to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:51 | 23.05.2019

Πολιτική

«Εισιτήριο νίκης» από τo Ηράκλειο (φωτογραφίες-βίντεο)

Απευθυνόμενος στον "δημοκρατικό λαό της Κρήτης", ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τη συμμετοχή του κόσμου στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου λέγοντας ότι "η σημερινή συγκλονιστική παρουσία τους είναι παρουσία βγαλμένη από άλλες δεκαετίες, που θυμίζει τη δεκαετία του ‘80 και είναι μήνυμα, το εισιτήριο νίκης".


Πηγή φωτογραφιών: Γραφείο Τύπου/Andrea Bonetti

Απευθυνόμενος στον "δημοκρατικό λαό της Κρήτης", ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τη συμμετοχή του κόσμου στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου λέγοντας ότι "η σημερινή συγκλονιστική παρουσία τους είναι παρουσία βγαλμένη από άλλες δεκαετίες, που θυμίζει τη δεκαετία του ‘80 και είναι μήνυμα, το εισιτήριο νίκης".

"Σήμερα εσείς δίνετε το μήνυμα: Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω στα σκοτεινά χρόνια του μνημονίου και του ΔΝΤ", είπε, προσθέτοντας ότι κάποιοι βιάστηκαν να λογαριάσουν χωρίς τον ξενοδόχο και να προεξοφλήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Είπε ότι μέσα σε 20 μέρες από τότε που βρέθηκε στην Κρήτη έως σήμερα το κλίμα άλλαξε, αναποδογύρισε και σε κάθε γωνιά της πατρίδας "παίρνουμε μήνυμα νίκης".

Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να τη βγάλουμε σε ξέφωτο και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον μας με περισσότερη αισιοδοξία

"Σήμερα μπορώ να σας κοιτώ στα μάτια και να σας πω: Χάρη στη δική σας στήριξη και εμπιστοσύνη, τα καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να τη βγάλουμε σε ξέφωτο και να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον μας με περισσότερη αισιοδοξία", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σχολίασε ότι ο δρόμος ήταν δύσκολος, ότι "τα βάλαμε με θεριά ανήμερα, με την ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία αλλά και με την εγχώρια ολιγαρχία" που ήθελαν να τιμωρήσουν παραδειγματικά τον ελληνικό λαό που σήκωσε κεφάλι, όπως είπε. Αναφερθείς στον "αναγκαστικό συμβιβασμό" του καλοκαιριού του ‘15, είπε ότι "ποτέ δε ξεχάσαμε το στόχο μας: Να βγάλουμε από το λαιμό της χώρας τη θηλιά των μνημονίων". Μοναδική έγνοια της κυβέρνησης κάθε μέρα από τότε, σημείωσε, "να στηρίξουμε τον κόσμο που υπέφερε, να στήσουμε το κοινωνικό κράτος στα πόδια του, να κόψουμε τις μίζες, τις ρεμούλες, τη διαφθορά".

 1 άτομο, στη σκηνή και στέκεται

"Η Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2018, είναι μια χώρα κυρίαρχη και ελεύθερη να αποφασίζει η ίδια τις τύχες της. Το ΔΝΤ, οι τεχνοκράτες, οι εκβιασμοί τους και τα καταστροφικά σχέδια τους, δεν είναι πια εδώ. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το καταφέραμε ενώ παράλληλα δώσαμε και κερδίσαμε σκληρές μάχες για τους πολλούς, που τότε φαίνονταν χαμένες, μέσα σε καθεστώς δημοσιονομικής ασφυξίας, μάχες απέναντι στους δανειστές", υπογράμμισε.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για την Υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, την παιδεία.

 ένα ή περισσότερα άτομα και πλήθος

Να οικοδομήσουμε μαζί την Ελλάδα των πολλών και να βάλουμε οριστικά στο περιθώριο, την Ελλάδα της συντήρησης

"Κάθε μας νίκη απέναντι στους δανειστές που έδινε ανάσα στους πολλούς, μας έκανε να πιστεύουμε ότι πράξαμε σωστά που μείναμε να δώσουμε τη μάχη, που δεν το βάλαμε στα πόδια", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι γι' αυτό "η Αριστερά που δεν δείλιασε να μπει στη μάχη και να αναλάβει ευθύνες, όλα αυτά τα χρόνια έγινε ένα με τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο που έδωσε πνοή στις μεγάλες μάχες της δημοκρατικής παράταξης στο τόπο μας". Έγινε ένα, είπε, με τον κόσμο που στήριξε την αλλαγή το '81, "με τον κόσμο που δε μπόρεσε να χωνέψει και να ακολουθήσει τη συντηρητική στροφή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αργότερα", "με τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που δε μπορούν να γίνουν παρακολούθημα και δεκανίκι της δεξιάς και μάλιστα της ακραίας δεξιάς του κ. Μητσοτάκη".

"Για αυτό και σήμερα συναντιόμαστε όλοι μαζί στην Προοδευτική Συμμαχία", τόνισε, για να σημειώσει ότι "σήμερα στο Ηράκλειο, στη κεντρική του πλατεία, είναι το μεγάλο δημοκρατικό προσκλητήριο". "Το προσκλητήριο της δημοκρατικής παράταξης, προσκλητήριο νέας μεγάλης νίκης του λαού μας για να οικοδομήσουμε μαζί την Ελλάδα των πολλών και να βάλουμε οριστικά στο περιθώριο, την Ελλάδα της συντήρησης, την Ελλάδα της ολιγαρχίας, όσους επιθυμούν να μας γυρίσουν πίσω στα σκοτάδια των μνημονίων", τόνισε.

 ένα ή περισσότερα άτομα και πλήθος

Οι θετικές πρωτοβουλίες στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις θετικές πρωτοβουλίες που μπόρεσε να προχωρήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του ‘18, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της εξέλιξης για τη χώρα.

Θύμισε μεταξύ άλλων την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και την κατάργηση του υποκατώτατου, την κατάργηση της περικοπή στις συντάξεις και τις αυξήσεις για 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την επαναφορά του 1-1 στο Δημόσιο. Έτσι, είπε, στην υγεία δρομολογήθηκαν ήδη 19.000 προσλήψεις προσωπικού με σχέδιο για άλλες 10.000 στα επόμενα 4 χρόνια και στην Παιδεία, με την σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου 15.000 μόνιμων προσλήψεων, και από Σεπτέμβρη έρχονται 4.500 δάσκαλοι και καθηγητές στην ειδική αγωγή.

Αναφέρθηκε στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης -κατηγόρησε όσους κάνουν ρατσιστικά σχόλια για τους Ρομά και την παρουσία τους στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε επίσης για τις ελαφρύνσεις με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών απ' το 20% στο 13% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους, τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 1% κάθε χρόνο, την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο.

Μίλησε για την προστασία του αγροτικού κόσμου με την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, με το αφορολόγητο για τη μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού κόσμου, με τη δημιουργία ακατάσχετου ως 7.500, με το ακατάσχετο των επιδοτήσεων στο πρώτο πυλώνα ως 12000 και πλήρως στο δεύτερο, με την ουσιαστική ενίσχυση του αγροτικού τομέα, δίνοντας 240 εκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία.

 16 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Θα αποκαταστήσουμε τις μεγάλες πληγές και τις απώλειες τόσο των συνταξιούχων όσο και των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι προς θλίψη των αντιπάλων τους, "όποτε μας δόθηκε δυνατότητα αναδιανείμαμε προς τους πολλούς, με ασφάλεια για την δημοσιονομική πορεία της χώρας και αυτό κάναμε και τώρα χάρη στην θετική απόδοση της οικονομίας". Αναφέρθηκε στα μόνιμα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση -"και όχι παροχές και δωράκια"- που, όπως είπε, θα διευρυνθούν όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα (13η σύνταξη, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα , μείωση του κόστους στο ρεύμα και το φυσικό αέριο).

