to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:01 | 06.05.2019

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Αποκαθιστούμε αδικίες και παθογένειες δεκαετιών ώστε τα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες

Ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα «Εφαρμοσμένη Πολιτική στα ΑμεΑ»


Επειδή έχει γίνει  μεγάλη συζήτηση αυτές τις μέρες, για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, θα ήθελα σήμερα να συζητήσουμε τα θέματα επί της ουσίας.

Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, ΟΗΕ,Ε.Ε. καθορίζουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, τα οποία κατοχυρώνονται συνταγματικά από τις κυβερνήσεις και εξειδικεύονται με νόμους.

   Εμείς πρόσφατα εξειδικεύσαμε με νόμο 4488/17 την οδηγία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αναπήρων.

Το ύψιστο δικαίωμα των ΑμεΑ είναι η ένταξή τους στην κοινωνία και στην εργασία με όρους ισοτιμίας.

Η ένταξη αυτή , για να γίνει, απαιτεί θετικές διακρίσεις υπέρ των αναπήρων για να εξασφαλιστεί  η ισοτιμία τους με τους μη ανάπηρους.

Επομένως η συζήτηση εδώ σήμερα αφορά αυτές τις θετικές διακρίσεις που έγιναν σε μια δύσκολη περίοδο, μέσα σε καθεστώς μνημονίου από το 2015 έως το  2019.

Με την ακλόνητη πεποίθηση , ότι δεν ήταν χάρες, δεν ήταν εύνοια, δεν ήταν ελεημοσύνη. Ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης της αριστεράς στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των αναπήρων.

Αυτό δεν περιμένουμε να το καταλάβει ούτε  ο κύριος Μητσοτάκης, ούτε το κόμμα του, που βάζει υποψήφιους να διακηρύττουν ότι δε θέλουν μόρια, επιδόματα, χάρες, αλλά ίσες ευκαιρίες.

  Μα για να υπάρξουν οι ίσες ευκαιρίες απαιτούνται οι ειδικές ρυθμίσεις  υπέρ αναπήρων. Μόνο έτσι θα γίνει η ένταξη στην κοινωνία και στην εργασία. Για αυτό το λόγο εμείς νομοθετήσαμε :

 15% των νέων θέσεων, που προκηρύσσονται στο δημόσιο να είναι αποκλειστικά για ΑμεΑ.

Να υπάρχει σε όλες τις θέσεις επιπλέον μοριοδότηση.

Να διατηρεί το επίδομά του ο ανάπηρος  που διορίζεται για κατάρτιση η απασχόληση ορισμένου χρόνου. 

4) Να μην χάνει το επίδομα του όποιος ενώ έχει προβλήματα ψυχικής υγείας και νοητικής στέρησης βρίσκει δουλειά.

5) Να εξαιρείται το επίδομα αναπηρίας από τα εισοδήματα του.

6) Το παιδί με αναπηρία πριμοδοτείται σε όλα τα επιδόματα που παρέχει το κράτος για τα παιδιά και τις οικογένειες (οικογενειακά επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠμεΑ, ΚΔΗΦμεΑ). Ενισχύουμε την ειδική αγωγή με χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών και ψηφίσαμε 4.500 επιπλέον θέσεις μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια.

Ο Ευρωπαίος κ. Μητσοτάκης αγνοεί ότι  όλα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα που η κυβέρνηση μας ηγείται σε αυτή την προσπάθεια θέλει να μας γυρίσει πίσω. 

Λέει ότι θα φέρει ανάπτυξη , επενδύσεις και θα μειώσει οριζόντια τη φορολογία.

Όταν σήμερα η χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη.

Όταν επενδύσεις δεν έφεραν ποτέ όσο κυβερνούσαν 

Όταν για να μειώσει οριζόντια τη φορολογία πρέπει να κόψει τις θετικές παροχές, τις θετικές διακρίσεις που εφαρμόζουμε εμείς με αδιάβλητες ψηφιακές διαδικασίες

Δηλαδή τα επιδόματα των ανάπηρων που είχαν στο στόχαστρο οι δανειστές και εμείς διασώσαμε. Τι έλεγε το ΔΝΤ; Έχετε 200 επιδόματα που δίνονται από 120 πηγές με συναλλαγή και διαπλοκή. Θα τα κόψετε για να εξοικονομήσετε 1 δις για να τα δώσετε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αυτό ακριβώς είπε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και σήμερα το κρύβει.

