to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 24.05.2019

Πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ: Τα θετικά μέτρα, αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής (βίντεο)

«Τα θετικά μέτρα που εφαρμόζουμε ήταν το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας στρατηγικής που απέδωσε. Ήταν το αποτέλεσμα του σχεδίου μας για την ανάκαμψη της οικονομίας. Θέλουμε αυτή την ανάκαμψη της οικονομίας να τη νιώσουν στην καθημερινότητά τους και οι πολίτες»: λίγο πριν από την αυλαία της προεκλογικής περιόδου, ο πρωθυπουργός παραχώρησε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην ΕΡΤ


Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Απευθείας» και τους δημοσιογράφους Κώστα Λασκαράτο και  Μάριον Μιχελιδάκη παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής 24/5 ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν την αυλαία της προεκλογικής περιόδου:

«Η Ελλάδα έχει τις ισχυρότερες συμμαχίες παρά ποτέ, αδιέξοδη η τακτική της Άγκυρας»

Η συνέντευξη ξεκίνησε από τα ελληνοτουρκικά: ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο με τη γείτονα είναι διαρκής, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας εισαγωγικά, κάνοντας λόγο για έναν απρόβλεπτο γείτονα, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Ταυτοχρόνως ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για εσωτερικές εντάσεις στην Τουρκία, που πολλές φορές εξωτερικεύονται, όπως είπε.

Συνεπώς, έχουμε λόγο να είμαστε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα -τόνισε- επίσης να χτίζουμε συμμαχίες, μάλιστα στο σημείο αυτό υπογράμμισε την αξιοπιστία και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνεχίζοντας στην απάντησή του ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα έχει ισχυρότερες συμμαχίες παρά ποτέ, θυμίζοντας ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής όλες οι χώρες της Ε.Ε. συμπαραστάθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον υπογράμμισε τις τριμερείς συμμαχίες που έχει συγκροτήσει η χώρα μας με χώρες της περιοχής.

Καταφέραμε να χτίσουμε πλέγμα σταθερότητας, δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά: όταν όλοι οι υπόλοιποι θέλουμε να συννενοηθούμε, μόνο η Τουρκία λέει «δεν συζητώ» και κάνει κατά το δοκούν προκλητικές ενέργειες. Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι πως είναι αδιέξοδη η τακτική της Άγκυρας, που δεν θα βοηθήσει τα σχέδιά της, και στο τέλος της ημέρας ο κ. Ερντογάν θα το συνειδητοποιήσει.

Πάντως την ίδια στιγμή το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ήταν στην Αθήνα για συζητήσεις για τα ΜΟΕ, αφού και εκείνοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα, συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας στην απάντησή του για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σαφή στρατηγική εκ μέρους της κυβέρνησής του: με σταθερή σχέση, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ακόμη και στο υψηλότερο σημείο, θυμίζοντας ότι κάποιοι τον είχαν κατηγορήσει για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Όμως -επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας- όταν έχει κανείς έναν απρόβλεπτο γείτονα, είναι το καλύτερο να κάνεις, να έχεις ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

«Εμείς δεν λειτουργούμε με τη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας»

Εμείς δεν λειτουργούμε με τη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας,τα μέτρα τα δουλεύαμε εδώ και καιρό: την απάντηση αυτή έδωσε ο πρωθυπουργός, στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι τάζει τα πάντα στο «παρά πέντε» της προεκλογικής αναμέτρησης.

Επίσης θύμισε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε την 13η σύνταξη λαϊκισμό και πράγμα ανέφικτο, μία εβδομάδα πριν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

«Την ευημερία των αριθμών να την νιώσουν οι απλοί άνθρωποι και στη ζωή τους»

Την ανάγκη την ευημερία των αριθμών να την νιώσουν οι απλοί άνθρωποι και στη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, υπογράμμισε επίσης ο Αλ. Τσίπρας, όλοι αυτοί που έβαλαν πλάτη για να βγούμε από την κρίση, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά λόγια του πρωθυπουργού.

Επιπλέον ανταπαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για παροχολογία, είπε πως τα θετικά μέτρα είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής και των καλών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία. Ενώ απαντώντας και στη μομφή, «γιατί τώρα», επανέλαβε ότι τα μέτρα δίνονται μέσα σε απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια για το 2019, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.

«Άδεια ταμεία επί Σαμαρά, 30 δισ. ρευστότητα σήμερα»

Θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του κληρονόμησε από τον κ. Σαμαρά άδεια ταμεία, σήμερα το κράτος έχει 30 δισ. ρευστότητα, από τα οποία τα 16 είναι απολύτως δικά μας, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για το κυβερνητικό σχέδιο να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ, ούτως ώστε να φύγει από το κεφάλι μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Επίσης παρατήρησε ότι τα 5,5 δισ. που προέρχονται από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού κλειδώθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό για τα θετικά μέτρα.

«Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα διατεθεί υπέρ των πολλών»

Τα θετικά, μόνιμα μέτρα ύψους 2,5 δισ. της διετίας θα επιδράσουν θετικά στην οικονομία, εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας, παρατηρώντας επίσης ότι ο συνταξιούχος τα χρήματα που θα πάρει θα τα ρίξει στην αγορά, η εταιρεία της οποίας μειώθημε ο ΦΠΑ στην ενέργεια, θα μπορέσει να ξοδέψει περισσότερα.

Όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί, δεν θα πάει για «δωράκια» όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό ή για φορολογικές μειώσεις του μεγάλου πλούτου. Θα πάει στους πολλούς, σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους, την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν στο εισόδημά τους τα προηγούμενα χρόνια, περιέγραψε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας. Έκανε ειδικότερα, λόγο, για ενιαία δομή μέσω της εθνικής σύνταξης και διευκρίνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος δεν μίλησε για επαναφορά του ΕΚΑΣ ως προνοιακού επιδόματος, αλλά για τη δυνατότητα αποκατάστασης της απώλειας που είχαν οι συνταξιούχοι, μέσω της αύξησης της εθνικής σύνταξης.

Κλείνοντας το σχετικό απόσπασμα, ο πρωθυπουργός θύμισε το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε στους συνταξιούχους.

«Αν αποδοκιμάσει τα μέτρα ελάφρυνσης ο λαός, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσής τους»

Αν αποδοκιμάσει τα μέτρα ελάφρυνσης ο λαός, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσής τους, τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρωθυπουργός, ενώ συνέστησε προσοχή στην αντιπολίτευση στο τι λέει, υπογραμμίζοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται για τη 13η σύνταξη.

Δεν θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, διαβεβαίωσε εξάλλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω πακτωλό χρημάτων».

Στον αντίποδα, οι προκάτοχοί του που είχαν, όπως ανέφερε, τη δυνατότητα να μοιράζουν χρήματα δεξιά αριστερά. Μας κατηγορούν εκείνοι που έφτασαν τα ελλείμματα σε δυσθεώρητα ύψη, αυτοί που μας οδήγησαν στα μνημόνια, που έκαναν αθρόες προσλήψεις, κατήγγειλε επί λέξει ο Αλ. Τσίπρας.

«Ούτε απόλυτη υποταγή, ούτε απόλυτη ρήξη (με τους δανειστές). Διαρκής πάλη και διεκδίκηση»

Δουλέψαμε πολύ για να βγάλουμε τη χώρα από τη χαράδρα της χρεοκοπίας, που δεν την είχαμε βάλει εμείς, είπε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ εστίασε και στη σημερινή παραδοχή του ΔΝΤ ότι έκανε λάθος, παραδοχή που αποτελεί δικαίωση για τη σημερινή κυβέρνηση.

Δώσαμε με εντιμότητα τη μάχη, ανέφερε ακόμη, και δήλωσε δικαιωμένος από την επιλογή του ... τρίτου δρόμου.

Αποδείξαμε ότι γίνεται και αλλιώς, εξήγησε. Την ώρα που κάποιοι πρότειναν απόλυτη υποταγή και άλλοι απόλυτη ρήξη, η κυβέρνησή του επέλεξε τον τρίτο δρόμο της διαρκούς πάλης και διεκδίκησης.

«Με δικαιοσύνη η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ»

Παραλλήλως ο πρωθυπουργός θύμισε ότι στην τελευταία ΔΕΘ εξήγγειλε μέτρα ελάφρυνσης, τα πρώτα μετά από 8 χρόνια που εξαγγέλλει πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Ό,τι εξαγγέλθηκε τώρα, «τα κάναμε όλα», είπε με έμφαση θυμίζοντας ότι κάποιοι είχαν εκφράσει αμφιβολίες τότε αλλά και ότι τα μέτρα ψηφίστηκαν και από τους αντιπάλους της κυβέρνησης σήμερα.

Για τον ΕΝΦΙΑ ειδικότερα, αναφέρθηκε στην, ψηφισμένη από τη Βουλή, απόφαση της κυβέρνησης για 10% μεσοσταθμική μείωση το 2019 και επιπλέον 20% το 2020, υπογραμμίζοντας τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ και στο θέμα αυτό: θα κατανεμηθεί με δικαιοσύνη, τόνισε. Επί παραδείγματι, για τα υψηλά εισοδήματα η ελάφρυνση θα είναι περί το 10%, για τα μεσαία 35-40% και για τους φτωχούς 50%, είπε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο σημείο της συνέντευξης, παρατήρησε πως έχει γίνει «επιστήμη» η φοροδιαφυγή από τους έχοντες offshore.

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να φορολογήσει από το πρώτο ευρώ»

Παίρνοντας αφορμή από την πρόκληση που του απηύθυνε ο Κυρ. Μητσοτάκης για το αφορολόγητο, ο Αλ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να κάνει λόγο για ριζική διαφορά και στο θέμα αυτό. Κάλεσε δε, τους πολίτες να αναλογιστούν τι σημαίνει η πρόταση του πολιτικού του αντιπάλου για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, στους αγρότες και τα χαμηλά εισοδήματα.