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι "αυτά τα μέτρα θα εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο, γιατί αυτά τα μέτρα στήριξης είναι σχεδιασμένα στη βάση των δεδομένων που έχουμε σήμερα, όμως, η διαρκής βελτίωση των οικονομικών της χώρας, η οποία αποδείχθηκε κανόνας την τελευταία τριετία, θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερα". Τόνισε ότι "αυτό σημαίνει ότι σταδιακά την επόμενη τετραετία θα αποκαταστήσουμε τις μεγάλες πληγές και τις απώλειες τόσο των συνταξιούχων όσο όμως και των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα".

"Κουμάντο στο πορτοφόλι μας θα κάνουμε οι Έλληνες, εσείς κουμάντο στο δικό σας πορτοφόλι και πρωθυπουργούς θα εκλέγει μόνο ο λαός, ούτε η τροίκα, ούτε οι δημοσκόποι", είπε απευθυνόμενος στους πολιτικούς αντιπάλους του ("φωτογραφίζοντας" τη ΝΔ) και τον κ. Βέμπερ.

Να εγγυηθούν όλοι με την ψήφο τους την Κυριακή τις θυσίες του ελληνικού λαού, όσα πετύχαμε μαζί

Επιτιθέμενος στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι το μόνο που εγγυώνται είναι "το ασφαλιστικό Πινοσέτ, την 7ημερη εργασία, την επιστροφή στο 1 προς 5 στο δημόσιο και τη φορολογία 9% από το πρώτο ευρώ για τους αγρότες".

Κάλεσε όλους να εγγυηθούν με την ψήφο τους την Κυριακή τις θυσίες του ελληνικού λαού, "όσα πετύχαμε μαζί". Ειδικότερα, κάλεσε τους συνταξιούχους να εγγυηθούν τη 13η σύνταξη τους αλλά και την αύξηση στην εθνική τους σύνταξη που θα έρθει τα επόμενα χρόνια αν συνεχιστεί αυτή η πορεία. Κάλεσε τους αγρότες να εγγυηθούν το αφορολόγητο και τη μείωση των εισφορών τους, τους έμπορους και καταστηματάρχες να εγγυηθούν τη μείωση του ΦΠΑ, τους εργαζόμενους να εγγυηθούν το 8ωρο, την ασφάλιση τους, τα δικαιώματα τους, τα επιδόματα που αντιστοιχούν στην εργασία τους και, τέλος, τους νέους και νέες να εγγυηθούν την αξία των πτυχίων τους, για το μισθό τους, για την προοπτική να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν

Επεκτείνεται και στην Κρήτη ο θεσμός του μεταφορικού ισοδύναμου

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης για το Ηράκλειο αυτή την τετραετία. Μίλησε μεταξύ άλλων για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων έργων από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους στο Νομό κατά σχεδόν 130 εκατομμύρια. Αναφέρθηκε στις υποδομές (ολοκλήρωση του δρόμου Ηράκλειο-Μοίρες, του Φράγματος Αποσελέμη, ψήφιση της σύμβασης για το νέο Αεροδρόμιο του Καστελλίου, βελτιωτικά έργα στο Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», προχωρούν τα έργα για τον Βόρειο Οδικό 'Αξονα Κρήτης). Προχθές, είπε, υπογράφηκε η ένταξη του έργου βελτίωσης του οδικού άξονα Ηρακλείου Ανωγείων στο ΠΔΕ, ύψους 5 εκατομμυρίων.

Αναφέρθηκε στην ενέργεια και τον ρόλο του νησιού επισημαίνοντας την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσο και σε δεύτερη φάση τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, την προώθηση της κατασκευής του αγωγού EastMed, προστασία του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Υγεία:

-Διάθεση 10,5 εκατομμύρια ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) την τριετία 2016-2019

- Στο Βενιζέλειο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 η κατασκευή της νέας πτέρυγάς του, μικτής επιφάνειας 6.500 τ.μ. και δυναμικότητας 80 κλινών, που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2020, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 12,7 εκατομμύρια ευρώ.

- Στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον νομό Ηρακλείου λειτουργούν 7 ΤΟΜΥ, συστάθηκε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αρχανών και είναι υπό σύσταση τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία στο Κοκκίνη Χάνι και στα Μάλλια.

Μιλώντας για την Παιδεία, επισήμανε ότι χθες εγκαινιάστηκε στην Κρήτη τον τρίτο πανεπιστήμιο στην Κρήτη, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με το οποίο "για πρώτη φορά ο νομός Λασιθίου αναδύεται στον χάρτη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όταν για δεκαετίες είχε αγνοηθεί". Επισήμανε ότι επίσης το Διυπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε προχθές την οικοδόμηση δύο νέων φοιτητικών εστιών, μία στο Ρέθυμνο για 2000 κλίνες, και μία στο Ηράκλειο με 1000, μαζί και με την αποπεράτωση του μεγάλου αμφιθεάτρου στο Ρέθυμνο.

Τόνισε ότι ο θεσμός του μεταφορικού ισοδύναμου επεκτείνεται και στην Κρήτη. από τον Απρίλιο νομοθετήσαμε πως στους τομείς που αφορούν για παράδειγμα, τα τρόφιμα, τις πρώτες ύλες της βιομηχανίας και του εμπορίου, οι επιχειρήσεις του νησιού θα μπορούν από 1η Ιουλίου να λαμβάνουν τη δημόσια χρηματοδότηση που προβλέπει ο θεσμός.

 5 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, πλήθος, γάμος και υπαίθριες δραστηριότητες

Την Κυριακή κρίνεται το σχέδιο με το οποίο θα οδηγηθεί η χώρα την επόμενη δεκαετία. "Σχέδιο των πολλών ή σχέδιο των λίγων"

Κάποιοι καιροφυλακτούν στην Ευρώπη να δουν το αποτελέσματα της κάλπης την Κυριακή για να μας πουν ότι δεν έχουμε τη λαϊκή νομιμοποίηση να προχωρήσουμε σε αυτό το σχέδιο, είπε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτό που κρίνεται είναι το σχέδιο με το οποίο θα οδηγηθεί η χώρα την επόμενη δεκαετία. "Σχέδιο των πολλών ή σχέδιο των λίγων", σημείωσε.,

"Το 1-0 το ξεπεράσαμε, με τη σημερινή συγκέντρωση πάμε για 2-0, για 3-0", σχολίασε ο πρωθυπουργός (σ.σ. αναφερόμενος στο "σκορ" της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Μητσοτάκη).

"Όταν εμείς μιλάμε για πολλούς εννοούμε τη συντριπτική πλειοψηφία, όταν αυτοί θέλουν να ευνοήσουν κάποιους λίγους, έχουν στο μυαλό τους αυτούς που κινούν τα νήματα, τους ολιγάρχες, τους διαπλεκόμενους, τους διεφθαρμένους, αυτούς που βγάζαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό με οφ σορ και δεν πλήρωσαν δεκάρα στα χρόνια της κρίσης, αυτούς που αγοράζουν ΜΜΕ και ποδοσφαιρικές ομάδες για να ορίζουν το μέλλον του τόπου μας", είπε. Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι "όσο φτάνει η ώρα της κάλπης, τόσο τους πιάνει πανικός και θα πέσουν μέσα στην παγίδα που έστησαν για εμάς" και πως "αυτοί που το βράδυ της Κυριακής θα πρέπει να εξηγήσουν στον λαό τι άλλαξε, δεν θα είμαστε εμείς".

 21 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Το βράδυ των εκλογών η Κρήτη πρέπει να κρίνει το αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικράτειας και κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους

Ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε και σε "συντηρητικούς πολίτες". Τους κάλεσε να δουν κατάματα την αλήθεια και να αναρωτηθούν τι θα κερδίσουν εκείνοι αν την Κυριακή το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση και στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας δεν πάρει την έγκριση του ελληνικού λαού, "θα χάσουν τις συντάξεις τους και θα γυρίσουν στην ίδια αγωνία", είπε και κάλεσε όλους να γνωρίζουν ότι η 13η σύνταξη τους βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο την Κυριακή στα χέρια τους, όπως και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου τους και της αγοραστικής δύναμής τους.

