to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:33 | 28.04.2013

Οικονομία

Ανατροφοδοτούν την ύφεση με αφαίμαξη 6 δισ. ευρώ

"Ελαφρύτερα" κατά 6 δισ. ευρώ θα μείνουν τα βαλάντια των ελληνικών νοικοκυριών μετά την προγραμματισμένη για απόψε ψήφιση στη Βουλή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου και τη νομοθετική κύρωση των προαπαιτούμενων που επέβαλαν οι δανειστές της χώρας για την αποδέσμευση της νέας δόσης του δανείου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχιση του υφεσιακού φαύλου κύκλου που συντηρείται αδιάλειπτα στην εποχή του Μνημονίου.


Είναι δε τόσο επιδεικτική η αδιαφορία τροϊκανών και κυβέρνησης για τις υφεσιακές παρενέργειες των πειραματισμών τους, ώστε έφθασαν στο σημείο να συμπεριλάβουν ρητή γνωστοποίηση εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών ότι στο χαράτσι της ΔΕΗ υπόκεινται και τα γιαπιά που χρησιμοποιούν εργοταξιακό ρεύμα!

Μεγάλοι χαμένοι βγαίνουν -για πολλοστή φορά- οι απλοί φορολογούμενοι και μάλιστα έχει το ιδιαίτερο σημειολογικό ενδιαφέρον του το γεγονός ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε την ημέρα κατά την οποία έγινε γνωστό αναφορικά με τους τακτικούς φορολογικούς ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις ότι με τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου του έτους ολοκληρώθηκαν μόλις 34, ενώ υπάρχει υποχρέωση για 330 ελέγχους έως το τέλος Ιουνίου.

Με τις ρυθμίσεις που αναμένεται να υπερψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία "έρχονται τα πάνω κάτω" στην καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών. Άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις σε δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, καθώς προβλέπονται 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014, εκ των οποίων οι 4.000 θα λάβουν χώρα εφέτος, ενώ θα ισχύσει ο κανόνας ότι για κάθε μία αποχώρηση θα διενεργείται μία πρόσληψη, στη δε περίπτωση κατάργησης θέσεων σε ΝΠΙΔ προβλέπεται καταγγελία της σύμβασης εργασίας των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Ουσιαστικά και αυτή η κυβέρνηση εξακολουθεί έναν χρόνο τώρα την πάγια πολιτική των δύο μνημονιακών προκατόχων της να ισοπεδώνει εργασιακά δικαιώματα και να δημιουργεί εργασιακή ανασφάλεια.

Δυσάρεστη εξέλιξη υπήρξε για εκατοντάδες χλιάδες νοικοκυριά ο αποκλεισμός από το πολυνομοσχέδιο μιας ρύθμισης των χρεών προς τις τράπεζες.

Το ίδιο δυσάρεστη ήταν η έκπληξη από τις προβλεπόμενες κατασχέσεις ακόμη και για τους... συνεπείς οφειλέτες!

Μια ακόμη κατηγορία "χαμένων" με τις εν λόγω διατάξεις είναι οι οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι μένουν εκτός της νέας ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη η φοροδοτική αδυναμία των Ελλήνων λόγω ύφεσης, λουκέτων, απολύσεων, περικοπών και ακρίβειας, σε συνδυασμό με την εισπρακτική ανεπάρκεια του κράτους, καταγράφεται ποικιλοτρόπως: εξακόντισαν μέσα σε μόλις έναν μήνα (τον Μάρτιο) τα "φέσια" των φορολογούμενων προς το Δημόσιο στα 862 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Μάρτιο, προστιθέμενα στα 1.316 εκατ. ευρώ που είχαν σχηματισθεί τον προηγούμενο και τον προ-προηγούμενο μήνα, δίνουν ένα άθροισμα 2.178 δισ. ευρώ στο τρίμηνο και ένα σωρευτικό άθροισμα παλαιών και νέων οφειλών ύψους 55.103 εκατ. Ευρώ!

