to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης δεν θα ανακόψουν την πορεία προς τα εμπρός

Σ’ αυτές τις κάλπες θα αναμετρηθούν δύο πολύ σαφή πολιτικά σχέδια για το μέλλον της αυτοδιοίκησης, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης


Μια μόλις εβδομάδα μας χωρίζει από τις κρίσιμες εκλογές της 26ης Μαΐου και ένα πράγμα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ, το διακύβευμα αυτής της διπλής αναμέτρησης.
Και μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις και διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε αυτό που διακυβεύεται στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, από τη μία πλευρά, και στην Ευρώπη, από την άλλη, αλλά όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη καθίσταται σαφές ότι το διακύβευμα και στις δύο αναμετρήσεις συνοψίζεται στο εξής: πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Στις 26 Μαΐου θα αναμετρηθούν οι πολιτικές που στηρίζουν την κοινωνία και αυτές που βάζουν βόμβα στα θεμέλιά της, απειλώντας κεκτημένα δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις, το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, της παιδείας και εν τέλει το κράτος πρόνοιας, την ίδια την ουσία της αυτοδιοίκησης.
Είναι πια τόσο ξεκάθαρο, που κανένας μετά τις κρίσιμες αυτές εκλογές δεν θα νομιμοποιείται να πει πως δεν γνώριζε.
Σ’ αυτές τις κάλπες θα αναμετρηθούν δύο πολύ σαφή πολιτικά σχέδια για το μέλλον της αυτοδιοίκησης, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης. Ο αριστερός, ριζοσπαστικός, δημοκρατικός και προοδευτικός πόλος απέναντι στο συντηρητικό, ακραιφνώς νεοφιλελεύθερο, που δείχνει τις τελευταίες μέρες το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο, τρομάζοντας μάλλον και τους ίδιους τους θιασώτες του. Γιατί μόνο τρόμο φέρνει η δηλωμένη πρόθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συντρίψει την εργασία και να εξαφανίσει όλα τα κεκτημένα του μεταπολεμικού κοινωνικού συμβολαίου.

Από την πολιτική αντιπαράθεση στον εκχυδαϊσμό

Και όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται ήδη στην επόμενη φάση, έχει επιστρέψει σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας εκτός των στενών μνημονιακών δεσμεύσεων και η κυβέρνηση μπορεί πλέον να λαμβάνει μέτρα που αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη και την εργασιακή κανονικότητα και αλλάζουν ποιοτικά το παραγωγικό μοντέλο.
Εξίσου, ίσως και περισσότερο, όμως ανησυχητική από αυτή καθεαυτή τη συντηρητική αναδίπλωση είναι η διολίσθηση των εκφραστών της στους αφορισμούς, την άθλια προπαγάνδα, τα fake news, τη λάσπη και την καταστροφολογία. Μια διολίσθηση που οδηγεί την πολιτική αντιπαράθεση στον απόλυτο εκχυδαϊσμό που πλήττει βάναυσα τη δημοκρατία, τροφοδοτώντας ευθέως τον αποκρουστικό ακροδεξιό λόγο.

Η μάχη στην περιφέρεια Αττικής

Η αναμέτρηση για την περιφέρεια Αττικής είναι αποκαλυπτική. Ο στόχος αυτών που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν κατά τις προηγούμενες θητείες τους δεν είναι άλλος από το ανατρέψουν το νέο μοντέλο άσκησης πολιτικής με σχέδιο και συνέργειες που καθιέρωσε η σημερινή διοίκηση και να επαναφέρουν ένα αναχρονιστικό μοντέλο πελατειασμών, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Ένα μοντέλο που θα ακυρώνει το δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης, τη στήριξη στη δημόσια υγεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη δημόσια παιδεία, την αλληλέγγυα οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος, την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, το μαζικό αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Σε ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και με δεδομένα τα ανοιχτά προβλήματα της περιφέρειας που κληρονομήσαμε, λειτουργήσαμε στοχευμένα, υλοποιώντας αναπτυξιακές πολιτικές και έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Συνεργαστήκαμε ισότιμα με τις δημοτικές αρχές, χωρίς διακρίσεις ή κομματικά κριτήρια, με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών, την αναγκαιότητα κάθε έργου και την ωριμότητα των μελετών για την υλοποίησή του. Επιπλέον, η συνεργασία μας με πανεπιστημιακά ιδρύματα, επαγγελματικά επιμελητήρια, φορείς και συλλογικότητες μάς επέτρεψε να προωθήσουμε την επίλυση θεμάτων που χρόνιζαν επί δεκαετίες.
Τα εκατοντάδες έργα που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε, έργα υποδομών, αστικών αναπλάσεων, κοινωνικού χαρακτήρα, αθλητικά, πολιτιστικά, σε όλη την περιφέρεια, ανοίγουν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες για την Αττική.
Ειδικά στον κεντρικό τομέα Αθηνών χρηματοδοτήσαμε 161 έργα στους 8 δήμους, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 260 εκατ. ευρώ και 19 έργα διαδημοτικής εμβέλειας, συνολικού προϋπολογισμού 158 εκατ. ευρώ. Με δημόσια λογοδοσία, μάλιστα, στις 13 Μαρτίου 2019 παρουσιάσαμε αναλυτικά στα πεπραγμένα μας, τα οποία είναι μετρήσιμα και χειροπιαστά.
Εκτός αυτού, καταδεικνύουν περίτρανα ότι ο αόρατος μέχρι πριν από τεσσεράμισι χρόνια β’ βαθμός αυτοδιοίκησης, οι περιφέρειες, μπορούν να έχουν ρόλο πολυεργαλείου στην άσκηση πολιτικής με θετικό πρόσημο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναζωογόνηση της οικονομίας και στην ενδυνάμωση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Καταδεικνύουν ότι ένας νέος τρόπος αυτοδιοικητικής λειτουργίας είναι εφικτός στη μεταμνημονιακή εποχή. Και είναι αυτός ακριβώς που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση και η χώρα.
Άλλωστε, όλους αυτούς που μας αντιπαλεύουν τους έχει ξεπεράσει κατά πολύ η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην αυτοδιοίκηση, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Στο νέο αυτό πλαίσιο δεν χωρούν η ξύλινη-fake αντιπαράθεση, η απουσία προτάσεων και η χυδαία πολεμική.
Στα πρώτα μεταμνημονιακά δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια που θα αναδειχθούν, δεν χωράει η ολιγαρχία μιας παρασιτικής ελίτ που θέλει να επιβάλλει τα συμφέροντά της, αλλά μόνο η δημοκρατία των πολλών.
Δεν θα επιτρέψουμε η αυτοδιοίκηση, που είναι ζωντανό κύτταρο δημοκρατίας και αναπτυξιακός κόμβος, να πληγεί από λογικές ακρότητας, οπισθοδρόμησης και παλαιοκομματισμού.
Για τους πολίτες αυτής της χώρας που οραματίζονται την πρόοδο και την ανάπτυξη, διλήμματα δεν υπάρχουν. Οι δημοκρατικοί πολίτες με όρους δημοκρατίας και συμμετοχής θα βάλουν φρένο στην οπισθοδρόμηση, τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και την ακροδεξιά βαρβαρότητα.

*Η Ερμίνα Κυρπιανίδου είναι αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)