Παράλληλα κάλεσε τα χιλιάδες νέα παιδιά 17-21 ετών που για πρώτη φορά θα βρεθούν στην κάλπη, να θυμηθούν ότι οι αντίπαλοι του έλεγαν ότι ψήφος στα 17 δίνεται μόνο σε καθεστώτα, για να σημειώσει ότι αυτοί φοβούνται τη νέα γενιά. "Ελάτε μαζικά στην κάλπη και δώστε προοπτική και χρώμα στα όνειρα σας, να καταδικάσετε την Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά, γιατί σ' αυτόν τον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία και είπε όχι στον ναζί κατακτητή δεν μπορεί να στεριώσει ακροδεξιά και φασισμός", σημείωσε.

"Το βράδυ των εκλογών η Κρήτη πρέπει να κρίνει το αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικράτειας, όπως έκανε πάντα στους μεγάλους και κρίσιμους αγώνες για τη δημοκρατική παράταξη", υπογράμμισε. "Εσείς είστε η δύναμη μας", τόνισε και κλείνοντας την ομιλία του σχολίασε ότι "την Κυριακή κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους".

 ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος, γήπεδο μπάσκετ και υπαίθριες δραστηριότητες

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στο Ηράκλειο:

Πολίτες του Ηρακλείου, δημοκρατικέ λαέ της Κρήτης, η σημερινή σου συγκλονιστική παρουσία, στην κεντρική πλατεία εδώ στο Ηράκλειο, είναι μια παρουσία βγαλμένη από άλλες δεκαετίες. Αυτή η συγκέντρωση, δεν είναι συγκέντρωση του σήμερα, είναι συγκέντρωση που θυμίζει τη δεκαετία του 1980 και είναι μήνυμα, είναι προσκλητήριο νίκης. Δεν είναι απλά η προεκλογική μας συγκέντρωση για τις ευρωεκλογές.
Σήμερα, ο δημοκρατικός λαός της Κρήτης και του Ηρακλείου, δίνει ξανά ραντεβού με την ιστορία, όπως έδινε πάντα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές για το μέλλον της πατρίδας μας. Ο δημοκρατικός λαός της Κρήτης ήταν αυτός που βγήκε μπροστά σε όλες τις δύσκολες στιγμές και κύλησε τον τροχό της προόδου για την πατρίδα μας. Από τα χρόνια του Ελ. Βενιζέλου, τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και της Αντίστασης, τα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών και αργότερα, τη δεκαετία του 70, του 80, της μεγάλης αλλαγής. Το 2015 έδωσε το μήνυμα της ανατροπής και σήμερα εσείς εδώ δίνετε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, στα σκοτεινά χρόνια του μνημονίου και του ΔΝΤ.
Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γι’ αυτή τη μεγάλη, τη συγκλονιστική συγκέντρωση σήμερα. Μια συγκέντρωση που φανερώνει ότι βιάστηκαν κάποιοι να κρίνουν το αποτέλεσμα και αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Βιάστηκαν κάποιοι να λογαριάσουν χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο ελληνικός λαός και μόνο αυτός.
Δεν πέρασαν 20 μέρες από τότε που ξεκίνησα αυτή τη μεγάλη πορεία προς τον λαό, τη μεγάλη καμπάνια των ευρωπαϊκών εκλογών. Και τη ξεκίνησα από εδώ, από το Νομό Ηρακλείου, από το Γουδέτσι. Σε 20 μέρες άλλαξαν τα πάντα σχεδόν στη πατρίδα μας. Το κλίμα άλλαξε. Αναποδογύρισε το κλίμα και τώρα, όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε, παίρνουμε μηνύματα νίκης, όπως τώρα από εσάς, εδώ, στο Ηράκλειο, έτσι και σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Μήνυμα νίκης για την επόμενη μέρα του ελληνικού λαού που έχει δικαίωμα στην ελπίδα και στην αξιοπρέπεια.  
Πολίτες του Ηρακλείου, πριν τέσσερα χρόνια ήσασταν πάλι εσείς που μας δώσατε την εντολή αλλά και τη βαριά ευθύνη να πάρουμε το τιμόνι της χώρας, στις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου. Και από την πρώτη στιγμή, δώσαμε όρκο μάχης για να τιμήσουμε την εντολή σας. Να κάνουμε το παν για να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια. Να ματώσουμε αλλά να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας και να υπερασπιστούμε με όλες μας τα δυνάμεις τους πιο αδύναμους.
Και σήμερα μπορώ να σας κοιτώ στα μάτια και να σας πω ότι ναι, χάρη στη δική σας στήριξη και εμπιστοσύνη, τα καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να βγάλουμε τη χώρα σε ξέφωτο, για να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον μας με περισσότερη αισιοδοξία.
Ο δρόμος που διαβήκαμε για να φτάσουμε ως εδώ δεν ήταν δρόμος σπαρμένος με ροδοπέταλα. Δεν ήταν εύκολος δρόμος, ούτε και η κατάληξη δεδομένη. Κάποιοι ήθελαν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για χρόνια βαθιά μέσα στη χαράδρα, με το κεφάλι σκυφτό.
Τα βάλαμε με θεριά ανήμερα. Με την ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία, αλλά και με την εγχώρια ολιγαρχία. Ήθελαν να χτυπήσουν εμάς παραδειγματικά, για να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό που σήκωσε κεφάλι. Δώσαμε σκληρές μάχες αναγκαστήκαμε να κάνουμε το καλοκαίρι του 2015 ένα βήμα πίσω, για να μπορέσουμε να κάνουμε σήμερα όλοι μαζί πολλά βήματα μπροστά για τον τόπο. Για να μπορούμε να σχεδιάζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.
Κάναμε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό, αλλά ποτέ δεν έφυγε από το μυαλό μας ο στόχος μας,  που ήταν να βγάλουμε από το λαιμό της χώρας και του λαού τη θηλιά των μνημονίων. Μας εμπιστευτήκατε. Και ποτέ δε ξεχάσαμε, ποτέ μα ποτέ, ποιοι μας έφεραν σε θέσεις διακυβέρνησης και ποιών τα συμφέροντα εκπροσωπούμε, για ποιους πρέπει να ματώνουμε, για ποιους να αγωνιζόμαστε, για ποιους να σχεδιάζουμε ένα καλύτερο μέλλον. Και κάθε μέρα που πέρασε από το Σεπτέμβρη του 2015, η μοναδική μας έγνοια ήταν να τιμήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη. Να στηρίξουμε τον κόσμο που υπέφερε. Να στήσουμε το κοινωνικό κράτος ξανά στα πόδια του. Να κόψουμε επιτέλους αυτό το πάρτι της διαφθοράς, τις μίζες, τις ρεμούλες, τη διαπλοκή, και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας καλύτερης πορείας και για την οικονομία και για την κοινωνία.
Και η Ελλάδα βγήκε, τον Αύγουστο του 2018, από τα μνημόνια, και σήμερα είναι μια χώρα ελεύθερη και κυρίαρχη να αποφασίζει η ίδια τις τύχες της. Το ΔΝΤ, οι τεχνοκράτες, οι εκβιασμοί τους και τα καταστροφικά σχέδιά τους, δεν είναι πια εδώ. Αλλά το πιο σημαντικό, πολίτες του Ηρακλείου, είναι ότι αυτό το καταφέραμε, ενώ παράλληλα δώσαμε σκληρές  μάχες για τους πολλούς. Και κερδίσαμε μικρές αλλά σημαντικές μάχες για τους πολλούς. Μάχες που τότε φαίνονταν χαμένες. Και το μεγαλύτερο κατόρθωμα για μένα είναι ότι αυτές οι μάχες κερδήθηκαν μέσα σε καθεστώς σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, μέσα σε καθεστώς επιτήρησης από τους δανειστές, μέσα σε καθεστώς πρωτοφανούς δυσκολίας για μια κυβέρνηση στον τόπο μας.
