to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:45 | 10.05.2019

Πολιτική

Ν. Φίλης: Χρωστάτε πολλές συγγνώμες, κύριε Μητσοτάκη (βίντεο)

η ομιλία του Νίκου Φίλη, βουλευτή Α΄ Αθήνας και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση


Αναλυτικά η ομιλία του Ν. Φίλη: 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Όταν άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να αναγγέλλει την πρόταση μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη, ένιωσα τόση έκπληξη που στην αρχή δεν μπορούσα να το πιστέψω. Τι ανέλπιστο δώρο ήταν αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα ζήτημα αυστηρής έστω κριτικής προς έναν υπουργό, σε πρόταση μομφής εναντίον του.

Κάτι, που –κακά τα ψέματα- συσπειρώνει κάθε κυβερνητική πλειοψηφία,  αφού προσλαμβάνει χαρακτήρα πρότασης μομφής προς το σύνολο της κυβέρνησης. Και μάλιστα,  όχι για ένα ζήτημα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του, αλλά για την αντιπαράθεσή του με τον κ. Κιμπουρόπουλο στο facebook, με τρόπο που κάποιοι κρίναμε άστοχο και άδικο και για τον κ. Κιμπουρόπουλο αλλά και για ίδιο τον κ. Πολάκη, αν αναλογιστούμε το πολύ σημαντικό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία, ένα έργο που φέρνει τη σφραγίδα του Ανδρέα Ξανθού και του ίδιου του Παύλου Πολάκη.  Ένα ζήτημα που αναδείχτηκε από τη ΝΔ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, υπήρξαν τοποθετήσεις και στη συνεδρίαση και δημόσια και ο καθένας μπόρεσε να βγάλει τα συμπεράσματά του. Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης, απάντησε ο πρωθυπουργός, τοποθετηθήκαμε ορισμένοι βουλευτές- κι εγώ ανάμεσά τους- και η όλη υπόθεση θα μπορούσε να κλείσει  εκεί. Γιατί το θέμα  είχε πράγματι λήξει εκείνη την ημέρα σε ό, τι αφορά στην κοινοβουλευτική του διάσταση και την πολιτική του ουσία.

 Όμως, άλλο η κοινοβουλευτική και η πολιτική λογική κι άλλο τα κελεύσματα ενός γιγάντιου μιντιακού συστήματος και ενός αόρατου επιτελείου επικοινωνιολόγων που είναι φανερό ότι καθοδηγούν τον κ. Μητσοτάκη και τον έχουν πείσει ότι μόνο με μεθόδους Madison Avenue, για να θυμηθώ τη ρήση του αείμνηστου Γεωργίου Μαύρου το 1974, θα καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός. Άθλιες μέθοδοι με στόχο αυτό που αποκαλείται «δολοφονία χαρακτήρα», που στο μεταξύ εκσυγχρονίστηκαν και έχουν φτάσει στο απόγειό τους από τους διάφορους υπερσυντηρητικούς ηγέτες  τύπου Τραμπ και Μπολσονάρο. Θυμηθείτε την εκστρατεία με το περίφημο «πιστοποιητικό γέννησης» του Ομπάμα που είχαν καταφέρει να πείσουν ένα τεράστιο κομμάτι του αμερικανικού λαού ότι δήθεν είχε γεννηθεί  στην Αφρική και ότι ως μουσουλμάνος θα ηγείτο υπόγειας εκστρατείας για τη μουσουλμανοποίηση των ΗΠΑ. Δυστυχώς, από τέτοιες αντιλήψεις, όσο παράλογες κι αν μας φαίνονται, εμφορείται πλέον η σύγχρονη υπερσυντηρητική δεξιά. Αυτές οι αντιλήψεις, μαζί με την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την τυφλή πίστη στην αγορά, τον άξεστο αντικομμουνισμό, την παραληρηματική  θρησκοληψία, φτιάχνουν τις γέφυρες με την ακροδεξιά, φτιάχνουν στην Ευρώπη και στον κόσμο υβρίδια μιας νέας ριζοσπαστικής δεξιάς ακραία νεοφιλελεύθερη στην οικονομία και αντιφιλελεύθερη στα κοινωνικά ζητήματα. Σε αυτόν τον αστερισμό, σε αυτές τις αντιλήψεις που σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμβολίζει ο κ. Βέμπερ, βουλιάζει όλο και πιο βαθιά ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. 