Τελικώς, συγκρούονται δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια, πρόσθεσε.

«Ψήφος στη ΝΔ είναι εντολή ακύρωσης της νέας οικονομικής πολιτικής και των μέτρων ελάφρυνσης»

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την υποψηφιότητα Βέμπερ ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως και τις ενδεχόμενες συνέπειες των επιλογών των ψηφοφόρων.

Πολιτικό τέκνο του Β. Σόιμπλε, Χριστιανοκοινωνιστής, ο Μ. Βέμπερ είναι μια επιλογή απειλητική για την Ελλάδα και τη συνοχή της Ευρώπης, δεν μπορεί να την εκπροσωπήσει, προειδοποίησε. Και εξέφρασε την έκπληξή του για το ότι τον «αγκάλιασε» πολιτικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά όχι όλοι του ΕΛΚ.

Αν εκλεγεί -σημείωσε με έμφαση ο Αλ. Τσίπρας- θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα μέτρα ελάφρυνσης, θα επιχειρήσει να επιβάλει σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία.

Και ο Γιούνκερ είναι δεξιός, αλλά έχει κοινωνική αντίληψη, παρατήρησε εξάλλου ο πρωθυπουργός.

Και, απευθυνόμενος στους πολίτες, ζήτησε να γίνει κατανοητό ότι τυχόν ψήφος στην ΝΔ είναι ψήφος στον Μ. Βέμπερ, είναι εντολή ακύρωσης της νέας οικονομικής πολιτικής και των μέτρων ελάφρυνσης.

Αντιθέτως, αν επαναβεβαιωθεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη, τότε και ο ίδιος (ο κ. Τσίπρας) θα έχει το αντίστοιχο πολιτικό εκτόπισμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δεν μπορεί να έχουμε πρόεδρο στην Κομισιόν έναν πολιτικό που κοιτά τις χώρες του Βορρά, είναι αδιανόητη η επιλογή της ΝΔ, εξήγησε.

Επίθεση στον Κυρ. Μητσοτάκη για 7ήμερη εργασία και ρόλο γυναίκας

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Κυρ. Μητσοτάκη, για τα όσα εκείνος είπε για την επταήμερη εργασία και το ρόλο της γυναίκας.

Η 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων ισχύει από τη δεκαετία του '50 και άρα, αυτό δεν συνιστά καμία καινοτομία. Συνεπώς το επιτελείο Μητσοτάκη υποβιβάζει τον πρόεδρο της ΝΔ, ισχυριζόμενο ότι εννοούσε 7ήμερη λειτουργία και όχι 7ήμερη εργασία.

Είπε μια θέση του ο άνθρωπος, ανέφερε κατά λέξη ο κ. Τσίπρας, θέση που έχουν και κάποιοι ακραίοι του ΣΕΒ αλλά και το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, στο οποίο πήγε και ανέπτυξε τις επίμαχες θέσεις, συμπλήρωσε.

Ταυτοχρόνως τον κατηγόρησε για συντηρητικά στερεότυπα όσον αφορά το ρόλο της γυναίκας. Όπως υποστήριξε, η ΝΔ καλύπτει και το φιλελεύθερο χώρο, και για το χώρο αυτό τέτοιες απόψεις συνιστούν μεγάλη οπισθοδρόμηση.

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι στην οικογένειά του ο κ. Μητσοτάκης έχει άλλα γυναικεία πρότυπα, συμπέρανε: Ακόμη χειρότερα αν έχεις εσύ άλλα πρότυπα αλλά προωθείς πρότυπα του '60 και τη Μαίρη Παναγιωταρά.

«Με ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουμε σε μια περιπέτεια»

Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, αλλά δεν είναι μια χαλαρή ψήφος, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Είναι ευρωπαϊκές εκλογές, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα (...) ο κόσμος ψηφίζει για πολιτικό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια.

«Εγώ δεν μπορώ να πω, δεν τρέχει τίποτε, ό,τι και αν ψηφίσετε», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Αλ. Τσίπρα.

Ζήτησα ψήφο εμπιστοσύνης, συμπλήρωσε. Αν την πάρω, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω. Αν αποδοκιμασθούν, όλα είναι ανοιχτά.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους πολίτες να του δώσουν δύναμη για την επόμενη μέρα για να μην αμφησβητηθεί το σχέδιό του από κανέναν Βέμπερ, Ρέγκλινγκ, τραπεζίτη..., κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Εξάλλου, με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξης της ΝΔ, μπαίνουμε σε μια συζήτηση που δεν ξέρω πού θα καταλήξει, σε μια περιπέτεια. Διεκρίνισε πάντως, ότι η τελική κατάληξη είναι οι εθνικές κάλπες.

«Το βράδυ στο Σύνταγμα θα είναι μια καλή δημοσκόπηση»

«Το βράδυ στο Σύνταγμα θα είναι μια καλή δημοσκόπηση», τόνισε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας. Νωρίτερα είχε παρατηρήσει ότι η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγρίνιο ήταν μεγαλύτερη από εκείνην της ΝΔ στην Αθήνα.

Είναι και η πλατεία ένα δείγμα, είπε επίσης, και αφού προηγουμένως είχε πει ότι το βράδυ των εκλογών κρίνονται όλοι: ο ίδιος, οι πολιτικοί αρχηγοί, οι δημοσκόποι.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διπλάσιες και τριπλάσιες συγκεντρώσεις από τους αντιπάλους του, οι οποίοι με αυτές τις καιρικές συνθήκες πηγαίνουν σε κλειστά γήπεδα, παρότι υποτίθεται προηγούνται. Κάποιο πρόβλημα υπάρχει..., συμπέρανε.

Κληθείς να πάρει θέση σε τελευταία δημοσκόπηση που εμφανίζει το κόμμα του να υπολείπεται από την ΝΔ κατά 7,8%, την συνέκρινε με προηγούμενη που ήταν πίσω κατά... 17,8% Ως εκ τούτου, είναι μια προσπάθεια προσέγγισης της πραγματικότητας, σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν συντηρητικοί ψηφοφόροι που τάσσονται με την Ελλάδα των πολλών»

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε εκείνους τους συνητηρητικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι, στο δίλημμα, με την Ελλάδα των πολλών ή με την Ελλάδα των λίγων και των εκλεκτών, τάσσονται με την πρώτη επιλογή. Οι πολίτες που παραδοσιακά ήταν κοντά στη λαϊκή Δεξιά βλέπουν τεχνοκράτες και ακροδεξιούς να οδηγούν την παράταξή τους σε μια περίεργη κατεύθυνση, συμπλήρωσε.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους, Μάριον Μιχελιδάκη και Κώστα Λασκαράτο:

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Καλημέρα σας, καλώς ήρθατε, κύριε Πρόεδρε.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Καλημέρα σας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλώς σας βρήκα. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, στην ΕΡΤ.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Έρχεστε και από την πατρίδα μου, από το Ηράκλειο. Σας ακούσαμε χθες στην ομιλία σας εκεί.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι εσείς μας ταξιδεύετε σε πολύ ωραία μέρη κάθε μέρα.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κάθε μέρα έχουμε κάτι διαφορετικό από την Ελλάδα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα έχετε τη Μυτιλήνη;
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μυτιλήνη.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Σήμερα έχουμε τη Μυτιλήνη, αλλά σήμερα, επειδή είναι και η τελευταία ημέρα που επιτρέπεται να δώσετε συνεντεύξεις, έχουμε μόνο 45 λεπτά. Άρα να μην χάνουμε χρόνο, να ξεκινήσουμε από τις ερωτήσεις, Μάριον.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Λοιπόν, Θα ξεκινούσαμε από την οικονομία, αλλά η επικαιρότητα μας πάει λίγο να ξεκινήσουμε από τα εθνικά. Θέλουμε να μας κάνετε μια εκτίμηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κύριε Πρόεδρε. Ο Πρόεδρος Ερντογάν τραβάει συχνά το σχοινί. Δεν είναι μόνο τα λόγια που προκαλούν, τα δικά του και του Ακάρ, αλλά και οι ενέργειές του στην κυπριακή ΑΟΖ, οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο. Εχθές ακούσαμε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Κατρούγκαλο, ο οποίος είπε ότι όσο συσσωρεύεται ένταση, κανείς δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας, ο κύριος Αποστολάκης, είπε πως πρέπει να χαμηλώσουμε την ένταση στο Αιγαίο και να σταματήσει η ανησυχία, μήπως προκύψει κάποιο ατύχημα και προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο ανεξέλεγκτο. Το πιστεύετε και εσείς αυτό, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος θερμού επεισοδίου;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, αυτός ο κίνδυνος είναι ένας διαρκής κίνδυνος, διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό, ότι έχουμε έναν γείτονα που πολλές φορές είναι απρόβλεπτος, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ρητά πολλές φορές το δηλώνει αυτό και που το τελευταίο διάστημα έχει εσωτερικές εντάσεις. Και αυτό είναι ανησυχητικό, διότι οι εσωτερικές εντάσεις, πολλές φορές, εξωτερικεύονται στις σχέσεις με άλλες χώρες. Και που έχει και ανοιχτά μέτωπα, την ίδια στιγμή. Στα νότια σύνορά του και στα νοτιοανατολικά του σύνορα. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι λογικό είναι να βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, λογικό είναι να χτίζουμε τις συμμαχίες μας και λογικό είναι να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα. Και αυτό αφορά ιδίως την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, που πιστεύω ότι έχουν και την αξιοπιστία και την αποτρεπτική ικανότητα. Από εκεί και πέρα, όμως, ίσως θα είναι υπερβολή να δημιουργούμε και ένα κλίμα ανησυχίας. Βλέπουμε μια κινητικότητα πολύ μεγαλύτερη το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας όλων αυτών μαζί, που σας ανέλυσα λίγο πιο πριν.
Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι η Ελλάδα έχει τις ισχυρότερες συμμαχίες από ποτέ στην περιοχή, όχι μόνο μέσα στον λεγόμενο δυτικό κόσμο, διότι είδατε τον τρόπο με τον οποίο όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής στη Ρουμανία, στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά έχουμε καταφέρει μέσα από μία πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, με τριμερή σχήματα συνεργασίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, της ανατολικής Μεσογείου συνολικότερα, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Ιορδανία, έχουμε καταφέρει να έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτή τη στιγμή φαίνεται, η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, ότι όλοι οι υπόλοιποι θέλουμε να συνεννοηθούμε, για να έχουμε καλή γειτονία και να αξιοποιήσουμε στη βάση του  Διεθνούς Δικαίου τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Και μόνο η Τουρκία είναι αυτή η οποία λέει δεν συζητώ, δεν κάθομαι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, του διαλόγου, κάνω κατά το δοκούν προκλητικές ενέργειες. Νομίζω ότι αυτή η συμπεριφορά, αυτή η τακτική, είναι αδιέξοδη. Δεν θα οδηγήσει πουθενά ούτε για τα σχέδια της Τουρκίας τα βραχυπρόθεσμα ή μεσομακροπρόθεσμα. Και πιστεύω ότι στο τέλος της  ημέρας θα αναγκαστεί ο Πρόεδρος Ερντογάν να συνειδητοποιήσει και τον συσχετισμό δύναμης και την ανάγκη να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου.
Τις προηγούμενες ημέρες ήταν στην Αθήνα επιτροπή από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που γίνονται όλες αυτές οι προκλητικές ενέργειες, υπάρχει ένας διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αυτός ο διάλογος για  τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ήταν απόφαση που πήραμε από κοινού στην επίσκεψη που είχα κάνει εγώ στην Άγκυρα, ακριβώς διότι υπάρχει η διπλωματική αντιπαράθεση, υπάρχουν οι ενέργειες τις οποίες ανέλυσα πιο πριν, αλλά υπάρχει και ανάγκη να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα μέσα από την κινητικότητα αυτή, το οποίο το αναγνωρίζουν και οι γείτονες μας, πρέπει να σας πω. Η συζήτηση αυτή διεξήχθη σε καλό κλίμα. Η συζήτηση αυτή αφορά αμιγώς στρατιωτικά ζητήματα και όχι ζητήματα διπλωματίας. Αφορά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που είχαν ξανασυζητηθεί και στο παρελθόν. Και από εκεί και πέρα, εμείς καλούμε διαρκώς τη γείτονα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και για τη μοναδική διαφορά που έχουμε στο Αιγαίο, που είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Και πρέπει να σας πω κάτι εδώ: Όλες οι χώρες της περιοχής έχουν καθίσει στο τραπέζι για να λύσουν τα ζητήματα αυτά, που αφορούν τη διευθέτηση της Αποκλειστικής τους  Οικονομικής Ζώνης. Έγινε μία Διάσκεψη για την ενέργεια στο Κάιρο, στο οποίο, να φανταστείτε, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ο Λίβανος και το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Η Τουρκία μόνο αρνείται.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Εν τάχει, θα θέλαμε να μας πείτε αν εκτιμάτε ότι, μια νέα επαφή σας με τον Πρόεδρο Ερντογάν, θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση αυτής της έντασης. Αν έχετε, δηλαδή, στον σχεδιασμό σας ένα τηλεφώνημα ή μία συνάντηση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό. Κοιτάξτε, η στρατηγική μου είναι σαφής. Η Ελλάδα έχει μια θέση σταθερή και αποφασιστική. Χτίζει διεθνείς συμμαχίες, οι οποίες μπορούν να τη στηρίξουν. Ταυτόχρονα, κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας στο υψηλότερο επίπεδο με τη γείτονα χώρα. Κάποιοι με έχουν κατηγορήσει γι’ αυτό. Με έχουν κατηγορήσει, δηλαδή, που κάλεσα τον Ερντογάν στην Αθήνα, που έχω πάει τρεις φορές. Αλλά νομίζω ότι, όταν έχεις έναν γείτονα που πολλές φορές είναι απρόβλεπτος, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις απευθείας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Αν λοιπόν χρειαστεί αυτό θα γίνει. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, να πάμε στα θετικά μέτρα. Η μείωση του ΦΠΑ ήδη εφαρμόστηκε. Το δώρο δόθηκε, αν και οι συνταξιούχοι - το ξέρετε πολύ καλά- ότι θα ήθελαν όλοι μια ολόκληρη σύνταξη. Θα το δούμε σε λίγο αυτό. Χθες, όμως, σας ακούσαμε στο δελτίο του STAR, στο παρά πέντε πράγματι των εκλογών, γιατί στο παρά πέντε βρισκόμαστε, να συζητάτε την αύξηση της εθνικής σύνταξης κατά 50 ευρώ. Η κριτική που σας κάνει η αντιπολίτευση -και θα την έχετε ακούσει- είναι ότι αυτός έταζε στους πάντες τα πάντα για να γίνει Πρωθυπουργός. Τώρα, που βλέπει ότι φεύγει θα τάξει ακόμα περισσότερα. Και λένε ακόμα ότι η ψήφος δεν εξαγοράζεται με προεκλογικά δώρα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα πρότεινα στον κύριο Μητσοτάκη, εκεί στην αντιπολίτευση, να μην κάνουν τέτοιου είδους κριτικές και να μην προβαίνουν σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Διότι την τελευταία φορά που προέβη σε κάτι αντίστοιχο ο κύριος Μητσοτάκης, ήταν μια βδομάδα πριν ανακοινώσουμε τα μέτρα, όπου βγήκε και είπε ότι η 13η σύνταξη είναι λαϊκισμός και ανέφικτο και αυτός δεν μπορεί να την υποσχεθεί και να εγγυηθεί για κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί. Λοιπόν, εμείς δεν λειτουργούμε και δεν πορευόμαστε στη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας. Τα μέτρα αυτά, τα οποία εξαγγείλαμε, ήταν μέτρα τα οποία τα δουλεύαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και ήταν το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας στρατηγικής που απέδωσε. Ήταν το αποτέλεσμα της επιτυχίας ενός σχεδίου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Εδώ και πάρα πολύ καιρό μιλάμε γι’ αυτή την ανάκαμψη. Εδώ για πάρα πολύ καιρό μιλάμε, ότι η Ελλάδα είναι τρίτη συνεχόμενη χρονιά  με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το 2%, πολύ μεγαλύτερο από τους υπόλοιπους της Ευρωζώνης. Είμαστε σχεδόν για τρία συνεχόμενα χρόνια με πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 3,5%, το οποίο εθεωρείτο το 2015 ανέφικτο να συμβεί, έστω και για μία φορά. Και θέλουμε, αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η έγνοια μας, αυτή την ανάκαμψη της οικονομίας, αυτή την ευημερία των αριθμών, επιτέλους, να τη νιώσουν και οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι στη ζωή τους, στην καθημερινότητά τους. Αυτοί οι οποίοι βάλανε πλάτη.