to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:50 | 04.05.2019

Πολιτική

Η Άγκυρα επιμένει, παρά τις προειδοποιήσεις από Ελλάδα, Κύπρο και Ε.Ε.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» - Το ΥΠΕΞ της γείτονος απέρριψε την παρέμβαση Μογκερίνι και διαεμήνυσε ότι η Άγκυρα «δεν δέχεται συμβουλές» για το θέμα των υδρογονανθράκων


Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, με ανακοίνωση του, καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Ρήγας: Δεν υπάρχουν περιοχές με καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας

Σημειώνεται, ότι το τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής) βρίσκεται από χθες το απόγευμα 45 ναυτικά μίλια στα δυτικά της Πάφου και πραγματοποιεί εργασίες σταθεροποίησης, ώστε να ξεκινήσει γεώτρηση σε σημείο, που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πρόκειται για υλοποίηση απειλής που η Τουρκία έχει διατυπώσει εδώ και καιρό. Η περιοχή έχει δεσμευτεί με NAVTEX ως τις 3 Σεπτεμβρίου και το Fatih συνοδεύουν και άλλα πλοία υποστήριξης.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ν. Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής της Ρουμανίας

Η αντίδραση της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε εκ μέρους της ΕΕ «μεγάλη ανησυχία» για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Υπενθυμίζοντας ότι, τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταδικάσει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η κ. Μογκερίνι κάλεσε «επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Επιμένει η Άγκυρα: «Δεν δέχεται» συμβουλές

Από την πλευρά του, το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε τις δηλώσεις της Φ. Μογκερίνι για τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κάλεσε τους πρωταγωνιστές εκτός ανατολικής Μεσογείου να σταματήσουν να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Άγκυρα δεν δέχεται συμβουλές για το θέμα των υδρογονανθράκων από αυτούς που δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση του Κυπριακού.

«Οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει και προηγουμένως, θα προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα ως χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτή, τόσο και τα δικαιώματα της ‘τδβκ’. Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν δίστασε να κάνει τα απαραίτητα βήματα και δεν θα διστάσει ούτε από δω και τώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι «είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία δεν διστάζει να με ανευθυνότητα να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου, που αγνοεί τα βασικά δικαιώματα των Τ/Κ επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου, που απορρίπτει όλες τις προτάσεις συνεργασίας και που παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονομερείς δραστηριότητες».

«Μία λογική προσέγγιση που θα απέτρεπε την μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή θα ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές εκτός ανατολικής Μεσογείου που θα απέτρεπε την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή να αποδεκτούν το γεγονός ότι η Τουρκία και η ‘τδβκ’ δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν να παρέχουν άνευ όρων υποστήριξη στην ε/κ διοίκηση. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση αυτού του ζητήματος εδώ και χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα σήμερα να μας δίνουν συμβουλές», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Κύπρου

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας «συνιστά σοβαρότατη, κατά το Διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο, παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ταυτόχρονα, «αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το κυπριακό, αλλά και εξηγεί γιατί η Άγκυρα απέρριψε την πρόταση για άτυπη συνάντηση σε σχήμα Κρανς Μοντανά για συζήτηση του κυπριακού».

«Ήταν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισε πρόσφατα την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας επίγνωση των προθέσεων της Τουρκίας, προέβηκε και προβαίνει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για αντιμετώπιση της κατάστασης, ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών και ως Κράτος που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ήταν σε αυτό το πλαίσιο που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα Συμπεράσματα του Μαρτίου 2018, είχε καλέσει την Τουρκία «να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο», υπενθυμίζοντας παράλληλα «την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Περαιτέρω, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας το Μάρτιο 2019, η ΕΕ και τα 28 Κράτη Μέλη κάλεσαν την Τουρκία να «αποφεύγει τις όποιες παράνομες ενέργειες στις οποίες η ΕΕ θα αντιδράσει κατάλληλα, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο». «Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, έχουν ήδη τροχοδρομηθεί ενέργειες σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η αυστηρή προειδοποίηση της Αιγύπτου προς την Τουρκία

Την ίδια στιγμή, ως μία «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χαρακτηρίζει από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, τις «παράνομες» όπως τις χαρακτηρίζει δραστηριότητες της Τουρκίας, που προτίθεται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου 4/5, το Κάιρο κάνει λόγο για μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», και την καλεί «να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες».

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό, τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της».

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα του νησιού και να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες»

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι μονομερείς ενέργειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμορφώνονται οι ενέργειες των κρατών της περιοχής στους κανόνες και τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

ΝΔ: «Καταδικάζουμε τη "διπλωματία της κανονιοφόρου"» 

«Καταδικάζουμε τη "διπλωματία της κανονιοφόρου" που υιοθετεί η 'Αγκυρα. Η Τουρκία αυτο-αποκλείστηκε από τις θετικές ενεργειακές εξελίξεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί ούτε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας θέλει να εφαρμόσει, ούτε την Κυπριακή Δημοκρατία να αναγνωρίσει», δήλωσε σχετικά ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ. 

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος πρόσθεσε: «Τώρα με προκλήσεις και διαρκή ένταση επιχειρεί να επιβάλλει την παρουσία της. Υποσκάπτει έτσι την περιφερειακή σταθερότητα, παρεμποδίζει την ευρωπαϊκή πολιτική ενεργειακής ασφάλειας και προκαλεί προβλήματα στην Ατλαντική Συμμαχία. Γι ´αυτό απορρίπτεται από τα κράτη της περιοχής και δεν είναι αποδεκτή από την ΕΕ. Από τις δηλώσεις για δήθεν "ούτε ένα πρόβλημα με τους γείτονες" φτάσαμε στην πολιτική "ούτε ένας γείτονας χωρίς πρόβλημα"».

Ο βουλευτής της ΝΔ συμπλήρωσε: «Η Διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιδράσει χωρίς καθυστέρηση, στέλνοντας στην 'Αγκυρα τα κατάλληλα σαφή μηνύματα. Οι προκλήσεις πρέπει άμεσα να σταματήσουν. Η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως και πλήρως ενημερώσει εταίρους και συμμάχους.

Μόλις πριν δύο ημέρες στη Νέα Υόρκη ενημερώθηκε εκτενώς για τις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες μας και η Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)