Κερδίσαμε μάχες απέναντι στους δανειστές, όταν το 2015, θυμηθείτε, παραλάβαμε άδεια ταμεία και καταστάσεις χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, σε ένα σχέδιο που είχαν στήσει ο προηγούμενοι κυβερνώντες για να φτιάξουν τη λεγόμενη αριστερή παρένθεση, αλλά μέσα σε αυτές τις συνθήκες εμείς βρήκαμε τον τρόπο να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στον τόπο μας, ώστε να σταματήσουμε να βλέπουμε πια αυτές τις σκηνές, όπου άνθρωποι απελπισμένοι έψαχναν για ένα πιάτο φαΐ στους κάδους των απορριμμάτων, και χιλιάδες συμπολίτες μας να είναι στα συσσίτια της Εκκλησίας.
Και ταυτόχρονα, ήμασταν εμείς αυτοί που το 2016, σε δύσκολες συνθήκες και με σύγκρουση με τους δανειστές μας τότε, καταφέραμε να δώσουμε δωρεάν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας που μέχρι τότε δεν είχαν δωρεάν πρόσβαση. Ήμασταν εμείς αυτοί που καταφέραμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα σχολεία να λειτουργήσουν και πάλι κανονικά με επάρκεια σε βιβλία και καθηγητές. Όταν βέβαια βρεθήκαμε σε φαινόμενα πλήρους αποδιοργάνωσης του κράτους. Ήμασταν εμείς αυτοί που καταφέραμε, όταν τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν, να φέρουμε πλεονάσματα, να πιάσουμε τους στόχους, και κάθε χρόνο, στο τέλος του χρόνου, να αποδίδουμε την υπεραπόδοση της οικονομίας στους πιο αδύναμους, σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Ήμασταν εμείς αυτοί που καταφέραμε να κάναμε 19000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία. Να τα μετατρέψουμε επίσης από ελλειμματικά σε πλεονασματικά. Ήμασταν εμείς αυτοί που τετραπλασιάσαμε τους πόρους για την Κοινωνική Πρόνοια και τη στήριξη των αδυνάμων και ήμασταν εμείς αυτοί που ακυρώσαμε τα μοχθηρά σχέδια του ΔΝΤ για την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019.
Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες επιτυχίες, γιατί ήταν μέσα στο καθεστώς του μνημονίου και της σκληρής επιτήρησης. Και κάθε μας μικρή νίκη σαν αυτές, κάθε μας νίκη απέναντι στους δανειστές, που έδινε ανάσα στους πολλούς, μα, έκανε να πιστεύουμε ότι πράξαμε σωστά που μείναμε εδώ, χάρη στη δική σας στήριξη και εμπιστοσύνη, μείναμε εδώ να δώσουμε τη μάχη, μείναμε εδώ να παλέψουμε, δεν το βάλαμε στα πόδια, δεν επιστρέψαμε τη διακυβέρνηση του τόπου σ’ αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα, για να συνεχίσουν το καταστροφικό έργο τους.
Η Αριστερά, κατά τη δική μας κρίση, πολίτες του Ηρακλείου, είναι για να δίνει μάχες στα δύσκολα, είναι για να μπαίνει στη φωτιά και να πετυχαίνει νίκες για την καθημερινότητα των ανθρώπων σε δύσκολες συνθήκες. Γι’  αυτό και η Αριστερά η δική μας, που δεν δείλιασε να μπει στη μάχη και να αναλάβει ευθύνες όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερε να γίνει ένα με τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο που έδωσε πνοή στις μεγάλες μάχες της δημοκρατικής παράταξης στο τόπο μας. Με τον κόσμο που στήριξε την αλλαγή το 1981. Με τον κόσμο που δε μπόρεσε να χωνέψει και να ακολουθήσει τη συντηρητική στροφή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αργότερα. Με τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες δηλαδή, όλους εσάς, που δε μπορούν να γίνουν παρακολούθημα και δεκανίκι της δεξιάς, και μάλιστα της ακραίας δεξιάς του κ. Μητσοτάκη.
Και γι’ αυτό σήμερα συναντιόμαστε όλοι μαζί στην Προοδευτική Συμμαχία και δίνουμε το παρών. Και γι’ αυτό σήμερα, εδώ στο Ηράκλειο, αυτό που βλέπω μπροστά μου, δεν είναι μόνο μια προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Σήμερα στο Ηράκλειο, εδώ στην κεντρική πλατεία, είναι ένα μεγάλο δημοκρατικό προσκλητήριο, το προσκλητήριο της δημοκρατικής παράταξης. Και είναι προσκλητήριο μιας νέας μεγάλης νίκης. Μιας νέας μεγάλης νίκης του λαού μας. Για να οικοδομήσουμε μαζί την Ελλάδα των πολλών και να βάλουμε στο περιθώριο της ιστορίας την Ελλάδα της συντήρησης, την Ελλάδα της ολιγαρχίας, και όλους εκείνους που επιθυμούν να μας γυρίσουν πίσω στα σκοτάδια των μνημονίων.
Δημοκρατικοί πολίτες της Κρήτης και του Ηρακλείου, τον Αύγουστο του 2018 υπήρξε μια μεγάλη και ιστορική τομή στον τόπο. Από τον Αύγουστο του 2018 με την έξοδο από τα μνημόνια, μπορούμε πια να σχεδιάζουμε χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Έχουμε στόχους συμφωνημένους, βεβαίως, μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και μέσα στο πλαίσιο των δυσκολιών της οικονομίας, γιατί, μην ξεχνάτε ότι παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη, αλλά μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε, οι κυβερνήσεις δηλαδή που ο κυρίαρχος λαός εκλέγει, να αποφασίζουν τα μέσα για να πιάνουν τους στόχους. Και να αποφασίζουν να μοιράζουν, αν θέλουν και αν μπορούν, με δικαιοσύνη τα βάρη και τις ελαφρύνσεις. Εμείς μοιράσαμε τα όποια βάρη με δικαιοσύνη και ήρθε η ώρα και τις δυνατότητες που δίνει η ανάπτυξη της οικονομίας μας, να τις μοιράσουμε με δικαιοσύνη, σε αυτούς που έβαλαν πλάτη για να βγει η χώρα σε ξέφωτο.
Και μέσα σε λίγους μόνο μήνες ο λαός μας έχει δει τη διαφορά. Από την επόμενη μέρα επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την δυνατότητα δηλαδή, ο εργαζόμενος να μπορεί να έχει ελπίδα, να διεκδικεί, να αγωνίζεται να πετύχει καλύτερες συνθήκες δουλειάς, πράγμα που είχαν καταργήσει με έναν νόμο σε μια νύχτα οι προηγούμενες κυβερνήσεις.   Παράλληλα, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και καταργήσαμε τη ρατσιστική διάταξη του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους. Καταργήσαμε τη περικοπή στις συντάξεις, αλλά όχι μόνο αυτό. Από 1/1/2019 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, βλέπουν αυξήσεις. Μικρές αλλά που σταδιακά θα φτάσουν, σε βάθος 3ετίας, τα 100 ευρώ.
Επαναφέραμε την αναλογία 1-1 από 1-5 που ήταν για προσλήψεις και αποχωρήσεις στον Δημόσιο τομέα και έτσι μπορούμε να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία μας και τα σχολειά μας, να κάνουμε προσλήψεις. Στην υγεία δρομολογήσαμε ήδη 19.000 προσλήψεις προσωπικού και έχουμε σχέδιο για άλλες 10.000 στα επόμενα 4 χρόνια.