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Την σύνταξη όμως, χθες την ακούσαμε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα έρθω και σε αυτό. Έτσι, λοιπόν, ανακοινώσαμε τα μέτρα σε απόλυτη ασφάλεια δημοσιονομική για το 2019, είχαμε τον χώρο των 1,2 δισ. Μας είπαν «μα γιατί προεκλογικά»; Γιατί τώρα διαπιστώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ και από τη Eurostat το πλεόνασμα του 2018, το υπερπλεόνασμα του 2018, το οποίο μεταβιβάζεται και στο 2019 και τώρα είμαστε με απόλυτη βεβαιότητα, με απόλυτη σιγουριά, να κάνουμε τη διαπίστωση ότι θα έχουμε αυτό τον χώρο μέσα στο 2019. Και μπορεί και περισσότερο. Εγώ είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε περισσότερο. Αλλά δεν εξαγγείλαμε περισσότερο. Είπαμε, αυτό έχουμε τώρα σιγουριά ότι θα το πιάσουμε, τώρα θα προβούμε σε μέτρα μόνιμα. Προσέξτε. Μέτρα μόνιμα, όχι μέτρα εφάπαξ. Αν ήταν εφάπαξ, θα μπορούσα να δεχθώ την κριτική. Και, ταυτόχρονα, αναλύσαμε και ένα σχέδιο που αφορά το 2020, το 2021 και το 2022. Και είπαμε τι;  Από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, από το νοικοκύρεμα που καταφέραμε να κάνουμε εμείς στα δημόσια οικονομικά, που βρήκαμε άδεια ταμεία στο σχέδιο της παρένθεσης που είχε ετοιμάσει τότε ο κύριος Σαμαράς, άδεια ταμεία και σήμερα έχουμε 30 δισ. ρευστότητα, εκ των οποίων τα 16 είναι δικά μας απολύτως, δεν είναι δάνεια. Πρώτον αποπληρώνουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, για να φύγει πάνω από το κεφάλι μας ένας οργανισμός, που και οι ίδιοι παραδέχονται ότι έκαναν διαρκώς λάθη και δεύτερον, 5,5 δισεκατομμύρια από αυτά τα κλειδώνουμε σε έναν ειδικό λογαριασμό, δικά μας λεφτά, από τους δικούς μας κόπους, ώστε να μην μπορεί να μας πει κανένας Ευρωπαίος εταίρος ότι παραβιάζουμε ή πιθανόν να παραβιάσουμε τη συμφωνία. Και, άρα, έχουμε μικρότερα πλεονάσματα για το 2020, το 2021, το 2022, χωρίς ταυτόχρονα να παραβιάζουμε τη συμφωνία για τα πλεονάσματα αυτά. Διότι σε περίπτωση που το μείγμα πολιτικής, της ελάφρυνσης κατά 1% που εμείς προαναγγείλαμε, δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για να έχουμε το 3,5% που είναι η συμφωνία μας, θα δοθούν τα χρήματα από αυτό τον λογαριασμό.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Αυτό σας κάνει να αισιοδοξείτε και να πηγαίνετε παρακάτω στον χρόνο; Διότι απ’ ό,τι καταλάβαμε, αυτή η αύξηση, η μικρή αύξηση, νομίζω αναφερθήκατε και είπατε 50 ευρώ περίπου;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα έρθω τώρα και σε αυτό.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Ένα 10%.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι, ένα 10%. Θα είναι για τον επόμενο χρόνο, δηλαδή;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα έρθω και σε αυτό. Κοιτάξτε. Για το 2020, 2021 και 2022 με βάση αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο εμείς δημιουργούμε, φέρνουμε μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία τα ανακοινώσαμε. Κυρίως είναι μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και μέτρα που βοηθούν την ανάπτυξη. Είναι φιλοαναπτυξιακά. Ταυτόχρονα, όμως, η εκτίμηση που κάνουμε είναι η εξής: Έχουμε μία καταγεγραμμένη κατ’ έτος υπέρβαση των στόχων, δηλαδή υπεραπόδοση της οικονομίας. Και έχουμε και μέτρα τώρα 1,2 δισ. μόνιμα το 2019 και 1,3 δισ. μόνιμα το 2020 που θα προστεθούν, δηλαδή, συνολικά 2,5 δισ., τα οποία θα επιδράσουν στην οικονομία. Και θα επιδράσουν θετικά. Διότι όταν παίρνει ο συνταξιούχος 400-500 ευρώ, αυτά δεν τα βάζει σε κάποιο κουμπαρά. Τα δίνει στην αγορά. Όταν μειώνεται ο ΦΠΑ στην ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι κάποιες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν περισσότερα. Όταν του χρόνου θα έχουμε πολύ σημαντικά κίνητρα για τους αγρότες, για τις επιχειρήσεις με 150% έκπτωση στην απόσβεση επενδύσεων, μέτρα τα οποία αφορούν το εισόδημα του κάθε πολίτη με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι 20.000 ευρώ και τη ριζική μείωση από κει και πάνω. Όλα αυτά τα μέτρα θα επιδράσουν θετικά. Δηλαδή, μπαίνει η οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αυτά θα φέρουν ρευστότητα, κύριε Πρόεδρε, για να αυξηθούν οι συντάξεις;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά δεν θα φέρουν μόνο ρευστότητα. Αυτά θα φέρουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Εμείς, λοιπόν, τι λέμε στον ελληνικό λαό; Και δεν είναι μια υπόσχεση αυτό, διότι το έχουμε αποδείξει από τα πεπραγμένα μας. Λέμε: Ό,τι δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί  θα πάει με δικαιοσύνη για να καλύψει τις πληγές, να επουλώσει τις πληγές αυτών που υπέφεραν στην κρίση. Δεν θα πάει για να δώσει δωράκια σε εκείνους που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Δεν θα πάει για να μειώσει αλόγιστα φορολογικούς συντελεστές του μεγάλου πλούτου. Θα πάει στους πολλούς. Αυτό λέμε. Τώρα, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο. Βγήκε ο κύριος Τσακαλώτος πριν από μια εβδομάδα και εξήγησε ότι πράγματι το ΕΚΑΣ ήταν μία από τις πιο –αν θέλετε- μεγάλες πληγές στην ελληνική κοινωνία, που αναγκαστήκαμε μετά από αυτό τον δύσκολο συμβιβασμό να αποδεχθούμε…
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Ήταν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είπε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: … διότι ήταν πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, που είχαν κάνει οι προηγούμενοι. Ήταν στο mail Χαρδούβελη, σας θυμίζω, το πρότειναν οι δικοί μας. Και, με βάση τους συσχετισμούς δύναμης εκείνη την εποχή, ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αδύνατο, να καταφέρουμε να το κερδίσουμε. Και μάλιστα η επιμονή των εταίρων μας ήταν όχι τόσο στο αν είναι πολλά ή είναι λίγα, ότι διαρθρωτικά δεν μπορείς να έχεις ένα προνοιακό επίδομα επιπλέον, φρόντισε να βρεις τον τρόπο να καλύψεις αυτούς τους ανθρώπους μέσα από μία ενιαία δομή, συνταξιοδοτική δαπάνη. Και είπε ο κύριος Τσακαλώτος ότι ο στόχος μας είναι να καλύψουμε αυτούς τους ανθρώπους, να καλύψουμε αυτή την απώλεια μέσα από μία νέα δομή. Μέσα από ένα νέο δομικό σχήμα. Μέσα από την εθνική σύνταξη.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Άρα, αυτό, με συγχωρείτε τώρα για να καταλάβουμε, έτσι όπως μας το αφηγείστε, αυτή η πιθανή αύξηση κατώτατης σύνταξης ακυρώνει τη σκέψη για επιστροφή του ΕΚΑΣ ή είναι μέσα στο ίδιο πλαίσιο και αυτό που μας αναφέρετε εσείς τώρα, είναι στο συλλογισμό για την επαναφορά του ΕΚΑΣ;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω είμαι σαφής και εγώ και ο κ. Τσακαλώτος. Δεν μίλησε για την επαναφορά του ΕΚΑΣ ως προνοιακό επίδομα. Μίλησε για τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η απώλεια που είχαν οι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες μέσα από την αύξηση της εθνικής σύνταξης. Αυτό ακριβώς είπε. Και ταυτόχρονα να σας πω, ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτή την απώλεια γι΄ αυτές τις κοινωνικές ομάδες φροντίσαμε να την καλύψουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον, με το κοινωνικό μέρισμα που δώσαμε και το 2016 και το 2017 και το 2018. Όλες αυτές οι κοινωνικές ομάδες ήταν μέσα στο κοινωνικό μέρισμα το οποίο αναδιανεμήθηκε. Επίσης, φροντίσαμε να την καλύψουμε μέσα από την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφοράς υγείας, τα 305 εκατομμύρια το 2017, επιπλέον του κοινωνικού μερίσματος. Επιπλέον, φροντίσαμε να την καλύψουμε μέσα από τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να έχουν δωρεάν φάρμακα. Και επιπλέον, τώρα, με την 13η σύνταξη, είδατε ότι εμείς είχαμε 830 εκατομμύρια, 980 μικτά, 830 καθαρά δώσαμε, αυτά είχαμε. Αυτά έχει τώρα δυνατότητα η ελληνική οικονομία. Αλλά δεν τα δώσαμε οριζόντια. Βγήκαμε και είπαμε, αντίστροφη κατανομή. Αυτοί που έχουν συντάξεις έως 500 ευρώ καθαρά, θα πάρουν όλη τη σύνταξη. Και βεβαίως, αναλόγως όσο μεγαλώνει η σύνταξη, κάποιοι πήραν το 70%, κάποιοι το 50%, κάποιοι 30%. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αυτοί οι οποίοι ήταν στις κοινωνικές εκείνες κατηγορίες που έπαιρναν το ΕΚΑΣ, δεν πήραν 30% ή 50%, πήραν το 100% της 13ης σύνταξης.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν πιο υψηλές συντάξεις, που θεωρούν τους εαυτός τους…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αλλά με ρωτήσατε για το ΕΚΑΣ τώρα.