Κι έτσι,  κάποιες διατυπώσεις –άστοχες κατ` εμέ του κ. Πολάκη, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το επαναλάβω, άλλωστε, το έχουν επισημάνει αυτό μια σειρά βουλευτών και στελεχών μας- αποφασίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του να αποτελέσουν μαζί με την κοτερολογία και την τυμβωρυχία το κεντρικό πολιτικό αφήγημα της ΝΔ. Μάτι, κότερο, Πολάκης, ιδού οι πολιτικές αιχμές- παρωδία  και ο προγραμματικός λόγος-τραγέλαφος, εν έτει 2019,  μιας –πάλαι ποτέ- μεγάλης παράταξης που θέλει να αποκαλείται (αλλά εδώ και καιρό έχει πάψει να είναι) σύγχρονη, φιλελεύθερη, ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Κι έτσι, 20 μέρες πριν τις ευρωεκλογές, η ΝΔ και ο αρχηγός της πήραν τη μεγάλη πολιτική ευθύνη να εμποδίσουν πάση θυσία τον διάλογο για την Ευρώπη, τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, τις 120 δόσεις, τις φοροελαφρύνσεις, την ενίσχυση των συνταξιούχων, τα  μέτρα για την ανάπτυξη και  να θολώσουν την κρίση των πολιτών, με απίθανες κατασκευές, fake news και ψευδολογίες βάζοντας στο στόχαστρο αυτό που  πολύ τους πονά, το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Λες και είναι δυνατό, μια ή δυο αστοχίες πολιτικές ή επικοινωνιακές που πάντα θα συμβαίνουν  σε όλα τα κόμματα σε όλες τις κυβερνήσεις,  να σβήσουν μέρες σαν κι αυτές, μέρες της αντιφασιστικής νίκης των λαών, μέρες που ο Κόκκινος Στρατός έμπαινε θριαμβευτικά στο Βερολίνο κατατροπώνοντας το τέρας του ναζισμού, μέρες που τιμούμε τον δικό μας Επιτάφιο και  τους νεκρούς μας του Μάη του `36 στη Θεσσαλονίκη,    να σβήσουν λοιπόν, το ηθικό πλεονέκτημα της παράταξης της Αριστεράς , μιας παράταξης ζώντων τε και τεθνεώτων με ανεκτίμητη προσφορά στη Δημοκρατία και στην προκοπή αυτού του τόπου. Μια παράταξη που όποιο κι αν ήταν το μέγεθός της μέσα στον έναν αιώνα της ύπαρξής της ποτέ δεν ήταν «μικρή» και έβρισκε πάντα τον τρόπο μέσα από μύριες δυσκολίες και ανείπωτες θυσίες,  να ξεπερνά τα εμπόδια των αντιπάλων αλλά και τις δικές της κακοδαιμονίες, λάθη και στρεβλώσεις, κρατώντας ανοιχτό το δρόμο προς τη Δημοκρατία, την πρόοδο, την κοινωνική χειραφέτηση, την υπέρβαση του καπιταλισμού, τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Μέσα σε αυτούς τους αγώνες παλιότερους και νεότερους σφυρηλατήθηκε το ηθικό πλεονέκτημα της δικής μας Αριστεράς κύριοι της Αντιπολίτευσης. Και αυτό έχουμε αποφασίσει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, ειδικά, τώρα που βρισκόμαστε στην κυβέρνηση και η κοινωνία μας κρίνει όχι γι` αυτό που ιστορικά αντιπροσωπεύουμε ή θεωρητικά επικαλούμαστε, αλλά γι` αυτό που σήμερα είμαστε και σήμερα πράττουμε.  