Στην Παιδεία προχωράμε στη σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου 15.000 μόνιμων προσλήψεων για να καλύψουμε τα μεγάλα κενά, ενώ από το Σεπτέμβρη έρχονται 4.500 δάσκαλοι και καθηγητές στην Ειδική Αγωγή. Γιατί κανένα παιδί στον τόπο μας δεν έχει λιγότερα δικαιώματα, κανένα δεν είναι παιδί κατώτερου θεού.

Στην Πρόνοια, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό στα 3 δις από τα 700 εκατομμύρια που βρήκαμε, και έτσι μπορούμε να δίνουμε, σήμερα, να ενισχύουμε με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, πάνω από 600.000 συμπολίτες μας. Και γι’ αυτό βλέπετε αυτή την θερμή υποστήριξη της κοινότητας των Ρομά συμπολιτών μας σε κάθε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Και ας μας κατηγορούν οι ρατσιστές αντίπαλοί μας, εμείς χαιρόμαστε που τους βλέπουμε εδώ, χαιρόμαστε που είναι μαζί μας, χαιρόμαστε να είναι ενταγμένοι μέσα στο κοινωνικό σύνολο με δικαιώματα και διεκδικήσεις.

Και προχωρήσαμε, επίσης, και στο επίδομα ενοικίου για 240.000 νοικοκυριά. Επίδομα ενοικίου που δίνει τη δυνατότητα κυρίως σε νέους ανθρώπους, που θέλουν να κάνουν οικογένεια και έχουν οικονομικές δυσκολίες, να έχουν ένα στήριγμα, για να φύγουν οι 30ρηδες από το παιδικό τους δωμάτιο, για να μπορέσουν τα νέα ζευγάρια να φτιάξουν τη ζωή τους, να έχουν ένα μέλλον με προοπτική.

Όλα αυτά, όμως, φίλες και φίλοι, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι τα θεωρούν ψίχουλα και ανακύκλωση της φτώχειας. Γιατί; Γιατί, δεν μπορούν να καταλάβουν αυτοί πόσο σημαντικό είναι για μία οικογένεια να παίρνει 200 ευρώ επίδομα ενοικίου, γιατί γι’ αυτούς το 200άρικο είναι το πουρμπουάρ που αφήνουν στα ακριβά εστιατόρια που πηγαίνουν τα βράδια. Δεν μπορούν να νιώσουν τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, αυτών που εμείς ονομάζουμε «Ελλάδα των Πολλών».

Αλλά, δεν στηρίξαμε μόνο τους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους στα χρόνια της κρίσης. Προχωρήσαμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους σε ελαφρύνσεις, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 13% που ψηφίσαμε τον Σεπτέμβρη, με τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 1% κάθε χρόνο, με την ένταξη για πρώτη φορά των επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με  τη ρύθμιση τώρα των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο. Τόσο για οφειλές στην εφορία, όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, δίνουμε ανάσα στη μεσαία τάξη που κατακρεούργησε, λεηλάτησε το καθεστώς των μνημονίων την πενταετία 10-15.

Αλλά κυρίως προστατεύσαμε και το εισόδημα του αγρότη και της αγρότισσας, του αγροτικού κόσμου, με την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, με το αφορολόγητο που πιάνει το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού κόσμου, με τη δημιουργία ακατάσχετου ως 7.500 ευρώ, με το αφορολόγητο των επιδοτήσεων ως 12000 στο πρώτο πυλώνα και πλήρες στο δεύτερο.

Όλα αυτά τα κάναμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Γι’ αυτό και θέλω, φίλες και φίλοι, να σας πω, ότι έχω πλήρη επίγνωση. Έχω πλήρη επίγνωση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή σε μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας. Αυτό που ονομάζουμε ευημερία των αριθμών, δεν έγινε αυτόματα και ευημερία της καθημερινότητας όλων των πολιτών, παρά τις μεγάλες μάχες που δώσαμε, και τις μεγάλες νίκες και ανάσες που πετύχαμε και δώσαμε σε μεγάλες μερίδες του πληθυσμού. Έχω πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί και πολλές που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους. Γι’ αυτό και είμαι αποφασισμένος, είμαστε αποφασισμένοι, από εδώ και μπρος να κάνουμε ακόμα περισσότερα γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Από εδώ και μπρος να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και τη μάχη μας, ώστε να γίνει αισθητή στους πολλούς η αλλαγή η μεγάλη, η έξοδος από τα μνημόνια, το τέλος της κρίσης για τη χώρα μας.

Γι’ αυτό και όποτε μας δόθηκε η δυνατότητα, αναδιανείμαμε όσα είχαμε στη δυνατότητά μας, με ασφάλεια για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας στους πολλούς, στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη. Και αυτό κάναμε και τώρα, προς μεγάλη θλίψη των πολιτικών μας αντιπάλων, μόλις διαπιστώθηκε και η ευχέρεια για το 2019, χάρη στην θετική απόδοση της οικονομίας.

Και δώσαμε την 13η σύνταξη, 830 εκατ. ευρώ σε 2,5 εκατ. συμπολίτες μας. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση, τον ΦΠΑ στην ενέργεια, τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, συνολικά 1,2 δις ευρώ. Και αυτά είναι μόνιμα μέτρα, δεν είναι παροχές και δωράκια προεκλογικά, όπως μας λένε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Είναι μόνιμα μέτρα, που θα μείνουν και το 2020 και το 2021 και όλα τα επόμενα χρόνια, και θα διευρυνθούν, όσο η οικονομία μας πηγαίνει καλύτερα. Γι’ αυτό και ανακοινώσαμε, χάρη στις θυσίες του ελληνικού  λαού, καταφέραμε να συσσωρεύσουμε ρευστότητα ενώ παραλάβαμε άδεια ταμεία το 2015. Και αυτή την ρευστότητα δεν την σπαταλάμε προεκλογικά, αλλά την βάζουμε υποθήκη για να μπορεί η ελληνική οικονομία το ’20, το ’21 και το ’22, με λιγότερα μέτρα και λιγότερα βάρη στη μεσαία τάξη και στους πολλούς, λιγότερους φόρους, να μπορεί να αναπτύσσεται καλύτερα. Και καταθέσαμε 5,5 δις ευρώ σε έναν ειδικό λογαριασμό, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε κατά 1% τα πλεονάσματα από το ’20 και μετά.

Και θέλω σήμερα, ενώπιών σας, φίλες και φίλοι, να σας διαβεβαιώσω, τα μέτρα αυτά, μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας θα εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο. Γιατί τα μέτρα αυτά είναι σχεδιασμένα στη βάση των δυνατοτήτων που έχουμε σήμερα.  Όμως, η διαρκής βελτίωση των οικονομικών της χώρας, η οποία απεδείχθη ότι ήταν κανόνας τα τελευταία τρία χρόνια, θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερα. Και αυτό σημαίνει ότι σταδιακά, την επόμενη τετραετία, πρώτα ο λαός να μας δώσει την εντολή του, θα αποκαταστήσουμε τις μεγάλες πληγές και τις απώλειες τόσο των συνταξιούχων, όσο όμως και των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Και το κυριότερο, όμως, το σχέδιό μας, ο μεγάλος μας εθνικός στόχος,  να συνεχίζουμε τη μείωση της ανεργίας. 10-14, Ν.Δ. συγκυβερνώντας και με το ΚΙΝ.ΑΛ., το πρώην ΠΑΣΟΚ, έφεραν 1 εκ άνεργους στον τόπο μας. Φτάσανε την ανεργία στο 28%.  Από το ’15 έως σήμερα, εμείς δημιουργήσαμε 380.000 νέες θέσεις εργασίας και μειώσαμε 9 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία. Στόχος μας και στόχος εθνικός την επόμενη τετραετία να φέρουμε άλλο τόσο μείωση της ανεργίας, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει μια κανονική χώρα.  Αυτό είναι το σχέδιό μας, πολίτες του Ηρακλείου. Και ας ανοίξουν και οι ουρανοί. Ναι, αυτό είναι το σχέδιό μας και θα το πετύχουμε. Θα το πετύχουμε βρέξει χιονίσει.