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: …ναι, αλλά επειδή προχωράτε τον λόγο σας, ακολουθώ και εγώ στις ερωτήσεις, με τη λογική του ότι και οι άνθρωποι που παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις έχουν δώσει και μεγαλύτερες εισφορές. Άρα, θεωρούν ότι γιατί εγώ να πάρω μικρότερη σύνταξη, εάν αυτό το βαφτίζουμε σύνταξη, η αντιπολίτευση λέει ότι αυτό είναι ένα επίδομα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η αντιπολίτευση καλύτερα να προσέχει τα λόγια της όταν αναφέρεται στα ζητήματα αυτά. Διότι η επιλογή της –και την είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μια βδομάδα πριν ανακοινώσουμε- είναι ότι δεν γίνονται αυτά, είναι ανέφικτα, είναι λαϊκισμός. Δεν δεσμεύεται καν γι΄ αυτό το μόνιμο μέτρο, που σήμερα εμείς έχουμε κάνει πράξη. Τώρα, από εκεί και πέρα, εγώ θέλω να σας απαντήσω με ειλικρίνεια και νομίζω ότι το καταλαβαίνει ο καθένας και η καθεμιά που μας παρακολουθεί, γιατί απευθυνόμαστε σε ανθρώπους και ιδιαίτερα σε αυτές τις ηλικίες που έχουν περάσει δυσκολίες, που είναι νοικοκυραίοι άνθρωποι, που ξέρουν τι σημαίνει να έχεις λίγα και να πρέπει να τα μοιράσεις δίκαια. Εμείς αυτά έχουμε αυτή τη στιγμή με ασφάλεια. Γιατί δεν θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Να σας πω κάτι τώρα, γιατί αυτό το αισθάνομαι πολλές φορές, το λέω με μία πικρία, οι προκάτοχοί μου είχαν τη δυνατότητα να μοιράζουν λεφτά δεξιά και αριστερά και έχουν το θράσος σήμερα να κατηγορούν εμάς. Εγώ βρέθηκα σε αυτή την καρέκλα, την ηλεκτρική, στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας. Εγώ είχα την ευθύνη - όχι να μοιράσω δεξιά και αριστερά - να μοιράσω βάρη με δικαιοσύνη, όχι ελαφρύνσεις. Και από τον Αύγουστο και μετά, βρίσκομαι σε μια πολύ πιο εύκολη, αν θέλετε, στιγμή σε σχέση με όλες όσες έζησα πιο πριν. Και πάλι, δεν έχω πακτωλό χρημάτων.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πάντως, με αυτή τη διαδρομή σας που μας αφηγείστε τώρα, δεν θα αποφύγετε τις επόμενες ερωτήσεις, που επίσης είναι…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καμία ερώτηση δεν θα αποφύγω. Και να κάτσουμε και παραπάνω, αν θέλετε. Αλλά θέλω να το πω αυτό: Μας κατηγορούν αυτοί οι οποίοι έφτασαν τα ελλείμματα σε ποσοστά, τα οποία ήταν δυσθεώρητα. Αυτοί τα έφτασαν τα ελλείμματα, αυτοί μας οδήγησαν στα μνημόνια, αυτοί έκαναν αθρόες προσλήψεις λίγο πριν τις εκλογές και κατηγορούν τώρα εμάς;
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Βρήκατε πράγματα, όπως για παράδειγμα, αυτό που αφορά την επόμενη ερώτηση.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Τον ΕΝΦΙΑ. Γιατί, ξέρετε, εμείς οι δημοσιογράφοι σας ρωτούμε συνέχεια και νομίζω καλά κάνουμε, γιατί ρωτούν και οι πολίτες ασταμάτητα, γιατί η μεσαία τάξη πραγματικά έχει ματώσει από αυτόν τον φόρο. Το ξέρετε και εσείς. Το έχετε ομολογήσει και ο ίδιος. Και θυμόμαστε ότι τον έχουμε πληρώσει, πολλά χρόνια τον πληρώνουμε. Από το 2011, όταν ήρθε ως έκτακτο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, μετά έγιναν τα «βαφτίσια», έγινε ΕΝΦΙΑ. Καταλάβαμε ότι αυτό το έκτακτο χαράτσι γίνεται μόνιμο. Ακούμε ακόμα τη φωνή σας στα αυτιά μας να λέτε ότι είναι ένας παράλογος φόρος, ο οποίος δεν διορθώνεται, καταργείται. Και τώρα, πού είμαστε; Έχουμε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας να μιλούν μόνο ή να αποφασίζουν, έχετε ήδη αποφασίσει ή να μιλούν μόνο για μειώσεις. Για κατάργηση, δεν ακούμε. Και θέλω να ρωτήσω, εάν ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός, έχει βγάλει τελείως από το μυαλό του το κομμάτι, τη σκέψη της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Λασκαράτο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι το 2015 η χώρα έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας και δεν την φτάσαμε εμείς. Και όλα αυτά τα χρόνια, δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά για να βγάλουμε τη χώρα από τη χαράδρα της χρεοκοπίας. Η χώρα του 2009 είχε μια ανεργία, η οποία ήταν σε κανονικά πλαίσια για την Ε.Ε. γύρω στο 8%-9% και ένα χρέος, το οποίο ήταν μεν υψηλό, αλλά ήταν παρόμοιο με άλλα χρέη χωρών της Ε.Ε., 120% του ΑΕΠ. Και μέσα σε τρία χρόνια, η ανεργία πήγε από το 9% στο 29%, 60% για τους νέους, και το χρέος της χώρας σκαρφάλωσε από το 124% στο 184% του ΑΕΠ. Αυτό παραλάβαμε εμείς. Και άδεια Ταμεία και διαρκή απειλή και εκβιασμό ότι εάν προχωρήσετε σε ένα διαφορετικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες και θα βγείτε από το ευρώ. Αυτή ήταν η εικόνα.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Λέτε, άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα και γι’ αυτό δεν μπορέσατε να καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, μισό λεπτό. Διότι εσείς κάνετε ένα flash back και πηγαίνετε στο 2012, 2013, 2014…
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Από το 2011 ξεκίνησα…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, 2011. Όταν δίναμε, λοιπόν, τη μάχη για να αποκρούσουμε τον παραλογισμό του ΔΝΤ και μιας πολιτικής λιτότητας, που αποδείχθηκε ότι εμείς είχαμε δίκιο. Και βγαίνει και το ΔΝΤ τώρα και λέει ότι ήταν λάθος η συνταγή. Αλλά αυτοί που κυβερνούσαν τότε, έλεγαν ότι ήταν success story. Εμείς, λοιπόν, αυτό παραλάβαμε. Δώσαμε τη μάχη με εντιμότητα. Συγκρουστήκαμε. Φτάσαμε μέχρι το χείλος του γκρεμού, προκειμένου να υπερασπιστούμε την εντολή του ελληνικού λαού. Και όταν καταφέραμε αυτό που καταφέραμε, έναν συμβιβασμό, κάναμε ένα βήμα πίσω για να μπορέσουμε να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά αργότερα. Βγήκαμε και είπαμε στον ελληνικό λαό «αυτή είναι η συμφωνία. Θέλεις εμείς να παλέψουμε για να βγάλουμε τη χώρα από τη χαράδρα ή να ξαναέρθουν εκείνοι που μας οδήγησαν εδώ;». Και είπε «εσείς». Και εμείς μπήκαμε μπροστά και δώσαμε με εντιμότητα αυτή τη μάχη.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Λέτε, λοιπόν, ότι η βούληση υπάρχει, η οικονομική δυνατότητα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς, λοιπόν, καταφέραμε -και εγώ είμαι περήφανος πιο πολύ, όχι τόσο γιατί βγήκαμε από το μνημόνιο, φέραμε πλεονάσματα εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν- είμαι περήφανος περισσότερο διότι μέσα σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, αποδείξαμε ότι γίνεται και αλλιώς. Υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος. Δεν υπάρχει μόνο ο δρόμος της απόλυτης υποταγής που είχαν οι προηγούμενοι ή της απόλυτης ρήξης που κάποιοι μας πρότειναν να βγούμε από την Ε.Ε., από το ευρώ και να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση οικονομικής καταστροφής. Αλλά υπήρχε και ένας τρίτος δρόμος, μιας διαρκούς πάλης και διεκδίκησης. Και κερδίσαμε πολλά. Μάχη τη μάχη. Κερδίσαμε μέσα σε συνθήκες μνημονίων 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι να μπορούν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Κερδίσαμε μέσα σε συνθήκες μνημονίου την πρόνοια, εκεί που ήταν 700 εκατομμύρια μόνο οι δαπάνες, να είναι 3 δισ. σήμερα και να υπάρχουν πάνω από 600.000 συμπολίτες μας με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Κερδίσαμε μέσα σε συνθήκες μνημονίου να δημιουργήσουμε ένα «μαξιλάρι» κοινωνικής προστασίας. Να δίνουμε σε 240.000 νοικοκυριά επίδομα ενοικίου. Να έχουμε μείωση της ανεργίας. Αυτές ήταν μάχες μέσα στα μνημόνια.
Τώρα, πάμε σε αυτό που με ρωτήσατε: Ο ΕΝΦΙΑ. Όσο η οικονομία ανακάμπτει, τόσο θα μας δίνεται το περιθώριο αυτές τις πληγές που ήρθαν τα προηγούμενα οχτώ χρόνια στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας να τις επουλώνουμε. Εγώ, λοιπόν, στη ΔΕΘ-για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια, Έλληνας Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξήγγειλε μέτρα επεκτατικά και όχι μέτρα λιτότητας- πέρυσι τον Σεπτέμβρη, όλα όσα εξήγγειλα τα νομοθετήσαμε. Τότε, έλεγαν πολλοί «σιγά μην τα κάνουν». Τα κάναμε όλα. Και μάλιστα, τα ψήφισαν και οι αντίπαλοί μας, ένα προς ένα. Μέσα σε αυτά τα μέτρα ήταν και ο ΕΝΦΙΑ. Για τον ΕΝΦΙΑ, τι έχουμε εξαγγείλει; Έχουμε ήδη ψηφίσει 10% μεσοσταθμικά μέσα στο 2019, τα εκκαθαριστικά που θα έρθουν σε λίγο. Και 20% έχουμε εξαγγείλει μέσα στο 2020. Δηλαδή, αθροιστικά, μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 30%. Αυτό το 30%, όμως, δεν θέλουμε να είναι οριζόντιο. Και εδώ είναι μια μεγάλη διαφορά και ιδεολογική που έχουμε την Ν.Δ.. Λέμε: το 30% θα κατανεμηθεί με δικαιοσύνη. 50% μείωση του ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, από το 2020 στις λαϊκές οικογένειες, στη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών, σε αυτούς οι οποίοι ο ΕΝΦΙΑ τους επιβαρύνει πραγματικά στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Αλλά, σε αυτόν ο οποίος έχει βίλα στο Καβούρι, στην Εκάλη, στη Βουλιαγμένη, δεν θα είναι 30%. Θα είναι 10%, θα είναι 5%.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι, αλλά κύριε Πρωθυπουργέ, υπάρχει και μια ενδιάμεση κατάσταση. Δηλαδή, θέλω να πω ότι υπάρχει και μια μεσαία τάξη που δεν ζουν όλοι στην Εκάλη ή σε λαϊκές γειτονιές. Υπάρχουν και άνθρωποι που ζουν στο Παγκράτι, στον Χολαργό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Γιατί στο Παγκράτι και στον Χολαργό δεν θέλουμε 30% μείωση.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πιάνεται αυτός ο κόσμος με το σχεδιασμό που έχετε κάνει; Η μεσαία τάξη πιάνεται; Γιατί σας έχω ακούσει που έχετε πει ότι τα βάρη τα έχει σηκώσει αυτή η μεσαία τάξη. Υπάρχει και μια παραδοχή.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν κάνουμε την κατανομή αυτή και λέμε ότι «όχι οριζόντια 30%», γιατί όχι οριζόντια 30%; Διότι εγώ πιστεύω ότι αυτός ο οποίος έχει τεράστιο σπίτι, και συνήθως φοροδιαφεύγει κιόλας ή φοροαποφεύγει, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ή αυτός που έχει offshore και έχει γραμμένο το σπίτι του σε offshore, πρέπει να φορολογηθεί.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αν φοροδιαφεύγει, πρέπει όμως οι υπηρεσίες του κράτους να τον πιάσουν, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με την offshore πώς να τον πιάσεις, κύριε Λασκαράτο; Εδώ έχει γίνει επιστήμη η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή από αυτούς τους ανθρώπους.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Ναι, αλλά δεν μπορείς να υποθέτεις «έχεις μεγάλο σπίτι επειδή φοροδιαφεύγεις».
