to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:27 | 07.05.2019

πηγή: news247.gr

Κοινωνία

Ο δικηγόρος της οικογένειας Λουκμάν για τη δικαστική απόφαση

Ο Δημήτρης Ζώτος είπε στο News 24/7 ότι από τη μια είναι θετικό το ότι για πρώτη φορά δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνωρίζει ρατσιστικό κίνητρο. Από την άλλη, όμως, δεν διευκρινίστηκε -κατά τον ίδιο- τί ακριβώς έκαναν οι καταδικασθέντες και τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν τα ισόβια


Αντιφατική χαρακτήρισε την δικαστική απόφαση για τους δολοφόνους του Σαχζάντ Λουκμάν ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.

Ο Δημήτρης Ζώτος είπε στο News 24/7 στους 88,6 ότι από τη μια είναι θετικό το ότι για πρώτη φορά δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνωρίζει ρατσιστικό κίνητρο. Από την άλλη όμως δεν διευκρινίστηκε -κατά τον ίδιο- τί ακριβώς έκαναν οι καταδικασθέντες και τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν τα ισόβια.

Οι δύο άνδρες που κατηγορούνται και στη δίκη της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν σε 21ένα χρόνια και 5 μήνες για τον φόνο του άτυχου μετανάστη.

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Ζώτο στην απόφαση κυριαρχούν τα θετικά στοιχεία γιατί όπως είπε δεν ήταν καθόλου δεδομένο το αποτέλεσμα της δίκης. Μέσω της συχνότητάς μας έκανε και αναφορά στην ένταση που δημιουργήθηκε χθες στην αίθουσα κατά το άκουσμα της απόφασης, λέγοντας ότι η Μάγδα Φύσσα που ήταν εκεί λειτούργησε ως ασπίδα για τους αντι-φασίστες.

Θυμίζουμε πως το δικαστήριο αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν το ελαφρυντικό "της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη" με αποτέλεσμα να "σπάσουν" τα ισόβια.

Συγκεκριμένα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, κατά πλειοψηφία (6-1) αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στους δύο κατηγορουμένους και τους επέβαλε συνολική ποινή στον καθένα 21 ετών και 5 μηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής.

Θυμίζουμε σχετικά τη χθεσινή (6/5/19) δήλωση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη:

“Η απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής των κατηγορουμένων δικαιώνει απόλυτα αυτό που η οικογένεια του Σαχζάτ Λουκμάν, η πολιτική αγωγή, η Πακιστανική Κοινότητα και το αντιφασιστικό κίνημα λέγαμε από την πρώτη στιγμή: ο θάνατος του Σαχζάτ ήταν αποτέλεσμα μια φριχτής ρατσιστικής δολοφονίας, σχεδιασμένης από πριν, από μαχαιροβγάλτες που βγήκαν νύχτα για να σκοτώσουν, και όχι βέβαια αποτέλεσμα ενός διαπληκτισμού δι’ ασήμαντον αφορμή. Το πόρισμα αυτό ειναι πλέον ομόφωνο και στο Εφετείο, όπως ήταν και στον πρώτο βαθμό. 14 δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν για αυτή την υπόθεση σε δύο βαθμούς. Και οι 14 ομοφώνησαν.

Η αναγνώριση ελαφρυντικών στέλνει λάθος μήνυμα και είναι ανακόλουθη με το βασικό πόρισμα της αποδεικτικής διαδικασίας που είναι ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη ρατσιστική ενέργεια.

Οριστική δικαιοσύνη θα αποδοθεί μόνον όταν οι ηγέτες της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” που έσπειρε το ρατσιστικό δηλητήριο βρεθούν και αυτοί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής”.

Τμ. Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση, στιγμή ενός αδιάκοπου αγώνα κατά του φασισμού και της ρατσιστικής βίας

Θυμίζουμε ότι, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση για την απόφαση του Εφετείου εξέδωσε τη Δευτέρα 6/5 οΤομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τον Γενάρη του 2013 ο 27χρονος Πακιστανός εργάτης Σαχζάτ Λουκμάν, πηγαίνοντας ξημερώματα με το ποδήλατό του στην αγορά, έπεσε νεκρός από τα χέρια δυο χρυσαυγιτών, που κάρφωσαν στο σώμα του 7 μαχαιριές τυφλωμένοι από ρατσιστικό μίσος.

Σήμερα (σ.σ.: χθες), το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, καταδίκασε ομόφωνα και σε δεύτερο βαθμό τους δολοφόνους του. Πρόκειται για την πρώτη τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση στα χρονικά της ελληνικής δικαιοσύνης, για έγκλημα κατά της ζωής με ρατσιστικό κίνητρο.

Ταυτόχρονα, είναι και μια πρώτη δικαίωση για όλα τα θύματα της Χρυσής Αυγής, καθώς αποτελεί προπομπό για την εξέλιξη της δίκης των ναζί. Μιας δίκης ιστορικής πολιτικά, με την ολοκλήρωση της οποίας αναμένουμε τη συνολική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Η σημερινή απόφαση, είναι μια στιγμή, ενός αδιάκοπου καθημερινού αγώνα κατά του φασισμού και της ρατσιστικής βίας. Για την αμετάκλητη καταδίκη τους, νομικά, ηθικά, πολιτικά, πολιτισμικά. Για να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά κανένα ρατσιστικό έγκλημα.

Το χρωστάμε στον Σαχζάτ Λουκμάν, στον Παύλο Φύσσα, στον Ζακ Κωστόπουλο, στο κάθε ένα ξεχωριστά και σε όλα μαζί τα θύματα της ρατσιστικής βίας.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)