση του πολιτισμού και του αθλητισμού με το ποσό των 280εκ. ευρώ με την κατασκευή νέων αθλητικών χώρων, την ανακαίνιση υπαρχόντων και των δράσεων φορέων και συλλόγων πολιτισμού.

Η μέριμνα για την απρόσκοπτη πρόσβαση των μαθητών στις σχολικές διαδικασίες μέσω της άρτιας διαδικασίας για τη μεταφορά τους στα σχολεία  ή την συμμετοχή νέων ανθρώπων σε forum εντός της χώρας  και στο εξωτερικό, με αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα.

Η Περιφέρεια δεν είναι πλέον ένας φορέας αδιάφορος για τους πολίτες της Αττικής.
Το δίλημμα, λοιπόν, των επερχόμενων εκλογών είναι αν θα συνεχίσει η Περιφέρεια να πρωταγωνιστεί και να παράγει ουσιαστικό έργο η αν θα γυρίσουμε στο παρελθόν που κυριαρχούσε η απραξία και η Περιφέρεια αποτελούσε ένα σκαλοπάτι πολιτικής ανέλιξης ή διαμόρφωσης διασυνδέσεων με ποικίλα συμφέροντα.

Ως αντιπάλους έχουμε ανθρώπους που έρχονται από το παρελθόν, που υπονόμευσαν τον παρόν και θέλουν να διεκδικήσουν το μέλλον. Που, αντί να παρουσιάσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα με όραμα και αρχές, το μόνο που προσπαθούν είναι να φορτώσουν στη τωρινή Διοίκηση δύο εθνικές τραγωδίες. Η “Δύναμη Ζωής” και η Ρένα Δούρου προτιμάμε να αναλάβουμε με πράξεις και όχι με λόγια το όποιο μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Δεν αρκεί να βρεθεί το εξιλαστήριο θύμα, χωρίς να κάνουμε κάτι για να θωρακίσουμε τις τοπικές κοινωνίες από αντίστοιχα φαινόμενα.  Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ο απερχόμενος Δήμαρχος Αμαρουσίου αν και πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε όλα τα ντιμπεΐτ που εμφανίστηκε έδειξε εντυπωσιακή άγνοια για τις αρμοδιότητες των Περιφερειών. Θα πει κάποιος και μάλλον δίκαια πως δεν περίμενε κάτι διαφορετικό από κάποιον που κατεβαίνει υποψήφιος γιατί δεν του βγήκε η υποψηφιότητα για Δήμαρχος Αθηναίων.

Η επιστροφή στα παλιά, όμως, πέρα από την απραξία μπορεί να ενισχύσει τη στροφή στην ακροδεξιά. Για αυτό το λόγο, η ευκαιρία για συνεργασία που δίνει στην επόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας η εφαρμογή της απλής αναλογικής δεν πρέπει να χαθεί. Η επόμενη διοίκηση πρέπει να κάνει ότι μπορεί για επαναφέρει τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους στα κοινά.

Οι εκλογές του Μαΐου θα κρίνουν το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το μέλλον της Αττικής και σε, μεγάλο βαθμό, το μέλλον των πολιτών της. Και οι μόνοι που μπορούμε να εξασφαλίσουμε, αποδεδειγμένα, ένα φωτεινό  μέλλον είναι η “Δύναμη Ζωής” και η Ρένα Δούρου.

*Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)