Να εξηγήσουμε και στους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά και στους δανειστές μας, στους φίλους των πολιτικών μας αντιπάλων, που όταν αναγγείλαμε αυτά τα μέτρα έσπευσε ο κ. Βέμπερ να μας πει ότι πληρώνουμε με λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων, να τους πούμε ένα πράγμα: από εδώ και στο εξής, κουμάντο στο πορτοφόλι μας θα κάνουμε εμείς. Θα κάνουμε οι Έλληνες. Εσείς, κουμάντο στο δικό σας πορτοφόλι. Και να ξέρετε, πρωθυπουργούς θα εκλέγει ο ελληνικός λαός και μόνον αυτός. Ούτε η τρόικα, ούτε οι δημοσκόποι.

Όμως, πολίτες του Ηρακλείου, δημοκρατικέ λαέ της Κρήτης, αν αυτό είναι το δικό μας σχέδιο, το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων ποιο είναι; Έχετε καταλάβει ποιο είναι; Πιστεύω ότι έχει καταλάβει μέχρι και ο τελευταίος πολίτης ποιο είναι το σχέδιό τους. Όταν είπαμε 13η σύνταξη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι λαϊκισμός και ανέφικτο και δεν εγγυήθηκε για τη διατήρησή της. Και δεν είναι μόνον αυτό. Δεν είναι ότι είπε δεν εγγυόμαστε τη σύνταξη, αλλά είπε και δεν εγγυόμαστε το 8ωρο και δεν εγγυόμαστε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές περιουσίες. Και δεν εγγυόμαστε καμία μόνιμη θέση εργασίας στην Υγεία και την Παιδεία. Τι ακριβώς, όμως εγγυώνται; Το μόνο που εγγυώνται για ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, που θα οδηγήσει σε νέες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Το μόνο που εγγυώνται είναι για 7ημερη εργασία, για επιστροφή του 1 προς 5 σε προσλήψεις - αποχωρήσεις στο δημόσιο και Φορολογία 9% από το πρώτο ευρώ για τους αγρότες.

Γι’ αυτό, πολίτες του Ηρακλείου, εγώ θέλω σήμερα να καλέσω εσάς, εσείς να εγγυηθείτε, με την ψήφο σας την Κυριακή, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, εσείς να εγγυηθείτε τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού, τις θυσίες του ελληνικού λαού, όσα πετύχαμε μαζί και να υπερασπιστείτε τις δικές σας νίκες. Και θέλω σήμερα να απευθυνθώ σε κάθε συνταξιούχο, σε κάθε απόμαχο…. Την Κυριακή τα βεγγαλικά, σήμερα δίνουμε βεγγαλικά με την παρουσία σας εδώ. Την Κυριακή το βράδυ θα γιορτάσουμε πάλι μαζί, όπως σε κάθε μεγάλη νίκη δημοκρατίας στο Ηράκλειο. Θα γιορτάσουμε τη μεγάλη νίκη της προοδευτικής παράταξης του τόπου μας.

Θέλω, όμως, να απευθυνθώ σε κάθε συνταξιούχο και να του πω, εσείς απόμαχοι της βιοπάλης είστε αυτοί που οφείλετε, πρέπει και μπορείτε να εγγυηθείτε τη 13η σύνταξη, αλλά και την αύξηση στην εθνική σας σύνταξη. Τις αυξήσεις που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια, αν συνεχίσει αυτή η πορεία. Εσείς, αγρότες, πρέπει να εγγυηθείτε το αφορολόγητο και τη μείωση των εισφορών σας. Εσείς, έμποροι και καταστηματάρχες, πρέπει να  εγγυηθείτε τη μείωση του ΦΠΑ. Εσείς, εργαζόμενοι, πρέπει να εγγυηθείτε το 8ωρο, την ασφάλισή σας, τα δικαιώματά σας, τα επιδόματα που αντιστοιχούν στην εργασία σας.

Και ιδιαίτερα απευθυνόμενος στις νέες και στους νέους, να τους πω, εσείς είστε αυτοί που την Κυριακή καλείστε με την ψήφο σας, να εγγυηθείτε την αξία των πτυχίων σας, για το μισθό σας, για την προοπτική να ζήσετε και να δημιουργήσετε στον τόπο σας, να μην φύγετε μετανάστες στο εξωτερικό. Γιατί τίποτα δεν μας χαρίζεται, αλλά όλα κατακτώνται μέσα από αγώνες.

Και επιτρέψτε, μου σε αυτό το σημείο, να πω και δυο λόγια για το τι θα κληθεί να εγγυηθεί ο λαός της Κρήτης την ερχόμενη Κυριακή στην κάλπη. Γιατί αυτά τα τέσσερα χρόνια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, έγινε σημαντικό έργο για την Κρήτη.

Την τετραετία 2015-2019 αυξήσαμε τις χρηματοδοτήσεις έργων από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους στο Νομό του Ηρακλείου κατά σχεδόν 130 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Δίνουμε 328 εκατ.  για το Ηράκλειο, έναντι την τετραετία 2010-2014. Και συνολικά, για τη  Περιφέρεια της Κρήτης διπλασιάσαμε τις χρηματοδοτήσεις των έργων στην τετραετία μας, φτάνοντας τα 1,2 δις ευρώ. Γι’ αυτό και ο Περιφερειάρχης σας, ο Σταύρος Αρναουτάκης, θα βγει από την πρώτη Κυριακή και με τα τσαρούχια.

Στις υποδομές, ολοκληρώσαμε τον δρόμο Ηράκλειο-Μοίρες, ολοκληρώσαμε το Φράγμα Αποσελέμη, ψηφίσαμε τη σύμβαση για το νέο Αεροδρόμιο του Καστελλίου, κάναμε βελτιωτικά έργα στο Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζακης», προχωράμε τα έργα για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Αποφασίστηκε η κατασκευή του ΒΟΑΚ από το Καστέλλι Κισσάμου μέχρι τη Σητεία, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους κατασκευής των επιμέρους τμημάτων του, και χωρίς διόδια για τους κατοίκους της Κρήτης.

Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι προχθές υπογράψαμε την ένταξη του έργου βελτίωσης του οδικού άξονα Ηρακλείου- Ανωγείων στο ΠΔΕ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως είχα υποσχεθεί πριν 20 μέρες που επισκέφθηκα τα Ανώγεια, ένα έργο που ξέρω ότι το περιμένετε πώς και πώς, ειδικά οι πολίτες των Ανωγείων. Επίσης, το Λιμάνι του Ηρακλείου, εγκρίθηκε το master plan, όπου προβλέπονται μεταξύ άλλων μαρίνα και υδατοδρόμιο. Ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία παραχώρησης  τμήματος  της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηρακλείου -ένα αίτημα δεκαετιών του Δήμου.
Παραχωρήσαμε στο Δήμο Ηρακλείου το στρατόπεδο Μπετεινάκη, έκτασης 12 στρεμμάτων για κατασκευή σχολείου. Ενώ για τα έργα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών στην Κρήτη έχουν ήδη διατεθεί 20 εκ. ευρώ και συνολικά η χρηματοδότηση θα ξεπεράσει τα   200 εκ. ευρώ. Να μην παραλείψω να πω ότι η Κρήτη με τις ενέργειές μας στον τομέα της ενέργειας, με τον Γιώργο τον Σταθάκη, υπουργό Ενέργειας θα μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο όλης της Ανατολικής Μεσογείου. Τόσο με την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, ενώ για τη  δεύτερη διασύνδεση  Κρήτης-Αττικής  προκηρύσσεται ο διαγωνισμός και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί  ως το 2022.
Όσο όμως και με τονEastMed, το μεγαλύτερο έργο το ενεργειακό, το μεγαλύτερο έργο στρατηγικό, πνοής θα έλεγα για τη Ν.Α. Μεσόγειο, που θα περνάει και θα μεταφέρει  τις πηγές ενέργειας όλης της Νοτιοανατολικής λεκάνης  της Μεσογείου στην Κρήτη και από την Κρήτη  σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Να πω για  το τι καταφέραμε στην Κρήτη στο χώρο της υγείας, με τους δυο Κρητικούς υπουργούς Υγείας τον Ξανθό και τον Πολάκη. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) την τριετία 2016-2019 διατέθηκαν συνολικά 11 εκατομμύρια ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού. Στο Βενιζέλειο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 η κατασκευή της νέας πτέρυγάς του, μικτής επιφάνειας 6.500 τ.μ. και δυναμικότητας 80 κλινών, που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2020, με συνολικό κόστος στα 13 εκατομμύρια ευρώ. Συστάθηκε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στις Αρχάνες και  είναι υπό σύσταση τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία στο Κοκκίνη Χάνι και στα Μάλλια., ενώ έχουν ήδη ιδρυθεί και λειτουργούν 7 Τοπικές Μονάδες Υγείας ΤΟΜΥ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο νομό Ηρακλείου.
Και, τέλος, στην Παιδεία. Στην Παιδεία εγκαινιάσαμε χθες εδώ στην Κρήτη ένα νέο πανεπιστήμιο, το 3ο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Που έρχεται να προστεθεί σε ένα εξαιρετικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό οικοσύστημα με το ΙΤΕ, το Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης. Και βεβαίως με το  Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, για πρώτη φορά ο νομός Λασιθίου αναδύεται στον χάρτη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όταν για δεκαετίες είχε αγνοηθεί. 
Το  Διυπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε προχθές επίσης την οικοδόμηση δύο νέων φοιτητικών εστιών, μία στο Ρέθυμνο για 2000 κλίνες, και μία στο Ηράκλειο για 1000 κλίνες, μαζί και με την αποπεράτωση του μεγάλου αμφιθεάτρου στο Ρέθυμνο. Ενώ εμπλουτίζουμε τον ερευνητικό ιστό της Κρήτης με τη δημιουργία του Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο Ηράκλειο, το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
Και τέλος, τον μεγάλο και σημαντικό αυτό θεσμό του μεταφορικού ισοδύναμου,που θεσπίσαμε για τους νησιώτες μας σε όλη την Ελλάδα, τον επεκτείνουμε και στην Κρήτη. Από τον Απρίλιο νομοθετήσαμε πως στους τομείς που αφορούν  τα τρόφιμα, τις πρώτες ύλες της βιομηχανίας και του εμπορίου, οι επιχειρήσεις του νησιού θα μπορούν, από 1η Ιουλίου, να λαμβάνουν τη δημόσια χρηματοδότηση που προβλέπει ο νόμος.
Θα μπορούσα να μιλάω ατελείωτα για να σας λέω αυτά που κάναμε, κυρίως όμως αυτά που σχεδιάζουμε να κάνουμε για την Κρήτη.
Γιατί, πολίτες του Ηρακλείου, η πρώτη μας τετραετία ήταν μια τετραετία που κυβερνήσαμε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Η πραγματική ευκαιρία να δείξουμε το σχέδιό μας, τις ικανότητές μας, το όραμά μας, το όραμά μας για τη χώρα, για τον τόπο, για να αξιοποιήσουμε τις ανταγωνιστικές δυνατότητες κάθε τόπου ξεχωριστά, θα φανεί τώρα, που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία.
Θέλω όμως να επαναλάβω. Είναι στο δικό σας χέρι και είναι στο δικό σας χέρι γιατί καιροφυλακτούν κάποιοι στην Ευρώπη να δουν το αποτέλεσμα της κάλπης την Κυριακή και να μας πουν,  ξέρετε, δεν έχετε τη λαϊκή  νομιμοποίηση να προχωρήσετε σ’  αυτό το σχέδιο. Γι’ αυτό λοιπόν σας καλώ όλους και όλες, να μην χάσετε ούτε ένα λεπτό, ούτε μία στιγμή μέχρι την Κυριακή στην κάλπη. Μπορεί να μην κρίνεται η κυβέρνηση, αλλά κρίνεται το σχέδιο με το οποίο θα οδηγηθεί η Ελλάδα την επόμενη τετραετία.
Ή το σχέδιο αυτό θα είναι ελάφρυνσης των πολλών, ή θα είναι σχέδιο καταδίκης των πολλών προς όφελος των λίγων και εκλεκτών. Όμως το 1-0 το ξεπεράσαμε. Με τη σημερινή συγκέντρωση πάμε για 2-0.Πάμε για 3-0.Το 1-0 το μαρτυράνε μόνοι τους. Εσείς, εδώ, μαρτυράτε ακόμα μεγαλύτερη νίκη το βράδυ της Κυριακής.
Θέλω όμως πολίτες του Ηρακλείου να σας πω ότι το δικό μας σχέδιο, το σχέδιο των πολλών  είναι ένα σχέδιο που θέλει να ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Το σχέδιο που θέλει να ευνοήσει την ολιγαρχία, το σχέδιο που θέλει να ξαναγυρίσουμε πίσω στα πιο σκληρά χρόνια της λιτότητας και των μνημονιακών μέτρων, και χωρίς μνημόνια μπορεί να έχουμε μνημονιακά μέτρα, είναι ένα σχέδιο που για να περάσει , θέλει το λαό μας διχασμένο.
Μας λένε ότι εμείς, δήθεν, θέλουμε να διχάσουμε ανάμεσα στους πολλούς και στους λίγους. Δεν καταλαβαίνουν ότι όταν εμείς μιλάμε για πολλούς, εννοούμε  τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Όταν αυτοί θέλουν να ευνοήσουν κάποιους λίγους, έχουν στο μυαλό τους αυτούς που βρίσκονται πίσω από την κουρτίνα, αυτούς που κινούν τα νήματα, τους ολιγάρχες, τους διαπλεκόμενους,  τους διεφθαρμένους, αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό με οφσορ και δεν πλήρωσαν δεκάρα τα χρόνια της κρίσης. Αυτούς που αγοράζουν μέσα ενημέρωσης και ποδοσφαιρικές ομάδες για να κουνάνε το δάχτυλο, για να αποκτούν δύναμη, για να αποκτούν εξουσία και να ορίζουν το μέλλον του τόπου μας.
Και γι αυτό θέλουν να φτιάξουν αυτό το πείραμα της μεταδημοκρατίας, γι αυτό δημιούργησαν μια πλαστή εντύπωση, μια μεγάλη πολιτική απάτη, ότι ο ελληνικός λαός έχει πάρει δήθεν οριστικά διαζύγιο απ’  αυτό το μεγάλο κίνημα της ανατροπής που αναδύθηκε στις κάλπες του ΄15, ότι ο ελληνικός λαός δεν θα ξαναεμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα που βλέπουν να έρχεται η ώρα της κρίσης, να έρχεται η ώρα της κάλπης τους πιάνει πανικός και θα πέσουν μέσα στην παγίδα που οι ίδιοι έστησαν για να ρίξουν εμάς, αλλά θα πέσουν μέσα οι ίδιοι.
Γιατί αυτοί που το βράδυ της Κυριακής θα πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι άλλαξε, δεν θα είμαστε εμείς. Γιατί εμείς ξέρουμε ότι τίποτε δεν άλλαξε, ότι πάντοτε μαζί πορευόμαστε, ότι πάντοτε εσάς είχαμε στο μυαλό μας, για σας δουλεύαμε, για σας αγωνιούσαμε, για τους πολλούς αγωνιούσαμε. Κι εσείς ποτέ δεν χάσατε την εμπιστοσύνη σας στις προσπάθειές μας.
Προσπάθησαν να διχάσουν τον λαό μας και στα κρίσιμα εθνικά θέματα, όταν θα έπρεπε να είναι όλοι  οι Έλληνες μαζί για να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα, ήθελαν να μας χωρίσουν σε δήθεν εθνικόφρονες και δήθεν προδότες. Προσπάθησαν να μας διχάσουν και συνεχίζουν να προσπαθούν. Όμως, την απάντηση τη δίνουμε λέγοντας, η Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα της μεγάλης, της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας. Σ’  αυτήν ανήκουν οι εργάτες, οι αγρότες, οι άνθρωποι του μόχθου, αλλά ανήκουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ανήκουν και οι αυτοαπασχολούμενοι, ανήκουν και οι επιχειρηματίες που υγιώς πορεύονται και προσπαθούν, αγωνιούν να χτίσουν ένα καλύτερο αύριο. Δεν πορεύονται μαζί μας όμως στην Ελλάδα των πολλών αυτοί που με δόλο προσπαθούν να κλέψουν από τον ιδρώτα των πολλών. Αυτοί που με δόλο προσπαθούν να κερδίσουν από το δημόσιο πλούτο. Αυτοί που τα χρόνια της κρίσης έπαιρναν μίζες για τις μεγάλες προμήθειες των έργων, έπαιρναν μίζες από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αυτοί οι οποίοι έστησαν το πάρτι στο χώρο της δημόσιας υγείας, ναι, με αυτούς δεν θα πορευτούμε μαζί. Αλλά αυτοί είναι μια ισχνή μειοψηφία που ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να τους απομονώσει.
Γι αυτό εδώ, σήμερα, απευθύνομαι φυσικά στον δημοκρατικό λαό και της Κρήτης και της πατρίδας μας, που ήταν και θα είναι πάντα η μεγάλη πλειοψηφία. Αλλά απευθύνομαι και σε συντηρητικούς πολίτες, και τους λέω να κοιτάξουν την αλήθεια κατάματα και να δουν. Τι θα κερδίσουν αυτοί αν την Κυριακή το σχέδιό μας, το σχέδιο για ελαφρύνσεις και για στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας δεν πάρει την έγκριση του ελληνικού λαού; Θα χάσουν τις συντάξεις τους, θα χάσουν την ανάσα και προοπτική ελάφρυνσης τα επόμενα χρόνια και θα ξαναγυρίσουν στην ίδια αγωνία που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Γι’ αυτό, λοιπόν, τους καλώ όλους και όλες να γνωρίζουν ότι η 13η σύνταξή τους βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο που θα πάρουν την Κυριακή στα χέρια τους. Η αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο που θα πάρουν την Κυριακή στα χέρια τους. Η καλυτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο που θα πάρουν την Κυριακή στα χέρια τους. Βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, και σας καλώ όλους την Κυριακή, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας να είναι αυτό που θα βγει πλειοψηφικό από την κάλπη, ανοίγοντας δρόμους προοπτικής για την επόμενη τετραετία στον τόπο μας.
Και θέλω να κλείσω, κάνοντας μια αναφορά σ’ αυτούς που κρίνουν πάντοτε τους μεγάλους αγώνες αλλά και τις κρίσιμες αναμετρήσεις στον τόπο μας. Κι αυτοί που κρίνουν τους μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες αλλά και τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις είναι οι νέες και οι νέοι. Πάντοτε ήταν οι νέες και οι νέοι. Από τη γενιά του 114 και της Νεολαίας Λαμπράκη ως τη γενιά του Πολυτεχνείου, αργότερα η γενιά της αλλαγής, η γενιά των μεγάλων αγώνων του φοιτητικού κινήματος αλλά και το 2015 τον Γενάρη, τον Σεπτέμβρη, τον Ιούλη οι νέες και οι νέοι ήταν αυτοί που έδωσαν τη μεγάλη νίκη και την ανατροπή στο, πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας.
Χιλιάδες νέα παιδιά 17 έως 21 ετών, για πρώτη φορά θα βρεθούν στην κάλπη. Όταν ψηφίζαμε στη Βουλή τη δυνατότητα ψήφου στα 17, οι αντίπαλοί μας καταψήφιζαν, λέγοντάς μας ότι ψήφο στα 17 δίνουν μόνο δικτατορίες, δικτατορικά καθεστώτα. Γιατί φίλες και φίλοι; Γιατί οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, όχι μόνο δεν εμπιστεύονται, αλλά φοβούνται τη νέα γενιά. Τη φοβούνται γιατί αυτή έδωσε απανωτές νίκες στον ΣΥΡΙΖΑ, τη φοβούνται γιατί είναι η γενιά που ονειρεύεται, τη φοβούνται γιατί είναι η γενιά που ξέρει τι της γίνεται, τη φοβούνται γιατί είναι η γενιά που έχει την ψήφο ως βόλι και όπλο για να πολεμήσει για ένα καλύτερο αύριο.