Ο καλύτερος τρόπος κύριοι της Αντιπολίτευσης να σβήσετε ή έστω να μειώσετε το ηθικό πλεονέκτημα που εσείς ομολογείτε ότι έχει, ή, έστω,  είχε η Αριστερά, είναι απλώς να επικαλεστείτε το δικό σας ηθικό πλεονέκτημα. Προσοχή, όχι την ηθική σας, που δεν την αμφισβητούμε, αλλά, τη συνολική σας διαδρομή που σας επιτρέπει να επικαλεστείτε το δικό σας ηθικό πλεονέκτημα έναντι ημών. Δεν το κάνετε όμως. Δεν προβάλλετε θετικά τα στοιχεία εκείνα που συγκροτούν το δικό σας πλεονέκτημα. Αλλά, αντίθετα, έχετε βαλθεί με κάθε τρόπο να μειώσετε, γιατί να το εξαλείψετε δεν μπορείτε, το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Όμως, με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζετε σε τελική ανάλυση την ύπαρξή του. Στόχος σας είναι να αποδείξετε όχι τα σημεία που υπερέχετε αλλά τα σημεία που σας μοιάζουμε. Θέλετε να ενσταλάξετε στο λαό μας την αντίληψη ότι κι αυτοί είναι ίδιοι με εμάς, δηλαδή, την αντιπολιτική, την αδιαφορία, την παραίτηση. Και μέσα από αυτή την εξίσωση όλων προς τα κάτω,  να σβήσετε τις πραγματικές διαφορές, ιστορικές, ιδεολογικές και πολιτικές. Δεν θα τα καταφέρετε, ειδικά, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ  και τα στελέχη του κρατούν διαρκές και ανοικτό μέτωπο στον κυβερνητισμό, στην ιδιοτέλεια, στην οίηση και την αλαζονεία της εξουσίας αλλά και στην ύπουλη  «κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας». 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Έρχομαι τώρα σε ένα μείζον θέμα που δυστυχώς επισκίασε τη συζήτηση που κάνουμε.

