to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:04 | 26.04.2013

Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, Αρμένιο Κάρλος και τα μέλη του προεδρείου του εργατικού συνδικάτου CGTP-IN


Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με την ηγεσία του CGTP-ΙΝ και διαπιστώσαμε ότι έχουμε κοινές θέσεις σε ορισμένα ζητήματα σχετικά με το χρέος, τις επιπτώσεις του μνημονίου, αλλά και ενάντια στα μέτρα λιτότητας που καταστρέφουν την κοινωνία. Επίσης, αναγνωρίζουμε ότι τώρα είναι η στιγμή για κοινές δράσεις και κοινό αγώνα της εργατικής τάξης, υπέρ των εργαζομένων όλης της Ευρώπης, αλλά κυρίως για τον ευρωπαϊκό Νότο.

Πιστεύουμε ότι θα εξακολουθήσουμε να διατηρούμε αυτή τη δυνατή συνεργασία, επίσης πιστεύουμε ότι είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά με αυτές τις θέσεις και πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο σχετικά με το δημόσιο χρέος. Αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αυτά τα μέτρα λιτότητας δεν είναι βιώσιμα και αν δεν υπάρξει μια γενναία διαγραφή του χρέους για όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια, δεν μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη λύση για την ευρωζώνη και το ευρώ ως το κοινό μας νόμισμα. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι με τον κοινό αγώνα των λαών, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να ξεπεράσουμε και αυτές τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στο Νότο.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

  • Δεν πρέπει να πληρώσουμε το χρέος;

Αλ. Τσίπρας:Κανείς στον κόσμο δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορούν να αποπληρώσουν όλο αυτό το χρέος. Είναι αδύνατον και αν κάποιος σας λέει ότι οι πορτογάλοι, οι έλληνες και οι ισπανοί μπορούν, δεν λέει την αλήθεια.

  • Πρέπει η κυβέρνησή μας να πει ότι δεν θα πληρώσουμε;

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση λέει ότι θα πληρώσουν, αλλά νομίζω πως το πρόβλημα είναι ότι φοβούνται να πουν την αλήθεια.

  • Αν γίνετε πρωθυπουργός, εσείς θα πείτε ότι δεν θα πληρώσετε;

Αλ. Τσίπρας: Αν γίνουμε κυβέρνηση στην Ελλάδα, θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή θέση, μια συμμαχία με τις κυβερνήσεις της Νοτίου Ευρώπης, στην κατεύθυνση του να ζητήσουμε να γίνει μια ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, όπως αυτή που έγινε στο Λονδίνο, το 1953, για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, το 1953, η απόφαση για τη Γερμανία, ήταν η γενναία διαγραφή του δημοσίου χρέους κατά 60%, αναστολή πληρωμών και αναπτυξιακοί νόμοι. Έτσι, πιστεύω πως χρειαζόμαστε μία παρεμφερή λύση για το χρέος των περιφερειακών χωρών της Ευρώπης και θεωρώ πως αυτή είναι μία λύση, από την οποία κερδίζουν όχι μόνο οι λαοί των χωρών του Νότου, αλλά και η ευρωζώνη και η Ευρώπη, εν γένει…. Είναι ανάγκη να οργανώσουμε και να προετοιμάσουμε μια βιώσιμη λύση για όλη την Ευρώπη. Ειδάλλως, δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει η ενότητα της ευρωζώνης και η ενότητα του ευρώ ως το κοινό μας νόμισμα.

  • Αναφερθήκατε σε κάποιες πρωτοβουλίες. Τι είδους πρωτοβουλίες συζητήσατε στη συνάντηση;

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε ήδη αποφασίσει για αρκετές κοινές πρωτοβουλίες, όπως κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις, κοινές διαδηλώσεις και υπάρχουν και πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η αντι-Σύνοδος που διοργανώνεται στην Αθήνα, τον Ιούνιο, από κοινωνικά κινήματα, την οποία υποστήριξαν και σωματεία εργαζομένων. Θεωρώ πως οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πάρα πολύ σημαντική….Και πιστεύω πως θα προσπαθήσουμε να πείσουμε περισσότερα κόμματα να υποστηρίξουν αυτήν την ιδέα των κοινών θέσεων και της προετοιμασίας κοινών αγώνων για μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  • Πως πιστεύετε ότι αυτές οι χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία θα ξανακερδίσουν τον σεβασμό σε χώρες, όπως η Γερμανία;

Αλ. Τσίπρας: Κοιτάξτε, θα επαναλάβω κάτι που είχε πει ο Κέυνς, πολλά χρόνια πριν: Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτού που πρέπει να πληρώσει πολλά χρήματα τα οποία δανείστηκε από άλλους, αλλά και εκείνου που δάνεισε και θέλει να τα πάρει πίσω.

Συνεπώς, πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο των πορτογάλων, των ελλήνων, των ισπανών και των ιταλών. Έχουμε ένα κοινό πρόβλημα. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι. Και πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το σπίτι με αλληλεγγύη……Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να παλέψουμε μαζί και να προχωρήσουμε σε μια σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινή και βιώσιμη λύση με την κοινωνία να επιβιώνει και όχι με την κοινωνία να βρίσκεται σε μια απολύτως καταστροφική κατάσταση, όπως είναι αυτή που έχουμε τώρα.

  • Μιλήσατε για τις οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλ. Τσίπρας: Νομίζω πως αυτή είναι μια ιστορική υποχρέωση, μια ηθική υποχρέωση της Γερμανίας και φυσικά, όπως επεσήμανα και στον κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχα μαζί του, αυτή είναι η πρόθεσή μας, δηλαδή να ζητήσουμε από τη Γερμανία να ανταποκριθεί σε αυτήν την υποχρέωσή της. Αν και δεν γνωρίζω αν αυτό έχει να κάνει με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αλλά είναι μια ηθική υποχρέωση και πιστεύω πως δεν είναι μόνο οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία, όπου πολλές πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν ότι πρέπει να κλείσουμε αυτήν τη μαύρη σελίδα στο βιβλίο της κοινής μας ιστορίας στην Ευρώπη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)