to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:52 | 08.05.2019

Διεθνή

ΗΠΑ: Εφετείο επέτρεψε να συνεχίσει να εφαρμόζεται η πολιτική επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο στο Μεξικό

Το εφετείο της ένατης περιφέρειας του Σαν Φρανσίσκο έκρινε πως η απαγόρευση της εφαρμογής της πολιτικής αυτής από το κατώτερο δικαστήριο είναι «απίθανο» να επικυρωθεί ως έχει όταν εκδικαστεί η έφεση και ανέστειλε την ισχύ της.


   Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να συνεχίσει να επαναπροωθεί αιτούντες άσυλο στο Μεξικό, όπου υποχρεούνται να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των υποθέσεών τους, τουλάχιστον για την περίοδο εκδίκασης της έφεσης της κυβέρνησης εναντίον απόφασης κατώτερου δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι η πολιτική αυτή παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία για τη μετανάστευση.

   Το εφετείο της ένατης περιφέρειας του Σαν Φρανσίσκο έκρινε πως η απαγόρευση της εφαρμογής της πολιτικής αυτής από το κατώτερο δικαστήριο είναι «απίθανο» να επικυρωθεί ως έχει όταν εκδικαστεί η έφεση και ανέστειλε την ισχύ της.

   Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσέφυγε σε εφετείο εναντίον δικαστικής απόφασης με την οποία απαγορεύθηκε η εφαρμογή της πολιτικής που βάφτισε Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (Migrant Protection Protocols, MPP).

   Αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η πολιτική αυτή -- που έχει στόχο να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές στα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ, και συνοδεύεται από άλλα μέτρα παρόμοιου χαρακτήρα -- πάνω από 3.000 αιτούντες άσυλο, στη συντριπτική πλειονότητά τους από κράτη της Κεντρικής Αμερικής, έχουν σταλεί πίσω στη μεξικανική επικράτεια, σύμφωνα με αξιωματούχους της μεξικανικής κυβέρνησης.

   Ο Όμαρ Τζαντουάτ, επικεφαλής του προγράμματος για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών στην αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση ACLU, επέκρινε την απόφαση του εφετείου και το σκεπτικό της, κατά το οι κίνδυνοι για τους αιτούντες άσυλο μειώνονται κατά τι επειδή η μεξικανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. «Οι αιτούντες άσυλο εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο κάθε ημέρα που η πολιτική της αναγκαστικής επαναπροώθησης συνεχίζεται», επισήμανε.

   Ο ίδιος υπογράμμισε πως δύο από τους τρεις εφέτες αναγνώρισαν πως υπάρχουν «σοβαρά νομικά προβλήματα σε αυτό που κάνει η κυβέρνηση» του Τραμπ και αυτό θα έπρεπε να αποτελεί «επαρκή λόγο να πιστεύουμε πως σε τελευταία ανάλυση η πολιτική αυτή πρέπει να σταματήσει» να εφαρμόζεται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)