Με αυτά που ο κ. Μητσοτάκης επέτρεψε στον εαυτό του να ξεστομίσει εναντίον του πατέρα του πρωθυπουργού, κατέβασε πολλά σκαλιά κάτω το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Είναι πολύ μεγάλες οι αντιδράσεις του κόσμου, κι όχι μόνο του κόσμου της Αριστεράς  για αυτή την απρέπεια-για να το πω όσο πιο ήπια γίνεται  για να πάρω μια σκυτάλη σοβαρότητας που για  ακόμη μια φορά έδειξε σε αυτή την αίθουσα ότι κρατάει ο κ. Δένδιας. Αλλά και η κυρία Μπακογιάννη, με τον τρόπο της, δεν επέτρεψε στον εαυτό της να γίνει μέρος αυτού του κανιβαλικού σκηνικού, γιατί, θυμάται πολύ καλά σε τι επίπεδα εξαχρείωσης και παρακμής έφτασε η πολιτική ζωή της χώρας, όταν η αντιπαράθεση Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ξεπέρασε κάθε όριο. Δένδιας και Μπακογιάννη, δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε κύριοι συνάδελφοι, ουσιαστικά απέσυραν χθες όχι μόνο την πρόταση μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη και μάλιστα μιλώντας αμέσως μετά από αυτόν,  αλλά, κράτησαν σαφείς αποστάσεις από  όλη αυτή τη μεθοδευμένη λασπομαχία  που απευθύνεται στα πιο ταπεινά ένστικτα του λαού. Και μετά την ανάρτηση του κυρίου πρωθυπουργού, αναφορικά με τον πατέρα του, που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους,   ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται εκεί που νόμιζε ότι είχε στριμώξει τον κ. Πολάκη. Στη θέση αυτού που οφείλει ή να επανορθώσει και να ζητήσει συγνώμη συνδεόμενος με το αίσθημα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας ή να μείνει στη μνήμη μας ως ο «τόσος ήτανε»,  αποδοκιμαζόμενος από τη μεγάλη πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου, ανεξαρτήτως παρατάξεων και εγκωμιαζόμενος μόνο από μια δράκα φανατικών και από μια σιχαμερή φασιστική φυλλάδα που μακελεύει και διασύρει ανθρώπους, όπως κάποτε έκανε η ΑΥΡΙΑΝΗ εναντίον του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, παρουσιάζοντάς τον με χαλκευμένα στοιχεία ως συνεργάτη των Ες- Ες.  Και είμαστε περήφανοι, όσοι και όσες προερχόμαστε από την Ανανεωτική Αριστερά, γιατί, παρά τις διαφορές μας τότε με τον κ. Μητσοτάκη αλλά και τον κ. Παπανδρέου, ούτε υιοθετήσαμε τις αθλιότητες που κατά καιρούς εκτοξεύονταν σε βάρος τους για την προσωπική τους ζωή, ούτε  υποκύψαμε ποτέ στον πειρασμό για χτυπήματα κάτω από τη μέση, ακόμη και τότε που ο Αυριανισμός είχε γίνει η κεντρική πολιτική έκφραση του ΠΑΣΟΚ και ανακάλυπτε στις μαρίνες της ξέφρενης φαντασίας του αποβιώσαντος Γιώργου Κουρή, τα κότερα του Φλωράκη και του Κύρκου, των «Κυρκοφλωράκηδων» για να θυμηθώ την έκφραση της εποχής.  

Περιμένουμε λοιπόν κύριε Μητσοτάκη, αν κι εσείς έχετε βγάλει συμπεράσματα από μελανές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας μας,  την έκφραση της λύπης και της συγνώμης για το μεγάλο ατόπημα  που διαπράξατε σε βάρος του πρωθυπουργού, του πατέρα του και της οικογένειάς του. Βρείτε τρόπο να επανορθώσετε κ. Μητσοτάκη. Είστε βαριά εκτεθειμένος. Ο τρώσας και ιάσεται. Θα απαλλαγείτε συν τοις άλλοις από αυτήν την απεχθή «κιτρινίλα» που σας έχει σκεπάσει. Αυτές τις μέρες ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης πάσχουν από πολιτικό ίκτερο που όμως δεν θα επιτρέψουμε να μεταδοθεί στο σύνολο της πολιτικής ζωής του τόπου. Δεν  αξίζει σ` αυτήν την αίθουσα ο κιτρινισμός που έχει προσβάλλει την παράταξή σας, σκονίζοντας όπως η γλοιώδης τοξική λάσπη που φέρνει η βροχή τα έδρανα της ΝΔ.   Και επειδή εγώ δεν ξεχνώ, σας θυμίζω ότι χρωστάτε πολλές συγνώμες κύριε Μητσοτάκη. Χρωστάτε να διορθώσετε το άλλο μεγάλο σας ατόπημα, ότι ο πρωθυπουργός πούλησε τη Μακεδονία με αντάλλαγμα τις συντάξεις. Χρωστάτε να καταδικάσετε την απόπειρα εισβολής των ακροδεξιών και φασιστών τραμπούκων στο Κοινοβούλιο. Πολλά τα χρωστούμενα κ. Μητσοτάκη, τώρα που έρχονται οι 120 δόσεις κοιτάξτε να τα ρυθμίσετε! 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Έχω καλυφθεί από τις τοποθετήσεις των υπουργών μας και των βουλευτών μας που ανέδειξαν για μια ακόμη φορά και υπερασπίστηκαν το έργο της κυβέρνησής μας. Σε συνάρτηση με τα μέτρα ανακούφισης έχει γίνει φανερό στον ελληνικό λαό ότι μετά τον Αύγουστο του 2018, γίνεται βήμα-βήμα κατορθωτή η ανάκτηση όλο και πιο έντονων βαθμών ελευθερίας στη χάραξη της πολιτικής μας. Η χώρα απομακρύνεται από τον πυρήνα της κρίσης, ανακτά την ανεξαρτησία της, κλείνει πληγές και ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση το μέλλον. Στην πορεία αυτή, προς την εποχή μετά τα μνημόνια και την κρίση έχει σημασία εν όψει ευρωεκλογών να κατανοήσει ο ελληνικός λαός δύο πράγματα. Ποιος θα έχει την εξουσία στην Ελλάδα,  πως θα διαμορφωθεί ο ευρωπαϊκός συσχετισμός. Δυο πράγματα που έχουν την αυτονομία τους, αλληλεπιδρούν όμως το ένα στο άλλο.

