to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:11 | 07.05.2019

Διεθνή

Αρτάν Γκρούμπι: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εδώ για πάντ

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εδώ για πάντα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αρτάν Γκρούμπι


«Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών συνιστά αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, των συνταγματικών αλλαγών και της νέας πραγματικότητας. Το νέο όνομα, Βόρεια Μακεδονία, είναι "fait accompli", είναι ένα ζήτημα που έχει τελειώσει στην εγχώρια πολιτική σκηνή αλλά και στην περιφερειακή και την ευρωατλαντική», τόνισε ο βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI στη Βόρεια Μακεδονία Αρτάν Γκρούμπι, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την επομένη του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα, που ανέδειξαν νικητή τον Στέβο Πεντάροφσκι.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αντιστραφεί, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αλλάξει, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εδώ για πάντα κι αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Τα αποτελέσματα των εκλογών μας έδειξαν ότι οι πολίτες το έχουν αποδεχθεί αυτό και μας έδωσαν το "πράσινο φως" για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του DUI, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο υποψήφιος που στήριξε

size="3" face="Times New Roman Greek"> το κόμμα του από κοινού με το SDSM (το κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ), κατάφερε να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό πλέον. Αποτελεί τμήμα του Συντάγματος, είναι η πραγματικότητα στη Βόρεια Μακεδονία και το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών απέδειξε ότι η ευρεία πλειοψηφία των πολιτών την αποδέχεται, αποδέχεται το νέο όνομα και τη νέα πραγματικότητα καθώς αυτό είναι το μέλλον που είναι μπροστά μας. Μόνο με

size="3" face="Times New Roman Greek"> καλές φιλικές σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις και να πορευτούμε προς την Ευρώπη με κοινό βήμα», υπογράμμισε ο Αρτάν Γκρούμπι.

Καθοριστικός παράγοντας της νίκης η αλβανική ψήφος

Δείχνοντας στο κινητό του έναν χάρτη με τις ψήφους ανά περιοχή από τον χθεσινό β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, ο βουλευτής του DUI εξήγησε πως «η νίκη διασφαλίστηκε στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, όπου οι Αλβανοί είναι ο κυρίαρχος παράγοντας».

«Ήταν μια μάχη στήθος με στήθος στον α' γύρο αλλά στον β' γύρο κινητοποιηθήκαμε πολύ περισσότερο και ιδιαίτερα το κόμμα, το οποίο εκπροσωπώ, το DUI (Democratic Union for Integration) και οι δυνάμεις που στηρίζουν μια Βόρεια Μακεδονία ενταγμένη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και με ισότητα για όλους τους πολίτες. Οι δυνάμεις αυτές επικράτησαν και συμμετείχαν, προκειμένου να μην επιτρέψουν σε μία υποψήφια που δεν αναγνωρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, το νόμο για τις γλώσσες και τη γλωσσική ισότητα, να κερδίσει τις εκλογές. Αυτή η κινητοποίηση ήταν επιτυχής και είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς με την αλβανική συνεισφορά σ΄ αυτές τις εκλογές. Αυτός ήταν και ο καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη», σημείωσε με έμφαση ο Αρτάν Γκρούμπι.

Υπενθύμισε, μάλιστα, πως το 2014, όταν ο Στέβο Πεντάροφσκι ήταν και πάλι υποψήφιος, με τη στήριξη τότε μόνο των Σοσιαλδημοκρατών, δεν είχε κατορθώσει να εκλεγεί, σε αντίθεση με τώρα, που επικράτησε της αντιπάλου του, υποψήφιας του VM

size="3" face="Times New Roman Greek">RO - DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και, μάλιστα, με ποσοστό μεγαλύτερο απ' ό,τι πίστευαν αρκετοί στη Βόρεια Μακεδονία.