Εμείς,  λοιπόν, απέναντι στις νέες και στους νέους τους λέμε: Μην χαραμίσετε τα όπλα σας. Μην χαραμίσετε τα βόλια σας. Ελάτε μαζικά στην κάλπη. Και κάνετε αυτό που ξέρετε καλά να κάνετε. Να δίνετε προοπτική και χρώμα στα όνειρά σας. Και κυρίως, να καταδικάσετε το φίδι του φασισμού που βγαίνει από το αυγό του,  να καταδικάσετε τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά. Διότι σε   αυτόν τον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία, σ’ αυτόν τον τόπο που είπε όχι στον κατακτητή, τον ναζί κατακτητή, δεν μπορεί να στεριώσει ακροδεξιά και φασισμός.
Πολίτες της Κρήτης, σας ζητώ τις επόμενες μέρες, παρά τη μεγάλη αισιοδοξία που μας δίνει η παρουσία σας, παρά τη δική σας αισιοδοξία ότι θα κερδίσουμε με 1,2,3-0 να μην επαναπαυτείτε. Να μην επαναπαυτείτε, κι αυτό το μήνυμα που στέλνετε σήμερα εδώ με την παρουσία σας, να το πάτε πόρτα-πόρτα, σπίτι-σπίτι, χωριό το χωριό, γειτονιά τη γειτονιά σε όλη την Κρήτη. Το βράδυ των εκλογών η Κρήτη πρέπει να δώσει, όχι απλά μήνυμα νίκης. Η Κρήτη πρέπει να κρίνει το αποτέλεσμα στο σύνολο της επικράτειας, όπως έκανε πάντα στους μεγάλους και κρίσιμους αγώνες για τη δημοκρατική παράταξη.
Και σας ζητώ, σπίτι-σπίτι και χωριό το χωριό, διότι εμείς δεν έχουμε άλλη δύναμη. Η μόνη μας δύναμη είναι τα επιχειρήματά μας, το έργο μας, η εντιμότητά μας και εσείς. Εσείς είστε η δύναμή μας. Ούτε μέσα ενημέρωσης έχουμε,ούτε μεγαλοεκδότες να μας στηρίζουν, ούτε μεγαλοκαναλάρχες να μας στηρίζουν. Έχουμε εσάς και αυτό μας αρκεί. Και σπίτι – σπίτι, χωριό το χωριό, πόρτα – πόρτα, θα δώσετε μια μεγάλη, μια συντριπτική νίκη την Κυριακή που έρχεται. Για την Κρήτη, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη.
Να είστε καλά, σας ευχαριστώ θερμά, από τα βάθη της καρδιάς μου, γι'  αυτή τη δύναμη ψυχής που μου δώσατε σήμερα με την παρουσία σας.  Αυτό είναι ένα πανηγύρι δημοκρατίας σήμερα μπροστά μου. Αυτό το πανηγύρι θα φτάσει, να είστε σίγουροι, θα φτάσει στα πέρατα της Ελλάδας και στα πέρατα της Ευρώπης. Την Κυριακή κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους.
Ευχαριστώ την Κρήτη και το Ηράκλειο γι' αυτή την μεγάλη τόνωση που δίνει στον αγώνα μας. Γεια σας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)