Για το πρώτο: Ποιος θα έχει την εξουσία στην Ελλάδα; Ο ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ότι τα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των αδύναμων και του κοινωνικού κράτους έχουν ταυτόχρονα θετικό αναπτυξιακό και οικονομικό αποτύπωμα ή η ΝΔ που παρ` ό, τι αναγκάζεται να τα στηρίξει τα υπονομεύει από σήμερα κιόλας ονομάζοντάς τα υποτιμητικά παροχές και επιδόματα για να τα κόψει προφανώς αύριο, αν τυχόν γίνει κυβέρνηση ως αντιαναπτυξιακά,  για να απελευθερώσει  πόρους δήθεν προς τις επενδύσεις, δηλαδή, για να ανασυστήσει το καθεστώς της παρασιτικής, πελατειακής κλεπτοκρατίας που καραδοκεί να παλινορθωθεί στην εξουσία;. 

Για το δεύτερο: Ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη; Πιστεύει κανείς ότι με πρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Βέμπερ, τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ήδη χαρακτήρισε ανεύθυνες παροχές τα μέτρα της κυβέρνησης που θα ψηφίσει ΚΑΙ η ίδια η –τραβάτε με κι ας κλαίω- ΝΔ, θα είναι ανέφελη η υλοποίηση του πακέτου μέτρων που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2020 και μετά; Όχι, βέβαια! Κι αν τα μέτρα αυτά αφορούν στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολλών, πρέπει αυτά τα μέτρα για να γίνουν πράξη, όχι μόνο να είναι στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ που τα στηρίζει με νύχια και με δόντια, όχι μόνο να διαμορφωθεί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία υπεράσπισης αυτών των μέτρων, αλλά και στην Ευρώπη να βγουν όσο το δυνατόν πιο απομονωμένοι ο Βέμπερ και το ΕΛΚ που θα τα πολεμήσουν με λύσσα. Συνεπώς, ακόμη και για τον συντηρητικό  ψηφοφόρο που ανήκει στους πολλούς, στις κατηγορίες εκείνες  που περιμένουν να ψηφιστούν και να ισχύσουν τα μέτρα, τίθεται το δίλημμα: Με τα κοινωνικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές ή με τη ΝΔ, δηλαδή, με τον κ. Βέμπερ και το ΕΛΚ που ονειρεύονται ξανά λιτότητα, μνημόνια και πολιτικές ΔΝΤ για το αφορολόγητο, τις συντάξεις, το δημόσιο, την υγεία και την εκπαίδευση;

Μας λένε κάποιοι: Ψηφίσατε μνημόνιο και είστε και εσείς κάθε λέξη των μνημονίων Αλήθεια;

Μνημόνιο είχαν αυτοί και είχε γεμίσει η Ελλάδα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία για τους ανασφάλιστους. Μνημόνια είχε ο Ξανθός κι ο Πολάκης και άνοιξαν τα νοσοκομεία στα εκατομμύρια των ανασφάλιστων, έστησαν τις ΤΟΜΥ, έδιωξαν τους εργολάβους, ηθικοποίησαν το σύστημα, προσλάβανε γιατρούς και νοσηλευτές, εξυγίαναν τα νοσοκομεία, έσπασαν τα αποστήματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στο φάρμακο, φέρνουν στο δημόσιο το Ερρίκος Ντυνάν και τόσα άλλα. 