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την Ν.Δ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι οι πλούσιοι πρέπει να πληρώνουν φόρους, έτσι μόνο θα πάει μπροστά η οικονομία και οι φτωχότεροι και οι μεσαίοι να έχουν ανάλογη ελάφρυνση, να πληρώνουν λιγότερα. Αυτό τι σημαίνει στην κατανομή που σας είπα; Αυτό σημαίνει ότι στην κατανομή του 30% μεσοσταθμικά, οι πολύ ακριβές περιοχές και τα πολύ μεγάλα εισοδήματα δεν θα έχουν ελάφρυνση 30%, αλλά θα έχουν μικρότερη, θα έχουν 10%. Αυτοί οι οποίοι είναι μεσαίοι, θα έχουν 35%, θα έχουν 40%. Αυτοί οι οποίοι είναι φτωχοί θα έχουν ελάφρυνση 50%. Αυτή την κατανομή κάνουμε.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Αυτό είναι σε βάθος χρόνου διετίας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι εννοείτε σε βάθος διετίας;
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Το νομοθετημένο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα, ήδη το έχουμε νομοθετήσει σε ό,τι αφορά το 2019, απλά δεν έχουν έρθει τα εκκαθαριστικά ακόμα. Ξέρετε, μπερδεύεστε και εσείς, διότι ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει πράγματα, τα οποία έχουμε ήδη νομοθετήσει. Αλλά τα εξαγγέλλει με τρόπο, ο οποίος είναι τελείως διαφορετικός.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Όχι, σας άκουσα που λέτε για το 30% μέσα στην επόμενη διετία. Γι΄ αυτό σας το ρωτάω.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα, λοιπόν: Έχουμε νομοθετήσει ήδη το 10% μεσοσταθμικά για το 2019 και το 20% έρχεται το 2020. Και σας είπα ότι ήδη σε αυτό το 10% για τα λαϊκά στρώματα σημαίνει 30% έκπτωση και για τα μεσαία στρώματα είναι κάτι παραπάνω από 10%, είναι 15%.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Να πάμε ένα γρήγορο ερώτημα για το αφορολόγητο, κύριε Πρόεδρε; Τι θα κάνετε; Πριν ή μετά τις εθνικές η κατάργησή του;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ΄ αρχάς, μου δίνετε την ευκαιρία πάλι να σας μιλήσω για μια ουσιώδη διαφορά που έχουμε με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Διότι ήρθε ο κ. Μητσοτάκης πέρυσι στη ΔΕΘ, όταν θεωρούσε ως δεδομένο, ότι δεν θα πάρουμε πίσω τη μείωση των συντάξεων που μας το επέβαλε το ΔΝΤ και φυσικά εμείς το καταργήσαμε, ακριβώς επειδή αποδείξαμε ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας το αντέχουν αυτό. Είπε, λοιπόν, στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης «εγώ θα βάλω 9% φορολογικό συντελεστή από το πρώτο ευρώ». Και δεν το έχει πάρει πίσω. Δηλαδή την ίδια στιγμή, που εμείς θεωρούμε δεδομένο, έχουμε καταθέσει στο stability program στους εταίρους μας και απλά είναι θέμα δικής μας επιλογής το πότε θα πάμε στη Βουλή για να το καταργήσουμε. Στα μέτρα που αναγγείλαμε για το 2020, το επιπλέον 1,3 δισ. είναι plus, είναι επιπλέον της κατάργησης μείωσης αφορολογήτου, που είναι κοντά στο 1,8 δισ. Την ίδια, λοιπόν, στιγμή, που εμείς λέμε αφορολόγητο στα 9.500 ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης λέει 9% φορολογία από το πρώτο ευρώ. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για τους αγρότες, για παράδειγμα; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό γι’ αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα; Άρα, λοιπόν, και εδώ πιστεύω ότι είναι μια ριζική διαφορά, η οποία αναδεικνύει ότι τελικά συγκρούονται δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αφήσατε ανοιχτό, πάντως, σε προηγούμενη συνέντευξή σας, να έρθει ενδεχομένως και πριν από τις εθνικές εκλογές η κατάργηση του αφορολογήτου. Θα το κάνετε λίγο πιο συγκεκριμένο σήμερα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα και ξαναλέω ότι θα είναι δική μου και δική μας, του οικονομικού επιτελείου και του δικού μας σχεδιασμού, επιλογή το πότε θα φέρουμε τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να ψηφίσει κι αυτό το μέτρο.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Μάλιστα. Δεν θα το κάνετε, λοιπόν. Απευθύνεστε πολύ συχνά στον κ. Βέμπερ. Όχι πολύ συχνά, καθημερινά απευθύνεστε και μάλλον πολλές φορές. Λέτε ότι από εδώ και πέρα κουμάντο στο πορτοφόλι μας θα κάνουμε εμείς. Χθες, το πήγατε ένα βήμα παραπέρα. Είπατε ότι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει την πολιτική νομιμοποίηση σε σας να πάτε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και να πείτε όχι στον Βέμπερ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρώτον, να μας εξηγήσετε τι ακριβώς εννοείτε, τι ακριβώς θα κάνετε. Και δεύτερον, να μας πείτε εάν θεωρείτε ότι από όλους τους Ευρωπαίους μόνο ο Βέμπερ έχει πρόβλημα με τα θετικά μέτρα, με τα μέτρα ελάφρυνσης. Δηλαδή, η κυρία Μέρκελ χάρηκε; Ο κ. Μακρόν ενθουσιάστηκε; Έχετε μιλήσει μαζί τους;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το θέμα του κ. Βέμπερ δεν είναι ένα απλό θέμα, διότι ο κ. Βέμπερ διεκδικεί να γίνει Πρόεδρος της Κομισιόν. Διεκδικεί να πάρει τη θέση του κ. Γιούνκερ. Είναι μία κομβική θέση αυτή. Και ο κ. Βέμπερ δεν είναι απλά ένας συντηρητικός πολιτικός, αλλά είναι ένας οπαδός του κ. Σόιμπλε, πολιτικό του τέκνο. Είναι χριστιανοκοινωνιστής από τη Βαυαρία. Είναι οι πιο ακραίοι και συντηρητικοί στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Και θεωρώ ότι, εν πάση περιπτώσει, είναι μία επιλογή απειλητική και για την Ελλάδα, και για τη συνοχή της Ευρώπης. Διότι, οι χριστιανοκοινωνιστές, και ο ίδιος ο κ. Βέμπερ, που είναι από τους ακραίους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την ενότητα της Ευρώπης. Και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πράγματι πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη εάν αυτό συμβεί. Και μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση που ο κ. Μητσοτάκης τον αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Δεν τον έχουν αγκαλιάσει όλοι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά τον αγκάλιασε ο κ. Μητσοτάκης.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εάν εκλεγεί ο κ. Βέμπερ τα μέτρα που ανακοίνωσα θα προσπαθήσει να τα μπλοκάρει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα προσπαθήσει να επιβάλει ξανά πολιτικές σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας και στην Ελλάδα, και σε όλον τον ευρωπαϊκό Νότο. Σε αυτήν τη μάχη που δίναμε με την ευρωπαϊκή νομενκλατούρα, την τραπεζοκρατία την ευρωπαϊκή για να έχουμε μια πολιτική πιο φιλοαναπτυξιακή και όχι πολιτική σκληρής λιτότητας, είχαμε την Κομισιόν σύμμαχο και τον Γιούνκερ, που δεν είναι αριστερός ο άνθρωπος, δεξιός είναι, αλλά έχει μια κοινωνική αντίληψη, έχει μια αντίληψη για το πώς πρέπει να υπάρξει σύγκλιση στην Ευρώπη. Αν τώρα έχουμε τον Βέμπερ αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη. Να καταλάβουν και οι συντηρητικοί ψηφοφόροι, που δεν συμπαθούν τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ψήφος στη Ν.Δ. μεθαύριο, που έχουμε εκλογές, είναι ταυτόχρονα ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Βέμπερ και εντολή ακύρωσης της νέας οικονομικής πολιτικής και των μέτρων ελάφρυνσης που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Εσείς πώς θα επιχειρήσετε να το αποτρέψετε αυτό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ, λοιπόν, αν έχω την πολιτική νομιμοποίηση τη Δευτέρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή επαναβεβαιωθεί στην κάλπη ότι είναι η κύρια πολιτική δύναμη, ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, ότι είναι η πρώτη πολιτική δύναμη, θα έχω πολύ μεγαλύτερο πολιτικό εκτόπισμα, ώστε να κάνω αυτό το οποίο έχω δικαίωμα να κάνω…
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Δηλαδή;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το Συμβούλιο Κορυφής αποφασίζει ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος, τι θα προτείνει στο Ευρωκοινοβούλιο, ποιον θα προτείνει. Να πω, μαζί με άλλους προφανώς, όχι μόνον εγώ, διότι έχω συνεννοηθεί και με άλλους, ως εδώ…
