to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:56 | 17.05.2019

Αυτοδιοίκηση

Χρ. Γιαννούλης: Η Αμφίπολη δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης

«Ένα διεθνούς εμβέλειας μνημείο, όπως το μακεδονικό μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο προεκλογικής σκοπιμότητας και μάλιστα από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας»


«Ένα διεθνούς εμβέλειας μνημείο, όπως το μακεδονικό μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο προεκλογικής σκοπιμότητας και μάλιστα από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος την ίδια ώρα έχει απαξιώσει πλήρως το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, το οποίο θα αποτελέσει το απόλυτο πολιτιστικό κέντρο της πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας, Βεργίνας», δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα, περί καθυστερήσεων στις εργασίες στον Τύμβο Καστά, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κοιτάμε Μπροστά» για την Κεντρική Μακεδονία δήλωσε ότι «ορισμένοι, εδώ και καιρό, στο βωμό της μικροπολιτικής, παραπληροφορούν σκόπιμα τους πολίτες της Μακεδονίας. Όμως για να αποκατασταθεί η αλήθεια, ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
• Τα προηγούμενα χρόνια η ανασκαφή στην Αμφίπολη προχώρησε με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς και με εκτεταμένη χρήση, σε βαθμό κατάχρησης, εκσκαφικών μηχανημάτων για την αποχωμάτωση του λόφου, που προκάλεσαν προβλήματα στατικής φύσης με αποτέλεσμα να καταρρέουν τα εδάφη παρασύροντας λίθους του περιβόλου του μνημείου.
• Το 2015 και το 2016 ελήφθησαν τα αναγκαία σωστικά μέτρα από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού με συνεχείς χρηματοδοτήσεις και με την συνεργασία του Δήμου Αμφίπολης
• Παράλληλα με τη λήψη των άμεσων στερεωτικών μέτρων, το Υπουργείο Πολιτισμού κατάρτισε πρόγραμμα αποκατάστασης, συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης του ταφικού μνημείου και ενέταξε το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 1,5 εκ ευρώ, μετά την ολοκλήρωση του οποίου, το μνημείο θα αποδοθεί στο κοινό προστατευμένο και με κατάλληλες υποδομές επίσκεψης
• Οι εργασίες στο μνημείο συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς. Έχει ήδη εγκατασταθεί το εργοτάξιο και υλοποιείται η μεταφορά των διάσπαρτων λίθων για την αποκατάσταση του μνημείου. Παράλληλα στον λόφο πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές τομές και στρωματογραφικές διερευνήσεις.
• Με την εκτέλεση του ενταγμένου έργου, το Υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιεί ένα συνολικό πρόγραμμα ενεργειών και παρεμβάσεων για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αμφίπολης. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησαν και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση δεκαέξι ιδιοκτησιών στον λόφο Καστά.
• Σημαντικό έργο εκτελείται στο πλαίσιο διακρατικού προγράμματος (INTERREG) με προϋπολογισμό 276.000 ευρώ, ώστε το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης να διαμορφωθεί σε έναν ενιαίο οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, με τη διαμόρφωση μονοπατιών και χώρων αναψυχής.
• Οι εργασίες επικεντρώνονται πρωτίστως στην προστασία και στη συνέχεια στην ανάδειξη του μνημείου, με αποτέλεσμα τα έργα αυτά να μην φαίνονται στους πολίτες».
Καταλήγοντας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνεται ανελλιπώς από το υπουργείο Πολιτισμού, για το σύνολο της πορείας εργασιών του έργου, κατά συνέπεια οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, εντάσσεται στο πεδίο της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και δεν υπηρετεί τον στόχο της ανάδειξης του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης ως οργανωμένου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου». Ο κ. Γιαννούλης σημείωσε ακόμη ότι «η πολιτιστική κληρονομιά, όπως δεν προσφέρεται για εθνικιστική εκμετάλλευση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)