Μνημόνιο είχε ο Μητσοτάκης και απέλυε. Μνημόνιο είχε και ο Βούτσης, ο Σκουρλέτης, ο Βερναρδάκης, η Γεροβασίλη και η Ξενογιαννακοπούλου και προσλαμβάνουν. Ακούσατε τι είπε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης; Με το 1 φεύγει 1 έρχεται το δικό μας θα προσλαμβάνονται κάθε χρόνο 9-10000 γιατροί, νοσοκόμες, δάσκαλοι, καθηγητές, πυροσβέστες. Με το 5 φεύγουν 1 έρχεται του Μητσοτάκη θα προσλαμβάνονται κάθε χρόνο μόνο λίγοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί και κανείς άλλος. Πρόκειται για κανονική και μεθοδευμένη  διάλυση του κράτους και για ξεδιάντροπη εκχώρηση ολόκληρων κρατικών τομέων σε αετονύχηδες και σε συμφέροντα συνδεδεμένα ήδη με τη ΝΔ, πίσω από την παραπειστική νεοφιλελεύθερη επαγγελία για το περίφημο μικρότερο κράτος. Αλήθεια κ. Μητσοτάκη τι μεσολάβησε από τον Δεκέμβριο του 2014 που απολύατε με τη «σέσουλα» και τον Ιανουάριο του 2015 που σταμάτησαν οι απολύσεις και άρχισαν οι επαναπροσλήψεις των απολυμένων εκπαιδευτικών, σχολικών φυλάκων, καθαριστριών κλπ. Μεσολάβησε, ευτυχώς, η δική σας απομάκρυνση από την εξουσία κ. Μητσοτάκη, που σας ανάγκασε να  αφήσετε τη δουλειά στη μέση. Και τώρα θέλετε να επιστρέψετε για να την ολοκληρώσετε. Γι αυτό ονομάζετε «λαίλαπα» τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί σας έκαψε το σχέδιο κοινωνικής καταστροφής που είχατε εκπονήσει και με φανατισμό νεοφιλελεύθερου σκαπανέα υλοποιούσατε ως υπουργός διαθεσιμοτήτων και απολύσεων. Έχουν όμως μνήμη οι δημόσιοι υπάλληλοι κ. Μητσοτάκη. Έχει μνήμη ο ελληνικός λαός.

Μνημόνιο είχαν οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας και άνοιγαν τα σχολεία με τρομακτικές ελλείψεις ή μοιράζοντας φωτοτυπίες. Μνημόνιο, δηλαδή, καταναγκασμούς,  είχαμε ο Μπαλτάς, εγώ και ο Γαβρόγλου και αποκαταστήσαμε την κανονικότητα και ακόμη παραπάνω στην εκπαίδευση. Και μια και συζητάμε και για την αναπηρία και είπαν πολλά και συγκεκριμένα και ο Παύλος Πολάκης και η Θεανώ Φωτίου επιτρέψτε μου να δώσω στοιχεία για ένα θέμα που ξέρετε ότι έχω ιδιαίτερη ευαισθησία, την Ειδική Αγωγή από το χώρο του Υπουργείου Παιδείας. Στοιχεία συντριπτικά που κλείνουν μια για πάντα τη συζήτηση για το ποιος έχει ή δεν έχει πολιτική για τα άτομα αυτά, ποιος τους αντιμετωπίζει ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, ποιος μάχεται για τα δικαιώματά τους και ποιος –ως πονηρός αδίστακτος πολιτευτής- ποντάρει στον οίκτο και στην εργαλειοποίηση. Λοιπόν, επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο οι 4500 μόνιμοι διορισμοί κατά προτεραιότητα στην Ειδική Αγωγή που θα γίνουν σε λίγο καιρό. Είναι και η αύξηση πάνω από 150%, ναι, καλά ακούσατε, 150%, των διορισμών αναπληρωτών, βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού στις δομές της Ειδικής Αγωγής. Από ένα σύνολο 6308 διορισμών το 2014 επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, φτάσαμε στους 8623 το 2015, ανεβήκαμε στους 10270 το 2016, στους 10838 το 2017 και στο εκπληκτικό 15802 το 2018. Καταθέτω στα πρακτικά τους σχετικούς συγκριτικούς πίνακες.