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Για συμμαχίες λέτε, λοιπόν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: … ως εδώ. Δεν μπορεί να έχουμε Πρόεδρο της Κομισιόν έναν πολιτικό, ο οποίος κοιτά μονάχα τις χώρες του Βορρά. Υπάρχουν και οι χώρες του Νότου. Και δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν, πραγματικά δηλαδή θεωρώ ότι είναι αδιανόητο, η Ν.Δ. σήμερα να προκρίνει αυτήν την επιλογή και πόσο δε μάλλον όταν η συμπεριφορά του και τη διάρκεια του 2015 ήταν προκλητική. Εγώ το είπα και χθες ότι δεν θα το ξεχάσω αυτό. Που μας κουνούσε το δάχτυλο, που πήγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατέβασε τα ακουστικά.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Θεωρείτε, όμως, ότι είναι μόνο ο κ. Βέμπερ απέναντι στον όποιο σχεδιασμό κάνετε εσείς και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, βέβαια. Αλλά, είναι άλλο να είναι κάποιος τεχνοκράτης απέναντι, είναι άλλο να είναι κάποιος δευτεροκλασάτος, και άλλο να είναι ο Πρόεδρος της Κομισιόν απέναντι.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Σας έχω ακούσει πολλές φορές να λέτε πως οι πολίτες θα κληθούν, αυτήν την Κυριακή, που είναι μπροστά μας τώρα λίγα 24ωρα, να επιλέξουν εάν θέλουν τα μέτρα στήριξης των πολλών ή αν θέλουν την ακύρωσή τους. Όπως περιγράψετε και νωρίτερα και για την περίπτωση της Ευρώπης και για τον κ. Βέμπερ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι διαστρεβλώνετε συστηματικά ό,τι λέει. Δηλαδή, λέει ότι ποτέ δεν είπε ότι θα κόψει επιδόματα, αλλά πως απλώς διαφωνεί με την επιδοματική πολιτική. Λέει πως δεν μίλησε για 7ήμερη εργασία. Αρνούνται πως το κόμμα θέλει τις γυναίκες νοικοκυρές, έτσι όπως είδαμε σε πρωτοσέλιδα τις προηγούμενες ημέρες. Τελικά, κύριε Πρόεδρε, επειδή φτάσαμε σε αυτήν την τελική ευθεία, παίχτηκε καθαρά το πολιτικό παιχνίδι ή έχουν ακουστεί και υπερβολές για τους πολιτικούς σας αντιπάλους;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που έβγαινε να μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης, σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, έβγαινε το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. με μία διευκρινιστική δήλωση να πει ότι δεν είναι αυτό που νομίζετε, δεν είναι αυτό που ακούσατε. Εγώ, όμως, δεν θέλω να υποτιμήσω τον πολιτικό μου αντίπαλο. Και νομίζω ότι κάνει λάθος και η Ν.Δ. που θέλει να πει στον ελληνικό λαό ότι απλά ο κ. Μητσοτάκης είναι λίγο, εν πάση περιπτώσει, χαλαρός, λίγο, εν πάση περιπτώσει, δεν έχει επάρκεια πολιτική και δεν καταλαβαίνει τι λέει. Όχι, δεν είναι έτσι. Ο καθένας μπορεί να κρίνει, βεβαίως, την επάρκεια του καθενός, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει μια αντίληψη ο άνθρωπος. Και είναι λάθος και υποτιμητικό να έχουν μια στρατηγική να λένε, ότι ξέρετε, δεν ξέρει την πολιτική πραγματικότητα γι’ αυτό τα λέει.
Όταν βγήκε και έκανε συνέντευξη Τύπου και αναφερόταν, με σαφήνεια ο άνθρωπος, στον κολλημένο στο χθες ΣΥΡΙΖΑ και στο μέλλον των εργασιακών σχέσεων που είναι η 7ήμερη εργασία δεν έκανε λάθος. Δεν ήθελε να πει 7ήμερη λειτουργία. Διότι, είναι δυνατόν τώρα να μην ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, που είναι τόσα χρόνια στην πολιτική, που ήταν υπουργός τόσα χρόνια, τώρα να είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων είναι από τη δεκαετία του ’50; Δεν είναι καινοτομία αυτό. Μην τον υποβιβάζουν τόσο τον άνθρωπο για να διορθώσουν όχι ένα ατόπημα, να διορθώσουν το γεγονός ότι βγήκε και είπε μία θέση του, μία άποψή του. Είναι ακραία; Να το κρίνει ο ελληνικός λαός. Αλλά, μην υποτιμούν τον αρχηγό τους με αυτόν τον τρόπο. Και είναι λάθος και ο ίδιος να υποτιμάει τον εαυτό του. Να προτιμά, δηλαδή, να βγαίνει το γεγονός ότι είναι ανενημέρωτος ή δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα από το να πει ότι ξέρετε, εγώ έχω μία άποψη, μπορεί να είναι λίγο ακραία, αλλά αυτήν την άποψη έχω. Και αυτήν την άποψη, προσέξτε, δεν την έχει πει πρώτος ο κ. Μητσοτάκης. Είναι η άποψη που υπάρχει στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, σε κάποιους ακραίους νεοφιλελεύθερους, και είναι και μία άποψη την οποία έχουν στο Κέντρο Νεοφιλελεύθερων Μελετών, που πήγε και τους απηύθηνε χαιρετισμό σε μία εκδήλωση. Το πιστεύουν αυτό. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, εγώ θέλω να καταλάβετε ότι ο κ. Μητσοτάκης, ιδεολογικά και πολιτικά, ασπάζεται ένα μείγμα μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία εάν εφαρμοστεί στη χώρα πιστεύω ότι θα μας οδηγήσει πάρα πολλά χρόνια πίσω. Ξεπερασμένο οκτάωρο, αυτό που είπε για την επταήμερη εργασία, αυτές οι απόψεις, τα συντηρητικά στερεότυπα και για τη γυναίκα, η οποία πρέπει να είναι στο σπίτι, με το ένα χέρι να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και με το άλλο χέρι το παιδί και να έχει και τον υπολογιστή απέναντι για να δουλεύει ταυτόχρονα. Συντηρητικά στερεότυπα. Ακόμη και όταν αναφέρθηκε…
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κι εσείς, όμως, κύριε Πρόεδρε, δουλεύετε πολύ, άρα στο σπίτι μάλλον δεν πρέπει να συμμετέχετε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακόμη και όταν αναφέρθηκε στην ανάγκη εργασίας της γυναίκας στο σπίτι. Γιατί της γυναίκας και όχι του άνδρα; Γιατί; Είπε ότι έχουμε εξελιχθεί και ότι πρέπει να πάμε μπροστά σε μια εποχή που να… Γιατί όχι του άνδρα; Γιατί αυτό το συντηρητικό, το στερεότυπο, το ξεπερασμένο; Τελικά…
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Λέτε ότι εμπεδώνονται αντιλήψεις. Είναι αντιληπτό. Να πάμε λίγο παρακάτω.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως εμπεδώνονται αντιλήψεις. Ξέρετε αυτό είναι μια συζήτηση, η οποία πρέπει να γίνει σε βάθος στην ελληνική κοινωνία. Διότι, ο χώρος που πολιτικά η Ν.Δ., εν πάση περιπτώσει, καλύπτει, είναι κι ένας χώρος, ο επονομαζόμενος φιλελεύθερος, όχι νεοφιλελεύθερος. Γι’ αυτόν, λοιπόν, τον πολιτικό χώρο, νομίζω ότι αυτές οι απόψεις είναι μεγάλη οπισθοδρόμηση.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πάντως, για να είμαστε και δίκαιοι, στο περιβάλλον του ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αυτό το πρότυπο γυναικών δίπλα του. Δηλαδή, αν πάμε και στη σύζυγό του ή στην αδελφή του ή στο οικογενειακό του περιβάλλον είναι όλες δυναμικές γυναίκες.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Ναι, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε τι κάνει ο καθένας στο σπίτι του. Πάμε παρακάτω.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακόμα χειρότερο.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Λοιπόν, πάμε παρακάτω.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προσέξτε. Ακόμα χειρότερο αυτό. Διότι εάν στο περιβάλλον σου ζεις και έχεις διαφορετικά πρότυπα, αλλά αυτό το οποίο έχεις στο μυαλό σου για τη μέση ελληνική οικογένεια είναι η δεκαετία του ’60 και η Μαίρη Παναγιωταρά είναι ακόμα χειρότερο.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Εγώ αναφέρθηκα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, γιατί δεν ξέρουμε τώρα αυτοί που είναι απόντες τι ζουν στο σπίτι τους. Να πάμε λίγο στον χρόνο των εθνικών εκλογών, κύριε Πρόεδρε; Θα βαρεθείτε να απαντάτε, αλλά δεν θα κουραστούμε όμως να ρωτάμε εμείς. Τις τελευταίες ημέρες, στις τελευταίες συνεντεύξεις σας, θα λέγαμε ότι ο μήνας Οκτώβρης ακούγεται κάπως πιο χαμηλόφωνα, θα μου επιτρέψετε να πω. Χθες το βράδυ, στο δελτίο του Star, συζητήθηκε μια διατύπωσή σας, ότι θα σηκώσετε το γάντι στον κ. Μητσοτάκη, ότι οι ευρωεκλογές έχουν ευρύτερη πολιτική σημασία. Παραδεχτήκατε, επίσης, ότι το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα έχει ρόλο σημαντικό για την επόμενη ημέρα. Αυτό, κύριε Πρόεδρε, σημαίνει πως όλα είναι ανοιχτά; Πως η τελευταία Κυριακή του Ιούνη είναι στο τραπέζι; Πως το γαργαλητό έχει πιάσει;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να σας απαντήσω με μεγάλη ειλικρίνεια. Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Αλλά, είναι φανερό σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες ότι δεν είναι μία χαλαρή ψήφος. Διότι, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα να είναι αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές λίγους μήνες πριν το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές, και να ζητά επιμόνως η αντιπολίτευση την καταδίκη της κυβέρνησης και άρα της πολιτικής της και εμείς να έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο, ένα οικονομικό σχέδιο για το 2019 και το 2020, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σκληρής λιτότητας δίνει μία χαραμάδα, μια ελπίδα, μια αισιοδοξία, είναι φανερό ότι την Κυριακή ο κόσμος μπορεί να μην ψηφίζει για κυβέρνηση, αλλά ψηφίζει για το πολιτικό σχέδιο, για τις πολιτικές με τις οποίες θα κυβερνηθεί ο τόπος τα επόμενα χρόνια. Και πόσο δε μάλλον όταν έχει ο κ. Μητσοτάκης αναπτύξει το δικό του πολιτικό σχέδιο, είτε κατά λάθος είτε εξεπίτηδες. