to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πέφτοντας στον λάκκο της «χαμένης ψήφου»

Ακόμη και στο παρά 5’ των Ευρωεκλογών, το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να εφαρμόζει την τακτική των «ίσων αποστάσεων» και να αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ, λέγοντας ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι πολίτες στις... εθνικές εκλογές.


Ακόμη και στο παρά 5’ των Ευρωεκλογών, το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να εφαρμόζει την τακτική των «ίσων αποστάσεων» και να αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ, λέγοντας ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι πολίτες στις... εθνικές εκλογές.

Ταυτοχρόνως, η Χαριλάου Τρικούπη προσέρχεται στην κρίσιμη μάχη των Ευρωεκλογών έχοντας πίσω της μία μακρά πολιτική περίοδο κατά την οποία ταυτίστηκε με την Δεξιά σε όλα τα επίπεδα και στα βασικά μεγάλα θέματα: από το «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών ως το «εκλογές εδώ και τώρα», αλλά και με την καταψήφιση της απλής αναλογικής και την θεωρία της «σκευωρίας» για την υπόθεση Novartis, το Κίνημα Αλλαγής εδώ και τρία περίπου χρόνια πολιτεύεται ως εάν να ανήκει στο ίδιο πολιτικό μπλοκ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ομως, οι εκλογές είναι η ώρα του «ταμείου» . Και τώρα, το Κίνημα Αλλαγής κινδυνεύει να πέσει στον λάκκο που μόνο του έσκαψε: δηλαδή, επί τρία χρόνια, η Χαριλάου Τρικούπη «συνήθισε» τους ψηφοφόρους της στον ίδιο πολιτικό λόγο με την ΝΔ και υπέπεσε στον πειρασμό της «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» ρητορικής, υιοθετώντας και το «αφήγημα» Βενιζέλου περί «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ».

Τώρα, λοιπόν, η ΝΔ επιχειρεί να εκμεταλλευθεί όλα τα παραπάνω, ανασύροντας από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας μία επονείδιστη θεωρία, που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει και το ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Αριστεράς: την «θεωρία της χαμένης ψήφου». Η ΝΔ, λοιπόν, πιέζει ήδη τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής που έχουν ως προτεραιότητα την πολιτική αλλαγή, διαμηνύοντάς τους ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ψήφο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τα ως άνω με τον πλέον απροσχημάτιστο, στα όρια του χυδαίου,  λόγο: «Στην κάλπη της 26ης Μαϊου δεν υπάρχει χώρος για επιπόλαιες επιλογές. Η ψήφος δεν θα είναι απλώς ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς κάποιον. Ούτε θα είναι ένα ανέξοδο σήμα συμπάθειας προς κάποιον άλλον. Ο πολίτης καλείται να μην την ξοδέψει σε εύκολα συνθήματα ή να την ακυρώσει σε σχήματα που δεν θα φέρουν αποτέλεσμα…», έλεγε προ δέκα ημερών σε κομματική συνεδρίαση, προσθέτοντας: «Δεν χωρούν χαλαρές ψήφοι που μετά μπορεί να γίνουν δεκανίκια στον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε και χαμένες ψήφοι σε σχήματα μιας χρήσης, που δεν θα υπάρχουν αύριο. Καταδικάζω την Κυβέρνηση τώρα σημαίνει ψηφίζω μόνο ΝΔ. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε κάθε πολίτη».

«Δε χωρούν ίσες αποστάσεις, ούτε ψήφος διαμαρτυρίας», επανέλαβε και προχθές από την Λάρισα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μερικές ημέρες νωρίτερα είχε «καρφώσει» την ίδια την Φώφη Γεννηματά στη Βουλή: «Καλιμπράρετε λίγο και αυτές τις ίσες αποστάσεις, κ. Γεννηματά, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Στο κάτω-κάτω, στην ίδια κυβέρνηση ήμασταν, μην τα ξεχνάτε αυτά με τόση ευκολία», τής είπε χαρακτηριστικά.

Κοντολογίς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί, μία «ανάσα» πριν τις Ευρωεκλογές, να σπρώξει το Κίνημα Αλλαγής στον λάκκο της «χαμένης ψήφου». Μόνο που αυτό τον λάκκο τον έσκαψε μόνη της η Χαριλάου Τρικούπη τα τελευταία τρία χρόνια.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)