Μνημόνιο αυτοί, Μνημόνιο κι εμείς αλλά τώρα με δεκαετίες καθυστέρηση γίνεται πράξη η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Μνημόνιο αυτοί,  αλλά αυτοί έβαζαν με το ζόρι 60000 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Εμείς βάλαμε 120000 και από φέτος όλα τα παιδιά, πάνω από 140000. 

Μνημόνιο είχαν και οι παλαιότεροι υπουργοί Πρόνοιας και μάλιστα προ κρίσης δεν είχαν τίποτα να τους εμποδίζει, Μνημόνιο είχε και η Φωτίου και θα φτάσει σε λίγο να μοιράζει 600000 υγιεινά γεύματα στα σχολεία, να δίνει νοικοκυρεμένα και με διαφάνεια το ΚΕΑ, τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα ενοικίου, παιδιών κλπ και να αντιμετωπίζει με επιτυχία τη μάστιγα της παιδικής φτώχειας.

Θα μπορούσα επί ώρες να παραθέτω στοιχεία για το πώς η κυβέρνησή μας έδωσε σε όλους τους τομείς μάχες για να εκμεταλλευτεί ρωγμές και να διευρύνει όρια ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές των μνημονιακών καταναγκασμών. 

Ας σταματήσει λοιπόν το παραμύθι ότι όλοι ίδιοι είμαστε κι ότι με τον ίδιο ζήλο εφαρμόσαμε τα μνημόνια. Ούτε ίδιοι είμαστε ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε και να αθροιστούμε όλοι σε έναν κεντρώο συστημικό πολιτικό χυλό, ξεχνώντας τις ρίζες και θολώνοντας τις κοινωνικές αναφορές μας, αναβιώνοντας αποτυχημένες συνταγές της δεκαετίας του `90 και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό-«αχταρμά», με αυτοσκοπό τον κυβερνητισμό και την διαχείριση της εξουσίας.  

Το ιστορικό, ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο της Αριστεράς αποδείχτηκε ακόμη και μέσα στον δύσκολο συμβιβασμό του Ιουνίου του 2015 ανθεκτική και αποτελεσματική ασπίδα προστασίας της κοινωνίας και των πιο αδύναμων στρωμάτων. Τώρα, που τα πιο δύσκολα πέρασαν όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατατείνουν στην προώθηση ενός συγκροτημένου και καλά σχεδιασμένου νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού υποδείγματος που να ανταποκρίνεται σε μείζονες προκλήσεις όπως η νέα φάση της παγκοσμιοποίησης, η 4η βιομηχανική επανάσταση και οι μετασχηματισμοί στην εργασία,  η κλιματική αλλαγή και η απανθρακοποίηση της οικονομίας. Με αυτά τα διακυβεύματα κατά νου ζητάμε από τον ελληνικό λαό να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνεργαζόμενες με αυτόν δυνάμεις και πρόσωπα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που επίκεινται. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ψήφο στην ελπίδα και την προοπτική αυτού του τόπου. Ψήφο αντοχής, συνοχής και συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, του κόσμου της Αριστεράς, των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών και της νεολαίας. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)