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το κρίνει η ιστορία. Αλλά, του έχουν ξεφύγει πράγματα και έχει αναδείξει την ταυτότητα του δικού του πολιτικού σχεδίου. Άρα, λοιπόν, εγώ δεν μπορώ να βγω και να πω στον ελληνικό λαό ότι ξέρετε κάτι, δεν τρέχει και τίποτα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Εγώ λέω, με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και επίγνωση του τι σημαίνει αυτό που λέω, ότι στον βαθμό που εγώ ζήτησα την ψήφο της εμπιστοσύνης σε αυτά τα μέτρα, τη 13η σύνταξη, της μείωσης της φορολογίας και για το 2019 και για το 2020, εάν πάρω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού σε αυτά τα μέτρα θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω. Και θα είναι και βέβαιο πως ό,τι και να γίνει στις εθνικές εκλογές θα έχει κατοχυρωθεί η έγκριση του ελληνικού λαού σε αυτά. Αν αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μιλάτε για λαϊκή νομιμοποίηση, όμως.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Βγάλατε είδηση, κύριε Πρωθυπουργέ. «Όλα είναι ανοιχτά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και η ερώτηση είναι, η αποδοκιμασία για τον Πρωθυπουργό είναι και η μία ψήφος;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν μίλησα για αποδοκιμασία για τον Πρωθυπουργό. Είπα, δεν εκλέγουμε κυβέρνηση.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Όχι του Πρωθυπουργού, των μέτρων.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλλά, κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο. Κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο στην κάλπη. Και ξέρετε κάτι; Έχει πολύ μεγάλη διαφορά, γιατί σε τρεις μήνες είναι οι εκλογές. Ο Πρωθυπουργός θα βγει σε τρεις μήνες. Ή θα επανεκλεγώ εγώ ή θα εκλεγεί άλλος.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Τι μετρά ο Αλέξης Τσίπρας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλλά, το πολιτικό σχέδιο, το οποίο παρουσιάσαμε, εάν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, αυτό σημαίνει δύναμη την επόμενη ημέρα. Όχι μόνο να μην το αμφισβητήσει κανένας Βέμπερ, κανένας Ρέγκλινγκ, κανένας τραπεζίτης κεντρικός ή μη κεντρικός. Αλλά, σημαίνει «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», προχωράμε.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Άρα, λαϊκή νομιμοποίηση, όπως το είπατε.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Μόνο νίκη, για να μην είναι όλα στο τραπέζι, λέτε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λέω ότι η νομιμοποίηση της λαϊκής ετυμηγορίας θα δώσει τη δύναμη τόσο για να μονιμοποιηθούν και να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο, γιατί σας είπα ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια, θα υπάρχουν περιθώρια για μέτρα στήριξης και θα μου δώσει και τη δύναμη να αποτρέψω την εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τη χώρα, που είναι η εκλογή Βέμπερ στην Προεδρία της Κομισιόν.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Άρα, με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας, τίθεται σε αμφισβήτηση το σχέδιο αυτό, γιατί δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση, όπως το καταλαβαίνουμε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξης της Ν.Δ, που θέλει να ακυρώσει αυτά τα μέτρα, επαναλαμβάνω ότι μπαίνουμε σε μια συζήτηση, η οποία δεν μπορώ να πω πού θα καταλήξει. Μπαίνουμε σε μια περιπέτεια.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κατανοητό, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλλά, η τελική κατάληξη, μην έχετε αμφιβολία, θα είναι στις εθνικές κάλπες, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το τέλος της τετραετίας. Η διαφορά, γιατί πολλοί με ρωτάνε και λένε το 2014 όταν κέρδισες εσύ τις ευρωπαϊκές εκλογές γιατί ζήτησες δρομολόγηση εξελίξεων, η διαφορά, λοιπόν, με το 2014 είναι ότι οι εκλογές δεν ήταν σε τρεις μήνες, αλλά οι εκλογές ήταν σε δύο χρόνια. Καταγράφηκε, λοιπόν, μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα τότε, η αντιπολίτευση ήρθε πρώτη. Και πήγα, θυμάμαι, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπα ότι πρέπει να πάμε συντεταγμένα σε, εν ευθέτω χρόνω είχα πει, διαδικασίες εκλογής, διότι δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και επιβολή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κόμματος που ήταν πρώτο. Και ο Σαμαράς τότε έβαλε τον Στουρνάρα Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για να κρατάει τα μπόσικα σε έναν θεσμό που έπρεπε να είναι ουδέτερος, και αντί να είναι ουδέτερος είχε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πάμε να προχωρήσουμε. Χθες από το Ηράκλειο, μιλήσατε για προσκλητήριο της νέας δημοκρατικής παράταξης. Ήδη, βλέπουμε πρόσωπα με ξεκάθαρα διαφορετικές αναφορές. Την κ. Κουντουρά, τον κ. Ραγκούση, τον κ. Θεοχαρόπουλο, κι άλλους. Τελευταία ανταποκρίθηκε και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Πρώτον, να μας πείτε εάν πράγματι χωρούν όλοι στην επόμενη ημέρα. Ισχύει το «όσοι πιστοί προσέλθετε»; Και αν έχετε πραγματικά κάνει κάποιες συναντήσεις και συζητήσεις, ας πούμε, με τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Έχετε να μας δώσετε κάποια είδηση;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν έχω να σας δώσω είδηση, γιατί δεν έχω συναντήσει τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Αλλά, βρίσκω ενδιαφέρον και πολύ τολμηρό αυτό που έκανε. Και θα σας πω ότι η δημοκρατική παράταξη στον τόπο ήταν πάντοτε πλειοψηφική, πλειοψηφικό ρεύμα. Και βλέπω, αυτήν τη στιγμή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία, αυτό το άνοιγμα στον προοδευτικό κόσμο, έχει αγκαλιάσει όλο τον κόσμο που παλιά στήριζε το ΠΑΣΟΚ. Και το βλέπω ιδίως στις περιοχές εκείνες όπου το ΠΑΣΟΚ είχε μεγάλα ποσοστά, όπως η Κρήτη που είπατε, το Αγρίνιο. Στο Αγρίνιο κάναμε  μεγαλύτερη συγκέντρωση από ό,τι ο κ. Μητσοτάκης στην Αθήνα, που πήγε σε ένα κλειστό γυμναστήριο. Αλλά βλέπω, όμως, ότι υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι συντηρητικών ψηφοφόρων, δημοκρατικών όμως, με μια πατριωτική αντίληψη και συναίσθηση για το μέλλον του τόπου, που λένε ότι εδώ απέναντι σε αυτό το δίλημμα, στο δίλημμα δηλαδή, η Ελλάδα των πολλών ή η Ελλάδα των λίγων και εκλεκτών, τάσσονται με την Ελλάδα των πολλών. Και εμείς σε αυτόν τον κόσμο δεν θέλουμε να κλείσουμε την πόρτα. Διότι, αυτοί οι άνθρωποι που ανήκουν στον χώρο της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς βλέπουν ότι αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες και αυτοί οι ακροδεξιοί που έχουν γίνει ξαφνικά mainstream και πήγαν από το ΛΑ.Ο.Σ. στη Ν.Δ. και παίζουν κεντρικό ρόλο, έχουν πάει, έχουν οδηγήσει αυτήν την παράταξη σε μια περίεργη κατεύθυνση. Και δεν μπορούν να αισθανθούν ότι εντάσσονται εκεί.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Οι δημοσκοπήσεις αυτό το άνοιγμα δεν το αποτυπώνουν. Βρισκόμαστε λίγο πριν την κάλπη και ακόμα βλέπουμε, νομίζω η τελευταία εφημερίδα που έχω μπροστά μου μιλά για 7,8 μονάδες. Τα «Παραπολιτικά» έχω μπροστά μου.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάλι καλά. Γιατί πριν από μία εβδομάδα μίλαγε για 17,8 μονάδες. Οπότε, οι 7,8 είναι μια προσπάθεια προσέγγισης της πραγματικότητας.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Εσείς έχετε πει ότι χάνετε στις δημοσκοπήσεις παραδοσιακά, αλλά κερδίζετε στην κάλπη. Τώρα, στο θέμα των δημοσκοπήσεων που το αμφισβητείτε ξεκάθαρα. Δεν έχει έρθει κι εδώ στέλεχος της παράταξής σας να το δεχθεί.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω εγώ κανέναν. Κυρία Μιχελιδάκη, δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω κανέναν. Ο καθένας κρίνεται. Ο Πρωθυπουργός γι’ αυτά που λέει και γι’ αυτά που κάνει. Οι πολιτικοί γι’ αυτά τα οποία υπόσχονται και γι’ αυτά τα οποία κάνουν. Και οι δημοσκοπήσεις και όλοι θα κριθούμε το βράδυ της Κυριακής. Κυριακή, κοντή γιορτή.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Το δείγμα για σας είναι η πλατεία και όχι η δημοσκόπηση;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η πλατεία είναι ένα δείγμα, πώς να το κάνουμε; Όταν έχουμε διπλάσιες και τριπλάσιες συγκεντρώσεις παντού, σε όλη την Ελλάδα, και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, που δήθεν έχουν τόσο μεγάλη διαφορά, κλείνονται σε γήπεδα και βγάζουν τη μπέμπελη καλοκαιριάτικα, κάποιο πρόβλημα υπάρχει.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Καλή δύναμη. Καλή επιτυχία.
ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Ευχαριστούμε θερμά. Συγγνώμη θα πούμε από τους τηλεθεατές που δεν προλάβαμε να ρωτήσουμε για Πρέσπες, που δεν προλάβαμε να ρωτήσουμε τα θέματα με τον Ρουβίκωνα. Τα έχετε απαντήσεις στις τελευταίες συνεντεύξεις σας. Αυτή την εβδομάδα, δεν ξέρω πόσες συνεντεύξεις έχετε δώσει, κύριε Πρόεδρε, αλλά ενδεχομένως πολλοί θα ήθελαν να υποβληθούν τα ερωτήματα κι από τη δημόσια τηλεόραση. Δεν προλάβαμε. Σας ευχαριστούμε.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Φαντάζομαι ότι είναι η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Το βράδυ στο Σύνταγμα νομίζω ότι θα είναι και αυτή μία καλή δημοσκόπηση.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Την καλημέρα μας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά. Κι εγώ σας ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)