 

Εκτός νομοσχεδίου όμως έμεινε και η μείωση του ΦΠΑ εστίασης

Ως είθισται σε ανάλογα πολυνομοσχέδια, δεν απουσίασαν οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει το χαράτσι ακινήτων μέσω ΔΕΗ και στα γιαπιά! Παρότι σε μια "σκοτωμένη" από την ύφεση οικοδομή και εξαιτίας της κρίσης αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν την ευχέρεια να αποπερατώσουν τις οικοδομές, θα πληρώσουν χαράτσι, ακόμη και αν χρησιμοποιούν εργοταξιακό ρεύμα! Η άλλη "δυσάρεστη έκπληξη" που ετοίμαζε η κυβέρνηση για μείωση 35% στις νέες συντάξεις που θα δίνει ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) όπως και η ρύθμιση για τους συμβασιούχους του Δημοσίου, αποσύρθηκαν, προσωρινά.

Εκτός όμως των "εκπλήξεων" τηρείται ευλαβικά η παράδοση των "παγίδων". Η οριζόντια μείωση του φόρου 15% (αφορά όλες τις περιουσίες, μικρές και μεγάλες) "κρύβει" ενδεχομένως αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε Αθήνα και περιφέρεια, αλλά και επιβάρυνση στη φορολόγηση αγροτεμαχίων.

 
Πώς προκύπτουν τα 6 δισ. ευρώ

Άλλα 6 δισ. ευρώ αφαιμάσσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το πολυνομοσχέδιο από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Στο σκέλος των εσόδων το Δημόσιο προσδοκά να ενισχύσει τα ταμεία του με ποσό 5,9 δισ. ευρώ. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι, με το που θα ψηφιστεί απόψε με συνοπτικές διαδικασίες το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα για την αποδέσμευση των δόσεων των 8,8 δισ. ευρώ, η εξοικονόμηση 103 εκατ. ευρώ από λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Μόνο από τις ρυθμίσεις των οφειλών στην εφορία αναμένεται να εισπραχθούν 2.739 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στην εκτίμηση αυτή κατέληξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο παράλληλα υπολογίζει ότι από τη ρύθμιση των οφειλών στα ταμεία θα έχουν καθαρό όφελος το οποίο θα επιμερισθεί ως εξής:

Ποσό 255 εκατ. ευρώ το 2013, συνολικά 280 εκατ. ευρώ το 2014, 160 εκατ. ευρώ το 2015 και 100 εκατ. ευρώ το 2016. Εφάπαξ αύξηση των εσόδων από την επιβολή και το 2013 του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ θα οδηγήσει σε έσοδα 1,9 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.

Η εισφορά επί του τζίρου στους παραγωγούς ΑΠΕ θα φέρει επιπλέον καθαρά έσοδα 490 εκατ. ευρώ ως το 2014.

Τα ταμεία του κράτους θα ενισχύσουν όμως και οι εκπαιδευτικοί. Υπολογίζεται ότι η αύξηση που επέρχεται κατά δύο ώρες στο διδακτικό ωράριο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα εξοικονομήσει στη διετία ποσό 103 εκατ. ευρώ (λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών κ.λπ.).

Όλα τα παραπάνω στοιχεία προσδιορίζονται ποσοτικοποιημένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο παραδέχεται πως υπάρχουν και άλλες θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, από το γεγονός ότι θα πληρωθούν μικρότερες προσαυξήσεις και πρόστιμα ή από τη μεταβίβαση περιουσίας στο Δημόσιο. Ωστόσο δεν προβαίνει σε κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση για το θέμα αυτό.

Σειρά από επαγγέλματα και κλάδους απελευθερώνονται, όπως το λεγόμενο "bake off", οι πωλητές λαϊκών αγορών, οι πιστοποιημένοι εκτιμητές, οι λογιστές - φοροτεχνικοί, οι γεωτεχνικοί, καθώς και οι επιχειρήσεις εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών.

Του Θάνου Παναγόπουλου

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)