to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με την Ανοιχτή Πόλη και τον Νάσο για μία Αθήνα που θα μας χωράει όλους και όλες

Η Ανοιχτή Πόλη είναι η παλαιότερη δημοτική κίνηση που κατεβαίνει στις φετινές δημοτικές εκλογές, καθώς συστάθηκε στις αρχές του 2006 με επικεφαλής, τότε, τον Αλέξη Τσίπρα


Ταυτοτικό της στοιχείο είναι ότι αγωνίζεται δίπλα στους πολίτες και συνεργάζεται με όλα τα δημοκρατικά κινήματα που αναπτύσσονται στις γειτονιές για τη συγκρότηση μίας πόλης, όπου δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί, ανάλογα με το χρώμα, την καταγωγή και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Με μία συνολική πρόταση, για την πόλη που θα μας χωράει όλους και όλες, για την Αθήνα που θα επαναφέρει στο προσκήνιο όλους εκείνους που είναι αόρατοι και περιθωριοποιημένοι.

Με αυτά τα δεδομένα, έχει ιδιαίτερη σημασία να εξηγήσουμε γιατί στηρίζουμε τον επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, τον Νάσο Ηλιόπουλο. Τα πρόσωπα δεν πέφτουν από τον ουρανό, αλλά ενσαρκώνουν αξίες, αρχές και κοινωνικές σχέσεις. Ο Νάσος Ηλιόπουλος δεν είναι περαστικός από την Αθήνα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Κάτω Πατήσια, γειτονιά στην οποία μένει ακόμη και σήμερα. Μέσα από την δράση του στα κινήματα, αλλά και μέσα από το απτό του έργο στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στο Υπουργείο Εργασίας, έχει δείξει εμπράκτως ότι αγωνίζεται για τα συμφέροντα των πολλών, των αθέατων και των καταπιεσμένων.

Η Αθήνα είναι μία πόλη με ανεξάντλητες δυνατότητες, αρκεί οι πολίτες να πιστέψουν ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ανοιχτή Πόλη θέτει ως προτεραιότητα όχι την εικονική αναβάθμιση του κέντρου, αλλά τις πίσω αυλές της Αθήνας, οι οποίες είναι ξεχασμένες από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Για εμάς, πρώτιστος στόχος είναι να ζωντανέψουν οι γειτονιές της πόλης, ώστε οι διαφορετικοί πολιτισμοί και οι άνθρωποι να συμβιώνουν ειρηνικά και αρμονικά. Για εμάς, η διαφορετικότητα αποτελεί πλούτο για μία κοινωνία, καθώς είναι εκείνο το στοιχείο που απελευθερώνει τους ανθρώπους από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Για αυτό, τασσόμαστε με κάθε τρόπο ενάντια στο φασισμό, στο σκοταδισμό και την ξενοφοβία. 

Για εμάς, ασφαλείς είναι εκείνες οι γειτονιές, όπου οι νεοναζί δολοφόνοι δεν έχουν παρουσία και δράση. Δεν ξεχνάμε ποτέ τον Σαχζάτ Λουκμάν, τον Παύλο Φύσσα, τον Πετρίτ Ζίφλε, την Ελένη Τοπαλούδη και όλους τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα του ρατσισμού και του σεξισμού, που οπλίζουν χέρια εις βάρος των αδύναμων. 

Εμείς θέλουμε να είμαστε η φωνή του κάθε καταπιεσμένου, των άνεργων, των νέων, των μεταναστών και του κόσμου της εργασίας και του μόχθου. Για εμάς, στόχος είναι να φτιάξουμε μία πόλη με γειτονιές ζωντανές, που θα είναι κύτταρα αλληλεγγύης και δημιουργίας.

Με λίγα λόγια, θέλουμε να φτιάξουμε μία πόλη από την αρχή.

*Ο Αντιλιάν Κοτζάι είναι Πολιτικός Επιστήμονας και Κοινωνιολόγος, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)