Εμείς και το ΚΕΑ δώσαμε και δεν κόψαμε ούτε ένα επίδομα, γιατί αντιπροτείναμε ένα κράτος δίκαιο, ψηφιακό με ένα φορέα για όλα τα επιδόματα, τον ΟΠΕΚΑ που από τον περασμένο μήνα δίνει όλα τα επιδόματα των ανάπηρων την ίδια μέρα κάθε μήνα, όπως δεν είχε γίνει ποτέ όσα χρόνια κυβερνούσαν αφήνοντας τους ανάπηρους στην αγωνιά  κάθε δυο μήνες και δεν το έπραξαν αυτό παρ’ ότι τους το ζητούσε το αναπηρικό κίνημα συνέχεια, διότι μόνο έτσι «πουλούσαν» φιλευσπλαχνία, χαρές και ρουσφέτια.

Αυτά εμείς τα καταργήσαμε. Δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Δίνουμε στον ανάπηρο την αξιοπρέπεια που του οφείλουμε. Υλοποιούμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας που μειώνει τους χρόνους αναμονής, την γραφειοκρατία και την αυθαιρεσία. Ενώ ήδη εφαρμόζουμε το νέο ΕΠΠΑ όπου επεκτείναμε τις μη αναστρέψιμες παθήσεις από 45 σε 135 και εντάξαμε για πρώτη φορά 160 σπάνιες ασθένειες.    

Προχωράμε στην αναδιοργάνωση των ΚΕΠΑ. Τα συνδέουμε ψηφιακά με τα Κέντρα Κοινότητας και τον ΟΠΕΚΑ. Τα πολλαπλασιάζουμε και τα ενισχύουμε με τις ειδικότητες που απαιτούνται. Υλοποιούμε αιτήματα ζωτικά του αναπηρικού κινήματος, ώστε πρώτον να πάψει η ατελείωτη γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία του ανάπηρου, δεύτερον να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα ΚΕΠΑ, τρίτον να μειωθεί ο χρόνος απονομής του τελικού επιδόματος.

Πολύς λόγος γίνεται αυτές τις μέρες για την ισότιμη πρόσβαση του ανάπηρου στο αστικό περιβάλλον και στο διοικητικό περιβάλλον.

Ψηφίζουμε νόμο γι’ αυτά τα θέματα, καθώς και για την συμμέτοχη των αναπήρων σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.

Όμως οι πόλεις μας εξακολουθούν να είναι εχθρικές στον ανάπηρο. Το Υπουργείο Εργασίας πριν ένα χρόνο απέκτησε ασανσέρ ανάπηρου. Στα άθλια πεζοδρόμια που έφτιαξε η δημοτική αρχή της κ. Μπακογιάννη για τους Ολυμπιακούς αγώνες δεν μπορεί να κυκλοφορήσει γυναίκα έγκυος η με καροτσάκι, πόσο μάλλον άτομο με αναπηρίες.

Στο διοικητικό πεδίο η ψηφιακότητα με κάνει πιο αισιόδοξη. Αλλάζει τη ζωή των ανάπηρων  και προχωρά σε εφαρμογές εξαιρετικές όπως το Relay για τους κωφούς και βαρήκοους που υλοποιεί το ΕΙΚ.

Άφησα τελευταία μια τεράστια αλλαγή που επιχειρώ με την αποϊδρυματοποίηση. 

Η αποϊδρυματοποίηση έχει δυο όψεις: 

Να βγουν οι ανάπηροι από τα ιδρύματα , 

και να καταργήσουμε τα άσυλα, όπως τα Λεχαινά όπου υλοποιούμε πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ.

Γι αυτό κάναμε δυο μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες : το νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία και την ΚΥΑ για Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και συγχρόνως να κρατήσουμε τους ανάπηρους στα σπίτια τους. 

Με όλες τις θετικές διακρίσεις που περιέγραψα αλλά και με πολλές άλλες που φέρουμε στον νόμο για την αποϊδρυματοποίηση.

Στην κοινωνία που οραματιζόμαστε, στην κοινωνία που χτίζουμε, δεν χωρούν προκαταλήψεις και διακρίσεις.

Είμαστε προσηλωμένοι στις αρχές της κοινωνικής ισότητας, της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης.

Δημιουργούμε ένα πλέγμα πολιτικών στήριξης και αποκαθιστούμε αδικίες και παθογένειες δεκαετιών ώστε τα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς. Είναι δικαίωμά τους, είναι υποχρέωσή μας.

Δεν θα επιτρέψουμε το πισωγύρισμα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να γκρεμίσει αυτά που με σκληρή προσπάθεια χτίσαμε από κοινού. 

(Η εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα στις 18:00, 

στο 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής, 

Κοντόπευκο, Δερβενακίων και Σάκη Καράγιωργα).

 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)