Όσο για τις προσδοκίες της αλβανικής κοινότητας από το νέο πρόεδρο; «Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνταγματικές αλλαγές και να αποδεχθεί το νέο όνομα της χώρας, αλλά και την εθνοτική πραγματικότητα και το νόμο για τις γλώσσες», απαντά ο βουλευτής του DUI, επισημαίνοντας επίσης πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για το ΝΑΤΟ αλλά και να συμβάλει ο νέος πρόεδρος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δήλωσε, δε, πεπεισμένος ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας, σε αντίθεση, όπως λέει, με τον απερχόμενο Γκιόργκε Ιβάνοφ, θα είναι πρόεδρος όλων των πολιτών και θα εκπροσωπήσει από τη θέση αυτή όλες τις εθνοτικές κοινότητες της χώρας. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνει καλή δουλειά και θα εκτιμήσει την υποστήριξη που τού δόθηκε τόσο στον α' όσο και στον β' γύρο (από την αλβανική κοινότητα)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα είναι απογοήτευση αν δεν λάβουμε ημερομηνία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις»

Ερωτηθείς εάν θα απογοητευόταν σε περίπτωση που δεν λάβει η Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, ο Αρτάν Γκρούμπι απάντησε καταφατικά, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν θα τα παρατήσουμε», ενώ εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη των Σκοπίων προς την Αθήνα για τη στήριξη στην προσπάθεια της χώρας του να γίνει μέλος της «ευρωπαϊκής οικογένειας».

«Φυσικά θα είναι απογοήτευση γιατί κάναμε πάρα πολλά. Έχουμε κάνει περισσότερα από κάθε άλλη χώρα στην περιοχή. Κάναμε περισσότερα απ' ό,τι οι πιο πολλές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιλύσαμε μαζί μ' εσάς, τους Έλληνες, μια διένεξη που συνεχιζόταν για σχεδόν τρεις δεκαετίες, επιλύσαμε τη διένεξη με τη Βουλγαρία, επιλύσαμε τις εσωτερικές μας διενέξεις. Καταφέραμε τη συμφιλίωση εντός της χώρας, αλλά και με τους γείτονες και την περιοχή. Θεωρώ πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιδείξει θάρρος και να δείξει ηγετικό χαρακτήρα στην εξωτερική και την ενταξιακή της πολιτική. Θα είναι μια απογοήτευση (αν δεν λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο), αλλά δεν θα τα παρατήσουμε. Κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να κάνουμε καλύτερη την κοινωνία και τη ζωή των πολιτών μας και δεν θα εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό μας όνειρο. Κι είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη στήριξη που λαμβάνουμε επίσης από την Αθήνα σε αυτή τη διαδρομή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προπαγάνδα η κριτική στο DUI»

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που θέλουν μερίδα των Αλβανών ψηφοφόρων να είναι απογοητευμένοι από τις επιδόσεις του DUI ως μέλος της παρούσας κυβέρνησης - αλλά και παλαιότερων - σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της αλβανικής κοινότητας, ο Αρτάν Γκρούμπι υποστήριξε πως πρόκειται για προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και μερίδας των αναλυτών που πρόσκεινται στον αντιπολιτευτικό χώρο.

Όπως εξήγησε, το DUI κατάφερε να ολοκληρώσει τη Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας, να προωθήσει την υιοθέτηση του νόμου για τις γλώσσες, ενώ ήταν και καθοριστικός παράγοντας στο να κλείσει η συμφωνία με την Αθήνα για το ζήτημα της ονομασίας, όπως επίσης για τη συμφωνία με τη Βουλγαρία.

«Επομένως, οι περισσότερες από τις υποσχέσεις που δώσαμε στους ψηφοφόρους μας έχουν υλοποιηθεί ήδη [...] Για ό,τι έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το DUI ήταν ο καθοριστικός παράγοντας, μεταξύ αυτών και στην εκλογή του προέδρου Πεντάροφσκι», τόνισε.

«Ζάεφ και Αχμέτι συνεργάστηκαν πολύ καλά τα τελευταία 2,5 χρόνια»

Σε ό,τι αφορά το κλίμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Αρτάν Γκρούμπι ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο πρόεδρος του DUI Αλί Αχμέτι συνεργάστηκαν πολύ καλά τα τελευταία 2,5 χρόνια και θα πρέπει, όπως τόνισε, «να συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και στον τελευταίο ενάμιση χρόνο (σ.σ. ως τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης).

«Θα πρέπει να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις ακόμα στον διοικητικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις προσδοκίες των Βρυξελλών. Επομένως θεωρώ ότι η παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει ακόμα δουλειά να κάνει πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές», υπογράμμισε ο βουλευτής του DUI.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)