to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:00 | 12.05.2019

Πολιτική

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην τουρκική προκλητικότητα

Σκληρή απάντηση στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών δίνει η Αθήνα, τονίζοντας ότι η θέση που εξέφρασε ο Χ. Ακσόι υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.


Στην ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, τονίζει αναλυτικά ότι:

Η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας. Παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως.

Υπενθυμίζουμε στην Τουρκία ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, από την οποία ωστόσο, η Τουρκία, ως μη συμβαλλόμενο μέρος δεν αντλεί κανένα δικαίωμα.

Εξάλλου, επί τη βάσει των όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Περαιτέρω, η Τουρκία προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει.

Καλούμε την Τουρκία, να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το αρ. 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτων, αλλά και το αρ 2 παρ. 4 της Χάρτας των ΗΕ και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες. Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος.


Προκλητική δήλωση του εκπροσώπου τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο:

«Δεν είναι καινούργιες οι προσπάθειες της γείτονος και συμμάχου Ελλάδας με στόχο να δικαιώσει τις εθνικές της θέσεις στα θέματα του Αιγαίου, που κατά βάση συζητούνται διμερώς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, να εκμεταλλεύεται τους διεθνείς οργανισμούς μεταξύ των οποίων και το ΝΑΤΟ για να τους παρασύρει σε αυτές» είχε υποστηρίξει νωρίτερα σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τής Τουρκίας Χαμίντ Ακσόι και είχε ισχυριστεί προκλητικά ότι «τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης».

Αναφερόμενος στις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ, υποστήριξε πως «δεσμεύονται από την πολιτική της μη παρέμβασης σε διμερή ζητήματα μεταξύ συμμάχων και θα πρέπει να ενεργούν στο πλαίσιο αυτών των αρχών και προσέθεσε ότι αυτό ισχύει και για το Αιγαίου».

Μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τη δράση του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της παράνομης μεταναστευτικής ροής στο Αιγαίο, είπε πως «είναι μάταιο να εκλαμβάνει τη νόμιμη στάση της Τουρκίας, που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο, ως μία de facto κατάσταση».

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)